Přemnožený tolstolobik v USA - co u nás?

Zdravím všechny,
chtěl jsme se zeptat, jestli jste nekdo slyšeli o přemnožených tolstolobicích v Americe. Dnes jsem viděl pořad Na udici na National Geographic a překvapilo mě jaké maji problémy s tímto druhem. Původně chován na farmách, pak při povodních se dostal do řek, ale nikdo to neřešil a všichni si mysleli, že se nebude třít a dravci se o nej postarají. Dnes po cca 20letech to vypadá tak, že 9 z 10 ryb v řece jsou tolstolobici. Zajímavé je, že nedorustají takových velikostí jako u nás (tam už o 10kg rybě mluví jako o trofejní) přesto, že tam mají evidentně lepší podmínky, když se bezproblému rozmnožují. A pak to nepochopitelné skákání nad hladinu, no nevěřil jsem vlastním očím.
Otázka zní takto, neni neco podobného možné i unás?

Tady jsem našel nejaké info, pro ty kdo by nevěřili.

http://www.examiner.com/x-5751-Chicago-Asian-Community-Examiner~y2009m6d1-Asian-carp-knocks-Illinois-native-overboard
Autor diskuse: Glanis - Profil , 4.6.2010 všeobecné - ostatní

R.P. - Profil | Po 7.6.2010 23:48:14

Miky26 >> nezačínej zase s nepůvodním kaprem

Miky26 - Profil | Po 7.6.2010 19:50:56

Možná vám můj názor přijde jako extrém, ale pokud se týká USA vidím řešení odlov agregátem a rybu zpracovat na biomasu.
Co se týká Čech.Zachovat pouze původní faunu a nepůvodní druhy jako kapr, amur, tolstolobik, tolstolobec již nevysazovat a chovat pouze tak jak mu to bylo určeno a to na jídlo v rybnících.
Vysazovat do toků pouze ryby, které tam patří.

Glanis - Profil | Po 7.6.2010 19:29:15

Geneticist >> Takže zastáváš ten názor, že kdybys měl na stole dvě uplně stejné krabičky sirek a o jedné si věděl, že byla vyrobena v americe tak si vybereš právě tu emerickou krabku. Nebo co jsi tím myslel...

Geneticist - Profil | Po 7.6.2010 10:14:37

Glanis - >> V USA honí všechno od Rusa:-)

R.P. - Profil | Ne 6.6.2010 21:11:08

Venca888 >> právě že i na poměrně velkých nádržích, proto se na vodárenský nádrže nasazují dravci, fosforu jsou ohromný zásoby v sedimentu splachy už nejsou tak velkým zdrojem jako dřív, samozřejmě že to co sem popsal hraje roli v nadměrných obsádkách, pokud je obsádka rozumná nevadí tyhle ryby vůbec ničemu, omezení rozvoje planktonu, pokud je těch ryb hodně mají velký predační tlak na plankton hlavně ten menší jako vířníky a podobně

Venca888 - Profil | Ne 6.6.2010 20:40:55

R.P. >> na malá ploše ano, ne na velkejch nádržích. Ale i tak je to zkrátka o nevyváženosti osádky, což je problém, kterej už těžko někdy napravíme.
Ten fosfor v exkrementech je závádějící - uhynulý řasy ho produkujou daleko víc, o kontaminaci vody z okolí ani nemluvě... proti tomu je trus tolstolobika nezásadnim faktorem. Ale pravda je nepochybně taková, že se od tolstolobika nepochybně čekalo víc.
Jak přispějou k omezení rozvoje?

