Podsekávání na Pálavě

Víte někdo něco o tom jak na D7 nějací magoři podsekávali kapry při tření? Dokonce se při tom natáčeli na kameru. Udejně trefili 31,8Kg!! a k tomu pět kusu 25+. Už jsem to zaslechl ze dvou zdroju. Vše z lodě.
Autor diskuse: nej.vydra - Profil , 10.6.2008 kaprařina - ostatní

Bachy - Profil | Čt 12.6.2008 18:30:44

Denny - Radikální obrat - to by musela přijít asi rybářská revoluce, ale tady se nedomluví možná ani deset lidí, natož nějaká podstatnější skupinka, bohužel.

Denny - Profil | Čt 12.6.2008 16:17:35

No kdyz tohle ctu,je me z toho docela smutno.Vim,ze tento problem resit neni nic jednoducheho a to at uz z pohledu,rekneme nezajmu policie,nedokonalosti zakonu,neochoty nekterych lidi se v tomto angazovat atd,atd.,jenze pokud v tomto smeru nenastane v Cechach zcela radikalni obrat,muzou se pytlaci a jim podobni jen smat a tady na MRKu ( a nejen tady)muzou vsichni brecet.

rybarjj - Profil | Čt 12.6.2008 15:15:28

nebudu se vyjadřovat k těm hmotnostem podsekaných ryb, ale pokud se to děje už léta a ví o tom tolik lidí a to včetně těch kompetentních, tak nechápu proč se nedělají nějaká opatření. Vím že je to velká voda, ale ta místa na tření zas tak ne a dokonce se ví kde se to děje! Časově to je jistě také náročné, ale ryby se netřou v kuse celý rok, ale pár dní, max. týdnů! Podle toho co se tu píše se jedná o rozsáhlou trestnou činost za jasným účelem obohacení, takže nevěřím že by to skončilo pokutou (nejedná se jen o pytláctví, ale třeba týrání zvířat a myslím že člověk který zná zákony dobře by toho našel ještě víc). Takto organisované pytláctví se zkouší i na rybnících profesionálních rybářů, ale ti si dokáží poradit a je to jen o součinosti s úřady a policií. Např.: Rybářství třeboň má, nebo alespoň do nedávna měla JEDNOHO profesionálního porybného sice se špičkovým vybavením, ale jednoho a to hospodaří na tisících hektarů rybníků!!!

Kalimep - Profil | Čt 12.6.2008 12:13:53

neni video nejsou fotky, jsou to beztak zvasty.. a ze na palave se deje sposta divnejch veci.. kde ne... :)

KEULI - Profil | Čt 12.6.2008 11:59:52

boyscout -PAR'ADA už jsem si zapsal a strčil do papírů věřím že ho někdy použiju!

Martin M. - Profil | Čt 12.6.2008 11:59:24

reakce z Dyje 6:

Dobrý den pane Maťák,
reaguji na Vámi zaslaný dopis ohledně neoprávněného lovu ryb na Věstonické nádrži. Naše zkušenosti jsou bohužel takové, že k tomuto lovu dochází (jako na všech ostatních vodních plochách). Zda v takovém rozsahu jak popisuje Vámi zaslaný dopis, to se dá těžko posoudit. Naše firma provádí pravidelně ochrannou a strážní službu jak vlastními silami ,tak ve spolupráci s MRS a Policií ČR. Řada pytláků také již byla přistižena a řešena Policií ČR. Je skutečností, že postihy za tuto činnost jsou neadekvátní , neboť se jedná o trestný čin ,ale pachatelé jsou řešeni v přestupkovém řízení. Tato skutečnost napomáhá recidivnímu chování přistižených pytláků a vůbec je neodrazuje od dalšího neoprávněného lovu.
S pozdravem Ing. Souček Jaroslav
vedoucí střediska Mušov

Bachy - Profil | Čt 12.6.2008 11:55:55

boyscout - No právě proto jsem to psal, ale to že si to tam ti chlapi dovolili znamená že z kontroly téhle RS obavy nemají a ta maringotka tam nestojí pár hodin.

boyscout - Profil | Čt 12.6.2008 11:45:48

Pro všechny členy MRS>na této stránce máte dole telefonní seznam profesionálních RS i s jejich oblastmi kde působí. Takže si ho vytiskněte, dejte k papírům a až zase uvidíte u vody nějakou extra prasárnu, zkuste jim zavolat nebo poslat SMS.
http://www.mrsbrno.cz/kontakty.php

boyscout - Profil | Čt 12.6.2008 11:42:58

Bachy>a není náhodou v Roudně Rybářský dům a jeho správce je RS? Ten to má k vodě 700m.

Bachy - Profil | Čt 12.6.2008 11:39:25

Kdyby někdo chtěl, zadal jsem otázku o RS abychom tady nepsali do téma o podsekávání na D7.

tomm - Taky ti rozumím. Co se týče onoho rybáře na Hartě s 11 pruty, nevolal jsem nikam a víš proč? Protože komu chceš zavolat - hospodáři MO Opava vzdáleného 35km nebo MO Brutnál vzdáleného 20km? Už vidím jak by obvolával Někoho kdo nechodí kontrolovat sám od sebe a je možná zrovna poblíž na Hartě ať se zvedne od telky, od práce na zahradě, od grilovačky na návštěvě, ...... vezme své auto, dojede do Roudna a jde se projít kolem vody, zjistí situaci a zavolá stejně ochotným kolegům co nehledí na každou hodinku a litr benzínu aby problém vyřešil.
Místo toho jsem akorát upozornil onoho rybáře že chytá na nedovolený počet prutů a on mi vysvětlil že ostatní pruty mají nějací jeho kolegové v maringotce ve stráni nejmíň 50m od břehu. Taky by ten telefon hospodáře mohl zazvonit přímo v té maringotce, nedivil bych se....

