Filtr na pripravu pitne vody-zkusenosti, tipy, triky, zdravotni nasledky???

Zdravim,nasel jsem zajimavou vecicku ktera by mohla eliminovat to vecne tahani barelu pitne vody k vode.Zajimalo by me pokud ho nekdo mate,jake mate zkusenosti,v cem spocivaji jeho nevyhody,co tam rado odchazi,na co si dat pozor,co k tomu rovnou dokoupit a v neposledni rade zdravotni nasledky.Ja trpim tzv. Crohnovou nemoci,znamena to ze nemam v poradku zazivani,konkretne streva,a nemoci jako treba salmonela,a ji podobne by mi mohly zpusobit velmi seredne zdravotni problemy,a kdyby na to prislo(velmi,velmi mala pravdepodobnost,ale preci nejaka),dokonce i smrt :-(
http://www.levnyoutdoor.cz/5300-msr-sweetwater-purifier-system.html
Vyrobce pise,ze dokaze odstranit z vody jak bakterie,drobne castice,toxiny,tak i pachut a smrad .Zivotnost filtru 750L je moc pekna,to mam na X sezon.
Predem dekuji za vase rady a postrehy s timto vyrobkem.Petruv zdar.
Autor diskuse: Knedlhans - Profil , 31.1.2012 všeobecné - náčiní, doplňky

Pouzivate na rybach desinfekci mistni vody misto vody dovezene?

A) NE.39%

B) ANO,ale mam perfektni zdravi6%

C) ANO,ale nemam prefektni zdravi.0%

D) ANO,ale pouzivam kombinaci 2 a vice zpusobu desinfekce.0%

E) Nemam zkusenosti.55%

F) Mam to vyzkousene,je to volovina.0%

Od 1.2.2012 hlasovalo 31 čtenářů.

Trojak - Profil | St 21.11.2018 9:33:07

Také mám dobrou zkušenost právě s cestovním filtrem Berkey. Není ani moc drahý.

Horkoš - Profil | Po 26.3.2018 10:16:14

Nám se tedy velmi osvědčil filtr Berkey. Využíváme na cestách i na chatě.

Marek207 - Profil | Pá 2.12.2016 10:12:28

Dobrý den,

o účincích vodovodních filtrů vyšel pěkný článek také zde: http://www.crystalis.cz/jak-muze-pomoci-filtr-na-vo​du

Hezký den

Pepa z depa - Profil | St 20.7.2016 10:13:48

sliver - samolibý vůl >> nějak se mi nechce věřit že ty filtry z vody odstraněj i chemický znečištění.

Jaroch - Profil | Pá 3.2.2012 12:48:45

Knedlhans >> Koukni na video s tou láhví , možná by to bylo pohodlnější než nějaká pumpa a se stejným účinkem .
Pokud jsem tomu rozuměl tak po znehodnocení filtru se láhev uzamkne a nejde použít s rizikem nevyčištěné vody . Pak musíš vyměnit filtr .

Knedlhans - Profil | Pá 3.2.2012 12:19:34

Majsher - 3.2.2012 11:52:54 >> Ahoj,diky za reakci.Mam v planu jeste pouzivat thiosulfat na odchlorovani.A kdyz pred samotnym filtrovanim pouzijes ty chlorove tabletky tak by se ty patogeny objevit nemely kdyz do filtru pujde jen voda bez bakterii ne?
Tzn,nabrat vodu,nejlepe treba jeste pres nejake prosteradlo na odstraneni nejvetsich castic,vhodit podle mnozstvi vody tabletky,nechat ty 2 hodky pusobit,prefiltrovat,pouzit thiosulfat,chlastat.

Jaroch - Profil | Pá 3.2.2012 12:18:26

sliver - samolibý vůl >> Kouknul jsem na video :
http://www.ted.com/talks/lang/cs/michael_pritchard_​invents_a_water_filter.html

A musím říct že to vypadá skvěle , rozhodně lépe než filtr uvedený tazatelem , 1litr na 75 stlačení pumpy .
Nicméně těmi těžkými kovy si nejsem jist ačkoliv kdo ví co všechno se nachází v Temži :-)

Majsher - Profil | Pá 3.2.2012 12:14:37

Knedlhans >> prosímtě, ať ti ty testy vody dělá ten známý radši průběžně - třeba po měsíci - hned po koupi to bude na 99 % čistý, ale po čase...
Jinak, radši to ještě zvaž, jestli jezdíš na týdny, tak to chápu ale na víkend bych tu vodu do auta radši přibalil. A nebo - ještě tu filtrovanou vodu převař na liháči a máš jistotu.

