Východočehuni sem!! zkusme nastavit limity

jde mi o to pokusit se prosadit roční limity ponechaných si ryb.třeba jak to má Severní Morava ale zatáhl bych do toho i dravce.

Viděl bych to třeba na 50ks kapra a 20ks štiky a cándáta.ty dravce bych bral v kombinaci obou druhů.

Co mě k tomuto vedlo?Veleúspěšní lovci MO Humpolec a jejich nenažranost a dnešní zkušenost na vodě MO H.Brod.

prosím chovejte se slušně jinak redky budu lítat jak při Maryáši karty.

ps: pro ostatní....pokud nebudete mít co k tomuto tématu říct jděte raději jinam!!!!!to platí i pro prudiče!!!
Autor diskuse: bart.bm - Profil , 31.10.2013 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Pettar - Profil | Ne 10.11.2013 16:36:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kakr >> Já myslím, že všichni se to prostě nedozví, a někteří prostě pozdě:-) Ale to je celkem jedno. Kdyby bylo po mém, nešířil bych to nikomu, protože mi to připomíná situaci, kdy si myslivci rok krmí kachny na rybníce a na podzim po nich házejí kameny, aby se zvedli a mohli je pomydlit... jak daleko to má k praseti v chlívku? Mě prostě na rybách jde o něco jiného a proto vždycky budu trochu jinde... nebo je to jinak a jsem divnej a členi potřebují futrovat násadou? Pokud je to tak, je to zlý, a žádný takovýhle diskuze tomu nepomůžou...

kakr - Profil | Pá 8.11.2013 19:54:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mrknato >>
To by jsi se divil. Když se nasadí ,padá mobilní síť :-))

Mrknato - Profil | Pá 8.11.2013 19:49:21

kakr >> Matematicky to je správně, ale výsledek 2x podtrhnout přítelíčku. Jenže ai "letadlo nedoletí" do pátého kola.... těží z toho ti z těch cca prvních dvou.

kakr - Profil | Pá 8.11.2013 19:26:45

Mrknato >>
Matematika je neúprosná - geometrická řada také. Platí pro prvních 5 vyvolených a v pátém kole už jsou jich více jak 3 000. Čilimníci geometrickou řadu neovlivní:-))

5 + 25 + 125 + 625 + 3 125 atd.........

Mrknato - Profil | Pá 8.11.2013 19:18:05

kakr >> Karle, těch cca 5 RS je jen střípek. Já jsem na tom modelu uváděl číslo 15 v prvním sledu a 75 v druhém, což dělá cca 20% všech členi svazu........
Naznačoval jsem, že když se pustí člení k "lizu", tak to končí nedobře, tedy svazově.

Stejně jako zákon nezná RŘ, tak nezná ani MO. No ale čilimníci říkají, že by bez MO svazorybolov nemohl existovat. Tak se někdo asi mýlí.....

kakr - Profil | Pá 8.11.2013 19:08:02

Pettar >>
Vůbec to není přesně trefený. Kolega Mrknato se mýlí, že se místo a čas vysazení týká jen těch pěti vyvolených.
Dle mých dlouholetých zkušeností a v době mobilů a internetu se údaje o zarybnění šíří zcela jinak.
Matematika to nazývá - nekonečná geometrická řada - a šíří se setsakramensky rychle........

Pettar - Profil | Pá 8.11.2013 18:56:07

Mrknato >>

Todle:

"...Průser začíná v tom, že si členi myslí, že jejich MO hospodaří.... malá úvaha. Když zarybňuje MO, tak ta má cca 10 členi výboru, 5 členi RS. když každý tento členi bude mít 5 kamarádů, kterým řekne kdy a kde se vysazovalo, tak to v jedné MO je 75 lovců, kteří mají také kamarády a když zůstaneme u těch pěti, zak to je cca 400 členi. ÚS má cca 100 MO. Pak to je v jednom ÚS cca 40000 členi. To nemá ani náš ÚS. Kdybychom zůstali jen u těch 75 v MO, pak to v celém ÚS je přes 20% dobře informovaných členi!!!! ..." (neumím kurzívu)

je dost přesně trefený:-)

Seru na kapry, ať se vo ně pokoušou. Já si chytám po svojem, když nákýho lapím, dobře, když ne, taky. Mě víc baví chytat, než škrabat šupiny:-)

Čingi - Profil | Pá 8.11.2013 8:00:17

Koukám,že Mrknato zase prudí a je chytrej.Ještě,že jsem si ho dal do ignorovaných.

