Záseky u větších kaprů

Dalo by se obecně tvrdit, že čím je kapr větší, tím má tužší tlamu a je potřeba provést razantnější zásek, aby došlo k jistému zaseknutí háčku? Začal jsem chodit na revír, kde se vyskytují velcí kapři, ale mám problémy se záseky. Zhruba tak jeden ze tří záběrů nezaseknu nebo kapr po chvíli spadne z háčku. Jedná se o kapry nad 50 cm. Háčky používám velikosti 1, průběžná montáž s krmítkem, chytám na vzdálenost 50 - 80 m. Záběry jsou prudké s odvíjením vlasce. Sekám okamžitě přes brzdu navijáku, kterou mám nastavenu, aby v případě nutnosti proklouzla, protože se mi zase dříve stávalo, že jsem návazec s kaprem při záseku utrhnul. Zásek neprovádím nijak prudce, protože se zase obávám vyříznutí háčku při prudkém záseku u rozjetého kapra. Všimnul jsem si některých rybářů, že zásek provedou silově a švihem s prutem až za hlavu. Začínám si říkat, zda bych také tak neměl sekat. Může být můj problém technikou záseku, měl bych při chytání kaprů nad 50 cm přitvrdit se zásekem, protože mají tužší tlamu?
Autor diskuse: Pavel - , 3.11.2004 kaprařina - techniky lovu

zubáč | St 10.11.2004 12:49:29

Osobně si myslím, že s tou tuhostí kapří tlamy jsi to přešvihl, to bych potom já - ubožáček, který chytá kapry na feeder s háčky velikosti 6-10, bych neměl vubec šanci a přesto jich chytám dost, některé nad 60, 70 i 80 cm a nemám problém se špatným zásekem nebo spadnutím kapra. Chybička muže být v záseku, zkus brzdu nastavit jemněji a při záseku přidrž levou rukou cívku navijáku, lépe učítíš odpor kapra a budeš mít lepší cit pro zásek než jen přes brzdu, na vzdálenost 50-80 m nemusíš ani podruhé přisekávat, to už spíše když se vyváží na 150 a více metru. Osobně bych zkusil změnit háčky, jejich tvar, ostrost - osobně na položenou doporučujiháčky velikosti 4 max. 2, ale to už je dost velké. Já používám Ownery a jsem spokojen, v poslední době jsem začal používat i Jaxony a zdají se být vcelku dobré. Co se týká trhání návazcu, buď jsi měl neporovnatelně tenčí návazec než kmen, nebo si ho měl poškozený ... Nic víc mě nenapadá...Zkus trochu poexperimentovat s háčky, případně s délkou návazce ...Petruv zdar...

brach - Profil | Pá 5.11.2004 13:49:27

S Ashimou souhlasím Používám č. 8, ale je důležité říci, že pouze na způsob lovu ala brach (mačkanka, bez zátěže a krátkou vzdálenost). Pak samozřejmě nesekám, neboť kontakt s rybou je okamžitý a 0,15 silon by při záseku praskl. Při chytání na vzdálenosti více, než 20 m používám háčky větší a myslím, že 4 -6 jsou ty pravé, mimochodem dávám spíše 4, protože přes den chytám klasicky na položenou kapra a večer místo kapří nástrahy napichuji mrtvou rybičku (samozřejmě olejovku nebo rusínku, event. kousek zavináče:::)))) a chytám candáta - nemusím udici "přebalovat".

snobacek | Pá 5.11.2004 11:54:46

ti rybari zasekavaji az za hlavu ze dvou duvodu:
1. chytaji na velkou vzdalenost a to ma opodstatneni
2. chytaji na malou vzdalenost a pak je to nesmysl a ztraci ryby
A ja napriklad nezasekavam prakticky vubec jen pridrzim civku pri jizde a nebo lehce prisekavam v kontaktu s rybou pri padaku. 90% prace za me musi udelat montaz a to se ji dari kdyz si vzpomenu jak jsem si zarazil ashimu vel. 6 do briska ukazovacku az do kosti vahou olova kdyz mi vyklouzlo

knecht - Profil | Pá 5.11.2004 7:46:18

videl bych to stejne, jak pisi MM a rick.podobne hacky dela Maruto i Mustad v modre barve - oble, nevyhnute, rovna spicka - vel 4 je optimalni. zel chtelo by to podobne hacka s podobou spickou, ale ze silnejsiho dratku, tyhle se mi dost vyrezavaly. skoncil jsem ve finale u Ashima S606 - cerne, malo vyhnute orli drapek 6ky a 4ky a krom rychlejsiho otupeni jsou to ty nejlepsi co jsem kdy vyzkousel.

rick - Profil | Čt 4.11.2004 20:13:21

Souhlasim s Martinem, háček okolo 4-ky a potom důrazne ale bez pániku zdvihnout prut rovno, nikoliv až za sebe to je dělany na průser, omotány okolo spíčky atd. Zkus trochu prodloužt návazce, lepší se srovná a háček ma lepší sanče najít maso, obzvlást když jde o tuhy sílon.

Martin M. - Profil | St 3.11.2004 23:17:36

richtrik> ja jsem myslel cislo 4 nikoliv 4/0 - ty tvoje jsou asi 5x vetsi ! ;-)

richtřík - Profil | St 3.11.2004 22:44:14

Pavel:nejčastěji rovněž používá 4/0.Svého času jsem požíval háčky vyhnuté ven,pak jsem je nemohl delší dobu koupit a přešel jsem na stejně velké SASAME.Zatím bez ztráty kytičky.

