Uvazování sumců pro denní focení

Uvazujete sumce při chycení v noci?Jestliže ano, tak jakým způsobem?Jestliže ne, proč a váš názor na to?
Autor diskuse: langošš - Profil , 20.8.2008 dravci - ostatní

Srneček - Profil | St 27.8.2008 17:39:11

teda některý příspěvky jsou opravdu k tématu..........................

Knapík - Profil | St 27.8.2008 10:27:58

A poslední fotky od "zkušeného" lovce v sumcařině jsou taky fajn. Ulovil jich už stovky...

Lauri - Profil | St 27.8.2008 10:13:43

Rybí kosti jsou jemné a křehké,prostě přírodou vytvořené tak,aby jim kostra fungovala ve vodním (oproti vzduchu hustém) prostředí,na vzduchu už je to pro ryby a jejich kosti horší. Ale touha po ,,pěkné" fotce žene rybáře až za hranice rybích možností:(( viz náš NEJ lovec JV fotící se s cca 20ti sumci na holých kamenech v pěkném pařáku nebo fotka JV s dvěma sumci na ramenech přičemž se rychle vynoří z vody adt. Je to ještě sportovní rybařina? Nikdo nejsme dokonalí,ale asi by jsme se měli nad sebou trochu zamyslet.

Ricky - Profil | St 27.8.2008 8:20:16

A ještě jedna zkušenost: měl jsem kdysi sumce okolo 34 kg,zdolan po dlouhém boji .Pak jsem ho měl doma v bazénu 2*3 m , asi dva -tři dny, abych se pochlubil...několikrát jsem ho vytáhl a pak 1 x jsem ho zvedal a ukazoval ho šéfovi..přitom mi vyklouzl...za pár hodin bylo po něm.Proto si myslím,že ti "borci",kteří je vytahují na břeh,zvedají za přední ploutva, ruzně mačkají jejich vnitřnosti a kosti,by si měli uvědomit,že ten sumec s velkou pravděpodobností uhyne.Stejně jako po větším boji uhyne z naprostého vyčerpání.

mimi - Profil | Út 26.8.2008 22:31:03

Dallas:" reks to hezky,reks to vsecko"

Majsher - Profil | Út 26.8.2008 15:01:26

připojuji se k předchozím příspevkům: prosím, snažte se vyvarovat zvedání velkých sumců nad sebe, vytáhování jich nad hlavu, házení přes rameno apod. kravin -zkrátka drcení jejich vnitřností a kostí-ted zase vysla jedna fotka v Kajmanovi-týpek si asi sumce spletl s činkou - vyvalené bricho té ryby mluví za vše... Toto "chlapáctví" je vážně zbytečný! (a péro to těm frajírkům taky neprodlouží :)

Lauri - Profil | Út 26.8.2008 14:39:41

souhlasím se stenym,ten sumec má minimálně zlámaná žebra a nedivil bych se kdyby měl rozšmelcované vnitřnosti. Hlavně že dostal svobodu!!!

Ricky - Profil | Út 26.8.2008 14:13:34

Pokud mužu se svou troškou...uvázal jse sumce jednou jedinkrát u sebe v bazénku..bez problémů tam vydržel dva týdny.Jakmile jsem ho odvázal, poté co přišel jeden chytráka dorážel proč prý ho týrám- druhý den bylo po něm.Nevím čím to bylo, ale je to tak.A u velkého sumce platí, že jestliže někomu - stačí jednomu člověku-při focení nebo manipulaci - vypadne a spadne na zem třeba z půlmetrové výšky, je to jeho smrt.

vydrýsek říční - Profil | Út 26.8.2008 13:54:58

steny no nevim jestli to bylo zrovna nejlip ten sumec jel v te nejrizikovejsi oblasti po brise taky

steny - Profil | Út 26.8.2008 13:41:28

ještě k příspěvku od Dalase, tady máte návod jak správně vtáhnout sumce do lodě aby to nepřežil http://www.mrk.cz/rybarska-videa.php?id=8924

Dalas - Profil | Po 25.8.2008 17:25:55

Majsher- určitě, děje se tak ve většině případů, asi se nebudeš fotit z 10 stejnýma 130kama po sobě. Řešil jsem uvazování a když už se tahá do lodi, - i tak pokud je to možný, tak první drapnu za hubu a odháčkuju.

