Jak uchovat ziveho kapra do Vanoc

Prosim piste jakym zpusobem uchovavate kapra chyceneho treba v pulce prosince ziveho do vanoc.
Autor diskuse: milanpindryc - Profil , 20.12.2016 kaprařina - ostatní

milanpindryc - Profil | Čt 22.12.2016 23:33:27

Tak sem to nemel vubec resit, 60ka z nedele sice v pohode prezila, ale dneska sem chytl dalsiho. Uz 3ti prosincovej na vlacku (53cm), ale tentokrat ne za hubu ale za triko...

Calex - Profil | Čt 22.12.2016 21:28:46

retrívr >> Je to stará finta, krabicový (trvanlivý) mléko má do normálního daleko.Vysocký zelí je dobrý, hlavně je bez konzervantů. Neznal bych ho ale jezdí k nám rybář někde od Semil. V ostatních už jsou sorban draselný,siřičitany......

marten7 - Profil | Čt 22.12.2016 21:25:04

Pstruh27 >> určitě:-)taktéž pěkné svátky a pohodu přeju tobě i všem ostatním:-)

Pstruh27 - Profil | Čt 22.12.2016 21:18:51

marten7 >> neboj... aj ten Tvoj bude urcite vyborny. Dobru chut a krasne sviatky všetkym :-)

Pstruh27 - Profil | Čt 22.12.2016 21:17:53

retrívr >> asi tak.... rad by som kupoval mlieko od niekoho kto chova kravu ale tu moznost ma v dnesnej dobe asi len zlomok ludi.

retrívr - Profil | Čt 22.12.2016 20:58:42

Calex >> Souhlasím, je tam jen ten malý problém.To mléko mimo krabici.To je jako když Ti napíšu, že je potřeba přidat Vysocké zelí.Je to specifické, možná ale ani nevíš o co go.Musíš se na věc ve svých vynálezech blížit realitě, pokud chceš radit většině. Jinak OK. Nemám problém.Přeju ať se daří.

marten7 - Profil | Čt 22.12.2016 20:57:59

Pstruh27 >> ach tak...já myslel, zda to není např. i kvůli konzistenci masa..zda není např. tužší...no, v každém případě kapra už v mléce mám, ale bez soli...třeba příště:-)

Calex - Profil | Čt 22.12.2016 20:36:06

Pstruh27 >> Laktóza (mléčný cukr) obsažená v mléce urychlí naložení, sůl pomůže masu být pevnější. Vepřová krkovice (ve 4cm) naložená tímhle způsobem na 24h je potom stejná, jako by byla naložena klasicky 5 neděl v láku. Mléko musí být samozřejmě čerstvé, ne krabičák. Finta na urychlení je třeba u domácí šunky, kdy se dává cukr a sůl, jako náhrada za chem. sanytr.

Vikasgard - Profil | Čt 22.12.2016 20:17:18

Pstruh27 byl bys schopen říct kolik soli na litr mléka? A solis pak ještě maso extra nebo stačí slaný nálev?

Petr 72 - Profil | Čt 22.12.2016 20:01:26

Pstruh27 >> to je dobrý na tlak :-)

Pstruh27 - Profil | Čt 22.12.2016 20:00:12

marten7 >> mlieko stiahne "rybinu" a sol zasa doda rybiemu masu slanost. Ja vsetko solim velmi vela-mam rad ked je jedlo a teda aj ryba roadne slana :-)

mastrof - Profil | Čt 22.12.2016 16:43:32

Murphy61 >> mám radši odpočatýho kapříka než vystresovanýho ze zdolávačky a pak mám taky rád to napětí, jestli tam bude a jestli bude živej;)

Calex - Profil | Čt 22.12.2016 16:38:52

Murphy61 >> Vůbec nejlepší ho chytit na Štědrej den ráno. Pár dní je prej pro rybu (kapra) velký trápení.:-)))) Ostatní ryby to v pohodě dají.

Murphy61 - Profil | Čt 22.12.2016 16:36:26

mastrof >> Tak proč si ho nechytneš jen pár dní předem?

1975 - Profil | Čt 22.12.2016 6:37:46

sven >> mas pravdu ja si pro sebe na jidlo take beru kaprici 40-45 cm podlw meho jsou nejchutnejsi a ze maji male kosti to me vubec nevadi

glánis - Profil | Čt 22.12.2016 5:28:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pro tyto případy mám tohle.

Sa(l)micka - Profil | Čt 22.12.2016 0:15:14

JaMi >> Děkuji, dobrá vílo, a ať to další rok kouše :)

JaMi - Profil | St 21.12.2016 18:13:17

Sa(l)micka >> Ty jsi šikulka a moc rychlá. Já si to nechám na pátek. Z tohoto budou filety a z mraženého amura a kapře si udělám svoje vysněné podkovy, které stejně budu maximálně vychutnávat druhý den jen já. Hezké svátky přeji, pohodu a klídek ...Hodně zdravíčka a příští rok moc hezkých dnů u vody.

