Nejmenší lovná míra pstruha obecného

Nejmenší lovná míra pstruha obecného zvýšena na 30cm.Tata věta se letos objevila v soupisech revíru SEVERNÍ MORAVY A SLEZKA na vybraných revírech.Zajímá mě vaše reakce na tuto změnu.Je to pro rybu či pro vás přínos nebo přítěž?Popř.co to znamená pro danou lokalitu.
Autor diskuse: filfas - Profil , 13.1.2017 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Mrknato - Profil | Po 16.1.2017 18:54:44

potočák 62 >> Tak jsi to smáznul a seditoval.... asi jako ty potočáky. Aspoň se přiznej.

potočák 62 - Profil | Po 16.1.2017 18:47:41

Mrknato >> Přečti si znovu,co jsi napsal ty a co já.A nikde jsem nenapsal,že to jsou naše revíry a že na nich hospodaříme ale, že se o ně naše MO stará a vzhledem k tomu,že u nás není problém vytáhnout většího potočáka a po hřbetech lipanů jde přejít řeka a při tom se nenamočit,tak ne špatně .Petrův Zdar

Mrknato - Profil | Po 16.1.2017 18:39:14

potočák 62 >> Já si myslím, že se mýlíš.... nejsou to Vaše revíry, ale naše, to zaprvé a hospodaří na nich Vč.ÚS, to zadruhé...... a vidíš jak mu to jde, tomu ÚS...)))))))))))))))) Kdybych ho nepochválil, tak na to bude zase 5let čekat. ))))))))))))))))))

Mrknato - Profil | Po 16.1.2017 18:35:44

sliver >> No,..... Kdysi též všichni považovali samosek za pytlácké zařízení a dnes to je součást "sportovní" udice..... Tak proč by nemohl být recirkulační chov dnes zdrojem pro bohatší a zajímavější "sportovní" rybolov?...)))) Jde o to, to nějak poprvé skousnout a neškrábat si to...)))

Když je to s tou vodnatostí toků tak snadný, tak proč se to při revitalizacích toků nevyužívá a i jako zdroj závlah zahrad a polí?

potočák 62 - Profil | Po 16.1.2017 18:35:35

Mrknato >> Tak to mám štěstí,když ze 100 P revírů u VČUS jde hospodařit na 3 a o všechny se stará naše MO.Petrův Zdar

sliver - Profil | Po 16.1.2017 18:23:05

Mrknato >> dramatizujes, vodnatost se dá podpořit úpravami řečiště. Jasně, zatím velké obstrukce kvůli velké vodě od podniků Povodí. To se změni. Zmenenym profilem změníš i uzivnost , castecne i vodnatost. Hormony nevím, třeba se objevi řasa, ktera je začne žrát.

To je pochopitelne, ale za normálních podmínek. Pokud ovšem nastane kalamitní stav, je třeba postupovat jinak. Samozřejmě, když jde hlavounum o koryta, jdou cestou nejmenšího odporu. Výsledek známe.

Recirkulacni odchovy jsou pro odchov tržní ryby do obchodu.

Mrknato - Profil | Po 16.1.2017 18:05:33

sliver >> S tím nemám problém, ale zřejmě někdo jiný.... Kolik revírů má relativně vyrovnanou vodnatost, slušnou úživnost, nejsou zasaženy hormony a léky, atd? U nás ve Vč. možná tak 3 dostatek vody, ostatní netuším..... Tedy ze zhruba 100 revírů je možné hospodařit jako Potočák na 3. Co těch 97? Ty svaz vrátí? ....)))))

Jistě by to mnozí špekulanti chtěli, stačí si pročíst polosoukromý poloweb Muškaření tak před cca 5-8 lety. Prstíčky do dveří strkali, CDéčka posílali, chtěli ovládnout jednu MO po druhé a privatizovat....... 90% rybářů chce lovit a odnést si nějakou tu rybu, je jedno jestli duháka, sivena, potočáka, nebo lipana, revírů je na to dost.

Proč se vědecká pracoviště při VŠ snaží o recirkulační chovy, které by byly dostatečné a relativně levné pro druhy jako okoun, štika, pstruh, candát? Proč je tedy nechovají v revírech, jako řádní hospodáři?

