MO organizace a informace na internetu?

Komu se nestalo, že jel třeba 20km na revír, a při příjezdu zjistil, že je tam dočasně zákaz lovu, nebo zákaz vnadění, či zákaz rybolovu ve vyznačeném úseku, zákaz přívlače do odvolání atd.. Jde o takové ty papírové A4 vyvěšené po stromech, kdy ten onen zákaz spatříte, až když vás na něj upozorní z roští vyběhnuvší RS. Přitom by stačilo, kdyby MO měla web prezantaci, kde by tyto narychlo zákazy zveřejňovala. Já bych byl osobně pro to, aby to bylo pro organizace povinné ... předešlo by se mnoha problémům.
Autor diskuse: CarpHouser - Profil , 31.5.2011 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Rytíř - Profil | Pá 3.6.2011 8:49:10

Jirka Rybka >> jasný,lidi berou v potaz pouze co je zajímá.Kde se nasadí jaká ploutev,tak to ví všichni,no a když přijde na nějaké placení a povinnost,tak jsou najednou neinformovaní.

Paranoidní Schizofrenik - Profil | Pá 3.6.2011 6:10:19

naše MO má web už celkem dlouho, a obsahová nabídka je rok od roku lepší a lepší.....
zásadní problém při zřizování webů menších MO je zřejmě v absenci lidí schopných stránky realizovat a poté pravidelně aktualizovat, každopádně mají-li členové zájem o takové služby, mohou si je jednoduše navrhnout a odhlasovat na VČS, byť by se mělo jednat o stránky v duchu informační tabule s oscanovanými dokumenty vysícími na nástěnce dané MO....

Jirka Rybka - Profil | Pá 3.6.2011 5:38:50

Rytíř >> v tpmhle s tebou sohlasím kdo chce tu informaci získá, naše MO má stálé 3 vývěsky po měste a 2 kolem revíru + webovky, o které se stará 1 člověk a zveřejnůje info, navíc telefon má každy takže o každem prdu( nasazení,hájení, schuze, akce, závody, brigády atd) co se děje v MO mě chodí info SMS, a přesto jsou lidi kterí tvrdí že o ničem neví,

Wildes - Profil | Čt 2.6.2011 15:58:17

Přemas >> CarpHouser - 2.6.2011 14:11:11 >> aha - tož to ja :) uznávám, vláčkaři to budou mít těžší .. omlouvám se :) .. nemyslel sem to zle .. ale furt je způsob info dohledat ... minimálně číslo na hospodáře každé MO na netu najdeš ...
Napadá mě .. pokud vyloženě nejedu někam na neznámou vodu tak se ani moc po infu o revíru nepídím .. maximálně zkouknu diskuzi na MRKu ... a pravda, někdy jsem překvapený a naštvaný ale hlavně sám na sebe -
- třeba teď o víkendu jsme jeli do Podyjí, svrběly mě ruky na podvečerní feeder v Rakvicích u silnice - nikdy jsem tam nebyl ale 1000x jsem jel okolo ... dojedem tam a zákaz lovu ...
... Přitom stačilo v pátek dopoledne zagůglovat MO Rakvice a věděl bych že tam budou závody ...
Prostě myslím že ty informace dohledat jdou ..

CarpHouser - Profil | Čt 2.6.2011 14:11:11

Wildes >> tak osobně jsem vláčkař, a tam je to okruh 70km, naštěstí jsou tu řeky a ty jsou celoročně, tam ty omezení naštěstí nejsou :o)

nofish - Profil | Čt 2.6.2011 12:50:43

kozic >> jj já to mám i na domácích revírech podobně, radši mít vymyšleno kam když to nepůjde kam jedu.

Wildes - Profil | Čt 2.6.2011 12:45:57

Přemas >> CarpHouser - 2.6.2011 12:02:37 >> jj já to taky tak jednostranně nemyslel, mimo peníze jde samozřejmě o čas a taky o pohodlnost ..
.. i když zase mluvím za sebe - pokud někam jedu víc jak 30-40 a víc km tak jedu minimálně na noc či 2 a v tom případě mě osobně netankuje že ztratím hoďku či dvě zajížďkou ...

:)) a pravda - dycky když jedu takhle dál, tak je to na "solidní" revír jež MO na webu uvádí info ... takže je to myslím na dobré cestě, informace jsou dohledatelné (když už nikde tak pomocí SZ na MRKu .. pokud se mi nepodaří zjistit nic tak díky oblíbeným revírům v kartách mrku zjistím někoho kdo chytá a je na webu aktivní a napíšu mu ..¨
... je to podle mě hodně pohodlnosti ...