Sa(l)micka - Profil | St 21.12.2016 18:10:05

JaMi >> Pěknej macík, už mam zfiletováno. 8 a 4 kg :)

JaMi - Profil | St 21.12.2016 17:13:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kapřík na filety....

sven - Profil | St 21.12.2016 16:57:13

sindeji3 - Profil | St 21.12.2016 16:35:59

sven >> :-) to by mě zajímalo, kdo to vymyslel... jinak mě jde o chuť a zdravý je to co je dobrý!

sven - Profil | St 21.12.2016 14:38:33

sindeji3 >> Také se obvykle se pohybuju v toleranci 45 - 55cm.
Pokud by měl být kapr určený na smažení, tak mi přijde ideální velikost 40-45. Řada lidí dělá podle mého názoru chybu, že smaží řízky z velkých kaprů a pak opravdu ten výsledek nestojí za nic.
Velký kapr se peče nebo udí. Červené maso z velkého je kvalitnejší a hodnotnější než bílé. Ovšem za předpokladu vhodné úpravy. Tuk mi nevadí, údajně čím tučnější, tím prý zdravější :-) Dokonce se chovají i specielně tuční kapři. http://www.omega3kapr.cz/

sindeji3 - Profil | St 21.12.2016 14:14:05

sven >> 70cm je zbytečně velkej, raději dva do 60cm. Já už si kapra nad 65cm na jídlo brát nebudu, protože u těch co jsem si vzal (60-65) už nebyly tak dobrý jako ty menší. Mám ve zvyku nechat po omráčení nechat vytýct krev, pak ho kuchnu a sundám kabát. A právě ti větší měli pod kůží spoustu červenýho masa, což mi nějak moc nechutná a navíc maj víc tuku. Navíc 70cm je u nás už dost velká ryba a kdyby byla pěkná, tak by mi jí bylo líto (rozhodně nejsou chytaný a pouštěný, spíš jich je tak pomálu, že je málokdo chytne). Nemám v okolí žádnou větší vodu. Na velký vodě by mi to bylo asi jedno. Když jdu na houby, tak mám taky radši ty menší, mladší než starý přerostlý.

marten7 - Profil | St 21.12.2016 14:07:42

Pstruh27 >> Čus, jaký je přesně důvod použití soli v mléce?

petrikveprik - Profil | St 21.12.2016 13:44:32

rybomil >> dobrý fígl!:-) Díky za vysvětlení.

sindeji3 - Profil | St 21.12.2016 13:38:31

milanpindryc - >> Pokud se o něj nechceš starat a nemáš rybníček, nebo velkou nádrž, tak bych se na to vykašlal. My jako děti jsme třeba měli kapra asi tejden ve starý vaně na zahradě a prkna aby nevyskočil, ale furt jsme se o něj starali a kontrolovali jestli nelape po dechu, nebo jestli s ním nic není, připouštěli prokysličenou vodu atd. Možná ve studený vodě a se vzduchováním to 14 dní vydrží. Ale do ničeho menšího (co je na obrázku) bych ho na takovou dlouho dobu necpal, to už je tejrání. To bych volil jen jako nouzovku na maximálně 3 dny.

rybomil - Profil | St 21.12.2016 13:11:59

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 21.12.2016 10:08:16 >> protáhneš vzduchovací hadičku otvorem ve dně většího květináče a nasadíš větší vzduchovací kamen, případně květináč ještě něčím podložíš, aby pod něj lépe šla voda.
1) pod květníkem se udělá větší množství vzduchu, které pak jako najednou vyfoukne a tím velkou bublinou na hladině zabraňuje zamrzání
2) květináč brání vyhození vzduchovacího kamene s hadicí ven při ježdění kapř
3) nasáváním pod něj se promíchává zčásti voda

bráchův výmysl

petrikveprik - Profil | St 21.12.2016 10:08:16

rybomil >> prosím Tě - jakou úlohu je tam plní ten otočený květináč na vzduchovacím šutru?

Vikasgard - Profil | St 21.12.2016 9:58:25

Někde jsem viděl borce, který měl za barakem potok. Vzal amura, dal ho do vaničky, nahoru pletivo přes ktere tekla voda z přepadu. Sice bych použil větší nádobu a jako nápad to není úplně marný

Petr 72 - Profil | St 21.12.2016 9:47:31

Zdenall >> a kdyby byl v krabičce zamrazen vodou resp. ledem byl by ještě lepší :-)

Zdenall - Profil | St 21.12.2016 9:43:40

Příští rok zkusím kapra uchovat v 1m3 nádrži v zemi. Jinak kapra dám klidně i do mražáku. Důleřítý je aby se tam nedostal vzduch, pak je vysušený. Já ho dám na tácek třeba z kuřecích stehen, zespod napíši Kapr a datu kdy ho dávám namrazit.Omotám potravinářskou folií. Troufnu si říct že rozdíl oproti takto zamraženým a čerstvým je minimální. Moje sestra ryby normálně nejí, ale u mě si ho s chutí dá.

Vikasgard - Profil | St 21.12.2016 9:13:23

Proč živého? Třeba kvůli dětem. Na Vánoce jsme měli vždycky kapra ve vaně. Pro mě, ač jsem ryby znal, to bylo úžasné. A taky chápu, že ne každý rybář si chce kapra kupovat. Sice ho chovat v malé nádrži je zrůdnost, ale když má dost místa, nevidím problem. Těm změkčilím z nás bych doporučil se podívat na velikost králíkárny nebo klece pro slepice.. Kapra,ale třeba i jiné ryby jíme celoročně a zaplaťbůh s oblibou ryby jí i můj syn.

Serjoža - Profil | St 21.12.2016 8:46:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

To naznáte tento druh kapra?Může být ve vodě a před vánocema to dáte ho chlívku a vydrží vám i bez vody,když budete chtít až do jara.

Morus - Profil | St 21.12.2016 8:40:30

překvapuje mě že tu nikdo ještě nezmínil vakuovačku. Kapra po zabití rovnou nafiletovat a ve vakuu v lednici není problém týden a je jako čerstvej. Může se do vakua rovnou i nasolit. V mrazáku vakuovanej kapr bez problému 4-5 měsíců.