Alternatívny pohon malého plavidla

Priatelia. Nedávno som videl celkom zaujímavý nápad.
Chlap používal na pohon malého nafukovacieho člna klasickú akumulátorovú vŕtačku, kde upol dlhší hriadeľ s vrtuľou. Hriadeľ bol v ložisku, ložisko v ruke a v druhej vŕtačka.
Samozrejme sa od toho nedá očakávať extra výkon, ani výdrž, ale napadlo mi, že kopec týchto skrutkovačiek je na 12V a kapacita sa pohybuje cca na úrovni 1,5 Ah. Ak by som túto baterku nahradil autobatériou, výdrž by mohla byť viac než dostatočná pre zavážanie MALÝM plavidlom. Zároveň by sa vyriešilo rozumne uchytenie k člnu, nech má človek aspoň jednu ruku voľnú :)
Prípadne by to mohol byť zaujímavý pohom pre belly boat.
Čo si o tomto nápade myslíte?
Autor diskuse: lunimus - Profil , 10.9.2013 všeobecné - ostatní

lunimus - Profil | Pá 13.9.2013 9:55:12

Lexoun >> Ako sa hovorí, rozdiel medzi chlapcom a chlapom je len v cene hračiek :)
Máš pravdu. Nejde mi ani tak o to, aby som si vyriešil na stálo pohon člna, to uvažujem nad kúpou seriózneho benziňáku, ale som prakticky od narodenia strojár :) Obaja rodičia sú technici - projektanti a tak mám tieto výmysly a technické "zlepšováky" v krvi. Ako hovorím, neplánujem tento motor využiť aj reálne ... skôr, ako si povedal, chcem sa pohrať :) ... a možno ma to nakoniec prekvapí a kým neodpíšem tú skrutkovačku úplne, tak to možno budem používať ... a minimálne moje decká sa s tým určite zahrajú :)

novaroma01 - Profil | Pá 13.9.2013 0:19:32

Někdy před cca 35 roky jsme něco podobného zkoušeli také.Nejlépe se osvědčily motorky od stěračů z liazky.Jsou na 24 v,se šnekovým převodem a loď s nima jela docela dobře.Akorát byly potřeba 2 baterky.Ale dnešní el.motory na lodě jsou o světelný rok lepší)))

Vítek - Profil | Čt 12.9.2013 23:13:20

zkus vrtačku do každé ruky, ještě úpony na nohy, popluješ jako fretka :D

Lexoun - Profil | Čt 12.9.2013 22:55:38

lunimus >> Koukám,že jsi hravej :-)))).
Ta vrtule vypadá jako k tomu motoru Timler.Ten má letmo uloženou hřídel,asi metr dlouhou.Startuje se šnůrou a po nastartování se musela hřídel rychle zanořit aby se moc neroztočila a neohla.Ve vodě jí vystředila otáčející se vrtule.Takže žádné ložisko nebylo zapotřebí.Motor byl uchycen na pevno a tělo hřídele bylo samozřejmě širší než uchycení ve vrtuli.Myslím,že hřídel je z hliníku.Jestli si vzpomenu,tak se ti o víkendu juknu.Měl bych jí na lodi mít,máme ho tam jako nouzovku kdyby odešel motor :-))).L

osud - Profil | St 11.9.2013 12:38:32

oskus >> to vypadá jak ta žlutá kačenka z reklamy na T-mobile :-D Když tu žlutou nahradíš nějakým maskáčem tak budeš skoro neviditelný :-D Ovšem nesmíš vypadatjak volavka aby tě někdo nepicnul

visage - Profil | St 11.9.2013 12:19:36

lunimus >> jj, treba aspoň 5L dolaďovačky :D

lunimus - Profil | St 11.9.2013 11:55:57

visage >> neboj, taký recesistický nápad predsa nemôžem testovať sám :) ... už sa teším, ako s tým budeme zavážať na Orave ... ale to ešte doladíme osobne :)

visage - Profil | St 11.9.2013 11:43:17

lunimus >> no na ten test ma musiš pozvať, inak to nevidím :DDD

lunimus - Profil | St 11.9.2013 11:18:34

visage >> Vlado ... ak máš 18V, tak musíš poskladať 3 baterky z motorky, lebo ani autobaterka nebude mať 18V ... jedine, že by si zobral z nákladiaku 24V :)
... ale predpokladám, že tá tvoja 18V už asi nebude mať riešené otáčky odporovo :)