R.P. - Profil | Ne 6.6.2010 19:48:07

Venca888 >> nemáš tak úplně pravdu, za nadměrný rozvoj zelených řas může často právě nadměrná obsádka ryb ať už původních nebo nepůvodních, tím že vyžerou zooplankton nemůže ten likvidovat fytoplankton a problém je na světě, tohohle principu se využívá k biomanipulaci na vodárenských nádržích, největší problémy dělá střevlička a karas, co se týče toho tolstolobiků můžou i oni způsobit ve větší obsádce rozvoj řas, řasy sice žerou, hlavně tolstolobik téměř výhradně, ale zároveň dojde k uvolnění množství fosforu v exkrementech který je zdrojem pro další rozvoj řas, částečně taky likvidují plankton, sice nekonkurují původním druhům vzhledem k hustšímu filtračnímu aparátu ale mohou stejně přispět k omezení rozvoje

Venca888 - Profil | Ne 6.6.2010 19:40:32

SOPTIK 52 >> Ten kapr, to byla spíš taková perlička, kterou jsem si nemohl nechat ujít... :-)
Samozřejmě, já Tě chápu - není ryba jako ryba a neni voda jako voda. Každá ryba (a nejen ryba) má na světě svoje místo a ne všude se hodí, a ne v jakymkoliv počtu. A vždycky, pokud se něco vysazuje , tak se musí uvažovat - jak v případě původních, tak i introdukovanejch druhů. Neni možný říct - tohle funguje na Orlíku, tak si to vysypeme do našeho pětihektarovýho rybniku na náměstí. Proto jsou samozřejmě místa, kam ty tolstolobici nepatřej a můžou tam udělat škodu.
Ale zkrátka jde o to, že fytoplanktonu je nadbytek a ryb obecně nedostatek (oproti stavu třeba před 100 lety), takže ten tolstolobik třeba jen tuhle nerovnováhu trochu vyvažuje bez toho, aby omezoval další ryby (protože na ně toho zbejvá pořád víc, než před těma 100 lety).

SOPTIK 52 - Profil | Ne 6.6.2010 19:16:46

Venca888 >> Diky Ti,píšeš velmi přesvědčivě.O tom kaprovi maš samozřejmě pravdu.Tam jsem si nevědomky neběh.Už to asi máme opravdu zafixované,že je náš.Uvadíš argumenty,které pro mne opravdu znamenají něco nového.Ale v té dané vodě,o které se zmiňuji,žádne Tebou uvedené problémy na štěstí nejsou.Ty sám naznačuješ možnost různorodosti daných lokalit.V tom se určitě shodnem.Toho,jk píšeš ,že tolstolobici vše sežrali,tak tak jsem to určitě nemyslel.Já jen tvrdím,že určítou část potravy odebírají.A o tu část potravy jsou vlastně ochuzeny další ryby.A o to se mi také i jedná.Jinak proti nim nic vlastně nemám.Jen se bojím,aby nás to jednou nemrzelo.Nevěřím ani tomu,že by se tu mohl momentálnícvh podmínkách rozmnožovat.Ale i tady pozor,co dnes není,může být za x let.

Venca888 - Profil | Ne 6.6.2010 18:45:54

SOPTIK 52 >> Tolstolobici byli vysazený ze dvou důvodů - za prvé jako hospodářská ryba, protože při téměř nulový investici ti doroste velká ryba, u který existuje slušná poptávka (sohledem na velikost nabídky). Tak se dělo a děje nejen na čistě chovnej vodách, ale třeba i na sportovních revírech, který jsou čas od času vypouštěný a úlovek částečně prodanej.
Ovšem hlavní důvod, proč se tyhle ryby začaly vysazovat předevšim do velkejch nádrží, tkví jinde - ve snaze redukovat fytoplankton (řasy a sinice), jejichž množství za posledních x-desítek let značně vzrostlo. O tom, zda jsou tyhle snahy úspěšný či nikoliv, případně adektvátní úsilí, který k tomu bylo vynaložený, se stále spekuluje, nicméně s ohledem na to, že množství řas a sinic rozhodně neni pod úrovní, kterou by preferovali jak vodohospodáři, tak rybáři (a většina dalších, který jsou jakymkoliv způsobem s vodou spojený), zjevně se situace nedá prezentovat tak, že by tolstolobici všechno sežrali a na ostatní se už nedostalo. Množství ryb tvořící přirozenou osádku (včetně rybí drobotě) za posledních dejme tomu 80 let velice značně pokleslo a to "zásluhou" člověka. I třeba proto se ve vodě vyskytuje nadměrný množství fytoplanktonu, kterej neni v rovnováze s rybí osádkou a i proto existuje snaha vysadit přirozený regulátory,u kterejch je výhoda, že je rybáři za měsíc do jednoho nezmasej...