Mrknato - Profil | Pá 8.11.2013 6:34:51

Pettar >> Ale on by ten kapr nevadil, v rozumném množství. Jenže jeden chce limity, vysazovat minimálně K3, jiný zvýšit lovnou míru kapř na 45cm, jiný K65 či K70, další zase hájit kapř a to je ten problém. Každý si z rybařiny vytrhne jen to své libido a ostatní dopady lidové tvořivosti členi ho nezajímají.

Průser začíná v tom, že si členi myslí, že jejich MO hospodaří.... malá úvaha. Když zarybňuje MO, tak ta má cca 10 členi výboru, 5 členi RS. když každý tento členi bude mít 5 kamarádů, kterým řekne kdy a kde se vysazovalo, tak to v jedné MO je 75 lovců, kteří mají také kamarády a když zůstaneme u těch pěti, zak to je cca 400 členi. ÚS má cca 100 MO. Pak to je v jednom ÚS cca 40000 členi. To nemá ani náš ÚS. Kdybychom zůstali jen u těch 75 v MO, pak to v celém ÚS je přes 20% dobře informovaných členi!!!!

Když bude zarybňovat pouze profi ÚS, pak těch cca 15 dobře informovaných z ÚS s kamarády dělá 75 lovců z ÚS, a to je na celý ÚS pouhé 0,2% členi..........

Dnes to funguje v územním společném rybolovu kapř, jako na bývalých RMV. Tedy kapře loví hlavně místní a proto je okolo kapř tolik povyku. Někteří své aktivity maskují i dravci, ale rád bych viděl, kolik rybářů uloví víc jak 20 štik ........

Pettar - Profil | St 6.11.2013 12:23:29

Tak já jsem na to kápnul: Kapry z řeky nosím dom, a žádný už bych tam nevysazoval. Jen "bílou" a to, co tam bylo původně:-)

nofish - Profil | Ne 3.11.2013 9:16:16

Mrknato >> Dík. Tohle třřeba lidi ani neví a pak razí různé teorie o tom jak se co vysazuje.... Ono i tady z toho si rozumný člověk dokáže ledacos odvodit (peníze, kusy ryb atd....)
No nic, valím na ryby. Měj se a nezlob tu kolegu. On není z těch pošuků co by všecko jenom hájili a nenechali tě ani nahodit, pokud to nebude nějaká smradlavá gule...

Mrknato - Profil | Ne 3.11.2013 9:07:10

nofish >> Tohle říká vyhláška

nofish - Profil | Ne 3.11.2013 9:01:22

Mrknato >> Nemáš po ruce ty přepočty? Aby bylo vidět o co jde? Já se zvedat nebudu, jsem na to moc líný :-)

nofish - Profil | Ne 3.11.2013 9:00:37

bart.bm >> Nepodal jsem návrh, protože nechci nikoho omezovat je kvůli mě že se mi něco nelíbí. Už tam nechytám a mám klid. Obecně nesnáším prosazování nějakých zájmů na úkor jiných. Když je to "svaz pro všechny".
To že lidi budou řvát má být hopodáři u pr... Neplatí tolik aby si mohli nárokovat nějaký vliv na rozhodování o zarybnění revírů.
Do revíru se nemá sypat žádné K3. Za prvé jsou tahle označení u vás (neber to osobně) obyčejných lajků totálně mimo, za druhé je to označení tříleté ryby, tržní. K1 - plůdek, K2- nádsada..... Sypat se defakto může hromada velikostí ryb, jsou a to tabulky na přepočty a já je teď po šuplíkách hledat nebudu :-) To co je v zarybňovacím plánu můžeš sypat klidně v kapím plůdk, když se to přepočte. Nebo si myslíš, že u kapra je to jako to "K3"(nevím co si pod tím představuješ za velikost) a u candáta to teda nejsou "C3"? :-)

Mrknato - Profil | Ne 3.11.2013 8:56:17

bart.bm >> Co je podle tebe K3? Děkuji za odpověď, která mnohé vysvětlí.

Mrknato - Profil | Ne 3.11.2013 8:53:13

bart.bm >> Když to vezmu odzadu, tak to převážení kapř70 WaM zaznělo právě od propagátorů K70. Kolegové převažeči se jim "vymkli z kontroly", špatně si to pochopil... K70 je obranou ochrany K70 uvnitř komunity lovců K70 a má to (mělo ty to) neblahý vliv na zbytek rybařiny, proto to zmiňuju. Kolik si myslíš, že chytí kapř +70 "děda kolínkář", nebo já explavačkář?

