Přívlač v noci

Jaké máte zkušenosti s vláčkou večer (když je tma) v podzimní dobu? Má to význam? Jaké nástrahy je nejlépe použít? Je lepší řeka, nebo stojatá voda? Na jakou rybu je dobré se zaměřit? Já vím, člověk to má vyzkoušet, ale zajímalo by mne, jaké mají zkušenosti a úspěchy ostatní. Já osobně mám nejvíce záběrů před setměním.
Díky za postřehy.....
Autor diskuse: barbel - Profil , 17.10.2004 dravci - ostatní

Kato | St 17.11.2004 22:39:07

Zrovna nedávno jsem vláčel na malém rybníčku za úplné tmy. Uvláčel jsem 1 štiku asi 55 cm a vzala mi to potvora těsně u břehu. Snad v životě jsem se tak nelekl. Jen jsem kvikl a chtěl utíkat :)

lipanek | Čt 21.10.2004 19:08:25

Tak zrovna včera, v krásným vracáku a kolem něj, jsme s kamarádem vláčeli všechno, co jsme našli v krabičkách. Ale ta voda byla mrtvá, ačkoliv vypadala tak nadějně. Kdyby nic jiného, tak aspoň tloušťů by na mělčinách mělo být milion. A v jámě bych čekal rodinu okounů, nebo nedejbože candáty. Ale od 17 hodin až do setmění jsme neviděli ani zalovení. Když spadla tma a my dávali poslední cigáro, tak začal ve vracáku koncert. Šplouchance, zalovení a neskutečné akvabely od vějířovitě unikajících rybiček. Tak jsem to tam začal zase šmrdlat potmě bílým gumítkem. Tak 20 minut to vypadalo na bezrybku. A nakonec se na to pověsila štika přes 60 cm. Docela překvápko, byl jsem přesvědčen, že to dělalo hejno candátů. Ale třeba tam byli taky.

barbel - Profil | Út 19.10.2004 14:32:04

Díky za názory. Vodu kde chytám znám, takže mohu bez obav nahazovat a vláčet kde chci. Problém tmy lze vyřešit čelovkou, jak píše boyscout. Potěšilo mne, že cílená ryba je candát. Během dne se mi věší štiky, ale já stále marně čekám na dalšího candáta. Ptal jsem se na vláčení v noci ale hlavně proto, že se den zkracuje a k vodě se "díky" práci nedostanu mnohdy za světla.

Salám - Profil | Út 19.10.2004 9:31:52

Moje zkušenost začátečníka je taková, že ačkoliv každej hlásí že nejvíc berou dravci ráno a předsetměním, tak já tahám zásadně jen ráno a samozřejmě během dne, ale jak se blíží večer, tak mi příjde, že je voda mrtvá, nikde ani nic neloví.

boyscout - Profil | Po 18.10.2004 20:49:10

Andy>já myslím, že všechny tvoje problémy by vyřešila čelovka, ale to je jenom můj názor :-))

Vlada S. | Po 18.10.2004 12:25:08

Ze pstruhovky ještě doplním pstruhy, kteří jsou ochotní brát nejen při stmívání, ale i za tmy. Kdysi jsem také udělal zjištění, kdy za tmy brali na "vláčku" tloušti, plotice a cejni (občas i nějaké hódně velké čudly, které odjely kam sami chtěly:-)) - tahaná žížala na jednoháčku, většinou těsně před půlnocí před odchodem od vody.

osprey - Profil | Po 18.10.2004 11:44:05

Souhlasím s tou dobou kolem soumraku - je v létě velmi produktivní. Jinak mám tady na MRKu článek o noční přívlači (není moc extra, ale každý pták chválí svoje peří). A za tím článkem je několik skvělých připomínek. To, co píše Andy, je realita.

rybomil | Po 18.10.2004 8:55:07

Nevím co se přesně myslí podzimní dobou. Tak v září, do prvního ochlazení vláčím i ve tmě dost , poslední dobou stále více. ale tedy hlavně kvůli tomu, že v létě a časném podzimu není přes den u vody klid ( pádlovací blbové, koupající rodinky). Na stojáku téměř nelovím.Chce to znát térén, okolí vody, na cizí vodě mívám problém s házením do větví. Nejčastější rybou candoš, tloušť.Cíleně hlavně na sumáky.Podběrákem potmě - no to je fakt dobrý!

Andy - Profil | Ne 17.10.2004 12:29:00

V létě mívám také nejvíce záběrů těsně před setměním. Jakmile nastane tma jsou úlovky okounů a štik ojedinělé až náhodné. Počítat se dá s candátem a sumcem. Několikrát jsem to zkoušel, ale nedosáhnul jsem moc dobrých výsledků. Vzhledem k tomu, že je tma, tak je pohyb po břehu dosti omezený, stejně tak nahazování a vedení nástrahy není úplně bez komplikací. Největší problém je se zdoláváním ryby za tmy. V létě jsem tak vodil candáta 72 cm a vůbec jsem netušil kde se nachází. Když jsem si myslel, že ho mám u břehu, tak byl úplně někde jinde a když jsem odhadoval, že je někde na volné vodě, tak mi šplouchnul blízko břehu. Šmátrat podběrákem poslepu ve vodě byla také zábava, ale nakonec se mi ho podařilo dostat na břeh. Protože chodím na ryby většinou sám, tak si myslím, že chytání za tmy je spíše pro rybáře, kteří chodí alespoň ve dvou, aby jeden druhému mohl posvítit nebo pomoci. Osobně chytání za tmy nemám moc rád. Nástrahy používám také světlejšího odstínu, musí vytvářet ve vodě výraznější vibrace, dobrá je i zvuková signalizace např u woblerů. Nicméně v noci jsou úspěšné i tmavší odstíny, např černá (četl jsem o tom v časopise Rybářství), ale mě osobně se to nějak nepotvrdilo.

jura | Ne 17.10.2004 9:03:07

Do setmění je to normální klasika, po setmění vyměním nástrahy za světlejší s méně agresivním chodem a za tmy se už snad dá cíleně vláčet jen candát a i když je "úplná tma", tak oko candáta rozpozná tzv. hru stínů a reaguje na siluetu ryby proti hladině, takže klidně se může použít wobler v tmavších barvách, petrův zdar.