Majsher - Profil | Po 25.8.2008 17:09:23

Dalas - nešlo by alespon nekteré exempláře odháčkovat ve vodě?

Dalas - Profil | Po 25.8.2008 17:01:33

ještě jsem zapoměl - při vylovování sumce z lodě- důležitý- určitě netahat rybu přes bort lodě břichem!!!, ale otočit tak, aby šla bokem. Měl jsem na lodi různých lidiček, každýmu pokud vyloženě neodmítne, nechávám dokončit dílo se vším všudy, každýmu je to jasný jak facka, ale každý druhý v návalu adrenalinu na toto zapomene a rval by nešťastnýho sumce přes břicho. Dá se mu tím způsobit vážná zranění, který nerozplave, kdyby jsme se pak při pouštění rozkrájeli. Toť vše, čus.

Bischop - Profil | So 23.8.2008 8:12:37

hroch2: vezírek vůbec nepoužívám, když už chci nějakou rybu zmasit tak ji zabíjím hned. A k tvé odpovědi, ještě jsem neviděl obojek nebo postroj pro jakoukoli rybu ne jen sumce pokud jde o to uvazování. Napsals pěknej blábol.

Dalas - Profil | Pá 22.8.2008 23:42:08

Vase zprava

Dalas - Profil | Pá 22.8.2008 22:24:11

Ahojte. Ono je to těžký, chce to opravdu trochu zkušeností a cviku, je rozdíl fotit a fotit, hodně záleží jak tu rybu kdo a kde uchopí, jak moc ji mačká, určitě jen nesprávným držením se dá ryba defakto zabít. Nejhorší je, když se s nebohým sumcem chce fotit hned celá parta. Někdy může být uvázání opravdu vražda- když je hodně teplá voda, bývá to v létě ve Španělsku i v Itálii třeba i do 7 metrů je voda téměř bez kyslíku, nejde uchovat ani nástražní ryba, stresovaná a vyčerpaná to prostě neudýchá a uhyne, zrovna tak sumec, viděl jsem to dostkrát, stalo se mi to taky, člověk by si nafackoval (nebo bude žrát 5 dnů sumčí maso na stokrát stejný způsob, sežrali jsme povinně na Ebru ve 4 lidech 187ku fakt celou).Když je voda chladnější, je sumec dost odolný a rozchodí kdeco, mě osobně nedělá dobře když je pár hodin uvázaný, ho pak znovu zdolávat a unavovat na špagátě, jinak se mu většinou moc pozovat nechce. Zrovna tak má pravdu druhá strana, - zmordovanýho sumce strčit do proudu (stejně tak i do stojáku) se slovy -tak si plav- můžou být jeho poslední metry. K těm uloveným na vábku- většinou když už fotím, tak hned, pokud to není nějaká super ryba, tak nejezdit na břeh, je to šup rup, dvě, tři fotky a rychle do vody, ale né ho tam hodit a ahoj, ale podržet u hladiny za čelist, druhou rukou něžně pod bříškem, radši počkat, dokud nemá snahu sám odjet, pak je to redy. (může to trvat klidně 15 minut) Teď nedávno jsem vezl 217ku v lodi asi 5km , páč dotyčný zdolávač se se svou životní rybkou samozřejmě chtěl za každou cenu pochlubit zbytku výpravy, tak musel celou cestu kýblovat a polívat, až jsem musel vzadu vytáhnou špunt, páč jsme měli z lodi bazénový remorkér. Při pouštění ze břehu v teplé vodě je taky nejlepší ho nechat radši v malé vodě, jen tak tak po hřbet, nebo přidržovat u hladiny, - když jsou vlnky tak bývá u hladiny o moc víc kyslíku, než třeba v metrové hloubce, dobrý je dát si ho mezi nohy a postát s ním, dokud nemá snahu sám odplavat. Taky je dobrý fotit ve vodě, tahání po břehu kvůli vážení bývá masakr, já osobně jsem ani jednoho ze svých větších sumců nevážil, je mi totálně fuk, jestli má třeba 68, nebo 71kilo. Takže jsem vám vlastě neporadil nic, chce to cit pro danou chvíli, každopádně dnešní digitály nemají s focením v noci žádný problém, navíc má taková fotka svoji- tu správnou atmosféru, i samospouští to jde. Tak ať se vám daří a už se nehádejte. Jdu filetovat candáta- 90cm- visel mi na bojce, ani to necvrklo, nástr. rybka ke 30cm, v žábrách utržený obratlík a jakási cizí teňoučká šňůrka, když jsem za to zatáhl peanem kam že to vede, vyvalil se oblak krve...