V každom prípade to asi vyskúšam s malým detským člnom :)

visage - Profil | St 11.9.2013 10:58:37

lunimus >> laci mám 18 V, tak asi tá autobateria :DDD

oskus - Profil | St 11.9.2013 10:30:56

nebo toto

deni 79 - Profil | St 11.9.2013 10:28:18

No ta je... :-)))

Přemet:-) - Profil | St 11.9.2013 10:05:56

Sice to neni uplne vrtacka, ale teoreticky je to taky pouzitelne... Nedavno jsme byli s kamarady na jedne prehrade a po vode si to stradoval pan s malou plachetnickou, ktera mela na zadi pridelane jizdni kolo... Pan sedel na kole a slapal, cimz otacel lopatkama ve vode... Je to levne, ekonomicke a jeste u toho clovek sportuje :-))

lunimus - Profil | St 11.9.2013 9:59:43

visage >> no v prvom rade pozri na koľko V ju máš. Sú totiž rôzne od 9.6V, 12V, 14,4V až po 24V
Tie, čo mám ja sú obe na 12V. Keď použijem autobatériu, ktorá má 12V tak nemusím nič riešiť, len rozobrať pôvodný akumulátor, vybrať starý zdroj a na kontakty naletovať svorky pre autobatériu.
Jednoduchšie a lacnejšie aku vŕtačky majú otáčkovú reguláciu riešenú odporovo. To znamená, že čím menej V pustíš do motora, tým pomalšie sa bude krútiť. Čiže ak zanedbáme, že to nie je celkom lineárne, tak polovičné otáčky motora dosiahneš pri 6V ... ak ti stačí pustiť aku vŕtačku na 1/2 rýchlosti, tak stačí aj 6V baterka z motorky.
A obávam sa, že aj plný výkon aku vŕtačky je slabý, aby si dostal loďku do seriózneho pohybu ...

Celé to je skôr recesia, ako seriózny pohon :)

visage - Profil | St 11.9.2013 9:01:38

lunimus >> Laci no jednu aku vrtačku mam aj ja doma ako ju prerobiť na autobateriu ??? , nestačila by z motorky 6 V ???

lunimus - Profil | St 11.9.2013 8:26:37

Lexoun >> S tým šlapacím kolom som uvažoval vyrobiť niečo v štýle katamaranu z plastových odpadných trubiek. Priemer 2x cca 25cm x 3m dĺžka spraví nosnosť pontónu cca 140Kg (po odrátaní vlastnej hmotnosti pontónu). K tomu potrebuješ ešte 2x koleno a 4x blendu (záslepku). Medzi pontóny hodiť kreslo a máš krásne malé a lacné plavidlo.
Myslím, že tam by sa uživil takýto elektro motor tiež, ako podporný motor :)

Inak, čo sa týka testu, zrejme nebudem k tomu kupovať nič špeciálne, ani nebudem riešiť možnú koróziu, takže zrejme použijem najakú obyčajnú oceľovú rúrku. jeden koniec bude upnutý do vŕtačky, na druhý navarím imitáciu lodnej vrtule :)
Keďže som sa na ZŠ aj na strednej venoval celkom intenzívne lodnému modelárstvu a súčasne som vyštudovaný strojár so zameraním na energetiku, takže s jednoduchou vrtuľou si problém nerobím :)
Jediné, čo mi vŕta hlavou je odhadnúť správnu veľkosť vrtule pre motor akumulátorovej vŕtačky tak, aby som ho zbytočne extrémne nepreťažoval a súčasne aby som dosiahol želané otáčky na vrtuľu. Predsa len bude mať voda na vrtuľu celkom slušný brzdný účinok.
btw. i keď neplánujem vrtuľu na test kupovať, tak uvažujem nad podobnou vrtuľou: http://www.conrad.cz/hlinikovy-lodni-sroub-reely--7​8-mm-66478.k255198

