Praní spacáku s dutým vláknem

Mám spacák Takker Big Snooze a chci ho dát vyprat. V čistírně mají strach, že se může poničit náplň. Bohužel není u něj žádný štítek, jak jej čistit :-(
Jaké jsou vaše zkušenosti s čistírnami?
Případně, jak jej prát?
Autor diskuse: Salmon - Profil , 30.10.2012 všeobecné - ostatní

Sven - Profil | Út 30.10.2012 18:51:28

Dawemaster >> jo, je to program "ruční praní".
Na omak a vizuelně je všechno OK.
Ale pravdu máš, že jenom pořádná kosa může prověřit, jak to vlasně s tím vláknem dopadlo :-))

Dawemaster - Profil | Út 30.10.2012 18:37:16

Sven >> Jojo,přesně tak. Duté vlákno se v pračce vyprat dá ale jen při nízké teplotě a jak píšeš,tak nesmí být spacák v bubnu moc nahňácaný a chce to zvolit nejkratší program aby se spacák v pračce nepřevaloval 2 hodiny. Jak už jsem jednou psal,většina dnešních praček už má program na "ruční praní" nebo program "delicates" (takhle je ten program označený u pračky kterou máme doma :D) na jemné prádlo a na duté vlákno,takže v takové pračce to není problém vyprat ale někdo kdo má starší automatku,která tyto funkce nemá bych raději doporučil vyprat to ručně.U těch dek,které používáš doma možná ani tak poškozená dutá vlákna na první pohled nepoznáš,protože doma v posteli je teplíčko i bez nich ale když s tím pak spíš venku,tak je setsakra znát snížená izolační funkčnost dutého vlákna,poškozeného nešetrným praním....

Dawemaster - Profil | Út 30.10.2012 18:27:47

Makrelobíjec >> Takhle dopadne spacák,když se dá do pračky na běžné praní...příliš vysoké otáčky při ždímání,vysoké teploty vody atd. rozlámou a poničí dutá vlákna a vůbec z celého spacáku udělají použitý prezervativ... Musí se brát v potaz,že duté vlákno je náchylné na dlouhé převalování v pračce při běžném programu a jelikož je spacák z plastu,tak je obecně náchylnější na vysoké teploty a jestli ho tetka žvejkala při dvouhodinovém programu v pračce na 60 stupňů s řádnou dávkou prášku a aviváže,tak se ani nedivím,že ten spacák takto dopadnul..

Sven - Profil | Út 30.10.2012 18:17:45

Makrelobíjec >> problém nejspíš nebyl v praní ale v kvalitě dutého vlákna.
Není vlákno jako vlákno...
Pereme deky z dutého vlákna v automatce na 40°C a žádný problém s tím není.
Důležité je mít pračku s velkým bubnem aby to v něm nebylo narvané.
Kdo má navíc sušičku tak je za vodou :-)

Makrelobíjec - Profil | Út 30.10.2012 18:08:20

Salmon - >> Čau dal jsem můj starej spacák neteři a její inteligentní maminka ho vyprala .Nevim sice na kolik ,ale vypadá jak kdybych ho krávě z prdele vytáhl .Ty vlákna úplně z cuckovatěli a navíc se rozmlátil zip.

malamut - Profil | Út 30.10.2012 12:53:09

Salmon - >> Ručně a použij toto: http://www.zbozi.cz/vyrobek/atsko-sport-wash-532ml/​
Peru v tom péřovku, spacáky i boty s gore-tex membránou, funguje to.

DaveX - Profil | Út 30.10.2012 12:33:33

Koukni tady, mělo by to jít prát na 40° + pak to sušit na ležato.

http://www.carpforum.co.uk/Shared/Messages.asp?Topi​cID=246382

Dawemaster - Profil | Út 30.10.2012 12:23:20

Když ho vypereš ručně ve vaně ve vlažné vodě s trochou pracího prášku,tak nic nezkazíš. Dnes už má i mnoho praček program na ruční praní nebo na praní choulostivých věcí. Rozhodně to ale per bez aviváže,protože aviváž ti zalepí duté vlákno a spacák už nebude tak dobře izolovat. Potom spacák pořádně vysuš (ne na topení ale normálně volně na vzduchu při pokojové teplotě) a až ti spacák vyschne,tak ho můžeš ošetřit nějakou impregnací,kterou zakoupíš v prodejně s outdoorovým vybavením.