Trágedie na tři? (JZD?)

Pánové...
Starám se o malý rybník, cca 30x30m, max. hloubka 1,80, nebezský (tj. s minimálním přítokem, cca 1l za sekundu, po normálním dešti až 10l), přitok je tvořen soustavou struh (velmi porušené na některých místech, zanešené), do kterých ustí meliorční řad.
V rybníce, kapři kolem 3.5kg (cca 30-50 ks), generační cejni 50+ (10ks), štiky (5ks 70+), sumc (do 40cm), okouni, spousta bíle - hrouzek, plotice, cejnci, ouklejky, atd...
V uterý, minulý týden, večer, otrava... (pondělí, uterý slunečno, max. do 30°C, cca 5 dní před nepršelo, takže žádný extrém).
Komplet bílá uplně část mrtvé, u přítoku část lapala po vzduchu, včetně velkých štik, kaprů a zbytek bílé, zejména té vetší (plotice 20+, cejni 20+).
U přítoku se tvořila taková pěna, nezvyklá... Která se neustále držela, ale nebyly to veliké bubliny... (A nebyla to taková ta pěna ze špíny...tu poznám)
Upustil jsem vodu, cca 10-15cm, horní odpusť.
Přes noc dokonáno, komplet bílá vše pryč, cca 200-500 ks, 1 kapr, a generační cejni. Kupodivu kapři nic, přestože byli postiženi stejně.
Dokonce již normálně druhý den chtěli jíst, ikdyž nebyli tak aktivní...
Odběr vody neproveden, poslední otrava cca 20 let zpět...
Nehlášeno, neoznamováno...
Ryby vybrány, zakopány...
Několik kletních sezon bylo velmi, velmi slunečno parno, a nic, až teď...
Příbramsko...
Poraďte, prosím, je to pro mne skutečná tragédie (celou noc na středu jsem nespal...nedělám to pro peníze, ale pro potěšení...)
Co jsem měl udělat, kam psát, jak s odběrem vody, prostě vše co Vás napadne...
Případně se ptejte...
Ještě jednou děkuji... (několik fotek, špatných, přikládám...)
Poraďte
Autor diskuse: zamilovanejboy - Profil , 20.7.2009 všeobecné - ostatní

zamilovanejboy - Profil | St 12.5.2010 19:43:04

jo a pro všechny co mě docela otrávili reakcemi na mě a můj názor ohledně jzd-bylo zjištěno že do povodí, struh, byly vypuštěny fekálie zaměstnancem jzd

splavkař - Profil | Ne 26.7.2009 7:45:28

zamilovanejboy >> Píšeš opakovaně, že jsi konal ale jedinou konkrétní věc co jsi zatím uvedl je to, že jsi jim upustil vodu. To je pro dusící se ryby jen další hřebík do rakve. Myslím, že je chyba už v tom,jaký názor máš na všechny kolem, neboť právě v tom ,,JZD,, by měli pořádný čerpadlo,stejnětak jako místní hasiši a za tři kapry v igelitce by udělali na rybníku takovej vodotrysk, že by si ryby to chcípání v okamžiku rozmyslely!!
Jinak na obhajobu úředníků musím říct, že před pár lety jsem po příjezdu k potoku naší MO zjistil, že ryby jsou staženy v pár tůních, neprotejká ani kapka vody a komplet celá obsádka je na bok a lapá po vzduchu( u štik jsem to tehdá viděl poprvé). Volal jsem na čísla z rř. a do hodiny bylo na místě 5 kravaťáků( zPovodí Labe,IŽP, a z Životního na našem Mů. Neviděli tuto situaci poprvé a ač jsem do telefonu oznamoval otravu, ihned po zhlédnutí situace zdělili, že jde o nedostatek kyslíku ve vodě což během 5ti minut ověřili jakousi lab. sadou. Příčinou bylo odklonění veškeré vody do sádek kam se ihned vydali a během hodiny protékalo potokem sice jen malé množství vody, ale rybám to stačilo a po všem tu zbylo jen pár chcíplých jejnků a plotic...

sven - Profil | Pá 24.7.2009 19:13:21

mirmen >> psal jsem to jen protože jsem si kdysi trkač podle časopisu "Udělej si sám" vyrobil. Chtěl jsem na chatě dostat zadarmo vodu s potoka do výše položené kaskády rybníčků. Výkon byl prachbídný. Na každý ráz trkač vyprskl asi decku vody.