Já s tebou souhlasím, že je zájmem každého rybáře si dobře zachytat v mezích možností. Omezování úlovků k tomu ale nepovede. Omezí to tak možná 0,5% rybářů a dovolím si říci, že to problém neřeší vůbec, pokud ti o řešení tohoto problému jde. Jestli si rybáři chtějí zachytat, tak by se měli zajímat, kde končí jejich peníze. Z cca 2200,-Kč od každého, jde do revírů tak asi cca 600,-Kč. To je podle mě zásadní problém a zdroj pro "zachytání si" na územních revírech do budoucna.......

OG - Profil | Ne 3.11.2013 8:51:25

bart.bm >> ne, myslím že je zvýhodněna pouze skupina rybářů, kteří se věnují lovu kaprů a je jedno jestli na koule, pelety s pentapodama a pípákama nebo na kolínko a kukuřici s feederem nebo policajtem. Jak jistě víš tak ryby rostou po celý život a s nárustem tělesné hmoty se úměrně zvyšuje i potřeba potravy. To bude mít za následek, že počet ryby,které dosáhnou hranice horní míry bude růst a postupně budou vyžírat potravu ostatním druhům, zejména bílé rybě (omlouvám se za ten výraz) což bude mít za následek snižování potravní základny pro dravce. Nakonec bude ve vodě pouze ohromné množství velkých kaprů, kteří nebudou mít co žrát a tak se raději nechají několikrát za měsíc vytáhnou na háčku za zmordovanou tlamku na břeh, aby se vůbec nažraly. A kapitální kapři budou na svazové vodě vypadat jako z kaprodromů nebo budou chcípat hlady.

bart.bm - Profil | Ne 3.11.2013 8:50:44

nofish >> a podal jsi někdy návrh na zákaz položené n malých loužích?pokud vím tak syppat se má do revíru K3 a né ryba mírová ale když se tohle uděje tak lidi zas budou řvát že se dala ryba malá atd.
Víš je zajimávé že všichni vědí co je špatně....čtu to tady v každé diskuzi...ale nikdo nic neudělá.to je vlastnost českého národa....řvát u piva nebo doma u televize,dělat ze sebe všeználka co všemu rozumí ale když dojde na lámání chleba tak sklopí oči a uši a je jak pěna na hladine a jen krčí rameny...

ps:neročiluji se jsem v klidu páč tato vlastnost je mi k smíchu a vždy mě pobaví.nezapírám často jsem na svou hubu dojel ale aspoň vím že sem sám se sebou spokojený a záda mám rovné.

nofish - Profil | Ne 3.11.2013 8:39:18

bart.bm >> nezlob se ale je to zvýhodnění těch co neumí zabít a kuchnout kapra a tak je radši pouští s nadějí že ho chytnou zas a bude ještě větší. "bere to u huby" těm, co by radši žrali velké kapry a ne padesátky. Omezuje to někoho kdo takovouz rybu chytne jednou za dvacet let. K ničemu jinému K70 dobré není. Ne, že by mi vadilo, ale na truc takového kapra majznu po palici, když se povede, aby se to srovnalo :-)
Ber to tak. Rybolov je lov. Zákonem jsou dány povolené způsoby. A teď si nastoupí partička s peticí a zakáže ti někde chytat na rybku, jinde brát cejny nad 40cm, někde vláčet, já bych zas na malých loužích zakázal položenou, blbci sednou na jednu stranu a náhozem zaberou půl rybníka. Někde by se dala zakázat mucha a začnem s peticí pro zavedení C70 u kandáta, protože chci chytat velké. V tomhle má Mrknato pravdu, je to bordel a kolikkrát jenom proto že "lidi chcou".... To je jak s tím sypáním mírovch kaprů na úkor jiných ryb. Taky se říká "lidi chcou kapry" a tak většina peněz jde do nich. A tady se pak řeší limity... Vy*rat se na to co chcou lidi, používat rozum...

