Jak celit pytlactvi a znecistovani

Na MRK-u se casto objevuji narky na pytlactvi (tim myslim i jevy jako napr. 24h nahozene nikym nehlidane pruty, ponechavani podmerecnych ryb a vic ryb nez jen povoleno, porusovani doby hajeni atd.) Pomohlo by podle Vas zrizeni bezplatneho cisla, kam by bylo mozne 24h denne hlasit nejen pytlactvi a porusovani radu, ale taky znecistovani, nedodrzovani min. zustatkovych prutoku na rekach atp.? Funkcionari: Bylo by podle Vas toto opatreni realizovatelne? Ostatni: Byli byste na takovou linku ochotni volat?
Autor diskuse: C.T. - Profil , 11.6.2004 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Miloš_diakritický | Út 15.6.2004 14:10:49

hraji:
no, co mám dělat, mimořádně souhlasím :-)))

hraji - Profil | Út 15.6.2004 14:07:43

Naši profíci to nemají na plný úvazek, takže úvahy o platu jsou diskutabilní. Ale vybavení profíků a jejich pořádné zaplacení na plný úvazek pro celý svaz by byla pecka.

Miloš_diakritický | Út 15.6.2004 9:13:56

je to cca 15.500,- hrubá měsíčně, nebo-li cca odhadem (neznám prohlášení k dani) necelých 12 tisíc čistá ruka......

pupák | Út 15.6.2004 8:41:37

miro: 250 litrů na zaměstnance neni nic, spočítej si jen povinné odvody státu a je to plat co nestojí za nic

siro | Út 15.6.2004 7:19:27

C.T.:zatím jsem se nesetkal s tak závažným porušením RŘ aby si zasloužil volat policii(mimo rybaření již mnohokrát).Co se mi nelíbí prostě řeším sám a narážím na lidi kteří si nechají říct a jsou rozumní.Jen jednou jsem málem volal policii,když na mne domělý(doměnky byly na jeho straně) vlastník pobřežního pásu(pardon hovado) chtěl pustit celkem solidně nas... psa.Nakonec jsem to ale opět vyřešil anžtože jsem tomu magorovi slíbil že mu psa prostě podříznu jak podsvinče a vzal si do ruky rovnou načínáček.Pochopil že narazil na ještě větší hovado než je on a vlčáka raději nepustil.Nakonec se ještě přišla jeho stará omluvit,že to sice není jejich pozemek(to mi nemusela říkat),ale že si to tam manžel seká!?!
Podobných "seků" jsem měl již více a vždy jsme se nakonec domluvili a často si i pěkně pokecali.
Lid Český je prostě vezkrze dobrý,jen u některých jedinců se musí najít to správné slovo a když si na něj někdo netroufne ať radeji volá policii.

Jinak městská policie u nás mne již vede ve složce věčných stěžovatelů a kverulantů;o))
Když mne něco štve(a nepomůže ani několikanásobná domluva)a nechci se s tím nervovat zavolam kamarádům,nebo na ústřednu a do 5min je máš kde chceš.S tím že by mi někdy odmítli poskytnout pomoc jsem se opravdu ještě nesetkal.
Možná je to tím že mám u policie známé od protidrogovky až po městské "šlapky",ale zavolat policii se opravdu nebojím.Mám k ní naopak velmi kladný vztah.

miro | Út 15.6.2004 2:08:05

hraji> rocny plat 250k CZK pre jedneho profi_strazcu? to je _dost_, nie? skoro by som povedal, ze aj viac ako dost - su aj vysledky zodpovedajuce vynalozenym prostriedkom?

Lojza - Profil | Po 14.6.2004 22:28:29

Nikita: tentokrat souhlasim , deti vychovavat , dospele pokutovat nebo brat nacini, na hruby pytel hruba zaplata.

carrot - Profil | Po 14.6.2004 20:55:56

jestli jsi byl nekdy na Orliku v lete, tak tam je naprosto bezne 8 prutu v rade, zatizeno kameny nonstop nahozeno... radoby rybari pochlastavaji v chatach 60m od vody

Nikita - Profil | Po 14.6.2004 17:37:25

Čelit pytláctví a znečišťováním se dá pouze výchovou. Žádná profistráž to neřeší. Policie je profesionální a přesto se přestupky a trestné činy dějí. Každý z nás v sobě má a nebo by měl mít morální odpovědnost. Výchovou se dá spousta věcí vylepšit, ale jsou jedinci, kde je každá snaha marná. Proto jsou kroužky dětí, kde se učí vše, co patří nejen k lovu ryb ( ochrana přírody, zvěře, povinnosti a práva). Soustřeďme se na děti a mládež ( dospělé nevychováme, ale přesto lze na ně působit), zakládejme kroužky pro příznivce Petrova cechu, ale i s tím, že kroužek může po splnění zkoušek dál pokračovat. Díky všem, kdo se dětem věnují a snažme se jim jejich práci ulehčit.