Mrknato - Profil | Pá 24.7.2009 18:24:41

mirmen >> doteď jsem si "vážně" myslel, že trkač je ten, komu někdo mazanější nasadí trkadla..... jelikož se říká hloupému napověz a ...... trkni.

mirmen - Profil | Pá 24.7.2009 18:11:08

Sven >> sven >> když nad tím přemýšlím, tak tehdejší najitel zřejmě potřeboval dostat vodu výš, než by zvládl klasický trkač. A zda trkač jen upravil pro jiný pohon nebo zda zhotovil nějaké jiné trubkové čerpadlo, to už nevím. Bylo to domácí, kutilské řešení.
Tenkrát, když jsem to viděl, tak mi řekli, že se jedná o trkač, víc o tom nevím.

šeptal - Profil | Pá 24.7.2009 18:10:47

zamilovanejboy >> Ty máš teda smůlu na lidi kolem sebe. Jezeďáci do jednoho svině, každý úředník, s kterým jsi přišel do kontaktu - kurva, na škole to stálo za hovno, na druhý to nebylo o moc lepší... Co z toho života kromě tisíců hodin práce vůbec máš? Nepočítám tedy ten rybníček pro radost s rybou na každý litr.

mirmen - Profil | Pá 24.7.2009 17:59:54

Sven >> sven >> ten "vylepšený" trkač byl poháněn výstředníkovým uchycením ramene na malém vodním kole, které bylo uváděno do pohybu horní vodou ( už se nepamatuju na detaily, protože jsem to zařízení viděl v chodu před cca 40ti lety ... pokud mne paměť neklame, tak průměr válce trkače byl asi 3-4 cm a délka něco mezi 25 -35ti cm .. za tyhle "technické "údaje o trkači moc neručím ).

sven - Profil | Pá 24.7.2009 17:10:02

mirmen >> jen technická poznámka. Trkač není poháněn žádným kolem, nýbrž pouze tlakem vody. http://www.volny.cz/ondrej.tesar/trkac.htm

mirmen - Profil | Pá 24.7.2009 16:55:22

.. ještě doplním ... na zimu bylo vyústění umělého přítoku "přesměrováno " pod hladinu.

mirmen - Profil | Pá 24.7.2009 16:47:12

nevím, jak to vypadá v terénu v okolí ....... ale .. pokud má ten slabý přítok nějaké výškové převýšení ...... tak bych asi uvažoval o vybudování nějaké malé nádržky na přítoku ( třebas 2 x 5 x 1 m ) a zkusil část zadržené vody přivádět hadicí ( postačující průměr cca 2 - 3 cm ) a využít získaného výškového převýšení k rozstřikování vody na hladinu ( zda aktivní či pasivní rozstřikování, to závisí na možnostech .. přetlak aj. ). Vím o přítoku takhle řešeném za pomoci hadice zakopané pod zámrznou hloubku až ze vzdálenosti někalikaset metrů od rybníčku . Majitel měl výhodu výškového převýšení cca 8-10 m , vodu nechal stříkat z vyústění, které bylo asi 1 m nad hladinou.

Viděl jsem i využití zařízení zvaného TRKAČ, kterým jiný majitel dostal vodu do výšky asi 3-4 m nad průtočnou hladinu. Trkač byl poháněn malým vodním kolem ( průměr asi 60-70 cm ) , které bylo na horní vodu ( ta byl přiváděna z nádržky, která zvedla hladinu nad úroveň zapuštěného kola ).

zamilovanejboy - Profil | Pá 24.7.2009 12:15:32

to jsem dostal víc za zbourání černé stavby na mém pozemku, poštovního sloupku, který již nefunguje, kt. vznikl v 6Otých letech bez povolení,...

zamilovanejboy - Profil | Pá 24.7.2009 12:13:52

splávkař >> splavkař >> no samozřejmě sem ihned konal, a sám, nikdo nepomohl (pomáhají pouze během roku s se snižováním obsádky, to je nějnebezpečnější prédátor, to je horší než nějaká otrava...), neboj. přece jen to byli moji mazlíčci. plkám o tom až teď.
jinak všem děkuji za pomoc, připomínky, názory...

