Oprava zlomené špičky u teleskopu

Prosím o pomoc. Podařilo se mě zlomit u teleskopu v polovině první část u špičky. Máte někdo zkušenosti s touto opravou? Nebo lze to vůbec? Jsem rybář začátečník a podařilo se mě při stahování zaháknout asi za větev a odnesl to prut :-( Díky za radu.

Mraroz (houba) - Profil | Út 17.7.2012 22:13:21

Kup si náhradní díl ;) sehnat se dá celkem v pohodě.

PatrikMac - Profil | Út 17.7.2012 21:51:15

Díky všem za radu a pomoc, vše vyřešila návštěva dobré prodejny v Třebíči a za 90,-Kč je proutek opraven :-) Ještě jednou všem díky.

mirmen - Profil | Po 9.7.2012 16:42:37

PatrikMac - >> náhradní špičly se dají sehnat, vyrábějí se jak plné ( laminátové ) , tak i z uhlíku, různě konické .
Záleží na vnitřní průměru posledního dílu a jeho úkosu.
Ceny se pohybují od 50 do 150 Kč, chce to prut ale vzít do prodejny a vyzkoušet, která špička pasuje.
Podle konce špičky se případně dokoupí očko ( většinou cca 40 - 60 Kč ).
Nejlépe dát prut do opravny, protože mají zkušenosti a dostatečný výběr, ne vždy se podaří sehnat stejnou nebo podobnou barvu.
Např. na mitchelpezon 40 - 90 gr. jsem namísto poškozené uhlíkaté špice černé dal plný červený laminát v ceně 60 Kč a bez problému.
Pokud nahřeješ očko nad zapalovačem a chvíli počkáš, tak se i vteřinové lepidlo nataví a očko lze stáhnout rukou ( v hadříku ) .
Při "domo" opravě platí "dvakrát měř, možná raději tříkrát měř, potom řež".
Při zkracování špičky se zasune koupená do posledního dílu obráceně a zkracuje se přečnívající o cca 6 cm ( většinou ).
Nejlépe ručně pilníkem po obvodu a poté jemným šmirglem začistit.
Pokud nemáš zkušenosti, svěř to servisu v tvém okolí.

Jarda Š. - Profil | Po 9.7.2012 12:34:56

Laďa K >> Jj, vteřiňákem očko sice drží dokonce lépe než tavným lepidlem na očka teleskopů určeným, ale problém pak může nastat při další opravě, kdy je potřeba očko sundat (půjde to hůř a může se poškodit konec dílu).

Pstruh27 - Profil | Po 9.7.2012 12:34:36

PatrikMac - >> To nie je problém opraviť a oprava nebude drahá. Zober prút tam kde si ho kupoval - myslím, že v dobrej predajni Ti to v pohode opravia.

knedlicek12345 - Profil | Po 9.7.2012 12:22:16

Já mám s vteřinákem dobrou zkušenost, lepím si s ním očka, a drží to mnohem líp, než lepidlem který na to prodávaj v rybářských potřebách.Ale chce to kvalitnější vteřinák, nějakej loctide... A samozřejmě že akce prutu se změní, ale rozhodně pokud to neni feeder, tak to neni žádný zlo a chytat se s tim dá uplně v pohodě. I tědka chytám na prut kterej má vyměnenou špičku, jelikož už se mi zdála krátká. kámošovi se urvali všechna očka u tohohle prutu : http://aukro.cz/prut-2-10-m-i2471193247.html chtěl ho vyhodit , tak jsem si hp vzal a z něj použil celou špičku a krásně seděla. a když špička nesedí tak stačí ten konec obalit textilní izolepou a radši taky přelepím vteřinákem, nebo se může přelakovat . Avšak po půlroce jsem vysekaval prut z vázky a praškla mi špička zhruba v půlce ale jenom do půlky tlouštky špičky, takže to drželo na polovině(a špička je plná, neni dutá jako u feedru třeba) Takže jsem vzal zase můj super loctide vteřinák a tu špičku zalepil vteřinákem a kupodivu to drží už půlk roku a to jsem to prostě jednou zalepil vteřinákem a tahám na ten prut furt kapry kolem 40-50cm bez problemu .člověk si musí poradit a prut rozhodně neni ta nejduležitejší věc, a akce prutu je fakt duležitá akorát u vláčení s mikro nástrahama a nebo feeder. Třeba moji největší štiku 90cm jsem uvláček na prut kterej měl o 5cm kratší špičku., než měl mít .

Laďa K - Profil | Po 9.7.2012 5:31:50

S tím vteřinovým lepidlem nevím, nevím, rozhodně bych doporučil spíš tavný lepidlo.

nádražák - Profil | Po 9.7.2012 4:27:06

Není to vůbec tak jednoduché,svépomocí to můžeš zkusit , ale nedoporučuji. Koupená špička má většinou jinou tvrdost a není stejně kónická,nebude přesně sedět.Celková akce prutu je narušena,případně úplně zničena. Zkoušel jsem to opravovat několikrát, i boloňku a vždy nakonec prut odepsán a koupen jiný.Doporučuji jen originální náhradní díl .

knedlicek12345 - Profil | Po 9.7.2012 0:19:06

PatrikMac - >> čau přesně jak píše arnošt, tak jsem si kolikrát spravoval prut, a když už nešlo nasadit očko, radší jsem nezbrušoval, zeslabíš si to tim a už se mi stalo že jsem to zbrousil aby šlo očko nasadit, nepřišlo mi že moc, ale asi to bylo a u očka se to hned zlomilo jen když jsem zkusil jak to drží, je lepší koupit nový očko s větší dírkou, u nás je maj za 10kč, a vteřinovým lepidlem mi to dycky krásně drželo. Ale jak čtu estli to máš zlomený v půlce špičky ,tak bych možná radši pořidil nějakou celou jinou špičku..

arnošt - Profil | Ne 8.7.2012 23:05:22

PatrikMac - >> Taky se mi to u teleskopu párkrát podařilo,ale nic na tom není.To koncovku nahřej třeba nad zapalovačem a měla by jít stáhnout z toho zlomenýho kousku.Klidně si pomož kleštičkama.No a potom už jen tu koncovku zase nasuneš na špici,popřípadě ji trošku zbrousíš nebo ztenčíš nožem,jen lehce,kápni tam chemoprén,natvrdo znovu nasuň a je hotovo.Žádná velká kouzla...

Jarda Š. - Profil | Ne 8.7.2012 22:59:30

PatrikMac - >> Podle značky prutu na internetu nebo v obchodě, kde jsi ho koupil, si zjisti, kdo dělá pro příslušnou značku obchodní zastoupení pro ČR a toho požádej, aby ti sehnal příslušný náhradní díl. Když ti ho seženou, tak pak není problém díl vyměnit.

wuddy - Profil | Ne 8.7.2012 22:56:37

určitě bych si koupil rovnou novou špičku stojí kolem 100 kč plus nové očko to počítej od 30 Kč , ale prut jsi vem sebou do obchodu , jsou totiž různé tloušťky :)

packa - Profil | Ne 8.7.2012 22:53:34

v modelari kup kousek laminatove tycky-ruzne prumery-strc dovnitr a zalep epoxidem-cena tak 30kc-nebo se obcas da koupit nahradni spicka-ta je uz drazsi