Knedlhans - Profil | Pá 3.2.2012 12:06:38

Jaroch >> Crohna skutecne bohuzel mam,muj lekar kdyz jsem se ho ptal asi rad nebyl,ja se mu nedivim kdyz me pipla a hycka,dostavam jednou mesicne infuzi za necelych 50 tisic posilanou az z Zenevy(podilim se na testovani noveho leku) a ja mu takto oplacim,ale zeptat jsem se musel,protoze kdo se nezepta,nic se nedozvi.Jak jsem psal,rekl mi jen ze ten filtr by musel byt naprosto spolehlivy po mechanicke,biologicke i "toxicke" strance(sory za ten vyraz,nevim jak jinak to rict)
Uz jsem asi prisel jak to vyresit,az ho koupim tak udelam par vzorku,otec meho kamarada je byvaly laborant,a ma jeste zname ve svem oboru,tak ho poprosim,jestli by mi ty vzorky hodil do nejake laborky a tam by mi kvalitu vody zjistili.A kdyby to bylo neprijatelne,tak bych holt mily filtr prodal zde v bazaru s nejakou ztratou,ale alespon bych mel zkusenost.
Ohledne toho 1 litru na 75 stlaceni,vsechno ma sve pro i proti,ale pri kaprareni stejne nejsi na tom kresle moc pracovne vytizen,jen si valis sunky a kochas se krajinou,tak proc si obcas parkrat nepumpnout? :-)))

Majsher - Profil | Pá 3.2.2012 11:52:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Knedlhans - >> ahoj, rovnou ti řeknu nemilou věc - na použití přes několik sezon radši zapomeň - když ti bude filtrační vložka spolehlivě plnit funkci jednu sezonu a nepos.res se, budeš rád. Ona totiž po čas začne paradoxně fungovat jako líheň patogenů. Ten chlor ve vodě je dobrá desinfekce, ale střevům a zažívání to taky moc nesvědčí. (myslím, že z vody ale po čase vyprchává). Zjisti si cenu těch filtrů, které budeš muset měnit a od toho odvíjej svou rozvahu.

Poušťák - Profil | Pá 3.2.2012 11:32:00

Knedlhans >> nejvíc toho prvního.

Knedlhans - Profil | Pá 3.2.2012 11:30:53

Poušťák >> Diky,a jak jsi psal ohledne toho opotrebovani filtru spinavou vodou,ze na Labi by jsi to neriskoval,tak to jsi myslel jako ze by se moc opotrebovaval ten filtr nebo ze by ta voda nebyla kvalitne vycistena?Nebo oboji?

šeptal - Profil | Pá 3.2.2012 10:52:08

sliver - samolibý vůl >> Moc nevěřím. Že by to bylo na úrovni molekulového síta? Přece jen, odlovit bez nějakého činidla třeba ty těžké kovy nebude snadné. Neumím si to představit. Mohl bys naznačit?

Nehaním tuhle technologii, ale nepovažuju to za všespásné.

sliver - samolibý vůl - Profil | Pá 3.2.2012 10:31:41

Jaroch >> myslím, že nemáš pravdu, ty dobré filtry poskytnou vodu čistší než z vodovodu. Odstraní, bakterie,viry, cysty, plísně a všechny ostatní mikrobiologické patogeny. Ostraní to i těžké kovy, chemická, hormonální rezidua a pesticidy. A to vše bez chemie, věř nebo nevěř. Používají se běžně i pro silně znečištěnou a zakalenou vodu. Tu je dobré před filtrací nechat ustát.

Poušťák - Profil | Pá 3.2.2012 10:24:44

šeptal >> Já mám zkušenosti s tímto a naprostá spokojenost a bez zápachů.Vodu z Labe bych z toho nedělal.http://www.swissworld.cz/detail/-filtry-katadyn/ser​ie-katadyn-endurance/vodni-filtr-katadyn-combi/

šeptal - Profil | Pá 3.2.2012 10:17:59

Poušťák >> Já nefiltroval vodu z horského jezera, ale z Orlíku. To asi bude tím. Mimo to, i z toho filtru zůstala ve vodě příchuť nějakého činidla. Tolik má zkušenost.

Jaroch - Profil | Pá 3.2.2012 10:06:54

Knedlhans - >> Máš li skutečně Crohnovu nemoc tak tvůj lékař by tě asi za tuto otázku nakopal do prdele :-)
Jinak k otázce , na vojně jsme na jednom cvičení dostali tablety na úpravu divoké vody na pitnou .
No , nikdo se neposral a žízeň jsme zahnali , nicméně chuťově nic moc a čuchat k tomu taky nebylo vhodné , alespoň první hodinu z toho byl cítit chloramin jak z kýblu uklízečky ve špitále . Pokud jsi to udělal do kanďáku ráno pak večer nebyl žádný sajrajt cítit .
Pantocid se myslím ty tablety jmenovaly .
Ale ten potok byl čistý bez zákalu , tudíž nebyla nutná filtrace k optickému vylepšení vody .

Být ale tebou tak si raději naložím plato balené vody na záda prože vyrobit 1 litr vody na 75 stlačení pumpy je dobrá pakárna :-D

Poušťák - Profil | Pá 3.2.2012 9:43:14

Knedlhans >> Vem to tak,že když jsem v Čechách,tak tady není problém s vodou a kdyby došla,tak jí vyžebráš třeba od cizích lidí,ale ve Francii né tam jsme pohořeli.Navíc když píšou že uděláš tř.20 000 litrů vody,tak je to závislé na i vizuální čistotě,protože potom počet filtrovaných litrů rapidně klesá a ty budeš nucen dokupovat nový filtr třeba po 400 L filtrování,a to je potom už dost neekonomické,protože filtr stojí 2500,-kč.Orlík,Slapy a ostatní vizuelně čistý toky atd. to skousne bezproblémů,ale Labe bych vynechal.