hraji - Profil | Po 14.6.2004 13:06:45

M_d: Ahoj, už jsem se divil, kde jsi.

hraji - Profil | Po 14.6.2004 13:05:56

R.R.K: můžeš mi nastínit, kolik by jako měla ta profistráž mít plat? My máme dva profistrážce a stojí nás ročně půl milionu. Kolik by jich mělo být a jak bys kontroloval, jestli něco dělají nebo jen chytají ryby v pracovní době? A kolik by stálo její vybavení - auta, zbraně, oblečení atd.? Stačila by na to 100,- kč.

R.R.K. - Profil | Po 14.6.2004 12:46:00

již dlouho s přáteli tvrdíme ,založit profi RS s působností na všech revírech.Zaplatili by se lehko ze zvíšené ceny povolenky (stačila by i 100 Kč).Jinak samozřejmě volat poliše,je to jejich povinost řešit každé oznámení.

Miloš_diakritický | Po 14.6.2004 12:12:08

hraji:
jedinej, kdo koná je Robocop a já .....my nikoho nevoláme. :-))

hraji - Profil | Po 14.6.2004 11:45:46

Česká inspekce životního prostředí je státní orgán, drží služby, ale zkuste tam v pátek odpoledne zavolat, že máte havárii na revíru s úhynem ryb. Dostanete akorád dobré rady, na to, že by přijel znalý státní odborník - inspektor ČIŽP a odebral by vzorky a zajistil potřebné důkazy můžete zapomenout. To tam dřív dostanete hasiče a Policii. A pak vás ještě ČIŽP zdrbe, že jste důkazní materiál zajistili špatně a oni teď nemohou viníka postihnout.
Ta krásná představa, že rozdělíme mezi RS služby na telefonu a budeme vyjíždět na zavolání, je vzdálená životu jak Niagarské vodopády Berounce. Vážím si upřímné snahy všech rybářů, ale když nezasáhnou oni a budou čekat, až to všechno za ně někdo vyřeší, je to celé k ničemu. Když jim někdo bude trhat ovoce na zahrádce, nebudou nikoho volat, budou konat!

hraji - Profil | Po 14.6.2004 10:55:43

C.T.: Když jsme se pokusíli do našeho revíru vysadit vyhláškou chráněného jesena ve velikosti kolem 40 cm za účelem výtěru, utajili jsme to jako výsedak v Normandii. A za hodinu po zcela utajeném vysazení naše RS nekompromisně brala povolenky za to, že velká skupina rybářů (kde se ksakru vzala na revíru kde ve všední den dopoledne najdu sotva tři dědošky) chytala ve velkém trofejní "plotice". Další příklad, všichni věděli, že se bude vysazovat do revíru kapr. Od rána čekalo na revíru ve všední den cca 150 rybářů z celého širokého okolí. Jak na sviňu se ale vyskytly problémy s dopravou a ryby dovezli až kolem sedmé večer. Těch nadávek co schytala posádka auta, která ty ryby jen vezla, za nic nemohla a byla v tom nevinně. A ještě ke všemu ta ryba po dlouhé cestě vůbec nežrala. Já jsme pro informovanost, ale buď zavedeme hájení po vysazení, nebo budu ty ryby vydávat z auta přímo do igelitek, protože jejím vysazením do řeky na dvě hodiny jí jen stresujeme. A znova, když je RS řidičem tramvaje, nebo ředitelem firmy, těžko bude na telefonát reagovat jinak než, je mi líto, já teď prostě nemohu. A v řadách RS nemáme ani jednoho důchodce, prostě to vzdali před zkouškama.

