Kde se v nás bere toliko nenávisti a vzájemní netolerance?

Dobrý den vážení přátelé a kolegové,

jsem velmi smutný, když v poslední době pročítám jednotlivé diskuse. Vzájemné napadání a osočování jsou zde na denním pořádku. Patrně si neuvědomujete, že jsme na stejné lodi.Je smutné, že každý pádluje jiným směrem. Je zde patrné škatulkování na jednotlivé rybářské kasty a vzájemnými "souboji" mezi těmito kastami. Vzájemné popichování, hecování a humoru na účet těch druhých chápu a jsem jeho příznivcem, avšak mnohdy se již tento familiární přístup přehoupl na vzájemnou nevraživost. Prosím pokuste se akceptovat, že každý druh rybařiny má své příznivce a kouzlo a že nároky a zajeté způsoby na tento rybolov jsou specifické a nemusejí vždy jít ruku v ruce s filosofií rybářů z jiných táborů. Myslíte, že je třeba si navzájem házet klacky pod nohy a neustále se mezi sebou dohadovat? Pokud vám daný způsob rybolovu nevyhovuje a neprovozujete ho, potom nevidím důvod, proč byste jeho příznivce měli hanit. Jestliže danou techniku neprovozujete a její provozování vás nikterak nepoškozuje, tak nevidím důvod, proč byste měli jakýmkoliv způsobem škodit ostatním. Tímto reaguji na některé diskuze zde na Mrku, kde se vzájemná intolerance projevila velice zřetelně. Je třeba se přestat takto hádat. Všechny nás přeci spojuje láska k přírodě a rybám především a to by mělo být to nejdůležitější

s pozdravem Jarmil Koloušek
Autor diskuse: Jarmil Koloušek - Profil , 12.3.2010 všeobecné - ostatní

luft - Profil | St 17.3.2010 20:50:47

Jarmil Koloušek >> Samozřejmě, proto sem taky chodím. Myslím, že větší část lidí zde jsou rybáři hlavně srdcem, no a to nemohou být špatný lidi. Blbec se najde všude.

Jarmil Koloušek - Profil | St 17.3.2010 20:45:58

luft >> Nicméně i přes to ošklivé, co se tu děje, se dá narazit na dobré lidi a dostat se i k informacím, které hledáte.

luft - Profil | St 17.3.2010 20:42:56

Já chodím na MRK, aby jsem se něco nového a zajímavého dozvěděl, popřípadě si prohlédl pěkné fotky. Když tu najdu jenom snůšku blbých keců, tak vypnu počítač a jdu dělat něco užitečnějšího. Taky to doporučuji i Vám. Nic jiného se s tím asi dělat nedá.

Jarmil Koloušek - Profil | St 17.3.2010 20:40:22

Joe Smoker >> Netipa je příliš živý a horlivý mladý muž, se kterým se na toto téma bavit nedá

Joe Smoker - Profil | St 17.3.2010 20:39:14

Jarmil Koloušek >> Zkuste si o tomto tématu blíže promluvit se svým "známým ;-)",zde na mrku pod přezdívkou netipa. Ten Vám k tomu jistě svůj názor poví. ;-))
Mějte se krásně.

Flip - Profil | St 17.3.2010 20:38:50

Jarmil Koloušek >> to moje stará říká taky- jo holt už nejsou ty žízně co byly dříve:-(

Jarmil Koloušek - Profil | St 17.3.2010 20:35:15

Flip >> Líbí se mi váš přístup a obdivuji váš charakterový posun. Máte můj obdiv

Flip - Profil | St 17.3.2010 20:34:01

Jarmil Koloušek >> jsem zcela na vaší straně barikády.Letos budu žehlit na všechny způsoby a tudíž se budu koukat na všechny spolusoudruhy jako na svoje velké kamarády.Sice ty ludry kuličkářský budu muset nějak přežvejkat,ale slibuju že na ně budu hodný.:-)
Je to tak správně?