Potočáka62 asi baví to co dělá a asi se mu to doma i daří. Většinu zase baví lovit a podmiňovat dnes práci v MO třešničkou lovu za odměnu, je už mimo..... Jde to. Že tu jsou složky, které brání obému je faktum, jak nesmyslným hospodařením, nebo odsáváním peněz z VRP.

1Mara - Profil | Po 16.1.2017 17:06:36

Sa(l)micka >> jj, ty ubrousky , to je velké zlo a nejen tam u tebe :-(

Sa(l)micka - Profil | Po 16.1.2017 17:03:58

Lovec T >> Jo, Sušice je tim úsekem pod Fufernama profláknutá, ba se dokonce nad Fufernama - pár let už to bude- chytil potočák kolem 80 cm, šťastnej lovec byl nějakej místní zasloužilej matador, muškař. Jeho fotka s tim pstruhem v tý době visela snad v každým rybářským obchůdku v okolí. Ne že by to tam lidi nekrmili všim možným - krměji furt (ne teda MO), vcelku pravidelně jsem tam coby předškolák chodila a házela kačenam a rybam. A žrali...žrali jak prokopnutí. Žrali všecko. I suchý housky, co upadly kachnám. Byl tam jeden pstruh, co na jedno chlamstnutí zblajznul půlku rohlíku jen to fiklo. Krásná vzpomínka na ty časy.

Jináč co se týče těch splašků - neni nic snazšího, než nabrat, nechat udělat test, a pokud bude vzorek překračovat limity stanovaný v povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových (tady se patrně jedná o volnou kanalizační výusť obce), což tenhle asi nebude, protože to ještě teče, šup s tim na vodoprávní úřad. Ty vlhčený ubrousky tam, to je zlo. Je toho sajrajtu plná Otava. Když vláčim, za pochůzku jich vyvláčim taky i 50, nemluvě o tom, když se jdu jenom tak flákat k řece a začnu to lovit ručně. Nerozpadnou se, na velkých ČOVkách na to nadávají jak psi, ucpává jim to česle. Jenže nauč lidi to vyhazovat do normálního odpadu... je to jak s normálním odpadem, nebo jinou pelešinou. I kdyby měl dotyčnej ten ubrousek podepsanej, neprokážeš mu to, že ho vyhodil do řeky, kdyby ses potentoval. V tom je to největší zlo.

sliver - Profil | Po 16.1.2017 16:57:02

Mrknato >> dyť potocak ti furt pise, že je třeba se v hospodaření na P přizpůsobit novym podmínkám. povodne,beton lobby, kormosi, vydry atd. způsobily celkem rychlý ústup pstruhů a svaz to dokonal vysazovanim neudrzitelnych populací. Ale sám potocak dokázal, že to jde když se chce. Prostě svaz musí změnit přístup , nakupování velkých pstruhů na ukojeni urvancu je nanic.

Mrknato - Profil | Po 16.1.2017 16:13:15

potočák 62 >> To, co jsi napsal, je metoda pro zjištění druhového spektra ryb a jejich věkových kategorií. Jistě že odlov agregátem může překvapit, ale úbytek ryb v rozsahu 500-2000% lze poznat i lovem na udici. Nebo mně to chceš snad vyvracet?

potočák 62 - Profil | Po 16.1.2017 14:58:42

Mrknato >> V tom,kolik je v revíru ryb se nedá rybářům věřit.Pravdu ukáže jenom agregát.Vzpomínám na rok 2007,kde na jednom menším revíru podle rybářů neměly být skoro žádné ryby.A to tam tehdy nebyli ani vydry nebo volavky a revír z 90% protékal obydlenou oblastí a byl dobře přístupný.Proto bylo dohodnuto,že tam provedu zjištění stavu.Celkově na 16km byli provedeny 4 sondy,každá o délce 50m.Bylo zjištěno velké množství střevlí,mřenek, vranek a celkově na 200m který měly dohromady sondy--106 lososovitých ryb.Z toho 28 potočáků ve velikosti kolem 30cm a víc.Na druhou stranu byli sloveni pouze 4 půlroční PO,kteří splavali z přítoků a ve zkoumaných úsecích nebylo ani jedno místo,které by se hodilo jako trdliště pro PO.(Ve skutečnosti jsme bez agregátu prošli daleko větší úsek,kdy jsme hledaly vhodné podloží pro trdliště).Na základě zjištění stavu bylo vybudováno několik trdlišt´ a celkový stav se zlepšil,protože PO se nevytíral pouze v přítocích ale i v hlavním toku.Petrův Zdar

