Stojatá voda s boleny

Zdravím. Chtěl bych se s vámi poradit ohledně lovu bolenů. Byl jsem už vícekrát na jednom rybníčku cca 1-2 ha a jsou tam nádherní velicí boleni a je jich tam vidět opravdu dost. Zkoušel jsem tam několikrát vláčet. Na woblery nepřišel jediný záběr (snažil jsem se vždy volit přírodní imitace,většinou bílá ryba a okoun). Jednou mi vyjel pravděpodobně bolen po stříbrné rotačce, které jsem dával velké šance. V té vodě se nachází velké množství ouklejí. Máte nějakou radu na jejich lov?
Autor diskuse: Crolps - Profil , 13.8.2012 dravci - techniky lovu

mzxy - Profil | Po 3.6.2013 22:08:36

na stojatém Orlíku nesportovním způsobem na položenou, na malou plotičku nebo ouklejku, nastražit kousek od břehu do cca 2-3 m. hloubky, přesněji nahazovat cca 15 metrl podíél břehu od sebe, na jednoháček, jakosignalizátor čihátko před prut nebo kostička polystyrenu s odklopeným překlápečem, v létě jsou záběry přesně v pravé poledne, stačí přijt v půl dvanácté a do pll jedné je několkk záběrů, boleni jako jeden, kolem 66 cm...na tom Tvém rybníku bych nastražil na vláčecí prut místo balzy menší ouklej na jednoháček, jako zátěž jeden větší brok cca 40 cm od háčku, nahazovat bolenům těsně za ocasní ploutev...udělá obrat, uchopí ouklej to je ten pravý moment k záseku...obyčejné bolení peříčko dnes nepoužívá dnes snad už nikdo, ale když fouká a vítr čeří hladinu, poskakukící peříško je účinnější než rapala za 250 Kč

Killbeggan - Profil | Po 3.6.2013 21:50:07

Jen si dovolím drobnou polemiku k tomu, že na rohlík berou jen boleni do 60-65 cm. Moje zkušenost je taková, že kolem nahozeného rohlíku se často vytvoří hejno drobotě, na které právě boleni útočí. Svoje největší kousky mám tímhle způsobem a skoro vždycky to bylo i s tím nádherným a brutálním zalovením "na rohlík". A taky se pochopitelně přidávám do fanklubu bolenů, je to nádherná ryba a u nás je jich naštěstí pořád ještě dost a dost. Kilb.

GTdpcfix - Profil | Ne 2.6.2013 21:07:40

Crolps - >> ahoj.nebudu tady procitat prispevky ostatnich kolegu tolik casu nemam.moje rada zni aby jsi vyzkousel nejaky popy a hlavne kdyz nekde uvidis boleni zaloveni tak to tam hazej!ja mam nejvetsi uspechy prave s popama!a to i za velice tepleho pocasi!

groovy - Profil | Ne 2.6.2013 15:42:40

Na stojaté vodě je problém to, že ryba si nástrahu může prohlédnout proto tahej rychle a rybu tím spíš vyprovokuješ k útoku. Já jsem na stojatých vodách na Bolena moc štěstí neměl, ale celkem solidně je chytám na poppy a na salmo thrill. Chce to něco co jde těsně pod hladinou. Bolen dobře vidí, takže je dobré při lovu třeba sedět nebo být schovaný za nějakým křovim. Četl jsem dokonce článek kdy nějakej frajer když chytá Boleny tak leží, nevim jak mu to zvedá procento úspěchu, ale je lepší když nejsi moc vidět pak to bere z větší důvěrou. Slyšel jsem i že chytali dobře Boleny na rychle taženou stříbrnou plandavku, ale toto se hodlám vyzkoušet až letos jestli po této spoušti co se teď děje na řekách něco zbyde. Jinak přeji mnoho úspěchů při vláčení

Heršvec - Profil | Ne 2.6.2013 11:56:41

Jeď na Hněvkonickou přehradu a chytej na rohlík, bolenů budeš mít, že nebudeš vědět co snima, i když teď při takový vodě je to spíš o hubu než o bolena.

