Lipan podhorní - opravdu mizí z našich vod?

Kolegové a kolegyně, přestože nemuškařím ( těch několik pokusů skončilo prozatím neslavně), velmi by mně zajímalo, jaké máte poznatky o stavech lipana v našich tocích.Je to velice krásná a elegantní ryba, která si jistě právem zaslouží naši pozornost. Je tomu skutečně tak,že jeho početnost v revírech se významně snižuje?
Máte-li nějaké fotografie této ryby,budu rád za zveřejnění.
Autor diskuse: Zikmund - Profil , 30.9.2009 všeobecné - druhy ryb, rekordy

filip - Profil | Pá 2.10.2009 15:54:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

V devadesátých letech jsme lov začínali tak, že jsme si na deset, patnáct minut sedli k řece a vizuálně sledovali lipany čím se krmí, zda ze spoda, ve sloupci, nebo sběrem a co sbírají. Chytali jsme je na sucho, vyjímečně na mokrou (potopená suchá), tak, že jsme po nich šli podle kroužkování nebo zrakem, nikdy nebývali sami, ale vždy v hejnu (okolo 5 až 20 ks). Když jsi se chtěl přesvědčit, že na určitém místě jsou, tak stačilo k fleku dobrodit a přes polarizačky se podívat, jak celé hejno vyplašeně krouží taneček. Když na podzim šli, tak za den se jich stovka nachytala, bez přehánení. A žádný CDC, bobše, francouze apod. jsme neznali, pouze klasické anglické vzory - peří z kohouta, páva, koroptve, na tělíčko nit, křídla z letek holuby, bažanta. Ty opravdu velké lipany, které jsme mohli sledovat, jsme však nikdy nebyli schopní chytit. Nejhlubší tůně jsme obcházeli, protože jsme věděli, že na stařešiny z těchto top míst nemáme, jenom ztráta času. Bylo naprosto běžné odchytat, tzn., že se vzal limit 4ks (v té bodě Li od míry 27cm) a nikdo se nad tím nepozastavoval, že se plundruje voda, bylo to bráno tak, že umíš (dnes jich 99% pouštíme). Za sezónu někteří měli zapsáno přes 100ks kombinace lipana s potočákem.
Takové rybaření jsem prožíval na západočeských P vodách hlavně na Mži, pak na Střele, Kosáku, Úteráku, Úhlavě - všude tam, kam jsme se mohli dostat jako študáci vlakem. Dnes je to jako z jiné planety.
No a teď to můžeš srovnat s dneškem. Bez těžké nymphy do nejhlubších jam ani ránu, sebrání skoro nevidíš. Co znám, tak snad akorát pár revírů v Jč se dá považovat za slušně zarybněný, kde se dá chytat i dnes na sucho, takže se Jč vůbec nedivím že letos rozhodli tak, jak rozhodli. A nej paradox je, že bossové z Plzně mají součastnýc stav na P vodách v Zp za výborný, dokonce na letošek povolili i lov na mrtvou rybku a uvolnili týdení omezení losos. ryb, že prý je přerybněno a ryby pak nedorostou, když je stačí sežrat půlmetrový pstruzi :)

drozďák 30,42 - Profil | St 30.9.2009 14:18:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nepletl bych pojmy s dojmy. Statisticky dlouhodobě ubývá úlovků lipanů, což nemusí automaticky znamenat i úbytek populace.
Je stále dost řek, kde je lipanů kvanta. Je dost řek, kde populaci lipanů kompletně zdecimoval kormorán (lipan je pro něj spolu s bílou rybou nejdosažitelnější potravou). Je dost řek kde stavy lipanů pravidelně kolísají jak početně, tak i velikostně.
Osobně se nedomnívám, že by to s lipany bylo obzvlášť tragické. Jen velikost lovených ryb je menší, šlapání v trdlištích mu taky neprospívá, zásahy do koryt řek, nízké pozdně jarní a letní stavy vody (a následný úhyn jiker) atd. atd. atd. také ne.
Ale to se týká původních salmonidů obecně.

Ad fotky - jestliže se ti lipan líbí a zasluhuje si i tvojí pozornost. tak prosím nežádej po přispěvatelích fotky, které jistojistě budou pocházet z nějakého revíru. Na MRKu je denně kvanta neregistrovaných monitorů, kteří čekají až nějaký nedůvtipa zveřejní fotky úlovků ze svého oblíbeného revíru.

eL - Profil | St 30.9.2009 14:13:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Stejně tak se ale pláče, že ubývá potočáka. Já byl letos na pstruhovce asi tak 20x a nachytal jsem skoro výhradně potočáky (120 ks jich mohlo být), jen jednoho lipana (cca 35 cm, přestože i muškařím, tak tenhle byl na třpytku) a pár tloušťů, ouklejek, okounů a štiku... Ani jeden cizinec v podobě duháka, nebo sivena. Docela zajímavé.

strejka - Profil | St 30.9.2009 14:12:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Za těch pár let co muškařím si nemyslím, že by lipana početně ubývalo (vyjma toků zasažených nálety kormoránů), otřesná je však jeho věková struktura, kdy mnohde takřka chybí reprodukceschopné ročníky, samovýtěr sebeintenzivnější vysazování nenahradí. Dokud budem žrát nebo hovadnou manipulací zabíjet (viz níže) matečné ryby, můžem naříkat do aleluja...

LudaT - Profil | St 30.9.2009 14:07:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

viz tvá poslední věta. Já si myslím že za úbytkem Lipana je MIMO JINÉ právě jeho focení. Když pominu kormorána atd. tak právě focení a matlání v rukách každýho 20 cm lipana položení na břeh, použití podběráku, držení než nachystám foťák, k tomu šmajdání v trdlištích na jaře a jejich cílené chytání v této době. Spíš se někdy divím že je jich ještě tolik.