Sťahovanie rýb - cez zimu

Chcel by som sa opýtať ako je to so sťahovaním rýb - hlavne cez zimu. Je možné, že ryby ktoré žiju v riekach sa na zimu stiahnu dole prúdom do priehrady ? (v mojom prípade je to cca. 10km)
Na jar ked tiahnu plotice na neres tak ich je v rieke vela a na jesen a cez zimu skoro vôbec. sem tam nejaka mrena - zaujímalo by ma, či sa aj tieto sťahuju.

Diky
Autor diskuse: Siral - Profil , 14.3.2012 všeobecné - ostatní

mipa - Profil | St 14.3.2012 17:34:08 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Siral - >> Ryby samozřejmě vždy migrují a nejen na řece ... ale na ní to je nejvíce patrné !!!
Stěhují se za potravou ... při zvýšeném průtoku vyhledávají tišiny ... v létě najíždí do proudnější vody za kyslíkem a právě na zimu do větších hloubek za teplejší vodou ... a na jaře zase zpět ...
Na rozdíl od stojáku mohou na řece naplavat i mnoho kilometrů podle dané konkrétní situace a právě to "dělá" řeku živější, tajuplnější a pro mne je lov na ní daleko přitažlivější i když těžší než na stojáku ... prostě řeka je řeka :-))))))))

Kozič origin - Profil | St 14.3.2012 17:16:09

Siral - >> Ryby se stěhujou. Někde jsem o tom četl na MRKu. Lidé hořekují, že kapři cestujou na soukromáky. Taky lidi mnohokrát hodně bědují, když se kapři odstěhujou. Já ale vím, že se nestěhujou sami. Jezdit na výlety jen tak nemůžou, protože ryby jsou blbé a neumí samy řídít auto. Takže ryby jsou stěhovány. Když někde nejsou ryby, tak tam nebyly nastěhovány, nebo je už někdo odstěhoval. Můžou být třeba taky jen na dovolené. Právě přes zimu je ten nejlepší čas. Až nastane sezona, budou ryby muset sportovat. Každá je totiž profesionální sportovec. Takže je to možné a během zimní přestávky obzvlášť.

bobco - Profil | St 14.3.2012 15:09:01

Vzime sa mozu vyrybnit cele km rieky. Ak ryby nemaju vhodne miesto na zimovanie. Ani hlboka voda im nezaruci ochranu trebars pred kormoranom. Moja skusenost je taka ze ryby budu hladat skor spadnute stromy s cim hustejsou korunou. pozoroval som tak ryby na starom vahu. Na jednej priehrade u nas som zas v zime nasiel zimvisko v hlbke 3m aj ked je tam hlbka vody bezne10 a viac metrov. Dvovodom bolo ze tu bol zatopeny kus husteho prastu.Len 1m od tohoto miesta uz ryba nebola a ani na volnej vode. porast bol tak20m krat 5m

Darcy - Profil | St 14.3.2012 10:30:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Siral - >> Ryby se stěhují neustále. Hlavními důvody(pokud pomineme tření), je výskyt potravy a kyslíkové poměry. Zvláště parmy nacestují mnoho kilometrů. Jednou v řece jsou, poté se ztratí. Chce to ryby hledat a přizpůsobit se změněným podmínkám. Pár příkladů, náhodou ze Slovenska: Kráľová: pokud šla voda z přehrady, tak se na Váhu pod přehradou, chytala parma a ostroretka, pokud byl proud minimální, chytali se kapři. Váh, staré koryto pod Slňavou, tisíce krásných ostroretek. Přehrada se vypouští spodem. Stačilo vypustit jednou více bahna, které zaneslo kameny s řasami, hlavní potravou ostroretek, a hlavní osádkou se stali malí cejni. Pokud by mi někdo napsal, že už ani toto neplatí, je to jen povrzení migrace ryb z důvodu změněných podmínek. Zrovna tak cestují ryby v přehradách a rybnících. Takže to chce hledat a přemýšlet. Řečeno slovy českého klasika:"Kdo chvíli stál. již stojí opodál."

Pstruh27 - Profil | St 14.3.2012 10:06:49

Siral - >> áno je to možné, resp. bežné - tiež chodím chytať Zubáče pár km nad vtok do jednej väčšej priehrady a na zimu sa sťahujú dole prúdom práve do tejto priehrady.

Robur - Profil | St 14.3.2012 9:41:27

ryby stahuji celoročně.

Ale jinak to co píšeš. Ano, je to možné. Ba co víc, je to jisté. Důvod: teplejší voda, možnost se schovat, šetřit síly mimo proud.