Pokud jsi zastáncem toho, že, co sem nepatřilo, tady nemá co dělat, pak by se dalo spekulovat třeba i o kaprovi, kterej byl přirozeně rozšířenej pouze v úmoří Černýho moře... o současnejch počtech a jeho genetickejch modifikací nemluvě.

Pellon - Profil | Ne 6.6.2010 18:43:05

SOPTIK 52 >> a to by jsi vypakoval i kapra???

SOPTIK 52 - Profil | Ne 6.6.2010 18:22:47

Venca888 >> Ahoj,asi se neshodneme,mě jen nejde do hlavy,proč bych měl preferovat rybu,která pro mě má vlastně jen ten význam,že tam je.Rád bych opravdu znal procentuelní úspěšnost jeho lovu.Jestliže příkladem vysadím 1000ks a potom mám v úlov.lístcích za řekněme 20let,nachýtáno nějakým způsobem 30ks,(myslím tím všechny úl.lístky členů i hostovacích povolenek),tak to je podle mě nerentabilní ekonomicky,je to konkurent ve skladbě potravy ostatním druhům,z vody přeci jen neroste,je to konkurent v odebírání kyslíku,zvlášť v zimních a teplých měsicích.Jen si představ,jakou ten třeba 20kg klacek musí mít spotřebu od všeho,čeho jsem se tady zmínil.Já totiž nevěřím tomu povídání,že on jen papá to ,co naše původní druhy ne.Jí říkám,že každá ryba se dokáže adaptovat na lepší a néjen ryba.Co se týče toho,jak píšeš že znáš vody,kde tato ryba je,a že jsi si nevšimnul případného dopadu na ostatní obsádku,tak to Ti věřím.Ono se to totiž velice špatně dokazuje.Pro mě je ,ale hlavní nějaká normální logika,podložená tím,o čem tady píši.Pár let jsem s chovem ryb prožil.Vím,byl to jen některými tak zatracovaný kapr a také lín.Proto i můj ,třeba podle Tebe i tím zkreslený názor.Nechci tady tvrdit,že mám naprostou pravdu,tady se jedná o můj názor a napsal jsem i jeho mé podložení se zkušeností ,které jsem získal.
KAŽDÁ VODA JE PŘÍTELI JINÁ,ale opravdu se i přiznávám,že jsem zastáncem toho,co sem nepatřilo a také by nemělo patřit,tak tu nemá co dělat.Zásadně jsem přestal věřit vědeckým studiim.Oni toi hoši myslí dobře,ale realita je někdy dosti jiná.
Jsem ale rád,že jsi mi napsal Tvé názory,o kterých určitě budu přemýšlet.Třeba se jednou shodneme na jakém si kompromisu.Díky Ti.
AHOJ.

Venca888 - Profil | Ne 6.6.2010 16:30:35

SOPTIK 52 >> abys takhle mohl operovat s negativnim dopadem tolstolobika na původní druhy, tak bys nejdřív musel nalézt vodu, kde by reálná skladba rybí osídky odpovídala přirozený povaze biotopu. A taková u nás neexistuje vlivem daleko silnějších a zásadnějších faktorů, proti kterejm je přítomnost tolstolobika zanedbatelnyn aspektem. Znám vody, kde tolstolobik je a nevšimnul jsem si, že by se tam hojnost či růst původních druhů nějak eliminovaly.

Glanis - Profil | Ne 6.6.2010 10:55:34

Nedokážu si představit, že by neco podobného probíhalo u nás.

Glanis - Profil | Ne 6.6.2010 10:54:49

Menca >> No jo otázka je jestli to pomuže, otráví určitý usek řeky a za chvíli se ty ryby stejne rozjedou a budou tam znovu. Stejně jako neprostupné elektrické bariéry v řekách, které udajně ryba nemůže překonat no a stejně se tam dostali.