Muskiehunter - Profil | Pá 22.8.2008 13:59:28

boyscout : hel ptaj se lidí jako Dalas , Hrouzek, Bedna7 , Želva atd, to jsou Ti praví sumcaři, já jsem trochu jiné zaměření....jen jsem sem psal tu teorii kterou jsem nadrtil z filmů a knížek a viděl ted v ESP že tomu tak opravdu je, tot vše, jinak spíš vláčim :-)

boyscout - Profil | Pá 22.8.2008 13:21:20

Muskiehunter>tak co teda ta řeka (Ebro, Po, Labe...)a chycení několika sumců po sobě s lodě s vábničkou? Uvazujete nebo je hned pouštíte?

Muskiehunter - Profil | Pá 22.8.2008 13:16:01

langošš : Na stojáku můžeš blejsknout a hned pustit! Přeju ti hodně úspěchů s těmi našimi fousáči :-)

langošš - Profil | Pá 22.8.2008 13:12:47

Zdravim všechny co se připojili k mé otázce.Se sumcařinou teprve začínam a nikdy jsem osobně žádného sumce ještě nechytil.Chtěl jsem jen vědět jak se mám zachovat při ulovení ryby v noci.Z vašich názorů resp.hádek jsem usoudil, že tam kde chytám a to je většinou na stojáku, není potřeba sumce uvazovat, ale hlavně mít gut foťák! Toť můj názor. Nevim jak je to s tím proudem na Ebru a na PO,ale to pro mě teď není to podstatné.Děkuji všem za vaše názory.

šeptal - Profil | Pá 22.8.2008 11:49:03

Muskiehunter: Nechyt jsem žádnýho, co by stál za řeč. Ale pouštěl jsem už pěkný parmy, boleny, tlouště, okouny, sem tam kapra, lipana, nebo pstruha a "píkoka". A že ty taky bojují do posledního dechu. Normálně jsem je nechal odplavat a nemyslím si, že by se jim po pár hodinách na špagátu odplouvalo líp.

hroch2 - Profil | Pá 22.8.2008 11:40:01

Jozka: máš pravdu!!!takže má odpověď zní:

HNED PUSTIT NEBO ZMASIT!!!

Jozka - Profil | Pá 22.8.2008 11:37:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

na otazku odpovidam jednoznacne pustit!!!Myslim si,ze by tak meli odpovedet vsichni!!!Prectete si otazku!!!On se pta na UVAZOVANI SUMCU PRO DENNI FOCENI?????!!!!!!!Nepta se na to co delat z uplne vycerpanou rybou v silnem proudu.Tam je to snad pro kazdeho jasne,ze cim vic sily bude ryba mit tim vetsi ma sanci na preziti.Druha vec je,ze z vabnickou na lodi jsem to nikdy nevidel resit!!!To je taky zajimave.Neberte to jako provokaci,ale na otazku zda se vyfotit hned nebo az rano jednoznacne hned.Jozka

hroch2 - Profil | Pá 22.8.2008 11:36:54

Mrkos:srovnání nebylo asi zrovna ideální,ale narážel sem na přílišnou přecitlivělost některých příspěvků.A taky na to vyhrožovaání s kterým se tu setkávám scela běžně!