Pavel | St 3.11.2004 21:21:20

Martin M: Je to přesně tak, nejedná se o chytání na bolie, ale o klasické nástrahy na háček.

Martin M. - Profil | St 3.11.2004 21:08:15

Pavel> chapu to tak, ze chytas s krmitkem na klasicke nastrahy (kukurice, foukacky apod), moje doporuceni je uplne obycejny obly hacek s rovnou spickou, rovnym raminkem, velikost 4. Jestli ocko nebo lopatka je uplne jedno, pokud nechytas na vlasovou montaz. Proste klasicky stary hacek, zadne orli drapky, zadne vyhnuti spicky ci obloucku do strany.

Pavel | St 3.11.2004 20:59:09

Asi máte pravdu, že velké zaseknutí nic neřeší. O tom přitažení navijákem a jemném přiseknutí jsem se dnes dočel v knize Andyho Littla Chytání velkých kaprů, kde uvadí že je to lepší než rovnou mohutně zaseknout. Pokud už ale kapr jede, tak je podle mého názoru vlasec napnutý a krok s přitočením odpadá a mělo by pouze stačit zvednout prut do kolmé polohy a případně jemně přiseknout.
Trochu mě zaráží velikost háčků na jakou chytáte. Myslel jsem si, že čím větší je háček, tak kaprovi lépe uvízne v tlamě a jen tak se ho nezbaví a stejně tak je jistější zásek. Malý háček musí přeci kapr snadno vyplivnout, když zjistí že se spletl, stejně tak může při záseku snadněji vyklouznout z tlamy když se nezachytí a nakonec i když se kapr zasekne, tak z něho může snadněji spadnout. Možná změním názor a zjemním, pokud mi to vysvětlíte ze svých zkušeností.
Docela by mě zajímalo i to jak vypadá správný chytlavý háček. Zda je spíše ze slabého nebo silnějšího drátu, zda s lopatkou nebo očkem, očko rovné, vyhnuté dovnitř nebo ven, je lepší když je háček rovný nebo vyhnutý do strany, jaký tvar obloučku apod. Případně mi doporučit konkrétní háčky a velikost, značka asi nestačí, protože pod jednou značkou může být více typů.

richtřík - Profil | St 3.11.2004 18:57:29

se zásekem nijak moc neblbni,raději po přimotání pár otoček navijákem ještě jednou trochu přisekni.Vyzkoušej také nějaké kvalitní háčky(sasame,owner,maruto,mustad.........)

brach - Profil | St 3.11.2004 15:14:29

Souhlas s Honzasem, přestože nevím, na jakou velikost háčků chytám, podle předcházejících příspěvků (1 na velryby - Honzas, 18 na lipanové mušky) odhaduje velikost svých háčku na 8- 10 a téměř nesekám, jen zvedám prut a přes brzdu kapra zdolávám.

vectif - Profil | St 3.11.2004 11:42:13

Na vzdálenost 50-80 m nemusíš s prutem nijak švihat, obvzláště pokud jde o jízdu. Nevím, na co chytáš, ty háčky jsou možná pro toto období hodně velké, zkusil bych to celé zjemnit, možná změnit značku háčku a nakonec vyměnit průběžnou montáž za závěs, aby si ji kapr natřel sám. To krmítko bych vypustil, dokrmoval bych vnadící lopatkou na nějaké delší násadě by si s ní těch 50 m měl dohodit. Pokud budeš "švihat za hlavu" a vezme ti to opravdu velká ryba, tak jí urazíš.

osprey - Profil | St 3.11.2004 10:35:13

Tužší tlamou to nebude, pohraj si s háčky. Honzas má pravdu, že je můžeš bez obav zmenšit. Zásek jako kráva zas tak moc neřeší.

Honzas - Profil | St 3.11.2004 8:07:46

O tuhosti tlamy větších kaprů docela pochybuji a nemyslím, že u větších kaprů musí být razantnější zásek. Úspěch záseku spočívá v montáži, háčku a způsobu umístnění nástrahy. V první řadě je důležité mít dostatečně ostrý háček v příslušné velikosti vzhledem k velikosti nástrahy. Přestože se číslování u různých značek dost liší, háček velikosti č.1 je pro mě hák na velryby. Letos jsem nepoužil větší háček než vel.6 a teď na zimu mám přichystanou Ashimu C887 vel.8. Další věcí je montáž. Pokud ale chytáš s krmítkem, tak tady ti neporadím. Mám zkušenosti spíš s montážemi pro boilie.

Mart | St 3.11.2004 7:24:43

Zásek provádím klasicky s citem. Rychlé ,ale plynulé zvednutí prutu do téměř kolmé polohy k zemi.Silové záseky naprovádím. A pokud chytám na větší vzdálenost,tak po klasickém záseku dotáhnu a přisekávám. To ,že se ti stávalo ,že jsi trhal návazce,tak mohlo jít o poškození návazce. Takže na závěr. Osobně bych zasekával pořád stejně a pro jistotu bych vybral háčky ,které jsou velmi chytlavé a špičku mají uzpůsobenou ke snadnému vniknutí přes kůži