Jarmil Koloušek - Profil | St 17.3.2010 20:27:53

Flip >> Pokud to je takto, tak tento konkrétní případ chápu a akceptuji

Flip - Profil | St 17.3.2010 20:26:24

Netipa - poslední hrdina MRKu >> Netipa - 13.3.2010 19:11:46 >> by si už měl vědět že Pepek hraje v tomhle mrkáckém seriálu záporáka.Je to takový admin oživovač-jak to někde tuhne vletí tam Pepa a hned se něco děje většinou to sice z se zadaným tématem nemá co do činění,ale alespoň to tam nezdechne.On v jádru taková prašivka není(trochu ho znám).Tuhle funkci zlého muže dostal úkolovanou vyšší inštancí:-)))

Flip - Profil | St 17.3.2010 20:21:22

ajajaj a je to zase tady-dobrý večer:-)))

Salamanterus - Profil | St 17.3.2010 20:20:24

Jarmil Koloušek >> Určitě... a v tom je ten problém náš předek je šimpanz a ne bonobo takže v nas ta rivalita holt bude...

Jarmil Koloušek - Profil | St 17.3.2010 20:15:56

Salamanterus >> Pravda, pravda. Avšak u vody se toliko zášti a nehezkého chování mezi rybáři nevidí. To až ve virtuální podobě

Salamanterus - Profil | St 17.3.2010 20:14:21

Jarmil Koloušek - >> Souhlasím máš ve všem pravdu, dodal bych však, že někdy jde čistě o obhajobu svého jména a je přetěžké určit viníka. Snažím se tu z nikým nehádat, ale už se mi to táke povedlo. S tím, že jsme rybáři, a že musíme spolupracovat není řeč, ale podívejme se k vodě... už tam závist začíná. Větší úlovky, více úlovků... Je více příčin. Mělybysme ale držet při sobě, protože v jednotě je síla!!!

Jarmil Koloušek - Profil | St 17.3.2010 20:09:25

Joe Smoker >> Myslím, že svým způsobem máte i pravdu.

standas - Profil | Po 15.3.2010 19:32:00

Jarmil Koloušek - >> to vše jest následkem MATERIALISTICKÉ VÝCHOVY,bohužel.

Joe Smoker - Profil | Po 15.3.2010 19:27:03

Jarmile,neřešte to. Nejvíc ze všeho bolí hlava z cizí blbosti. Taky jsem se s tím trápil,ale nemá to smysl. Uklidňuje mě to,že slušných rybářů co spolu pokecají rozumně a rádi je většina,a to ať tady,na MRKu,nebo u vody. Se slušným chlapem pokecám rád,blbce ignoruju. Internetová diskuse bohužel poskytuje honičům vlastního ega - "egoonanistům" dostatek prostoru a anonymity,a tak toho řádně využívají. Ti touží jen po jednom - aby si jich někdo všiml,o diskusi o věci nebo problému nemají zájem,ale přes to jsou experti na všechno. Nedávám jim tedy co chtějí. Pozornost. Nevšímejte si jich,dají pokoj,a půjdou si honit tričko jinam. To nejsou rybáři,pouze odpad. Netrapte se s tím. Lék na blbost neexistuje. Bohužel.

