Lov na dierkach - alternativna vyroba dierky

napadla mi jedna myslienka, mozno nie uplne marna, mozno uplna hlupost …

Co si myslite o robeni dierky tepelnym zdrojom?

Princip jednoduchy:
- Vezmem plechovicu pozadovaneho priemeru, spravim „vytahovacie ucho“ z drotu
- nasypem drevene uhlie, nalejem trochu zapalneho oleja/petroje­ja/benzinu
- postavim na vyhliadnute miesto a zapalim.

Uhlie v plechovici sa rozhori, vytvori dostatok tepla pre topenie ladu vo svojom blizkom okoli a bude sa postupne zanarat hlbsie do ladu, az kym nedojde k roztopeniu vhodnej dierky na lov :)

Neprajnici si teraz myslia, ze kam tu plechovicu teraz odlozim? ved mi vypali druhu dierku :)
nie je to ziaden problem … horiace uhlie mozem bud zaliat vodou a uhasit, alebo lepsia alternativa, ak pouzijem vhodnu podlozku na relativne tenkych nohach, ktore sa budu dostatocne ochladzovat vzduchom, aby sa nezabarali do ladu, tak budem mat na lade pri sebe aj zdroj tepla, na zahriatie ruk :)

Co si myslite o tomto mojom napade?

P.S.
Nemam nijako overenu funkcnost tohto sposobu, zaujima ma cisto vas nazor na jeho pouzitelnost v praxi :)
Autor diskuse: lunimus - Profil , 27.12.2012 všeobecné - náčiní, doplňky

lunimus - Profil | Ne 13.1.2013 9:49:47

Priatelia spravil som maly test. Na balkone som nechal vymrznut misku s vodou a po premrznuti som robil dierku plechovkou s priemerom 7 cm
Vysledok je, ze to naozaj funguje
Pravdou je, ze to ide pomalsie, ako som cakal, ale rychlejsie, ako tvrdili niektori skeptici.

Vzhladom k tomu, ze som pouzil malu plechovicu, som presvedceny, ze by to slo s velkou o trochu rychlejsie (väcsi zdroj salaveho tepla, lepsi pristup kyslika pre horenie atd) …
Kritickym bodom na ktory som narazil pri experimente je, ze plechovica s drevenym uhlim plava … teda do okamihu, kym sa dostane do vyvazeneho stavu, tak sa relativne pekne zanara do ladu (nie je to zas extra rychle – ale pouzitelne). Akonahle sa ale dostane do vyvazeneho stavu, prestane vlastnou vahou vytlacat vytopeny lad a v kritickom bode pre pokracovanie vyroby dierky je nutne bud plechovicu zatlacat rucne, alebo pockat, kym voda pod nou nevyhreje tak, ze sa zacne lad vytapat „velkym“ mnozstvom teplej vody a to uz ide pomaly.
Este jedno zistenie … plechovica ma tendenciu vytapat lad pod sebou nerovnomerne, teda sa jemne nakloni a nasledne cestuje po lade v smere naklonenia. Vysledna diera je teda oval (moze byt aj nepravidelny)

Strucne zhodnotenie nazaver. V kritickom pripade pouzitelne, ale naozaj len v kritickom :) Hlavna vyhoda, ktoru som od tohto ocakaval, ze sa mi dierka urobi „sama“ kym lovim na vedlajsej dierke je nerealna – plavajuca plechovica a treba ju zatlacat do ladu mechanicky …

Takze „tudy cesta nevede“

lunimus - Profil | St 2.1.2013 20:37:20

Pani ... myslim, ze momentalne je asi bezpredmetne pokracovat v diskusii ... teda do doby experimentalneho odskusania :)

Co sa tyka komentu, ze teplo ide hore ... ano, je to pravda, ale pri pahrebe sa vytvara tzv. salave teplo, ktore posobi vsetkymi smermi a teda rozohrieva celkom intenzivne aj plechovicu :)

Ad. poznamka o hladani ryb a nutnosti urobit 6 dier, tak priznavam, ze som v zivote nebol na dierkach (som rybar zaciatocnik) ale i ked je potreba urobit za den dier viac, nemyslim, ze by to malo byt kriticke ...
predpokladam, ze ked si urobis dieru, tak tam aspon 1/2 hodinku lovis ... popri tom sa kludne moze "vypalovat" druha dierka ... a tiez si mozes ohriat ruky pri presadzani sa :)

ako som ale napisal, zatial to netreba dalej rozoberat a riesit ... vidim, ze su vsetci skeptici pri tomto napade, takze neostava ine ako experimentalne odskusanie ... a to musim pockat na väcsie mrazy, aby ma lad na vode uniesol :)
... ak uz ine nie, tak aspon urobim nejaky prieduch do vody :)