C.T. - Profil | Po 14.6.2004 9:38:01

Siro: O tom s temi organy mas urcite pravdu. Zajimalo by me (nemysleno ironicky), kolikrat jsi sam videl poruseni radu a kolikrat jsi v takovem pripade volal 158. A jaky byl vysledek.
Nikita: Bylo to mysleno tak, ze by na tu linku musely byt napojene dalsi instituce. Cisla na RS straz si nikdo nezapamatuje a malokdo je bude v radu v pripade potreby hledat. Navic se ta cisla budou menit, jakmile se vymeni RS nebo jakmile RS vymeni mobil.
hraji: Vsichni vime, ze RS jsou dobrovolnici bez naroku na odmenu a hrazeni vyloh. Kdyby ovsem jezdili na reviry kontrolovat na zaklade hlaseni prestupku a nejen tak namatkou, nemyslis, ze bych jejich prace byla mnohem efektivnejsi? A kdyz uz jsi nakousnul to sypani ryb. Mozna, ze by tyhle dotazy ustaly v okamziku, kdy by se tyto informace zacaly zverejnovat (napr. na internetu). Ale to je namet na dalsi otazku.

hraji - Profil | Po 14.6.2004 8:33:21

RS jsou dobrovolníci, neplacení, kteří nemají ze zákona ani nárok na proplacení benzínu, když jedou kontrolovat. Naprostá většina z nich má zaměstnání, je iluzorní, že by byla schopna přijet na zavolání. Jen si představte, že vám někdo o půlnoci zavolá, že na revíru loví rybáři přes čas. Nejčastější přestupek. Vy se oblečete, vyrazíte k revíru a tam nikdo nebude. Kolikrát se takhle nechá rozumný člověk vytáhnout. Nebo v deset dopoledne, když je RS v práci, toje zbytečné volání. Tohle musí řešit Policie, ta má kvůli tomu nepřetržité služby. Ale i zde asi bude platit jistá hierarchie důležitosti. Ochrana životů, zdraví, majetku a až potom ochrana rybářského práva. Vydat do rukou členské základny telefonní čísla RS je šílený nápad. Už teď proklínám den, kdy jsem zveřejinil svůj e-mail, protože celá řada rybářů si myslí, že mou jedinou prací je jim zjišťovat, kam se zrovna teď aktuálně "sypaly" ryby.

hraji - Profil | Po 14.6.2004 8:25:13

Pavel: co víš o nekompetentním jednání ČRS při přípravě zákona a vyhlášky? Nic, jen sis něco ve své hlavě zkombinoval. Nebyl jsi u toho a vaříš z vody, ale každá pomluva je dobrá, když schází opravdové argumenty, že.

siro | Po 14.6.2004 6:51:35

Pavel:jestli se zákaz týká i červů řekni mi mezi který obratel červa zapichuješ háček(podle tebo je červ obratlovec?).

Mirmen:v případě který uvádíš byla policie patrně ještě blbější než RS.Nechat se uplatit na veřejnosti(svědek z řad RS).Proč nepodala RS stížnost za zneužití pravomoce veřejného činitele a dopustila aby policista mařil jeho práci?
I ty coby běžný občan máš povinost hlásit trestný cin,v případě že jsi dokonce svědkem jeho páchání můžeš provést občanské zatčení;o)

blueFISH <')))>< - Profil | Ne 13.6.2004 21:22:13

Klidně bych tam zavolal, přijela by RS a měl bych u vody klid. Ještě by ta RS musela dojet včas a na správné místo, což asi nebude jen tak, pač pytláků je víc než RS :(.

Fery | Ne 13.6.2004 18:07:45

mirmen-všude se najdou lidi které uplatíš,ale podle toho se těžko dá posuzovat policie jako celek.Myslím že to co uvádíš neni pravidlem.

Nikita - Profil | Ne 13.6.2004 18:01:20

do RŘ mimo jiná telefonní čísla vložit i telefonní číslo na RS podle lokalit , jak navrhuje carrot je dobrý nápad. Jedna bezplatná linka nic neřeší. Na tu by musely být napojeny další instituce, kterých se daný problém týká.

mirmen - Profil | Ne 13.6.2004 17:40:39

Fery: stalo, se, že po příjezdu Policie ČR na místo, kde RS zadržela pytláka - Němce - přeputovalo něco mezi rukou Němce a rukou policisty. Poté Němec odešel a policie odjela. Máš-li iluze, rychle se jich zbav. Údajně je mezi policejními potápěči nějakoto procento těch, kteří vezmou do ruky i harpunu.Policie je něco, co má problémy se zákonem možná větší, než bežný, slušný občan.