bart.bm - Profil | Ne 3.11.2013 8:34:15

Mrknato >> co sem furt taháš WaM a týdení lovy kaprů a podobně?jedeš ohranou desku.já neměl na mysl nic z tohodle.jde mi o to si zachytat ikdyž vyjdu jen na pár hodin k vodě a to né jen bílou rybu ale i třeba dravce či to prase kapra.moc to žereš a zbytečně plácáš hlody do placu.snažíš se to stočit na to co je nešvár dnešní doby ale bohužel.u mě s tím nepohodíš.podle toho jak se budou odvíjet tvé reakce a zda to budeš točit jen jedním směrem se rozhodnu zda red nebo yellow

a jaké máš důkazy že WaM si prosadili K70 aby právě oni mohli tyto ryby převážet??podej důkaz a neplácej blbosti.

bart.bm - Profil | Ne 3.11.2013 8:26:17

OG >> no nevím zda je K70 je zvýhodnění pouze určité skupiny rybářů.To jako znamená že když rybář chytá na boilie tak má jen on možnost chytit rybu nad 70?ale no tak takovou blbost nemůžeš myslet vážně to jsou jen výmluvy takových jako je mrknato a jemu podobní. :D

Mrknato - Profil | Ne 3.11.2013 7:15:55

OG >> Je asi jedno, jestli se velký kapr převeze, nebo vyudí. Oni ty K70 totiž převáželi sami WaM........
Když např. na pstruhovce začali mizet potočáci, lipani, tak uživatel omezil některé rybolovné způsoby (přívlač) a omezil i nástrahy (mušky s korálkem, plíškem), ze tří mušek na návazci na jednu . Celkem to je logicky pochopitelné. Proč ale podobnou situaci s kaprem neřešil uživatel podobně? Zákazem mimoháčkové nástrahy, zákazem hlásičů, pentapodů, biwaků, nebo rovnou zákazem položené, kde ti kapř údajně mizeli?

Chápu že ta atmosféra v biwi na týdení výpravě se zavážejícími loďkami, hlásiči, pentapody, tropody, bitrunery, příposlechy, 12nohými lůžky, stolečky, mističkami plnými můček má své kouzlo.... WaM baví. No jo, ale lov na mušky s korálky, přívlač také někoho baví a má své kouzlo........)))

To je ten nestejný přístup k společné rybařině, který se mi nelíbí. Když WaM chtějí chránit kapř, tak ať ho nechytají, nebo se baví po svém na vodách, co nejsou revíry. A je jich dost.

Mrknato - Profil | Ne 3.11.2013 7:03:04

bart.bm >> Když se zamyslíš, tak uvidíš, kde je problém. Tebe jsem za WaM neoznačil, pulťák ve sklepě nemám, nikdo bílou rybu nedrancuje...... Už jen toto jsou nesmysly. Když stavíš tyto a podobné nesmysly vedle nějakého svého názoru, tak ho tím předem diskvalifikuješ.

Já nemám averzi vůči WaM, ale se*e mě, že násilně mění rybařinu ostatním skupinám rybářů a mění podmínky v revírech. Jestli se kapř a duhák vychytá za týden, tak se vychytá a dosadí další. Problém je v dnešním systému za co??????

Nevysazovat kapře a štiky, tak dopadou stejně jako ta mizející "bílá ryba", okouni, parmy, candáti......, i kdyby je nikdo nechytal. Problémem je kvalita vody ve většině řek, která je nevhodná pro přirozené rozmnožování a predátoři. Z toho mně plyne, že jedině vysazování ryb, které mělo dříve pouze doplňkovou funkci, musí být dnes základem. No a rozhodovat by o druhovém spektru ryb neměli rybáři, MO, ale skutečný a nefalšovaný ryb. hospodář a fundovaný RO. Tedy vysazovat nejen mírové kapř, duháky, ale i potočáky, lipany, parmy , jelce, štiky, candáty, bílou rybu v rozumném poměru.

U nás byla asi před cca 4 lety prosazena K70, kterou jsem další rok navrhl zrušit a prošlo to. U nás byla K70 zavedena na takových říčkách, jako je Chrudimka a Loučná. Na písnících a ramenech nebyla hospodářem zavedena, protože se revíry (oproti nerevírům) musí zarybňovat dle plánu tunami mírových kapř a ti zbylí nad 70 by způsobili v zimě pod ledem dušení. Na říčkách by K70 mohla způsobit totální devastaci zbytků původních druhů. Takže jen pro pobavení několika WaM byla K70, která se drala všude, obrovské riziko a usvědčila WaM z nenasytnosti a bezohlednosti.

Tyto argumenty jsme s Ivem Slámou probírali, ale oni to měli už nalinkovaný.... Diskuse o tom byla jen navození zdání svazodemokratičnosti.

