Používate pri love z loďky GPS?

Máte skúsenosti s použitím GPS (lokalizačné zariadenie) na priehradách, alebo všeobecne pri love? Stačí malé zariadenie napr. Garmin, alebo sú to vyhodené peniaze? Na akú presnosť sa dá spoľahnúť? Ževraj +-30m... Nieje to veľa na priehrade? Ďakujem.
Autor diskuse: vicx - , 10.6.2004 všeobecné - techniky lovu

a*d*m*i*n_c*z | Po 12.6.2006 6:45:05

Gps,global positin system,odchylka je,protoze USA pri valce s Irakem,svrhla nekolik pum rizene laserem a navadene GPS,jenze tou dobou tam meli odchylku asi 35m a netrefili co a sundali civilni obyvatelstvo.

Hrochoroh - Profil | Ne 11.6.2006 23:57:51

S GPS pracuju (na souši) asi 5 let k plné spokojenosti. Konkrétně mám dnes již starší typ Garmin 12 MAP. Přesnost závisí na "viditelnosti" družic. Tzn. i počasí má vliv. Samozřejmě v hustém lese nebo v kaňonovitém údolí jste téměř v p....i. V běžném terénu se přesnost pohybuje kolem 3-10 m, ale někde jsem zaměřoval i s přesností 1 m (ověřeno následně geodeticky). Na vodě jsem pozoroval problém v tom smyslu, že při ukládání polohy není člověk na lodi v klidu (pohybuje se) a tím pravděpodobně dochází ke zvýšení nepřesnosti. Jinak řečeno na souši zaměřím bod a když ho mám podle GPS opět najít, tak se trefím většinou +-2 m. Na vodě jsem dosáhl pokusně přesnosti jen +- 10 m a to je už dost.

PitrH | Ne 11.6.2006 22:39:48

Sice pouzivam GPSku k uplne jinym ucelum, nez k rybareni, dokazi si jeji vyuziti pri rybolovu pro nektere rybare predstavit. tedy alespon pro nekoho, kdo bobkari, krmi a pak tam chyta. GPSka dnes stoji od 2000 Kc a Beda Travnicek dava GPSku ke kazdemu kolu. A i s temito nejlevnejsimi GPSkami se na vode dosahuje presnosti kolem 2-4m - tedy lze pomerne presne najit sektor, do ktereho lze pomerne tezko ze brehu nahodit :o)))

lupino | Pá 11.6.2004 7:57:35

Je to fajnová věcička, cena začíná někde na 6.000,-Kč, což myslím ve srovnání s cenou zbytku výbavy není tak moc. Je to ale více-méně na loďku, nebo když jedu někam poprvé, abych moc nebloudil. Hlavně to není jednoúčelovka (jen na ryby) ale lepší modeli umí navigovat na silnici křižovatku po křižovatce... Mám už GPSku 3.rok a jsem velmi spokojený. Hlavně když jedu na dovolenou mimo republiku.

v*l*k | Čt 10.6.2004 21:24:27

vicx: sorry družic => stanic

v*l*k | Čt 10.6.2004 21:23:55

vicx: je to pozemní síť stanic v Evropě. Myslím, že tomu říkají Glonas. Jde jen o nejakou součástku do klasické GPS(není drahá) a pak Ti to bere signál i z těchto družic.

Abboa | Čt 10.6.2004 19:38:53

Pokud si pořádně počkáš a budeš mít lepší GPS a vychytáš si co nejvíc satelitu aspoň ve 3 kvadrantech ze 4 tak by to mohla být paráda (ale to by sis mohl počkat i hodně dlouho) . Pak si můžeš být jistý že když si zakrmíš místo, že Ti ho nikdo nenajde :-)

vicx | Čt 10.6.2004 17:03:42

JM: potrebujem to na to, ze ked ides na priehradu s clnom a je tam vody od nevidim do nevidim, tak kym najdes echolotom zlom na ktorom si chytal pred mesiacom, bude ti to trvat par hodin... takto ides na isto, usetris cas aj benzin... Na jar ine fleky, vlete ine a na jesen tiez... zapamatas si ich vsetky co si kedy nasiel???
v*l*k: to sa da nejako prehodit GPS na Galileo??? ako myslis upravit?

