Nové PC na střih rybářského Full HD videa

S rostoucí nabídkou kamer, rostou i nároky na zpracování videa z Full HD kamer.Zajímá mne na jakém pc zpracováváte video s kterým programem a běží vám to obstojně.Chci si pořídit kameru a budu potřebovat nový pc.Budu rád i za případný odkaz na prodejce.
Autor diskuse: soleno - Profil , 21.12.2013 všeobecné - ostatní

Jan doby Dobeš - Profil | Pá 27.12.2013 17:19:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Většina informací uz tu byla sepsána.. pokud ale budeš vybírat procesor, tak ti radím neorientovat se jen na intel, protoze u AMD máš do 7000 lepsi procesor za mensi cenu. Jde ale jen o muj nazor. Mam velke zkusenosti s programy na tvorbu videí a pinacle není vůbec špatný, ale pokud ti stačí rzchlejší zpracování, bez pridání mnoha efektů, tak stačí i Camtasia. Jinak ti bude stačit grafika s pamětí 1 GB ddr5, RAM raději 8 gb s frekvencí 1600 mhz a disk bych zvolil 2x 500 gb, jak uz zminoval kolega.. přeji správnou volbu :)

soleno - Profil | Čt 26.12.2013 17:45:52

Máte někdo zkušenosti z programem CyberLink PowerDirector?Prý není tak náročnej na železo.

JSOB)díky,ale do Linuxu nejdu,pač jsem lama.Jednou jsem zkoušel a stačilo.No vlastně bylo veselo,musel jsem celej comp znovu přeinstalovat.

JSOB - Profil | St 25.12.2013 12:04:58

Kamil68 >> Souhlasim ze Pinnacle byl dost nenazrany. Navic ve verzich 8,9,10 trpel docela ze obcas padnul. Ted nevim.
Oproti tomu jsou ty linuxove strihove programy mnohem skromnejsi. Mozna by jsi se divil jak jak by tvuj PC "ozil".
Koukni na screeny Kdenlive a Openshotu. Oba jsou v cestine. Teda ten Kdenlive byl v tak 90% pocesten. Ted nevim uz nestriham.
Kdenlive https://www.google.cz/search?q=kdenlive&client=ubun​tu&hs=5rn&channel=fs&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=n​bu6UpqXOuqjyQPo4oDYBw&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1855&bih=​959

Openshot
https://www.google.cz/search?q=Openshot&client=ubun​tu&hs=csn&channel=fs&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=v​ru6Uu6GNsiGywPk34GICw&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1855&bih=​959

FOUSATEJ HAT - Profil | St 25.12.2013 11:50:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

soleno - >> Stříhal jsem videa i na starym AMDčku :-) byl to vočistec ale dělal jsem na tom i hodinový filmy. nejdostupnější program je asi pinnacle ale je to děsnej šlendrián, musíš hodně ukládat, hodně padá. jinač nejlepší program s kterym jsem dělal je asi SONY VEGAS 7 je to jednoduchý a logický . Ale neběhá na WIN 7
Ale zase jsem ve vegasu neuměl dělat triky, takže jsem pracoval s oběma programy

JSOB - Profil | St 25.12.2013 11:46:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

No co se hardwaru tyka na bezne prodavane kamery tak staci i3 procesor, ale radeji i5. Ramky tak od 8GB. Co je dulezite je pouzit dva fyzicke disky. Jeden pro cteni a na druhy zapis. Bude rychlejsi vysledne renderovani videa. Pokud jeden disk zaroven cte i zapisuje jde rychlost rapidne dolu.
A co budes pouzivat za soft?
Ja kdyz kdysi strihaval pod windowsama tak jsem pouzival Pinnacle. Nebylo to spatny.
Ale doporucuji ti nahodit si na nejaky PC linux a vyzkouset Kdenlive.
http://www.kdenlive.org/
Dalsi vec co se da pouzit je Cinerella. Jedna se uz o plne profi nastroj, ktery pouzivaji i v Holywoodu. :-)
http://en.wikipedia.org/wiki/Cinelerra
Ovsem tu jsem nikdy nezkousel.
Dalsi moznosti je Openshot.
Vsechno tohle je zdarma. :-) Takze co usetris za software muzes vrazit do hardwaru napr. NAS server na ukladani videa.
Ovsem doporucuji si to nekde vyzkouset. Nemusi to vyhovovat kazdemu.
Kdyby jsi chtel poradit s tim linuxem tak se ozvi a proberem to.