basta - Profil | Ne 13.6.2004 16:51:22

Stalo sa v tomto týždni:1.Neporiadok pri vode na lovnom mieste-pri kontrole som poprosil loviacich rybárov aby ho pozbierali.Dal som im vrece na odpad.2.Na druhý deň bolo vrece do polovice naplnené neporiadkom vynesené na parkovisko-lovné miesto čisté.3.deň vrece niekto odniesol na lovné miesto a tam ho vysypal.Poprosil som rybárov,aby ho zase pozbierali.4.Nepozbierali.5.na piaty deň ho dvaja loviaci chlapci pozbierali ešte pred našim príchodom. Včera som tam nebol.Dnes znovu vrece na lovnom mieste vysypané....Nezaslúžime si tú prírodu.Podotýkam,že na to miesto,ktoré som opísal mám 38km.Treba pripomenúť,že RS je prevažne na báze dobrovolnej.Pokial sa neozveme my čo chytáme vedľa,tak to inak nebude. :-(((

carrot - Profil | Ne 13.6.2004 14:50:10

telefonní čísla na RS podle lokalit ci bydliste by bohate stacily, ... dobry napad

Pavel | Ne 13.6.2004 10:22:27

Líbí se mi vaše zaujetí pro stíhání přestupků proti rybářství, ale už někdo volal Policii nebo jiný orgán např. při zjištění, že některý rybář za jízdy autem telefonuje, špatně parkuje, překračuje rychlost v obci, znečišťuje okolí odpadky, pálí oheň, bije svou ženu, neplatí daně aj. a aj. Podle mě k tomuto přispívá největší měrou ČRS sám svým nekompetentním jednáním např. při spolupráci na novém zákonu, vyhlášce a (spor o možnost lovit na všech vodách před 16.6., nyní zákaz lovu na vše živé, tedy nejen rybky ale i na červy.) Při takovém to postupu jsme pak pytláci všichni! A ruku na srdce, kdo někdy neodhodil nějaký odpadek, nebo si neponechal nějakou tu rybku v rozporu s tehdejším RŘ?
Pavel

stilet - Profil | So 12.6.2004 21:48:11

Pokud to teda nutně nemusí být BEZPLATNÉ číslo, tak např. v soupisu revírů severomoravském jsou všechna potřebná čísla uvedena - stačí jen ZAVOLAT!
Miloš - jsi ideální vzorek.....

Fery | So 12.6.2004 20:00:48

C.T.-pokud zavoláš 158 tak neni možný aby se tím policie nezabývala.Všechny hovory jsou monitorovány a taky musí být zápis o jejich řešení.
Miloš-dej se k porybným uvidíme jak se všechno zlepší.

siro | So 12.6.2004 12:40:29

158 již je,jak bylo řeceno.
C:T:jestliže ti odmítne policie pomoci porušuje zákon a ty máš možnost si na ně stěžovat.Je to myslím efektivnější a praktičtější než bloumat nad nereálným.
Není lepší osolit nefunkční orgán a donutit jej k činnosti,než vymýšlet jiný možná stejně nefunkční?

C.T. - Profil | So 12.6.2004 0:38:55

Presne o to mi slo. Ja se navic priznam, ze na vetsinu vod, kam jezdim, cisla na ryb. straz vubec nemam. Existuje nekde nejaky telefonni seznam RS?

BoBo - Profil | Pá 11.6.2004 22:12:47

Nebylo by to špatné. Nemusel bych mít v mobilu X čísel, podle vody na které jsem....

C.T. - Profil | Pá 11.6.2004 20:00:39

Problem je v tom, ze porybni chodi prave jen obcas, a nekam, napr. na reky, jeste mene. Urcite je nejlepsi, zkusit nejdriv upozornit pytlaka sam. Chlap s odznakem se dvema chlapy v uniforme ale vzdycky zmuze vic nez ty sam. Osobne si myslim, ze porusovani radu a znecistovani nadela na revirem mnohem vic skody, nez tzv. "masarina" (tj. ponechavani si ryb v souladu s ryb. radem, i kdyz i tam by se mely podle me limity zregulovat).

Milos - Profil | Pá 11.6.2004 19:30:20

Ja bych byl pro,preci jen poldove k tomu nemaji takovy vztah a urcite jim to prijde blbost na to aby vyjeli a krome toho neznaj ryb. rad a miry ryb apod.Ale stacilo by, kdyby aspon obcas chodili porybni, kazde leto na berounce chytaji rybari treba jen v plavkach bez podberaku a peanu a co chytnou to hned zmasari a neverim tomu, ze si to jeste zapisou do povolenky.Pro porybne-proboha, delejte uz konecne neco!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

C.T. - Profil | Pá 11.6.2004 19:07:06

Fery: Jenze zrejme nefunguje tak, jak by melo. Kolik lidi uz nekdy kvuli rybarine zavolalo 158? A s jakym vysledkem?

Fery | Pá 11.6.2004 18:12:01

To číslo už je tady,je to 158