JohnMcE - Profil | Ne 2.6.2013 11:54:05

Erik T >> Osobně používám u Jaxona Micro Plus ten nejslabší do 3 kg. Ale dávám to hlavně kvůli kudličkám před rotačky a malé woby na začátku vláčky, když ještě všude jsou a nejsou vymasené rybičkáři. Asi bych ale doporučil na všechna použití ten do 6 nebo 9 kg.
Co rybář, to názor. Když si to tady projdeš - otázky použítí lanka při přívlači kvůliva štikám, vyjde Ti to jasně. Jakmile sem dáš foto štiky a bez lanka, nebo dokonce se odvážíš napsat, že jsi dostal štiku bez lanka, umlátí Tě tady argumenty, co se stane se štikou, když Ti to ucvakne a bude mít sešitou tlamu velkým wobem či rotačkou:-( A je to samozřejmě pravda.
Sekunďák nepoužívám.
Návazec dávám určitě delší, někdy i víc než 30 cm. Když Ti to místo boldy opravdu vezmě štika, malý návazec může být a bude na nic. Otočí se kolem hlavy a stejně Ti pak dostane zuby na vlasec a je to v prčicích na malé straně. Takže nešetři.

Pokud Ti jde opravdu o boleny, doporučuji články Rafa v loňských Kajmanech - Bratrstvo bolenů. Máš tam všechno.
Spousta lidí tady boleny nenávidí, že jsou přemnoženi, hubí malé rybičky apod. Napíšou Ti, že chytit tak blbou rybu dokaže každý. A že jich je všude spousty.
Ale stejně tak opak - že nejsou, nedají se dostat a jsou hrozně vyčůraní. Tohle téma nemá konečnou.
Pro mne osobně je bolen nádherná, sportovní ryba a její záběr, kdy Ti vyrazí prut z ruky:-)))
A to ještě bys mohl hledat, jestli použít vlasec, nebo pletenku a co se pak děje. Otázek a odpovědí na téma bolen bylo, je a bude:-)))
A to je dobře.
Zkoukni příspěvky vláčkařských es Mrku, projeď si to tady. Je toho tady dost a někdo Ti i poradí:-)

Erik T - Profil | Ne 2.6.2013 11:33:16

JohnMcE >> Já bych asi vyzkoušel ten Micro Plus jakou nosnost tedy doporučuješ na univerzální přívlač. Vážeš grinnerem jo?a není nějaký snadnější uzel? bojím se toho abych to stím navázal když je to ocel.A používáš sekundák? jak dlouhý návazec.

SlavnýLovecPampalini - Profil | Ne 2.6.2013 11:25:13

Crolps - >> říká se rychle táhnout těsně pod hladinou, nebo bych zkusil poppera... já v tomhle nemám zkušenosti, já boleny chytám jenom z hladiny na rohlík

JohnMcE - Profil | Ne 2.6.2013 10:46:44

Erik T >> Používám jak Technosteel tak Micro Plus a žádný problém - vážu normálně grinnerem. Na Technosteelu máš na zadní straně balení uzel nakreslen. Diskuzí na tohle téma je tu přehršel - hodně lidí si stěžuje, že to v uzlu praská. Když uzel dotahuješ, je potřeba pomalu stahovat prstem při utahování. Technosteel je levnější než Jaxon. Používám ten nejjemnější do 2,5 kg k rotačkám a malým wobům a na větší woby 4 kg tam, kde jsou štiky, nebo by mohly být. Bolen s tím nemá problém. Ani na řece, ani na stojáku:-)

Jouricek - Profil | Ne 2.6.2013 10:38:17

Rozhodně ti doporučim http://www.gloog-nastrahy.cz/products/hermes-r/ je to wobler přímo na boleny a funguje výborně:)

Erik T - Profil | Ne 2.6.2013 10:08:33

mastrof >> Hodně špatně se to váže? chytnu na to i bolena? jakou nosnost 6kg?

perch2 - Profil | So 1.6.2013 18:59:31

Tak taky přidám trochu do mlýna. Rohlík je skvělá věc, ovšem nikdy jsem nechytil na rohlík bolena cca na 60 max 65cm!!!. Odborná literatura říká (aspoň pokud si to dobře pamatuju), že bolen se ve větších velikostech orientuje již výhradně na živočišnou potravu. Osobně většinu volím vlasec do 0,20mm, štíhlou plandu, longa rotačku ve velikosti cca 1-3, rapalácký popy a trill. A tahat opravdu velmi rychle. Toť moje zkušenosti.

vydra1 - Profil | So 1.6.2013 18:23:55

Crolps - >> Můžeš zkusit i stříbrnou rotnu, špičku prutu nahoru aby rotna jela po hladině a můžeš ju klidně i rozčeřit. A hlavně neboj se navíjet rychle.