Ládin - Profil | St 2.1.2013 0:21:57

Blbý je že teplo jde nahoru a my potřebujem udělat díru dolu, jinak by to asi nebylo tak těžký. Lupou to nejde - paprsek projde čirým ledem, s laserem to dopadne podobně. Jedině udělat nějaký oko z odporovýho drátu a tím díru protavit odshora dolu a válec ledu co zbyde uprostřed vyndat. Ale trafostanici na zádech nosit nehodlám, radši si půjčím erární vrták

rumi7 - Profil | Út 1.1.2013 23:43:06

lunimus - >> a co třeba lupa?:-)))))
ale vážně,nedovedl bych si představit,když ryby musím hledat a udělat třeba 6 děr to dělat hořící plechovkou........

arnošt - Profil | Čt 27.12.2012 23:44:49

Nejrychlejší je laserová pilka,hned po ní vrták a až úplně vzadu v kategorii možností se krčí propalování ledu plechovkou... :))
Ono jít na ryby a v mrazu někde poskakovat kolem hořící plechovky hodinu a půl není zrovna lákavá vyhlídka.Na chytání pak zákonitě zbude poněkud méně času... ;-)

retrívr - Profil | Čt 27.12.2012 21:57:08

lunimus - >> Nevymejšlej, vše je dáno. Vymejšleli už léta i jiní, zatím se s tím smiř, vrták , je vrták.

Leorim - Profil | Čt 27.12.2012 19:59:04

nejlepší dírka je mladá ne moc prochytaná(:

Jarda Š. - Profil | Čt 27.12.2012 19:57:02

Jarda Š. >> Fakticky bys ten led pod plechovkou tímto postupem úplně vyvařoval, nejen rozehříval na vodu a k tomu je potřeba podstatně víc energie a času.

Jarda Š. - Profil | Čt 27.12.2012 19:49:44

lunimus >> Pára je teplonosné médium, když stlačená proudí. Je to plyn, takže se rozpínáním ochlazuje. Vytvoří ti tam tedy mezi plechovkou a ledem polštář, který bude mít teplotu pod 100 stupňů, i když tu plechovku zahřeješ na mnohem vyšší teplotu, protože tím, jak bude pára unikat, se zároveň bude ochlazovat.

lunimus - Profil | Čt 27.12.2012 19:25:45

Jarda Š. >> Co sa tyka pary, tak para rozhodne nie je tepelny izolant ... ak by si mal pravdu, nefungovalo by u nas 2/3 elektrarni, kde su pouzite parne turbiny ... potom by ti nefungovali teplarne, kde su parne rozvody a para sa pouziva ako teplonosne medium :)

Ale suhlasim s tym, ze to zrejme nepojde tak rychlo ako som si predstavoval pri prvom napade ... som si to trochu prepocital z fyzikalneho hladiska ... a nepotreboval by som sice autogen s 1000°C ale tak rychlo to nepojde ... i ked zas ani nie pomaly ...

ale vzhladom k tomu, ze nie je mozne presne spocitat tepelne zony, vykony atd, tak to bude asi idealne odskusat experimentalne :)

A vo vseobecnosti suhlasim so vsetkymi, co povedali, ze to asi bude blbost :)

DeFoRt - Profil | Čt 27.12.2012 18:55:12

podla mna blbost...zbytocne komplikovane musis toho vela nosit k vode a pritom ti staci mala sekerka a za minutku mas hotovu dierku aj do 15 cm ladu..mozno by to fungovalo ale to je ako namiesto nahadzovania montaze pri klasickom love zobrat montaz doplavat na miesto a tam montaz polozit s odovodnenim ze mas rad plavanie...

zdeko - Profil | Čt 27.12.2012 18:41:04

Člověče to si nech patentovat. Než bys takhle udělal dírku v 20 -25 cm silným ledu, tak ostatní mají nachytáno. Nevymejšlej píč....y a vem vrták, máš to rychlejší.

jetam - Profil | Čt 27.12.2012 13:32:30

Ladová plocha odvádza teplo, takže by to musel byť rýchly aspoň 1000C plameň sústredený na jedno miesto, napriklad autogen.

Must4f - Profil | Čt 27.12.2012 13:20:45

tohle by určitě nefungovalo, musel bys nejspíš několikrát přiložit abys vytvořil dostatek tepla a trvalo by to nejspíš přes hodinu, navíc bys toho k vodě musel brát daleko víc taky je možná kontaminace vody.... není lepší si vzít sekeru??? parádně se u toho teď v zimě zahřeješ :)

Jarda Š. - Profil | Čt 27.12.2012 12:56:16

lunimus - >> Musíš to v praxi ověřit, ale problém bude v tom, že pod plechovkou se ti bude tvořit vrstvička páry, která tepelně izoluje, takže to asi nepůjde zdaleka tak rychle, jak si představuješ.