drda - Profil | Po 15.3.2010 18:48:15

Jarmil Koloušek - >> vážený kolego, také nejsem zastáncem diskusí, kde se bez skrupulí překračují jisté meze slušnosti a kde se to hemží vulgarismy, invektivami a nadávkami všeho druhu a kde se naopak zoufale nedostává argumentů (na druhou stranu si ale musíme uvědomit, že jen přímá konfrontace názorů dělá MRK MRKem a je jeho kořením. Jen kdyby to nemělo tak pokleslou úroveň).
Příčin tohoto stavu je mnoho a já se pokusím tady některé z nich pojmenovat:
1. tento web je přístupný širokému spektru rybářů s nejrůznější úrovní duševní vyspělosti. Na protipólech tohoto spektra, uvažováno dle rybolovných způsobů, se nachází (ať se někomu líbí nebo nelíbí) kapraři a muškaři. Mezi těmito dvěma protipóly se "plácají" všichni ostatní, přičemž se jednotliví příslušníci těchto skupin mohou různě ve spektru posouvat jedním či druhým směrem, takže se tedy klidně může vyskytnout varianta "hloupý kaprař a chytrý muškař" nebo obráceně. Čili řekl bych velký rozdíl mentální úrovně přispěvatelů. Na adresu těch, kteří se zde na MRKu cítí být vyšší mentální úrovní ostatních diskriminováni či utlačováni, bych poznamenal, že MRK není žádný zaopatřovací ústav, který přihlíží ke zdravotnímu stavu toho kterého chovance a podle toho mu poskytuje svou péči.
2. ve zdejších diskusích není třeba svá tvrzení jakkoliv dokládat, tedy si zde může káždý plácat, co je mu libo bez toho, aby se z případného omylu nebo dezinformace nějak zodpovídal, neřku-li se za to omlouval. Mnoho zdejších přispěvatelů tak navíc činí, aniž by o projednávaném tématu měli byť ty nejzákladnější vědomosti a tak z nich zákonitě "padá" jedna perla za druhou. Nedostatek argumentů pak nahrazují silnými slovy případně i virtuální insultací.
3. neosobní kontakt a anonymita, absence vzájemné úcty - obrazně řečeno muší váha klidně "rozbije hubu" těžké. Samozřejmě, že také jen virtuálně.
4. neznalost jistých pravidel netové komunikace a neschopnost vytvořit slohově srozumitelnou větu či souvětí (o gramatice vůbec nehovořím) musí logicky vyústit v množství nedorozumění, která pak ze stejných důvodů přejdou v nevybíravou a vulgární konfrontaci.
5. snaha o napodobování svých vzorů i když na to, aby se svému vzoru přiblížil, není dotyčný svými schopnostmi dostatečně vybaven.
6. nedostatek snahy o nadhled a shovívavost těch, u nichž je vhledem k úrovni jejich vystupování zde na MRKu předpoklad, že by těmito vlastnostmi měli být vybaveni.
7. opravdu jde někdy i o spor "zbytku" světa proti příslušníkům jedné rybolovné techniky, který vyplývá z určitého jejich chování - např. programové a cílené porušování předpisů v případě kaprařů nebo sakování ryb při feederových či plavačkových závodech, které se pak vracejí zpět do vody).
8. u mnohých až fatální nedostatek sebereflexe.
Jak jsem už psal, příčin je mnoho a dnes už je i těžké rozpoznat, co je vlastně příčinou a co důsledkem. Před pár lety jsme se ještě mohli spoléhat na "samočistící" schopnost MRKu. Dnes už je ovšem množství "nečistot" tak velké, že to ani MRK nezvládá. Naštěstí si MRk aspoň ponechává stále ještě významnou výchovnou schopnost i když už ani ta není (vlivem únavy materiálu), co bývala.
MRK zkrátka vjíždí nebo už dokonce vjel do tunelu, na jehož druhém konci není vidět světlo.
Nebo ty ho vidíš?

Netipa - Profil | Po 15.3.2010 12:55:25

Bosanac >> Já myslím, že předpověď je natolik optimistická, že zamyšlení probíhat nebude a všici budou hodní a přítulní, jelikož jaro je za dveřmi

lendasek - Profil | Po 15.3.2010 8:09:24

Souhlasím s tím, že stále častěji se diskuse zvrhne někam jinam, než byl původní záměr. Nejvíc mě zlobí, když na konkrétní dotaz, pro někoho amatérský, odpovídají respektive zasahují týpci rádoby profesionálové pohrdavými reakcemi a vlastně neporadí jenom se vytahují a zesměšnují jen aby se ukázali. Myslím ty, kteří reagují skoro na každé téma, které se objeví v diskusi . Už vůbec nechápu používání vulgárních slov a urážlivé výpady na odlišné způsoby rybolovů. Raději by se měli snažit nalákat ostatní právě na jejich oblíbený způsob dobrými radami, zážitky a výhodami, respektive možností využití nových způsobů na jiných vodách a tím rozšíření skupiny příznivců dané techniky. Mám vlastní zkušenost s kolegou, který mě přivedl k muškařině. Můj muž sám zatím této technice nepropadl, ale k svátku mi loni pořídil výbavu a fandí mi./On jezdí každý rok do Norska už asi 10 let/ a pak máme společné způsoby tj. položená, plavaná, přívlač.Moc si přeji,aby taková pohoda nastala i mezi kolegy na MRKU. Začíná nám nová sezona tak co začít lépe i tady. Zdravím všechny fajn kolegy. Lenka ze Sázavy.