Lovec T - Profil | Po 16.1.2017 14:26:50

Splašky pořád tečou do řek a nikdo to pořád nechce vidět.

Mrknato - Profil | Po 16.1.2017 13:56:50

potočák 62 >> Kdo loví na menších (MP) horních tocích a na P tocích tak od r.75, nepotřebuje žádné odborné zjišťování a inventuru, k tomu, aby zjistil jaký je dnes stav, oproti stavu z před cca 20-40 lety.
Co by podle mě bylo potřeba zjistit, je detailní rozbor vod s ohledem na přítomnost a množství nežádoucích látek (léky, hormony, hnojina, atd.) a živin, proč ve vodách (pohledově čistých), je naprosté minimum všech vodních pišišvorů, dříve hojných (např. "dřeváci a podkamenní fauna").

Snaž, se, sparingpartnera máš, ale zatím nic moc..... Pytlákův zdar.

adlop - Profil | Ne 15.1.2017 21:07:41

Sem pro budou to pěkné ryby ale stejně nedorostou sežerouje vydry jak unás na vsetínsku.

hering - Profil | Ne 15.1.2017 20:05:24

potočák 62 >> Tak dobrý hospodář ví v jakém stavu má chovné i revíry. K vodě se musí hlavně chodit !!!
Bohužel o stavu vod se poslední dobou rozhoduje ze židle v teplém kanclíku.....
Evidentní je to u ochranářů......

hering - Profil | Ne 15.1.2017 20:00:22

potočák 62 >> Hlavně, že nepoznají střevli od střevličky ! :-(

potočák 62 - Profil | Ne 15.1.2017 19:03:36

S&F - pescador >> S Mrknatem je alespoń legrace a slouží k zpevnění nervů.Představ si například takový seminář o rybožravých predátorech,který pořádala nadace pro vydru a AOPK,kde jsem položil dotaz,proč se norek americký nezařadí mezi lovnou zvěř,aby ho myslivci mohly tlumit,když je prokázaný,že likviduje nejen ryby ale ve velkém obojživelníky a raky.Po poradě odpověd´zněla-myslivci by si ho pletli s vydrou.Proti tomu je Mrknato čajíček.Petrův Zdar

potočák 62 - Profil | Ne 15.1.2017 18:19:38

Mrknato >> Pořád slyším,potočák ubývá,u potočáka není samovýtěr,nedaří se zastavit pokles počtu a td., tak by mě zajímalo,z jakých věrohodných údajů se vychází?Z údajů z chovných toků? Ano,tam je velký problém.Chovné potoky jsou přítoky revírů nebo pramenné oblasti revírů a jako drobné toky jsou na každou změnu nejcitlivější.Ve většině případů je vydry vyrybnily a tím na nich změnily věkovou a velikostní strukturu.Ale pořád to jsou chovné toky a ne revíry.Z údajů z povolenek?V součastnosti dost velká část rybářů potočáka pouští,tak jak zjistit, kolik v revírech PO je a jestli se množí?(Za lońský rok bylo na mém oblíbeném revíru vykázáno ulovení a ponechání 16 PO a to součástí revíru je i 1ha rybník kde potočák je taky.Tak tam vlastně skoro žádný potočáky nemám)A prakticky víc věrohodných údajů k dispozici není. Jestli mají být provedeny změny k zlepšení stavu PO,tak je nejprve potřeba získat dostatek údajů.Řešení by jsem viděl v zjištění stavu PO zejména na menších a středních revírech,takovou menší inventůru.Stačí jedna sonda na začátku revíru,jedna na konci a jedna-dvě po délce revíru,aby se zjistilo,jestli na revíru probíhá samovýtěr,kolik a jak velcí potočáci jsou a td.Na základě těchto údajů se teprve můžeme bavit,jaká je situace s potočákem na našich revírech a jaká opatření udělat,aby se situace zlepšila.Do té doby to jsou jenom doměnky typu-jedna paní povídala.Petrův Zdar