OG - Profil | So 2.11.2013 21:14:18

bart.bm >> Pokud vím tak hlavní důvod K70 bylo zamezení odlivu ryb ze svazových vod do soukromáků. Tomuto se ale dá rovněž zabránit opětovným zavedením věty do RŘ že se zakazuje prodávat nebo směňovat ulovené ryby. Ale proč by měla být zvýhodňována pouze určitá skupina rybářů chytit si trofejní rybu?
A k celkovému tématu:
Nestihl jsem přečistí kompletně všechny příspěvky ale zavedení limitů odnesených ryb se mi nezdá jako šťastné řešení zachování rybí obsádky. Již bylo řečeno, že by se prostě ryby nezapisovali a byli by jsme tam co před tím. Osobně si myslím, že by se mělo stát pravidlem vyhlášení hájení nasazené ryby a ne jak je to v současnosti, že se ryby nasypou pod pár jezů (mluvím teď o Tescodravcích), nahrne se tam celé vedení MO a pár zasvěcených, kteří o vysazování vědí z první ruky a do dvou dnů se ryby vybouchají aniž by měli možnost se rozplavat. Ale to je opět jen hra čísel, kdy si MO vykáže vysokou výtěžnost ryb z revíru. Už jsme samozřejmě ryli do vedení, že si můžou rybáři přijít nachytat ty 3ks na rybníčky na žlab a ušetří se za naftu při rozvozu.

bart.bm - Profil | So 2.11.2013 21:00:48

nofish >> v pohodě tohle je diskuzní fórum a pokud se to ponese v normálním tónu tak nemám problém aspoň se ukáže jak člověk myslí.ono když si vemeš jakým stylem se opravovaly koryta řek po povodních tak se kolikrát není čemu divit že se tam ryba neudrží.navíc meliorace v polích a monokultůra lesů taky nedopřává zrovna standardnímu průtoku v chovných přítocích řek.měl jsem jich několik ve svém bydlišti.

názor to není špatný pokud by byla lokalita vhodná k samovýtěru potočáka nemám s tímto problém.

a mrknato mě nerozhází ani jeho konstatování že systém nefunguje.vždy se najde někdo komu se něco nebude líbit.

bart.bm - Profil | So 2.11.2013 20:50:30

Mrknato >> já ujasněno mám ale tohle všechno je běh na dlouhou trať.dobře tak jinak.nejsem WaM ani muškař ani vláčkař.jsem rybář a tak nějak jsem si prošel všemi metodami lovu snad až na sumcařinu.Dnešní rádoby rybáři se vrhnou hned na kaprařinu a začnou hlásat blbosti které popisuješ ty pak se nedivím tvé averzi vůdči téhle úzké skupině lidí.pokud takové potkám u vody take dostávám kopřivku a vře mi pomalu krev nad tupostí člověka jenž si přečet jednu dvě knížky z toho je jedna Kapří tajemství od našeho veleslavného čepičkáře k tomu pár čísel Kapřího světa a myslí si že je z něj hned špička v oboru hodná dělat testéra kdejakému výrobci bambulí.každá skupina si bude prosazovat své
Svaz jako takový vždy bude koukat na spokojenost těch co nejvíce řvou aby je utišil jen aby náhodou se nezačalo řvát ještě víc a jim by se začalo koukat pod prsty ale tohle se na MRKu nevyjasní.pokud se nebudou lidi snažit dostat se na vyšší posty kde budou rotumně uvažovat bud tohle vše vždy o dohadování buď tady nebo u vody či v hospodě.beru taky to že je spousta zákonů zastaralých a nemaj v dnešní době své opodstatnění.nechci hlásat že kapr se nežere že je to kámoš ale taky nechci jezdit na soukromáky abych si zaplatil ulovení větší ryby která stejně bude v 90% případů pocházet ze svazového revíru.jak jsem psal kdyby se K70 dodržovala a i okolo lovící rybáři by si ji hlídali ubylo by kšeftů pro tyto vody a měl by možnost ulovit si větší rybu i každý rybář který neplatí jen za možnost jít k vodě ale i ulovit si svou rybu a třeba i tu trofejní.

všichni napadáte K70 ale mluvil jste někdo s jejím propagátorem Ivošem Slámou co byl její hlavní důvod?Myslím že by pak asi hodně lidí otočilo ale ono je jednodušší kritizovat a kopat než naslouchat a snažit se porozumět.