PETLOV - Profil | So 1.6.2013 18:06:41

Crolps - >> ahoj ja mam dobrou zkusenost na boleny s timhle je to hladinovy wobler a na to jsem jich uz par pochytal sice to nebyla takova mala voda jak pises,ale urcite bych to tam zkousel prohazovat...hazel jsem to tam kde se vzdy ukazovaly a taky tam kde zrovna zautocily na mensi rybky primo do toho mista,tak at se dari chce to hlavne hodne trpelivosti a uspech se dostavi.
http://www.fishhunter.cz/www-rybarskepotreby1-cz/es​hop/25-1-WOBLERY-TWISTERY-TRPYTKY/0/5/2913-Rapala-S​KITTER-POP-SS-wobler-hladinovy-7-cm

augustus12 - Profil | So 1.6.2013 17:25:25

ja na jednom miste na jedne rece nachytal bolenu zhruba 30 za den od 60 do 80 cm, nadhera. je to ale orisek dojit na to prave misto kde ten bolen fakt bude brat. pak uz to bylo jedno co sem nahodil, pouzival sme prevazne leskle verze wobleru original od rapaly. ale i jine barvy byly skvele, vzal vse, ten nejvei m prisel na cdsr v barve GRO, to je muj top wobler, takova mala zelena ploticka do zelena na to chytnu rybu vzdy, prave sme ho pouzil i na stojaku kde jsou krasni boleni a taky po nem sly, nebyl problem jich lapnout nekolik. dalsi dobra vec je stribrny pop v zarostlem prosterdi rybnika nebo i prop, me tyhle rapaly funguji skvele. zatim sme bolena dostal bez problemu, je to moje nejhosnejsi ryba na privlac. ale dobre je i tahat malou ouklej nebo plotici po hladine nebo jen tak pocukavat. rohlik sem jeste cilene nezkousel, ale kdyz sem chytal na amury jednou se i bolen spletl

ctvrtmile - Profil | So 1.6.2013 17:10:45

Crolps - >> taky vím o jedné takové vodě,cca 3 ha,když si stoupneš ke břehu,vidíš jak boleni loví,ale pokud se pokusíš je ulovit,tak se můžeš snažit jak chceš,le záběr nepřichází....nejsem jediný,kdo tam pohohořel...

Nick Nash - Profil | So 1.6.2013 16:20:20

Zdarec,
já bych ti zase za sebe doporučil Hauserovo peří. Na řece jsem s ním měl úspěchy, takže by mělo fungovat i na stojáku. Bílá nebo stříbrná barva s trochou červené a tahat rychle při hladině ;)
Ať se daří ;)
NN

MAXXSKATER - Profil | So 1.6.2013 16:06:43

Zkusil bych plovoucího woblera, který jde po hladině - říká se mu poper nebo pop. Na jedné stoajté vodě na ně jdou a na jiné nástrahy se moc nechytají. Pak ještě fungují jinde zase stříbrné rotačky a tahat jí fakt rychle, aby si jí bolen kvůli svému výbornému zraku nestihl prohlédnout. Je možné je i chytat z hladiny na rohlík, jelikož je to kaprovitá ryba (jako jediná z našich dravců).

Rybkin - Profil | So 1.6.2013 16:00:04

Rohlik z hladiny je jistota.Pokud chceš mermomocí vláčet tak bych zkoušel štíhlé drobnější plandy tažene rychleji pod hladinou.Občas funguje popík či nějaká hladinovka

mastrof - Profil | So 1.6.2013 11:24:09

Erik T >> jaxon to jistí, při troše zručnosti na to navážeš cokoliv a štika určitě nemá šanc, je to ocel!!!

Erik T - Profil | So 1.6.2013 10:08:01

Jaké lanko mám použít když chci chytat boleny na popy a thrilly na přehradě kde se vyskytuje hodně štik. Mám Aramid Steel průměr 0,10mm na 12,5kg myslíte že štičí zuby vydrží? něco jsem taky četl že je lepší na popy a thrilly ocelové lanko že je tvrdší a méně se motá.