CarpHouser - Profil | Čt 2.6.2011 12:02:37

Wildes >> peníze neřeším, řeším čas ...

CarpHouser - Profil | Čt 2.6.2011 11:58:08

kozic >> však by ty informace byli dobrovolně dohledatelné, ne že by se za ně pranýřovalo. Já v tom vidím přínos v řešení problémů, viz. zadání otázky ...

Wildes - Profil | Čt 2.6.2011 11:52:58

V blízkosti mého bydliště se v okruhu 30 km nenacházejí žádné větší svazové MP vody, na krátké výpravy proto jezdím cca 15 km na rybníčky 0,5-2 h a takových mám k výběru možna 4,5 ... proto když se stane, že dojedu k vodě a ze stromu se na mě šklebí papír se slovem zákaz, obvykle taktéž brečím a dupu nožičkama a pak mi nezbyde nic jiného, než usmířit bohy a popojet někam jinam ...

Myslím si, že pokud mám v blízkosti opravdu jen třeba 1 - 2 rybníky, není v rámci vesnické tiché pošty (a v rámci touhy rybáře po rybolovu) snad problém si informace k danému rybníku pohlídat ...

Na větší výpravy jezdím na několik různých revírů, v jejihž okolí se vždycky do 10-20 km najde jiný revír, kam lze sednout ... jistě pokud se specializuji jen na 1 druh ryby tak jiné revíry v okolí mě nemusí uspokojit, ale to je jen můj pešek ... ale ruku na srdce ... rybařina je tak strašně drahý koníček, že mě snad nerozhodí nějaký projetý litr benzínu navíc (hlavně když většinou člověk do vody naháže víc peňez než projede benzínu za účelem rybářské rekreace).

Nenavštívil jsem samozřejmě ani zlomek webových stránek MO, musím však říct, že MO revírů kam jezdím stránky má a informace aktualizuje (vždyť je to v zájmu každé MO ... určitě se ale najdou takové co takhle nečiní). A se sklopeným zrakem musím přiznat, že vždy, když jsem přijel k vodě a byl tam zákaz, tak zpětně při ověřování informace na netu jsem zjistil, že kdybych se podíval dopředu ušetřil bych si benzín i podrážky bot.
---------------------------------------------------​-----------------------------------
Podtrženo a sečteno,
jako povinnost bych to MO neudával, dle mého názoru je v hlavně v zájmu rybáře zjistit si podrobnosti o revíru sám podle jeho možností ... internet, telefon, ... osobní návštěva ..
Ono by to taky mohlo dojít (a dojde) tak daleko, že všecko bude přes internet a normálně se člověk nedozví nic ... a bude jen moje povinnost si to na netu najít (+ koupit počítač .. + řešit připojení + naučit se s tím dělat)

Co se týče obesílání členů svazu poštou .. v naší MO se nás zeptali buďto na mail nebo na doručovací adresu a podle toho co si řeknu tam mi to (ten 1 dopis + případně brigády) pošlou ...

kozic - Profil | Čt 2.6.2011 10:48:28

nofish >>Většinou, když jedu tak daleko, tak mám náhradní plán "kdyby". Je to něco jako nakrmené místo. Nikdo ti nedá cedulku "zítra si zde sednu já", ale musíš s tím počítat.
Když ani to nevyjde, tak obvykle brečím a dupu nohama.

Rytíř - Profil | Čt 2.6.2011 10:34:21

rybomil >> naprostej souhlas s poslední větou.

rybomil - Profil | Čt 2.6.2011 10:32:07

Přemas >> CarpHouser - 2.6.2011 6:29:04 >> těch co neodevzdají vůbec, neodevzdají včas, nevyplní správně, nebo vyplní blbě, nezaplatí včas máme, když je " úrodný rok " až 30% ! Máme cca 80 členů, takže 3 " úrodný " roky a zůstane jen výbor ??? nebo MO zanikne ???
Navíc někteří mají přístup alá jsem členem, chcete mě, tak se postarejte, vyplńte........