Pokud jsou k tomu rozumné důvody(což určitě není 100 fotek za světla) tak ať si,každý kdo ví jak na to,ty sumce přiváže a pustí až to bude potřeba.viz návod Maskiho

MrKos - Profil | Pá 22.8.2008 11:32:43

Muskiehunter: vynechej emoce a zkus to logicky... vycházejme z toho že tedy opravdu potřebuje sumec odpočívat ( i když si nejsem jist zda to potřebuje u břehu a v přítomnosti rybářů ) tak co kdyby sumec byl volně položen na stejné místo jako ho položíš na laně a nechán ať " si odpočine " po dobu kterou k tomu sám uzná za vhodné že potřebuje a pak v klidu odplave?...

to si opravdu myslíš že sumec přivázán na laně z hákem v tlamě nebo špagátem provlečeným kdoví jak ví že má odpočívat a odpočívá? a nebo je to pro něj jen další stresující podnět?

Muskiehunter - Profil | Pá 22.8.2008 11:30:51

Šeptal : Kolik si chytil velkých sumců? viděl jsi někdy dvojku bezprostředně po odchytu? Ten sumec je tak vyřízenej že neznám jinou rybu a že jich chytám která by byla takhle vysílená...asi ale určitě záleží na rybě, 2 z těch 10 větších byli docela ok, ale jak píšu jen 2 ryby

šeptal - Profil | Pá 22.8.2008 11:28:16

Muskiehunter: Že by všechny ryby puštěné bezprostředně po vylovení nepřežily? To by bylo pak lepší vázat na špagát každou ulovenou rybu. Nejen sumce, ale i štiku, okouna, lipana, kapra.... ty všechny taky bojují co jim síly stačí a soubojem se vyčerpají.

Muskiehunter - Profil | Pá 22.8.2008 11:13:17

Hodim sem poslední příspěvek, přesto že si upřímně myslím že to nemá smysl protože kdo chce psa bít, hůl si najde vždy! Zkrátka a dobře sumcařina ani není rybolov a sumcaři jsou všichni nemyslící honiči svých EG! Chytat plavanou a bílou rybu, věnovat se kaprařině, či jiným dravcům je zřejmě něco víc..... Něco Vám řeknu pánové, já nejsem žádnej sumcař ale kdo má mozek v hlavě a četl zde ty příspěvky tak už si dávno udělal obrázek sám! NENÍ TO O FOTKÁCH ALE O TOM ŽE KDYŽ SE SUMEC VRÁTÍ VODĚ HNED A JEŠTĚ S NIM BUDU DĚLAT BESPROSTŘEDNĚ PO ODCHYCENÍ FOTKY TAK MU DÁM TAKOVEJ KOUŘ ŽE TO VAŠE OKAMŽITÝ VYPUŠTĚNÍ PROSTĚ NEROZDEJCHÁ!!! Ale o to Vám všem jde, vybít tuhle rybu! To jak jsem zde psal že porušim SLAVNEJ ŘÁD KDYKOLI A KDEKOLI SI TADY TAKY PÁR JEDINCŮ VYLOŽILO PO SVÉM ALE NE TAK JAK TO BYLO MYŠLENO! Že jsou v řádu kurew..ý mezery víme všichni a pokud to bude pro dobro ryby tak ho porušim! Viz zákaz sumce vrátit vodě! Neřeknu že někdo sejme hlavatku na Metuji, vysadili je tam ale ta ryba by tam být asi neměla vzhledem k tomu že tam likviduje pstruhy ale sumec??? Shrnme to tedy : Sumce uvazuju ne proto abych měl ráno hezký fotky ale aby si odpočinul! Fotky jsou už jen takovej bonus a nevidim na nich nic špatného!!! Ale možná když sepíšete petici a pošlete jí MM tak zruší můj lov  Tam je to jak tu již někdo zmínil samá fotka a to je přeci tak odporné…..

Martin M. - Profil | Pá 22.8.2008 11:02:32

Opravdu by mne zajimaly ty zahranicni zkusenosti - nevite nekdo, jestli v jinych zemich je uvazovani ryb povolene? Nemyslim Rumunsko apod.
Dalas, Muskihunter> nakolik je tahle osveta znama mezi samotnymi sumcari? Dokazete odhadnout, kolik sumcaru (z tech co nekdy uvazali sumce) o tomto vi a neuvazuji sumce jen kvuli foceni?

Červené karty: XAXAP