Knedlhans - Profil | Pá 3.2.2012 9:32:04

Poušťák >> Prosimte,takze ty obecne nedoporucujes takto pripravovat vodu z jakekoliv reky ci prehrady,nebo jen z hodne znecistenych jako to Labe atd?Diky

Poušťák - Profil | Pá 3.2.2012 9:11:51

šeptal >> musím tě upozornit,že to co máme my není žádná nouzovka a voda je absolutně bez pachutí a smradů,stejná jako balená.Samozřejmě nemyslím vodu z Labe atd.,ale vodu z jezer bez znečištění člověkem.

šeptal - Profil | Čt 2.2.2012 20:42:46

Kdysi jsem něco takovýho používal, ale je to nouzovka. Nežli konzumovat tekutinu nedefinovatelné chuti a odéru, radší si na hrb hodím pár litrů balené vody. Je fakt, že jiné následky, než zkroucenou hubu, to na mně nezanechalo.

Knedlhans - Profil | Čt 2.2.2012 19:10:51

Poušťák >> S uhlikovym filtrem vezmu,to je docela dulezite.Zatim mam v oku tenhle,a asi po nem sahnu,lepsi za tuto cenu jsem lepsi nenasel:
http://www.swissworld.cz/detail/-filtry-katadyn/ser​ie-katadyn-backcountry/akce-vodni-filtr-katadyn-var​io-/
Doplnim ho jeste o tyto tablety http://www.swissworld.cz/detail/-filtry-katadyn/dez​infekcni-pripravky-katadyn/dezinfekcni-tablety-kata​dyn-micropur-forte-mf-1t/ a tyto kapky http://www.swissworld.cz/detail/-filtry-katadyn/dez​infekcni-pripravky-katadyn/dezinfekcni-kapky-katady​n-antichlorine/
Snad bude slouzit dobre.Diky ti za informace,moc mi pomohli.Zdar

Poušťák - Profil | Čt 2.2.2012 18:57:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Knedlhans >> my si koupili ten za 5 litrů .Kup si ten co má i uhlíkovej filtr,protože uhlík.filtr bere z vody pachy.Musíš počítat s tím,že čím je voda špinavější tak se ti zanáší ten hlavní filtr a musíš ho více čistit,tím se ti rychleji opotřebuje a udělá méně litrů.Je to ale pohoda když nemusíme jezdit pořád ve Francii pro vodu do krámu a to někdy i třeba 20 km.Měj se a ať dobře slouží

Knedlhans - Profil | Čt 2.2.2012 18:47:37

Poušťák >> Na Labe se letos taky chystam(poprve),ale o Labi vim ze na tom s kvalitou vody neni 2x nejlepe,tam si asi dovezu vlastni.Jinak jsem z Jiznich cech,takze tam se jedna o Lužnici,Vltavu,asi 4 docela ciste piskovny od 1,5 do 100ha a jeden mensi rybnicek.

Poušťák - Profil | Čt 2.2.2012 15:31:48

Knedlhans >> i tady třeba na Laby?

Knedlhans - Profil | Čt 2.2.2012 15:29:17

Poušťák >> Hele,na pitnou vodu(Tang,kafe,vareni,hygiena) a vsude abych byl uprimny...

Poušťák - Profil | Čt 2.2.2012 15:23:01

Knedlhans >> na co a kde ho chceš používat?

alexis - Profil | Čt 2.2.2012 15:16:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Používám již řadu let Miniworks od MSR..naprostá spokojenost..ale na ryby ho nevozím, to si dopřávám balenou vodu...dříve jsem používal dlousložkové tablety Phar X Aqua(švýcarské) ale filtr je liná liga..hlavně nemuš čekat a bere to vše od velikosti 0,3 micronu

alexis - Profil | Čt 2.2.2012 15:14:37

Používám již řadu let Miniworks od MSR..naprostá spokojenost..ale na ryby ho nevozím, to si dopřávám balenou vodu...

Knedlhans - Profil | Čt 2.2.2012 14:48:02

Poušťák >> Uzivatel mi-ku mi doporucil filtry Katadyn,za chvili pujdu smolit email na jednoho jejich prodejce aby mi poradil vhodny filtrik.Hodnoty jejich filtru jsou zatim uplne nejlepsi co jsem nasel,za stejnou cenu jako ten MSR v nadpisu diskuze,ktery se mi ted oproti nim jevi jako hracka :-)
A s nejvetsi pravdepodobnosti zkombinuji mechanicky filtr(Katadyn) s UV lampou(Steripen) a chemii(???),pokud jsem to spravne pochopil,tak pri spravnem pouziti by to melo vodu dokonale desinfikovat.