Parazit v kaprovi

Zdravim,
vytáhl jsem včera na Berounce kapra a když jsem ho doma kuchal, střeva na mě doslova vybouchly. Asi jsem zavadil nožem, nebo jak jsem kapra držel, nevim. Důležité však je, co se z nich vyvalilo... jsou to takový bílí červíci o délce cca 10 cm, tloušťce asi 2-3 mm. Vybaflo jich na mě tak 20-30. Rád bych věděl, co to je a jestli je bezpečné masa z kapra jíst. Neznám detailně rozmnožování těchto parazitů, tuším, že obecně vejce odejdou z těla s výkaly a celý koloběh začíná znovu, ale jestli se třeba nemohou dostat do svalu nebo na stěnu při kuchání a přežít omytí vodou a pak i následnou tepelnou úpravu. Radši se zeptam, než to sníme :)

Odkaz na video: https://www.youtube.com/watch?v=1LVVYl8EyXo
Autor diskuse: arenaq - Profil , 15.5.2015 všeobecné - příhody, kuriozity

Colasrumem - Profil | Út 2.6.2015 7:51:50

Vojtěch >> No to je opravdu názor velmi duchaplný....

Buffalo1969 - Profil | Út 2.6.2015 7:12:07

meteor >> aha......:-)))

JakubŽ - Profil | Út 2.6.2015 1:17:17

Podle mého nejlepšího vědomí a svědomí je to ta řemenatka.

Vojtěch - Profil | Po 18.5.2015 15:35:59

meteor >> máš pravdu, občas si na Kokelv zajedu!

meteor - Profil | Po 18.5.2015 10:40:17

Buffalo1969 >> OT: Vojtěch není vegetarián; Vojtěch je jenom jelito, co si kupuje a baští pangasia :-)

arenaq - Profil | Po 18.5.2015 10:09:08

nofish >> oki, tak díky všem za rady a postřehy :)

Stando26 - Profil | So 16.5.2015 6:27:23

Lovím ryby 50 rokov ale toto som ešte nevidel.

nofish - Profil | So 16.5.2015 5:23:16

arenaq >> tepelna uprava je tepelna uprava. Pokud to osidis, je mozne vse.
tohle je v rybach normalne, stejne jako hlisti v praseti.

alžběta - Profil | So 16.5.2015 1:34:51

arenaq >> tak je to asi mlíčí...:-)

arenaq - Profil | So 16.5.2015 0:55:13

vám se to kecá "klidně to sněz"... nebude to řemenatka, bude to nějaká jiná tasenice, nebo hlíst, tepelná úprava nemusí být 100%, pokud bych to nepoložil do friťáku a tadá, už vidim jak mam za rok kamaráda delšího, než já sám... to snad to maso radši vyhodim

alžběta - Profil | Pá 15.5.2015 22:45:02

Tiky Květák >> Abych se přiznal, tak jsem to nečetl pozorně. Zajímalo mě video. Z toho, co jsem teď přečetl ti dávám snad i za pravdu. Ale logika mě částečně vede jinam. Je to tasemnice a co vím, tak ty žijí nejčastěji ve střevě a buchanka přeci projde trávicí soustavou. Navíc další otázka je, zda to bylo jen ve střevech, jak píše autor. Hlísta podle mě poznáš na první pohled, že je profilem kruhový. Já na videu vidím jasnou tasemnici, s největší pravděpodobností řemenatku a i ten pohyb je pro ní naprosto typický. Jestli se přecijen pletu, tak se omlouvám.

nofish - Profil | Pá 15.5.2015 22:42:05

Buffalo1969 >> není, jenom blázen :-)

Tiky Květák - Profil | Pá 15.5.2015 21:59:34

alžběta >> Mám za to že řemenatka zije mimo střeva v břišní dutině. Tohle je nějakej hlist.

Buffalo1969 - Profil | Pá 15.5.2015 21:50:40

Vojtěch >> ty seš vegetarián?

alžběta - Profil | Pá 15.5.2015 21:10:31

Ahoj. Řemenatka ptačí, je to druh tasemnice, maso ryby není závadné. Z ryb je kapr nejčastější hostitel. Namátkou něco z internetu kopíruji, jinak vše dostupně už najdeš v knihovně :-) nebo něco také přes strýčka Googla. S pozdravem

Příživníky, kteří se na lidském jídelníčku objevují nejčastěji, jsou jednoznačně tasemnice. Ne dlouzí článkovaní dospělci žijící ve střevech, ale larvy. Ty najdeme často ve tkáni či tělní dutině obratlovců, typicky ryb. Za všechny uveďme řemenatku ptačí (Ligula intestinalis), která během života střídá 3 hostitele - korýše buchanku, kaprovitou rybu a rybožravého ptáka. Stádium v rybě je zhruba 1 cm široké a 10 až 100 cm dlouhé. Larvy vyplňují břišní dutinu ryby, která je proto nápadné nafouklá. O jejich pojídání máme zprávy z různých částí Evropy. Poláci je prý připravují smažením na pánvi. Italové jim říkají “vermicelli vicente” - živé špagety. Rybáři u Kaspického moře je jedí zasyrova. Larvy obsahují značné zásoby živin, které potřebují pro urychlení svého vývoje po pozření ptákem. Právě díky těmto zásobám, tvořeným hlavně tukem a glykogenem, jsou tasemnice velice výživné a chutné. Stejně jako motolice, ani tasemnice by se raději neměly jíst bez tepelné úpravy. Řemenatka je sice adaptovaná na cizopasení v rybách a ptácích, a v člověku tedy nepřežije, produkuje ale látky, které by mohly narušit hormonální rovnováhu těla. Syrovým larvám tasemnic by se tedy měly vyhýbat zejména těhotné ženy.
https://www.prirodovedci.cz/biolog/clanky/paraziti-​na-taliri-dil-druhy?page=4

Vojtěch - Profil | Pá 15.5.2015 20:57:20

doufám,že jsi pochopil,že ryby se mají pouštět!

aligator - Profil | Pá 15.5.2015 20:48:45

maso sežrat a červy na feeder :-)

Morus - Profil | Pá 15.5.2015 13:06:53

Po tepelný úpravě masa z ryby rozhodně nehrozí nějaká nákaza, uvádí se že u sladkovodních ryb nehrozí žádná nákaza ani ze syrovýho masa, nicméně tady bych pro jistotu zvolil tepelnou úpravu.