nofish - Profil | Čt 2.6.2011 10:27:18

kozic >> Souhlas, už snad máme dost případů kdy se řeklo "máte to na webu" měli ste si to přešíst. Web jako dolṕlněk určitě, ale aby se někdo oháněl tím, že tam něco napsali? To zase ne, ano na webu, ale dědula 70 let na netu moc nesedí (i když jsou i tací).
Původní otázka byla myšlena dobře. Ono fakt nas... když pojedu 30-50 km a na revíru zjistím že je tam cedule "nezachytáš si". Tohle by asi chtělo nějak ošetřit, ovšem asi by to nebylo zas tak jednoduché a počítejme s tím, že tam jezdí i členové jinýh mo. A v tomhle případě je web nejrozumnější řešení.

kozic - Profil | Čt 2.6.2011 10:16:38

Přemas >> CarpHouser - >> Já jsem proti jakékoli web prezentaci, kterou by se následná kontrola mohla ohánět. Pokud by toto bylo pro organizace povinné, bylo by pak taktéž nasnadě všem rybářům nařídit pořízení PC, nebo aspoň pravidelnou účast na internetu.
Sám bych si k těmto informacím našel cestu, ale odmítám to kvůli těm, co z různých důvodů nechcou či nepotřebují internet.

Rytíř - Profil | Čt 2.6.2011 10:06:40

smradzjzd >> znám tak lidi které až tak nezajímá kde se o nasazuje ale i druho skupinu co vidim u vody a tam vždy poznám,že se nějaká ryba nasadila a ani se to nikde nepíše.Taky třeba chodim na ryby jen vikendu a to ne ještě každý.

smradzjzd - Profil | Čt 2.6.2011 9:31:02

Rytíř >> já bych řekl, že většinu běžných členů to moc nezajímá.
Ať už kde co vysazují, nebo co se má kdy dělat.
Znám z okolí mraky lidí, co si kupují RL jen kvůli pár vycházkám k vodě v době, kdy zkrátka nemají "nic lepšího na práci"

smradzjzd - Profil | Čt 2.6.2011 9:24:16

Rytíř >> to nepopírám.
Já sem jako člen rád, že mi přijde dopis se sumářem a formulářem co se za co bude platit.
Sumář vyplním, formulář taky, přidám povolenky, RL a členský průkaz, zadám v bance platební příkaz a v dopise to vše odnesu na poštu a za pár dní mám nové povolenky doma.
Pokud bych musel osobně v určitou dobu někam k vývěsce jezdit a zjišťovat kdy tam mám zas přijít stát frontu, tak budu hledat jinou organizaci kde mi to bude lépe vyhovovat.
Nic víc, nic míň

Rytíř - Profil | Čt 2.6.2011 9:17:41

hraji >> dobře,pominem vývěsky ale určitě souhlasiš s tím,když lidi něco zajimá,snadno si to zjisti a ti,co jsem psal dole co o to zájem nemaj,tak ji to můžeš řikat pořad a stejně je jim to fuk.

hraji - Profil | Čt 2.6.2011 9:15:48

Rytíř >> víš, informace ve vývěskách je asi tak na úrovni padesátých let minulého století. Tehdy byli rybáři v MO z jedné vesnice či městského obvodu. Dneska, kdy naše MO má členy z Čech, severní Moravy a v podstatě celé jižní Moravy, je vývěska naprosto neúčinná.

Rytíř - Profil | Čt 2.6.2011 9:13:08

smradzjzd >> je určitá skupina lidí,kteři kdyby dostal x dopisů,tak to stejně odevzdaj pozdě.A navic,na úlovkovém listu je to psanné.

smradzjzd - Profil | Čt 2.6.2011 9:10:22

Rytíř >> Dokážeš si představit, kolik lidí by zapomnělo odevzdat povolenku kdyby nedostali dopis? Přiznám se bez mučení, že kolikrát asi i já. A vývěsky? Koho zajímá rybářská vývěska když je venku půl metru sněhu. Troufám si tvrdit, že větší část členstva "ryby nežere" tak jak zde uživatelé na MRKu, mají i jiné zájmy.
Takže rozesílku dopisů chválím.

JKL - Profil | Čt 2.6.2011 8:57:44

Osobně jsem toho názoru, že hlavním a pravděpodobně nejužitečnějším zdrojem informací jsou pro rybáře, zejména "přespolního", BP ve známé podobě. Označení přechodného hájení či zákazů by mělo být samozřejmě rozumně provedené a viditelné - a pokud mne překvapí je to smůla, stejně jako když myslivec zjistí že se mu v revíru pohybuje školní výprava. :-) Webové stránky bývají často velice užitečné, o tom není sporu. Jako doplňkový zdroj informací je velice oceňuji. Jen bych velce uvítal kdyby se i v jejich obsahu promítala i třeba určitá spolupráce s povodím nebo obcí - rozhodně by nebyly na škodu informace o obecních vyhláškách či aktivitách povodí. Samozřejmě v oblastech které se rybářů týkají. Nicméně internet není médium beze zbytku dostupné a proto, domnívám se, je role písemných informací stále klíčová. Domnívám se že získání informací o revíru je součástí VRP, že je to povinností každého rybáře. Pokud není informace dostupná na stránkách jsou i jiné možnosti.