Lexoun - Profil | Út 10.9.2013 21:59:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

lunimus >> tak pokud máš starší vrtačky doma,tak do toho určitě jdi.Sranda musí bejt :-)))).Na náhon by mohla být ideální starší hřídel z timlera s vrtulí.To byl NDR lodní motor,taková bedýnka s výkonem 1,5 a nebo 2,5hp.Umisťovalo se to z boku lodě a s toho dlouhá tenká hřídel s vrtulí.Ještě jsou občas vidět a určitě by se dala někde splašit.L

Lexoun - Profil | Út 10.9.2013 21:52:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

taky myslím že vrtačka dlouho nevydrží.Bude to pro ní poměrně záhul.Možná pokud by jsi použil něco jako převodovku a stáhl rychlé otáčky do pomala,tak to pro ní nebude žádná námaha a získáš poměrně slušnou hnací sílu.Další věc kterou musíš aspoň částečně řešit je vrtule.Velikost listů a úhel záběru musí odpovídat otáčkám.Obecně platí : malá vrtule a malý úhel záběru - velká rychlost ,velká vrtule a velký úhel záběru - malá rychlost otáčení hřídele,kde ale musí být dostatečná síla :-))).

Já jsem u lodí vyrost a kdyby jsi si chtěl vysloveně hrát.Tak před lety se na slapech nesmělo s motorem a elektromotory ještě nebyli.Poměrně dost lidí to u plachetnic řešilo,že měli upravený náhon z klasického šlapacího kola,u toho hřídel a vrtuli.7 metrové lodě s tím sice pomalu,ale jeli.Člun by to mohlo pohánět určitě :-)))))
Jen takovej nápad.L

lunimus - Profil | Út 10.9.2013 21:39:17

packa >> no ... ja netvrdím, že je to môj vynález. Som napísal, že som videl chlapíka, ako s týmto jazdil :) ... jediný nápad, ktorý som dostal ako vylepšenie je použitie autobaterky, miesto štandartného akumulátora, čím sa zvýši kapacita.

Čo sa týka ceny, v tomto okamihu mám doma 2x staršie aku vŕtačky, ktoré sú síce funkčné, ale majú staré a už nenabiteľné akumulátory. Ich repas by vyšiel na cenu novej aku vŕtačky, takže jednu kľudne obetujem na prerobenie na autobaterku.
Pre test zrejme nebudem ani kupovať originál lodný šrób, ale si niečo jednoduchého (s nižším výkonom) pozváram. A nejakú staršiu autobaterku tiež určite v pivnici vyhrabem. Pre test tiež nebudem potrebovať jej plnú kapacitu :)

Inak to beriem celé s istou dávkou recesie a neočakávam extra veľkú životnosť, ale nápad ako taký ma celkom zaujal :)

FOUSATEJ HAT - Profil | Út 10.9.2013 21:10:51

lunimus - >> Už jsem to viděl taky, ale nevim, jak dlouho to ta akučka vydrží, a když by si člověk koupil nějakou milwaukie tak už bude daleko levnější ten elektomotor

packa - Profil | Út 10.9.2013 21:04:37

neprisel jsi na nic svetoborneho-je toho plnej internet-vrtacku najdes v kazdem sbernem dvoru,baterku z auta na vrakaci akorat koupit vrtulku a metr kulatinky a spachat nejakej zaves-do 500 se musis vejit-na vzhledu nezalezi-hlavne ze to pojede

P!F - Profil | Út 10.9.2013 20:26:03

lunimus - >> Da sa to, ale je to nezmysel, vyjde to cenovo rovnako, ako elektromotor a bude to horsie.

Groove - Profil | Út 10.9.2013 19:45:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

AHoj, takovy pohony jsem videl na youtube, napr. tohle
a podobnejch homemade tam najdes hromadu, treba te tam neco inspiruje.
Jestli budes neco kutit tak se tu pak nezapomen pochlubit :) rad se podivam, taky me to driv napadlo.
Ja bych do toho ale nesel, bylo by to tak na hrani. Myslim ze vesla budou efektivnejsi... nebo kup rovnou el. motor. Na clunu mam malej lehkej elektromotor za 2000kč a bohate mi staci. Kdyz si vemes cenu vrtacky, lodniho sroubu (+ dalsich veci) tak to bude podobne a vysledek buhvi jaky.