jinak některým názorum, kritikám nerozumím...
ten rybník jsem opravil, v podstatě se dá říci, že vybudoval. za 15 let existence se nikdy nic nestalo, a vše vyhovovalo a prostě to šlo, nebo si snad někdo myslí, že bych dělal něco ziskuchtivě-úmyslně spatně (např. ve vztahu k velikosti poptávky...)?

tak jedinej zisk mám - tisíce hodin tvrdé práce a zároveň radosti...
prostě neřeším jestli někdo chytá, chytá a masaří, jako v každé diskuzi, já se prostě jenom starám, a to vše s ohledem na přírodu...

nějaké poznatky o chování ryb mám, dokonce jsem nějakou dobu pobýval na střední zemědělce, dokonce jsem se dostal mezi 50ti z celé republiky a slovenska do SRŠVodňan, ale po zkušenosti se zemědělkou jsem to nepovažoval za dobré. (tak jsem odešel za lepším, do ekonomických sfér, dnes mám VŠE, a svého rozhodnutí nelituji), pže zemědělství a rybařství je velice špatnej obor, kde zejména právě proto, že tam pracuje spousta primitivů, kteří převážnou část své profese realizovali za komunisty, tak praktukují tehdejší (stejnou) politiku. a nějaké úřady, vohohospodářské, hygienické, zemědělské inspekce- no tak ty jsou úplně k ničemu, a to ví každý kdo někdy s nějakým úřadem něco řešil, nebo vedl nějaký spor, (zpravidla mají tak nízký počet terénních pracovníků, tedy kontrolorů, ve vztahu k velikosti okresu, kraje,že........)

jsou jenom pro smích...

kolik dostali za požáry odpadků ze SRN, na liberecku, já vám to řeknu ´PADESÁT TISÍC´, a to je trapný

Dája - Profil | Pá 24.7.2009 10:02:16

zamilovanejboy: V RŘ máš napsané, že jistíš-li nějaký úhyn většího množství ryb, tak máš volat policii, nebo hasiče. Takže asi tak.

numen - Profil | Pá 24.7.2009 9:51:16

splávkař >> splavkař >> Odešly jen náchylné ,nebo slabé ryby. Spousta látek se rychle odbourá. Jednou jsem něco podobného zažil a karas ,kapr přežil ostatní šlo do pryč. Za dva dni po ničem nebylo památky.

splavkař - Profil | Pá 24.7.2009 6:45:48

numen >> To máš jistě pravdu, ale kdyby se jednalo o znečištění, kam by se ta kontaminovaná voda do druhého dne poděla?? Při uváděném přítoku by se max. snížila koncentrace o pár %, ale to by rozhodně nestačilo k tomu, aby byly ryby během pár hodin v pohodě a v klidu se krmily. Na stejnou pokutu je i to, když někdo na nějakou kaluž navozí tolik ryb,že to během nepříznivých podmínek neudejchaj a pokapou. Jsem toho názoru, že v okamžiku, kdy viděl že ryby lapou po vzduchu- asi ten nejjasnější přízrak toho,že ve vodě není kyslík a ryby se dusí zajistit nějaké čeření hladiny,vzduchování,zvýšení přítoku, ochlazení vody,převoz části ryb do jiné vody,likvidaci části obsádky a až poté, co by bylo jasné,že se ryby nedusí ale jsou otráveny přemýšlet o nějakém znečištění... Myslím, že každému někdy nepřežily nástražky v kbelíku a nikoho ani nenapadlo,že by mu je někdo otrávil...

numen - Profil | Čt 23.7.2009 18:03:41

splávkař >> splavkař >> i kdyby znečištění jakékoli povrchové vody je přinejmenším na slušnou pokutu.