Menca - Profil | Ne 6.6.2010 6:05:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

http://www.asiancarp.org/

Zdravim vsechny,pridavam neco aktualniho k tomuto tematu. Mam info z prvni rady a dokonce jsem se byl i presvedcit na vlastni oci. Mistni urad se rozhodl pro dost drasticke reseni tohoto problemu a to tak,ze vytravi usek reky tesne nad jezerem Michigan. Pro mne,jako vasniveho rybare a milovnika prirody to bylo pekne krute. Pro ty,co ovladaji anglicky jazyk posilam odkaz primo k teto zalezitosti.

Glanis - Profil | Ne 6.6.2010 1:07:16

FRANK71 >> já neříkám, že se žerou navzájem ono po pruchodu trávicím traktem, už vypadají určitě trochu jinak :-). Já osobně taky nejsem žádnej odborník jen prezentuji to co jsem vyděl na National Geographic.

FRANK71 - Profil | Ne 6.6.2010 0:34:16

GLANIS a SOPTÍK-Já neříkam,že neškodí vůbec,ale přečtětesi rybářství. Povodí nechce do Brněnské nádrže kapry.protože rozrývají dno a uvolňují fosfor,kterým se živí sinice,rybářský svaz má na to jiný názor.Tak si vyberte,která ryba škodí víc.Nejsem odborník na sinice,ale kdyby se žraly navzájem tak se nemůžou přemnožit.

Glanis - Profil | So 5.6.2010 20:12:16

FRANK71 >> no jo on třeba kapr zrovna plankton nežere, ale živí se ruzným bentosem ze dna a ten taky musí neco žrát... to že nekonkuruje přímo neznamená že nekonkuruje vubec...
a ještě jedna poznámka nekdo tu psal o tom že likviduje sinice a čistí tak vodu. On je sice žere, ale víc jak polovinu nevyužije a pošle je zpět do vody čím dává potravu ostatním sinicím a ve vysledku je ta voda špinavější než kdyby tam nebyl.

SOPTIK 52 - Profil | So 5.6.2010 19:34:07

FRANK71 >> Já ho nezatracuji.Já jen tvrdím,že i když filtruje plankton ve sloupci,tak stále ubírá potravu těm ostatním.Nebo si vážně myslíš,že to je jen jeden druh,který se takto zabezpečuje?!Mě se hlavně jedná o drobotinu,těm hlavně konkuruje.

FRANK71 - Profil | So 5.6.2010 19:16:27

Tolstolobik filtruje plankton ve sloupci vody,takže ostatním rybám moc nekonkuruje,proto jde také špatně chytit.A sinic je ve vodě spousta,tak to nechte jak to je a nechte ho žít.

Vítek - Profil | So 5.6.2010 19:10:58

nejdřív kňučejí, že je ryb málo, a teď zase, že jsou. divnej svět.:-)

SOPTIK 52 - Profil | So 5.6.2010 19:04:24

Venca888 >> Ahoj,nyní na chvliličku.Víš,já osobně se domnívám,že se hlavně jedná o výživu původních druhů ryb a těm konkuruje právě ten zmiňovaný tolstolobik.Hlavně v prvopočátku jejich růstu.Myslím naše ryby.Těm ,podle mě ten zmiňovaný tolstolobik moc a moc konkuruje.Užírá to,co se těm rybkám snažíme dodat.A to není fér.
Já vím,je to majestátní ryba,ale tou může být s prominutím cokoliv.

SOPTIK 52 - Profil | So 5.6.2010 18:00:58

Venca888 >> Později vysvětlím,zatím ahoj.

Venca888 - Profil | So 5.6.2010 17:16:39

maras >> tak to máš recht a naprosto to mění situaci... :-)

maras - Profil | So 5.6.2010 17:15:50

Venca888 >> tolstolobec pestrý :o

Venca888 - Profil | So 5.6.2010 17:12:41

SOPTIK 52 >> můžeš mi říct, kterejm rybám tolstolobik potravně konkuruje?

Venca888 - Profil | So 5.6.2010 17:11:31

Glanis >> takovejch ryb se u nás vysazuje. Nejen nepůvodních, třeba i původních, ale v místech, kde nemaj co dělat.
Zkrátka bych se tolstolobika nebál.