Kamil68 - Profil | St 25.12.2013 11:35:08 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nějaký ten pátek videa dělám a toi v HD rozlišení a nejen to,ale zpracovávám také DVD i Blu-ray formáty.Nebudu se tu dlouze rozepisovat ... všechna videa dělám programem Pinnacle Studio a ten je na železo uvnitř PC hodně rozmazlený.Stějě jsou na tom i programy na blu-ray apod.Každopádně bych to viděl na HDD min.3TB a to i z důvodů,že některé věci budeš mít rozdělané,protože pokud to chceš udělat pořádně,není to otázka jen pár hodin.SSD na tyhle věci není dobrý (časté zápisy),ale na rychlost pro samotné OS nutný,ale stačí 120GB. CPU určitě z řady i7,což je výsledně znát i na rychlosti zpracování.Mám zkušenosti od kolegy co zpracovával věc řekněme na běžném PC cca.7 hodin.Já to samé cca.1 hodinu.'Osobně bych doporučil Intel Core i7-4930K pokud nechceš investovat jako já za Extreme Edition.K němu samozřejmě kvalitní DDR3 RAM stačí 8GB (RAM dělá cca.4% výkonu PC).No a GPU to je otázka, pro zpracování není až tak nutné mít highendovou kartu,ale pokud ti finance dovolí,tak jsou momentálně dvě možnosti GeForce GTX 780 Ti (cca.18tis.Kč) nebo o malinko horší R9 290X 4GB GDDR5 (13tis.Kč) .K tomu všemu potřebuješ kvalitní MB (LGA2011) s podporou sběrnic pro všechny tyhle drobnosti ...no, pokud se tomu opravdu chceš věnovat,tak si spočítej na kolik tě nové PC vyjde.Ale výsledek pak stojí za to ...a nejen pro spracovávání videí ...ať se ti zadaří!

Anýzový dědek - Profil | St 25.12.2013 10:56:40

Pokki >> Souhlasím s tebou, že PC na střih videa by mělo být stavěno na výkon s velmi dobrou grafickou kartou a RAM min.8GB.ale HDD 1 TB je docela málo na videa. Stejně bych ještě dokoupil externí HDD minimálně 3TB, aby bylo kam ta videa ukládat.

Pokki - Profil | St 25.12.2013 10:50:21

Stříhat se dá na lecčem, u něčeho to bude trvat déle u něčeho kratší dobu.. Pro většinu jednoduchých videí z fotoaparátů a základních kamer postačí průměrný PC, určitě bych zvolil stolní počítač a ne notebook, pokud už bych si stavěl něco nového. Určitě bych zvolil vícejádrový procesor, třeba Intel i5 by byla taková střední cesta, zvolil bych osobně 8GB RAM paměť o co největší frekvencí, určitě bych koupil SSD disk spolu s 1TB úložným diskem. Grafickou kartu podle možností rozpočtu.. Nechci to tu rozebírat do detailů, Ve specializovaných obchodech určitě poradí s výběrem konkrétních dílů a sestaví to dohromady. Za sebe mohu doporučit CZC.cz..

Bin Ládin - Profil | Ne 22.12.2013 23:57:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

soleno - >> Záleží na tom, v čem to je.. Není FullHD, jako FullHD.. Může být fullHD s datovým tokem nula nula nic, které se dá sestříhat na jakémkoliv běžném NTB, a pak full HD s datovým tokem někde jinde, kdy to neuhraje ani jeden separátní disk a musí být Raid pole.. Předpokládám, že hovoříte o videu z běžných spotřebních kamer, na což vážně postačí i běžný šrot, respektive notebook s trošku normální grafikou a množstvím paměti RAM.. Ve většině programů se dá nastavit kvalita playbacku (přehrávání) na čtvrtinu, polovinu, třičtvrtě (podle výkonu PC a složitosti scény).. Pokud budete střihat šílenost (což asi nebudete) o X vrstvách a efektech a budete to chtít bez renderování přehrávat v plné kvalitě, neuhraje vám to ani dělo za x tisíc, pokud v tom nebudete mít profi kartu, která to bude akcelerovat.. Rychlost počítače pak určuje pouze dobu renderingu, nebo exportu do finálního videa.. Tzn. bych to zase tak nehrotil a nejdříve si otestoval s kamerou na starém PC, jak to šlape, ať zbytečně nevyhazujete peníze.

thim - Profil | Ne 22.12.2013 23:48:14

Na www.svethardware.cz najdete recenze procesorů a Grafických karet

thim - Profil | Ne 22.12.2013 23:40:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Doporučoval bych procesory Intel řady i3, i5, i7, dále Pamět RAM min. 4 GB, disk o velikosti min. 750 GB, dále někam dobrou grafiku (ne integrovanou) s pamětí 1GB DDR5 by vás němala zklamat.

soleno - Profil | So 21.12.2013 22:14:17

thim >> Asi určitě klasickej pc u noteboku bych se asi už vúbec nedoplatil.

thim - Profil | So 21.12.2013 21:55:34

A chce klasický stolní počítač nebo notebook?