Sven čím delší úsek přítoku vede kolem obydlí,siláží atd,tím větší problém. Dnes je problém u tak malého přítoku i udržovanej bazén. Ta chemie v něm rybám dobře neudělá. Bordel je všude.Proto příště hned volej,ikdyž se to nikomu neprokáže daj si pozor.

splavkař - Profil | Čt 23.7.2009 13:53:23

zamilovanejboy >> a není to nakonec rybník,požární,odkalovací,vavlažovací nádrž, toho proklatého JZD???

sven - Profil | Čt 23.7.2009 13:41:36

numen >> to Ti dávám za pravdu. Ovšem to znečistění mohlo pocházet například i od rozkládajícího se zkvašeného krmiva. Jak jsem už psal, bez rozboru vody a pitevních nálezů, není co řešit. O příčině se můžeme pouze dohadovat ale nelze nikoho obviňovat. Konečně, pokud je "rybník" pouze jakási propadlina plněná vodou z meliorační drenáže je přežívání ryb sázkou do loterie od samého počátku. Stačí jakýkoli postřik či průmyslové hnojivo použité na přilehlých polich a spláchnutých do drenáže a neštěstí je hotovo. Jistě by tam mohla přežívat omezená skupinka odolnějších druhů ale v žádném případě nemohu počítat s plnohodnotným využíváním. Chápu zamilovanejboye. Na jeho místě by mi to bylo také hrozně líto a dokážu si představit jak ho to naštvalo. Ale už se stalo.Je potřeba se k tomu rozumně postavit a udělat taková opatření aby se pravděpodobnost podobného neštěstí snížila na minimum. Proto jsem radil snížit obsádku, ubrat spodové ryby které kalí vodu, občas vodu měřit (existují i snadno a cenově dostupné akvaristické testery) a hlavně upravit přítok . Tedy vyčistit a případně vytvořit kaskádu několika retenčních nádržek, ve kterých by mohly případné nečistoty alespoň částečně sedimentovat. Vznikne sice problém s ohřevem přitékající vody ale bude to menší zlo, než kdyby tam meliorace tekly přímo. Pokud o tom přemýšlím, tak zamilovanejboy možná udělal dobře, že nic nehlásil. Ušetřil si spoustu promarněného času a nervů aby se nakonec dozvěděl, že tam vlastně žádný rybník neexistuje a nikomu žádná škoda tedy nevznikla. Je to smutné ale taková je realita.

Jarda Š. - Profil | Čt 23.7.2009 11:35:52

V případě zjištění hromadného úhynu ryb (podezření na otravu) máš volat Policii ČR a dále to oznámit odboru životního prostředí příslušného pověřeného městského úřadu a příslušnému pracovišti ČIŽP a (pokud možno) za přítomnosti Policie odebrat vzorky vody (měl bys odebrat z přítoku, z rybníku u přítoku a z rybníku u výpusti) a uhynulých ryb.

numen - Profil | Čt 23.7.2009 11:13:09

Sven >> sven >> pokud se na hladině dělá pěna tak to svědčí o znečištění. Né o tom co píšeš.

Jinak zjistit čím to bylo ,je kolikrát oříšek. Bohužel bez vzorků to již určitě nezjistíž. Osobně bych ihned volal životní prostředí a vodoprávní úřad

hraji - Profil | Čt 23.7.2009 11:05:21

Myslím, že se nejednalo o otravu, ale o úhyn ryb na základě kyslíkového deficitu

šeptal - Profil | Čt 23.7.2009 10:47:26

Když přepočítám Tvoji obsádku na hektar, tak jsi nejintenzivněji hospodařící rybář minimálně ve střední Evropě. Dřív, nebo později by Ti to začalo kapat i bez zásahu z venčí.

zamilovanejboy - Profil | Čt 23.7.2009 9:32:33

Venca888 >> litavka

sven - Profil | St 22.7.2009 12:53:05

kam!kaze >> A co by s chtěl poradit ? Přerybněná voda, téměř bez přítoku, spousta spodových ryb, které bagrují dno (kapr, cejn, cejnek, hrouzek) a tím kalí vodu. Tazatel se nezmínil, zda-li když do teplé vody krmí, také měří obsah kyslíku. Pokud nakrmí do bez kyslíku je vymalováno.
Nakonec si nenechá udělat ani rozbor ani pitvu a pouze se snaží svést vinu na někoho jiného.
Jediná rada je, snížit obsádku a její složení, vyčistit přítok, občas změřit složení vody a podle výsledku reagovat.

Venca888 - Profil | St 22.7.2009 12:33:04

zamilovanejboy >> zkusim to. pod jakej revír to spadá?