Rytíř - Profil | Čt 2.6.2011 8:30:55

hraji >> samozřejmě,že ne všichni maj internet,jsou vývěsky a jak jsem psal níže,pokud de o to kam jaká ryba šla,tak to ví všichni,ostatní je moc nezajímá.

Rytíř - Profil | Čt 2.6.2011 8:29:30

kakr >> tím kaprem 35 jsem myslel,že když lidi něco zajímá,tak si to snadno zjistí.Každej ví kde je jaká nonstopka,kde se vysadilo a pod. a nikdo jim to neposílá.V tomto duchu to bylo psáno.U nás taky ví defakto každej,že je výroční členská schůze a nepřijde tam ani desetina členů.

hraji - Profil | Čt 2.6.2011 8:26:20

Rytíř >> respektuji tvůj názor, ale nesouhlasím s ním. Člen má právo na informaci a ne všichni mají internet. Dopis jednou ročně je minimum,které MO pro své členy může udělat

hraji - Profil | Čt 2.6.2011 8:24:58

Přemas >> CarpHouser - 2.6.2011 6:29:04 >> pokud neporušují Stanovy zásadním způsobem, nemohou být vykopnuti

kakr - Profil | Čt 2.6.2011 8:21:51

Rytíř >>
Je naprosto jedno, zda má MO členů 100 nebo 1000. Alikvotní peníz z členského poplatku je stejný pro všechny.
Nejde o kapra 35. V dopise jsou uvedeny platné ceny povolenek, úřední dny a hod a pod.

Rytíř - Profil | Čt 2.6.2011 8:17:10

kakr >> při nějakém počtu 1500 set a vice členů už to nějakej peníz hodi,kterej by moh jit jinam,tot můj názor,nic víc.Že měl kapr před několika lety celorepublikově 35 cm to věděl každej.

kakr - Profil | Čt 2.6.2011 8:12:29

Rytíř >>
Členové si formou členských příspěvků platí nemalý peníz a tak mají právo na informace. Desetikoruna poštovného žádnou MO nepoloží, navíc valná většina MO ždímá členy různými manipulačními poplatky a pod.

Rytíř - Profil | Čt 2.6.2011 8:07:22

hraji >> zbytečně vyhozené peníze za dopisy,lepši je investovat někam jinam.Každý snad vi kdy má odevzdat(nebo měl vědět) úlovkáč a zaplatit potřebné věci.To je tam chováte jak v mateřské škole:-))

CarpHouser - Profil | Čt 2.6.2011 7:59:39

Jirka Rybka >> jj, neznalost zákona neomlouvá. Osobně jsem takto narazil na rybníčku, kde se roky chytalo ze všech stran, i ten rok, tak tam jezdím jezdím na jedno místečko a jednou jsem tam přijel, sednu, a za chvíli jsem byl upozorněn, že sedím v hájeným pásmu. Úsek cca 40m, na jedný straně A4 na druhý straně A4, já přijel doprostřed po regulérní cestě ...

Jirka Rybka - Profil | Čt 2.6.2011 6:55:13

Přemas >> CarpHouser - >> nevím jak kde ale středošeský uzemní svaz má nastaveno to že všechny uzavěry a omezení na revíru které nejsou soupisu ozmamuje na svých stránkách,a mo mají povinost tyto informace zadávat na svaz aby je mohly zveřejnit, většina MO v rámci SUS to má také na svých stránkách , a kolem 14 ha vody máme 16 vyvesních cedulí a vyvěšené 1 týden před uzavřením ´žádné A4 na stromech a přestov se ročně najde desítka demntů co i přesto že sedí u cedule 2 metry tvrdí, že jsi ničeho nevšimla a neví o zákazu

možná by pomohlo dát do BP nebo soupisu že Lovící je povinen se informovat MO web, osobně, atd o změnách či omezeních. pokud toto tam už není, jak se říká neznalost zákona neomlouvá