Já už stoho lanka šílím nevím které dát. ještě možní kandidáti.
Technosteel
JAXON Micro Plus
které je nejlepší.

Domino.S - Profil | Po 13.8.2012 21:13:49

Zkus být nenápadný. Někde schovanej u stromu a jít brzo rano co je tma. Loví i večer a tazenou nástrahu si tak neprohlizi... Přes noc nástrahy můžeš vodit pomaleji.

Dawemaster - Profil | Po 13.8.2012 17:42:12

MichalU >> Dávám právě raději dlouhé návazce aby byl rohlík co nejdál od bubliny,připadá mi to tak důvěryhodnější,než když se rohlík motá okolo kusu plastu na 20 cm tkaničce :D a musím říct,že se mi ani takto dlouhý návazec nikdy nezamotává při náhozu a ještě se mi nikdy ani nepovedlo do něj zamotat nějakou rybu na hladině :D. Dávám velkou bublinu pro delší hody,vejdou se do ní dobré 1,5-2 deci vody,takže váhu to má...potom asi 1 - 1,5 m dlouhý návazec,na konec velký úhořový hák se zpětnými háčky na ramínku a pořádný žvanec rohlíku,který se ve vodě nafoukne do obludných rozměrů :DD ale to našim amurkům kolikrát nevadí,mají neuvěřitelný huby...docela často se mi stává,že mi klidně nasajou celou bublinu,která je o dost větší,než slepičí vejce

LLangoss - Profil | Po 13.8.2012 17:34:08

Já měl úspěchy na nástrahy modré barvy.

MichalU - Profil | Po 13.8.2012 17:33:49

Dawemaster >> aha ale pokud tam das 1,5m pletenky tak je metrovi amur bez ocasu pri prvnim vypadu...

MichalU - Profil | Po 13.8.2012 17:32:38

Dawemaster >> presne tak ja jednou capl na feeredra pekneho kusana ktery me dlouhu trapil pri zdolavani i pousteni ale nastesti sem ho rozplaval

Dawemaster - Profil | Po 13.8.2012 17:32:00

MichalU >> No já mám právě s pletenkou také blbé zkušenosti,šíleně se zamotává tak se právě bojím jak by se to chovalo u bubliny,protože dělám návazec klidně i 1,5 metrů dlouhý a u silnějšího monofilu se mi někdy stane,že se vlasec potopí a rohlík se tím přitahuje k bublině...hlavně se mi potápí,když se trochu zčeří hladina,tak vlnky tu mojí 0,29 spolehlivě potopí.. :)

Dawemaster - Profil | Po 13.8.2012 17:30:10

MichalU >> Já jsem spíš příznivcem silnějších vlasců,hlavně na amury,protože kdybych chytal na nějakou 0,18 a každého 50 cm amurka bych tam tahal 10 minut,tak celé lovné místo vyplaším a chudáka amurka budu ještě tak dlouho zbytečně trápit a vláčet na prutu. Dlouhý souboj ho příliš vysiluje a traumatizuje,než když ho rychle polapíš,vytáhneš a pustíš,než si toho stačí vůbec všimnout.. :D

MichalU - Profil | Po 13.8.2012 17:29:16

Dawemaster >> tak to nevim ja kdyz dal pletenku tak se me to vzdy zaplantalo vzdyt to ma uz v nazvu navic o to kur... ryby pokud tam mas to plovatko tak vlasec je na hladine ne?

Dawemaster - Profil | Po 13.8.2012 17:26:05

MichalU >> Díky,kdyžtak pak napíšu,jak jsem dopadl....ještě se zeptám,používáš na návazec klasický monofil nebo nějakou plovoucí pletenku? Někde jsem četl,že rybám může hodně vadit potopený vlasec pod hladinou,tak přemýšlím,jestli vyzkoušet tu plovoucí pletenku...na monofil sice nemám kolikrát o záběry nouzi ale třeba by ta pletenka zlepšila záběry tak,že by to ryby jen neožužlávaly a nástraze víc důvěřovali. Používám průměr vlasce 0,29,pro někoho se to může zdát prasárna ale u nás není problém aby s tebou i na takovém vlasci metrový amur pěkně zacvičil a nakonec to ho urval,takže slabší vlasec jsem se ještě použít neodvážil.. :D