Dělal jste někdo doma dřevěné akvárium ?

Vrátil jste se někdo do pionýrských dob začátků akvaristiky ?
Dělal jse někdo doma dřevěné avárium ? Mohlo by docela dobře vypadat . Pokud ho někdo máte pošlete foto .
Poz: Mám na mysli dřevěnou krabici ,kde přední strana je průzorová (skleněná) a ostatní stěny jsou potřeny epoxidovou pryskyřicí .
Autor diskuse: sněžný muž - Profil , 18.8.2011 všeobecné - domací dílna

Dělal jste někdo dřevěné akvárium ?

A) ANO67%

B) Chystám se na to0%

C) Nechám si ho udělat0%

D) Nechám to na dlouhé zimní večery33%

Od 25.8.2011 hlasovalo 3 čtenářů.

Sven - Profil | Čt 25.8.2011 16:32:59

sněžný muž >> ano, kdysi jsem si takové akvárko také udělal......
S příchodem lepidel Cenusil, Penerátor, Lukaprén atd., jsem později zjistil, že je to zcela k h....
a začal si lepit celoskleněná. Bylo to rychlejší, jednodušší a ve výsledku nepoměrně lepší.

Při té příležitosti bych rád zmínil drobný detail a to ten, že případní zájemci najdou podrobný návod v knize
" Akvaristická technika" od Karla Krčka, odkud jsi rady ošlehnul....

sněžný muž - Profil | Čt 25.8.2011 16:10:52

II.
Vnitřní plochy nádrže mohou být izolovány i jinými laky (například polyeserovými pryskyřicemi ,chlorkaučukovými emeily ,atd..),ale vždy je nutné posuzovat kromě schopnosti dokonalé izolace i jejich zdravotní nezávadnost .
Vnitřní impregnované stěny dřevěného PVC,kterou v rozích slepíme nebo za tepla svaříme .Nádrže ,kterým nehrozí průhyb (zejména menší nádrže), můžeme zevnitř vyložit tenkým sklem (postačující tloušťka 2-3mm ),které slepíme silikonovým kaučukem . Jako distanční vrstvu mezi sklo a dřevo je možno vložit tenký pěnový polystyrén (např.o tl.3mm). Polystyrén se může na dřevo lepit jakýmkoli lepidlem , které neobsahuje organické rozpouštědlo .
Přední sklo se zatmelí za opěrný rám silikonovým kaučukem .Rozměry skla jsou voleny asi o 3-4 mm menší ,než jsou odpovídající vnitřní rozměry dřevěné konstrukce , popřípadě se počítá ještě s izolací stěn a dna polystyrénem a tenkým sklem .
Znamená to ,že mezery mezi hranami předního skla a okolními plochami jsou široké asi 2mm.Přední sklo se tmelí tak ,že se nádrž položí na přední stěnu .Dbáme při tom , aby sklo nevytlačilo kaučuk a nedosedlo přímo na konstrukci předního rámu .Proto si předem připravíme několik kousků špejlí průměru asi 3mm ,které poslouží jako distanční podložky .Sklo zatmelené tímto způsobem ponecháme alespoň 1 den v klidu .
Vnější stěny dřevěné nádrže , jakož i přední dřevěný rám upravíme v souladu s prostředím , v němž bude dřevěné akvarium umístěno .
Po očištění drobných nečistot ,můžeme nádrž namořit ,přelakovat průhledným lakem a nakonec vyleštit .

sněžný muž - Profil | Út 23.8.2011 19:08:42

Návod na stavbu :
Akvária do 150 l . lze zhotovit z překlížky nebo laťovky tl.15-20 mm (podle velikosti nádrže ) .Pro větší nádrže vybereme laťovku tlustší (orientačně : nádrž dlouhá asi 120 cm a 60 cm vysoká se dělá z laťovky tl.22 mm .
Nádrž bude mít dno , oba kratší boky a zadní stranu dřevěnou : přední průhledová stěna bude zhotovena ze skla obvyklé tloušťky (podle délky a výšky akvária - viz tab).

tab: výška ,délka ,tloušťka

300/600/4,1
400/800/6,3
500/1000/8,4
600/1200/11,1
300/900/4,6
400/1200/7

Horní vodorovná, otevřená strana nádrže bude přikryta obvyklým způsobem krycími skly ,nebo dřevěným víkem , které úplně uzavře kompozit celého akvária .
Celá konstrukce je postavena na dřevěném dně . Kratšíboky a zadní stěna nádrže jsou kompaktní ,přední rám bude opírat vlepené sklo .Všechny díly musí být rovně a přesně uříznuty :stykové plochy a hrany musí být opracovány . Všechny části jsou navzájem slepeny epoxidovou pryskyřicí a zajištěny mosaznými vruty . Vrutů není zapotřebí mnoho .Vruty se před zašroubováním do předvrtaných děr namáčejí do epoxidu .Přebytečné (vytlačené )lepidlo odstraníme škrabkou dříve , než bude vytvrzeno .
Veškeré vnitřní plochy nádrže musí být vodotěsně izoloválany ,aby nádrž nepropouštěla vodu .Izolaci provádíme zpravidla po sobě se opakujícími nátěry .Vhodná je opět epoxidová pryskyřice .Nátěry epoxidovou pryskyřicí se provádějí alespoň 3 , přičemž každý následující nátěr se nanáší až po zaschnutí předcházející vrstvy.
Nyní je nutné vymýt vnitřek akvária 5% roztokem kyseliny chlorovodíkové ,dále pak vodou .

pokračování příště

Dunlop - Profil | Čt 18.8.2011 20:33:27

Tak toto ma zaujíma, nikdy som o takom niečom nepočul.
Fotky a vyrobny postup by potešili :-)

jasommato - Profil | Čt 18.8.2011 20:23:23

sněžný muž - >> este som o niecom takom nepocul ale je to zaujmavi napad treba to vyskusat