JM - Profil | Čt 10.6.2004 16:20:31

Asi máte pravdu, ale já už to psal, je to na mě moc věda. To už bysme za chvíli mohli mít přístroje na všechno. Vezmi to od navijáků s bojovýma brzdama, pípáků, echolotů, příposlechů, teď GPS, co bude dál? Nějaká mašinka umíchá krmení, robotek uvážě nástrahu na háček, jiný strojek nahodí na místo vyměřené GPS spojeným s echolotem který našel rybu,...... Víte chlapi, mě se z toho vytrácí to kouzlo toho ticha, té přírody, takové té rybařiny z dětství. Já nejsem starej, je mi 37, ale nějak si tu rybařinu představuju jinak. Je mi jedno když nechytím nic, ale líbí se mi to jako takové, já to neumím popsat proč na ty ryby chodím, ale rozhodně ne kvůli rybám. Asi mi dojdou příspěvky,ale nějak mi tam uniká to napětí. jm

Goba | Čt 10.6.2004 16:11:14

nejemom že neporušuješ ryb řád s žádnou bojkou a neriskuješ zamotání ryby do bojky, ale hlavně taky nikomu neprozradíš tou bojkou, o které místo přesně jde :o))

JM - Profil | Čt 10.6.2004 16:11:07

Dobrý, já nepolemizuju o tom, že to pro někoho má význam, každý ať si dělá co chce, mě nevadí bóje, nevadí mi GPS, já tak fakt ve spojení s rybama nikdy neslyšel. Mimochodem, co stojí taková sranda? jm

Ondrej - Profil | Čt 10.6.2004 15:57:13

JM: tohle je nase ochrana proti CBS(Cesky bobkarsky svaz), ktery nam zakazuje tycove bojky. Mame na vrch!!!! Silne o tom uvazuju, nedavno jsem to s kamaradem na vode zkousel a fakt to funguje, misto bylo oznaceno tycovkou a GPS nam hlasilo 2 dny stejne souradnice.
Ondrej

JM - Profil | Čt 10.6.2004 15:38:49

No jo, ale když pominu že něco takového nemám (ty pařezy a stromy jsou zatím k dispozici zdarma), tak mi to přijde už strašně vědecké. Nehledě na to, že já nejvíc chytam na slapech kde mám chatu a tudíž tam chytám pomalu třicet let, takže si troufám, že s tím smrkem a pařezem budu minimálně stejně přesnej jako to GPS a možná i rychlejc. Na cizí vodě jsem v pytli, to uznávám, ale i tak to považu za pro mě nedosažitelnou a proto zbytečnou investici.

Goba | Čt 10.6.2004 15:31:36

JM - chytneš......, ale než se najdeš, jestli jsi mezi smrkem a pařezem správně - už bys měl nachytáno :o))

JM - Profil | Čt 10.6.2004 15:28:17

Proboha chlapi je to ještě o rybařině? Ne že bych nevěděl co je to GPS, ale ve spojení s rybama to slyším poprvé. To si měříte trasu a vyhledáváte lovná místa? Já to většinou dělám od borovice ke skále nebo od smrku k pařezu. Že bych proto nic nechytil?

v*l*k | Čt 10.6.2004 13:18:29

Ta udávaná odchylka je dána armádou USA, je to jen jejich maximální odchylka, jaká může vzniknout. ta přesnost závisí na mnoha faktorech: počet viditelných družic (min. musí být vidět 4 - čím více, tím lépe), rozložení družic, typ přístroje, překážky (GPS - hůř měří pod stromy, u stěn, ...), systém měření (kódové, fázové). Při běžných přístrojích Garmin, Ipaq + GPS modul se vlezeš do rozmezí 1- 8 m. Nejvíc záleží na počtu a rozložení těch družic. Taky je možnost GPS trochu upravit (v Evropě se rozjíždí jiný systém GALILEO(není ještě v provozu), ale již mají nějaký provoz, a tak když upravíš GPSku tak to spřesníš na 0.5 m - 2 m. To už je v pohodě. Jinak je to v pohodě. Po dobu lovu to máš zapnuto, automaticky Ti to kreslí trasu lovu, můžeš zanášet i atributy(úlovek). Přijdeš domů propojíš s copmem a vše hned vidíš.

Moravák - Profil | Čt 10.6.2004 9:50:07

Před časem byla v televizi reportáž (reklamní akce) o propojení GPS s echolotem a ukazovali, jak to testují na Lipně. Zajímavé, ale bližší informace jsem jaksi vypustil z hlavy (možná tam ani dlouho nesetrvaly).

Goba | Čt 10.6.2004 9:43:16

v manuálech je většinou psáno 30-40metrů, ale tam se počítá s dostatečnou rezervou a je to výrazně předimenzované......uděláš 3 kroky a začne ti měřit rychlost a souřadnice se mění každou vteřinu, pokud ten přístroj ví kde je a ukazuje každý metr, nechápu proč by to měl zítra ukazovat o 30m jinde

pokud je propojená s PC a sleduješ pohyb na mapě v PC, tak se někdy stane, že jsi "mimo" silnici řádově do 5ti metrů vedle, ale to by mělo být způsobeno pouze dvojrozměrným přenesením mapy do PC, kde se nedá zajistit synchronizace s horizontálním faktoren - tam vznikají odchylky