tolda - Profil | Ne 15.1.2017 17:01:31

Mrknato >> Právě jsi trefil hřebík na hlavičku, pokud vezmeme v potaz cenu plůdku, potřebu udržovat jízky a úkryty ve chovných potocích, množství odvedené práce při výlovech vysazování a další činnostech s tím spojených s cenou násad je to trošku směšné v některých krajích. Pokud vezmeme v potaz i holý fakt že většina organizací je mimopstruhových tak se změny v přístupu těžko prosazují. Pokud by to někdo chtěl řešit systémově tak musí začít s vytvořením pstruhového chovatelského odboru bez vlivu producentů průmyslových pstruhů na kšeft. Pak by se s tím dalo něco dělat i přes všechny predátory.

Petrův Zdar

Mrknato - Profil | Ne 15.1.2017 16:33:19

potočák 62 >> Jistě že samovýtěr je nejlepší, to nikdo nezpochybňuje. Různí se pouze cesty k tomu, jak si realivně slušně zachytat. Kdyby chov Po fungoval všude, tak ho jistě tak budou všichni chovat, podobně jako kapř. Tuším, že v tom je zakopána svazocena násad, která lososovité a dravce téměř znemožňuje chovat, ale to je na úplně jinou diskus.

Knedla12 - Profil | Ne 15.1.2017 15:48:25

potočák 62 >> Takhle bych si to představoval, aby to nebylo vidět. U nás ale přímo říkali že chtějí bílé plastové trubky (možná ještě oranžové), tak uvidíme.

potočák 62 - Profil | Ne 15.1.2017 15:41:17

Mrknato >> A nebylo by nejlepší mít na revírech populace PO a LI,který se budou udržovat samovýtěrem a bude se doplńovat pouze to, co rybáři odchytají?Petrův Zdar

potočák 62 - Profil | Ne 15.1.2017 15:36:27

Knedla12 >> Když se podíváš na SO 12:53:00 a 10:33:05 tak tam jsou taky zabudovaný a pokud´tam nešáhneš,tak o nich nebudeš vědět.Petrův Zdar

Knedla12 - Profil | Ne 15.1.2017 15:34:40

potočák 62 >> Díky za vysvětlení, ať se daří :)

potočák 62 - Profil | Ne 15.1.2017 15:30:05

Knedla12 >> Pochopitelně, můžeš vybudovat prahy,pod to udělat z kulánů dno ,kam ryba zapluje.To všechno znamená- jednání se správcem toku(a kdo něco takového absolvoval,tak ví o čem mluvím)kdo to vybuduje a kolik na to bude potřeba lidí.Na druhou stranu,na tohle povolení nepotřebuješ a když si s tím pohraješ,tak ty sám by jsi byl schopen vytvořit za dopoledne úkryty na 1-2 km menšího toku.Petrův Zdar

Knedla12 - Profil | Ne 15.1.2017 15:21:58

potočák 62 >> Já to tak i beru, ale tady závodí členové MO kdo ročně nachytá víc ryb, řeky jsou rozděleny obrovskými splavy, chybí tady voda, nakonec za to může "volavka, kormorán a vydra".

Mrknato - Profil | Ne 15.1.2017 15:21:00

Knedla12 >> Hele, to není špatný ty roury..... Hodíš do vody šutr, zakreješ oba konce roury, rouru vyndáš a jdeš dom...... ani prut vytahovat nemusíš......
A navíc si za dobráka, který uklízí řeku.....

potočák 62 - Profil | Ne 15.1.2017 15:19:42

Knedla12 >> Nedávají se bílé ale šedé a musejí se pochopitelně ukotvit.Jde to i nahradit pálenými drenážními.Vnímej to jako úkryt a ty bohužel na většině našich toků chybí.Jinak podle průměrů to využívají nejen PO ale i raci,vranky,střevle.Petrův Zdar