KEULI - Profil | Čt 12.6.2008 11:22:56

Abych řekl pravdu tak Dalešárna je jedna z mála vod kde ta RS opravdu funguje.ríkám to proto že mímu známímu odebrali povolenku nějak ve 2 ráno.Byl tam poprvé a ještě mě volal hej přijed tady můžem chytat non stop su tady mezi skálama kdyby tady někdo šel tak ho uslyším a kdyby jeli na člunu tak je uslyším ještě 2 km přede mnou a ejhle rybáská stráž přijela potichounku na člunu:-)Ještě že jsem tehdy neměl čas.

tomm - Profil | Čt 12.6.2008 11:14:29

Bachy> Rozumím ti, ale nechci, aby jsi nabyl dojmu, že Dalešice jsou nejlépe střežená voda v republice (i když tomu možná jednu dobu tak bylo). Chtěl jsem jen poznamenat, že pokud se někdo u nás chce kontrole intenzivně věnovat, tak k tomu má ideální podmínky a cenu to rozhodně má. Těch důvodů proč to není ideální je několik. Hlavně je to proto, že těch zapálených co by měli dost času a sil je pořád dost málo. Další věcí je minimální (spíš žádná) spolupráce mezi RS a rybáři. Pokaždé, když mi někdo líčí jak viděl nějakou prasárnu, tak mu položím otázku proč nezasáhl, nebo někoho nezavolal. Nejčastější odpověď je, že se bál (což chápu) a taky, že nevěděl kam zavolat. Na to reaguji vždy tím, že dotyčnému dám své telefoní číslo (mám ho kdyžtak v kartě) a vyzvu ho ať mi klidně volá ve dne v noci a já se pokusím něco udělat. Za dobu co se věnuju RS jsem těch čísel rozdal desítky a ještě nikdy mi nikdo nezavolal. To nechápu.

Úplně stejně nám vyčítají, že RS není vidět, ale nemusí to vždy tak být. Osobně už neuznávám kontrolu typu, kdy se maskáčovaný porybný blíží po břehu a každému jednotlivě říká: "Dobrý den Rybářská stráž, předložte doklady, metr pean..."
Podle mě je daleko lepší vzít si červenou mikinu a igelitku z Alberta, v té chvíli mě (nás) nikdo za porybného nepovažuje a moment překvapení může sehrát svou roli (můj mladě vypadající ksicht tomu dodává ten správný šmrnc:-). Stejně dobré je prostě sednout si mezi rybáře a jednat až k něčemu dojde.
Vždycky se směju, když mi kolemjdoucí rybář líčí jak RS nic nedělá a není je nikde vidět:-)
Zkráka podle mě není dobré mávat plackou zbůhdama, netvrdím vůbec, že na Hartě je to zrovna ten případ.

Vodník Kebule - Profil | Čt 12.6.2008 11:00:39

tomm: No jo! Dvě dávky!!! ;o)

tomm - Profil | Čt 12.6.2008 10:55:10

kakr> Myslel jsem to tak jak s Martinem říkáte, partičky různě namíchaných etnických skupin a jiné podobné živly. Osobně se Svitavou nemám zkušenosti, možná bych tenhle dotaz směřoval spíš na Hrajiho.

hraji> Jak to bylo v Pelíškách: Nenech se pobízet soudruhu, určitě se napínavými příběhy jenom hemžíš:-)

numen - Profil | Čt 12.6.2008 10:01:13

Já si myslím ,že je to o tom jak je schopné vedení MO či MS která má danou RS na starost.
Pokud se dá do hromady dobrá parta zapálených lidí,tak se dá revír uhlídat i stěmahle
zákonama a řádama. Jinak u nás se dává zhruba 500kč na benzín, do užívání dalekohledy ,baterky a váhy s metrem.

Bachy - Profil | Čt 12.6.2008 9:46:09

tomm - Chod MO je závislý především na vedení a pravidla lovu zase na kontrole. Myslím že bude spousta RS, MO a mnoho členů které ani nenapadne že by to aspoň takhle mohlo fungovat. Nejsou informace, není tlak na vedení a pak to s kontrolou dopadá jak to dopadá. Kdyby se dal napsat třeba aspoň článek, věřím že by nezajímal jen mě a jistě by mnohde pomohl. Jistě znáš třeba Hartu, vidět tam RS je skoro jako potkat bájné zvíře, přitom nevidím důvod proč by tam kontrola nemohla vypadat aspoň tak jako na Daleškách. To pak já jezdím člunem po vodě a jen se nestačím divit když třeba hned kousek od Roudna - vyloženě kousek od Rybářského domu vidím u vody jedenáct nahozených prutů a jednoho rybáře na břehu.....

miramax - Profil | Čt 12.6.2008 9:44:56

MM, kakr: ted jsem to chtel napsat :) ja se tam bojim i pres den...

kakr - Profil | Čt 12.6.2008 9:43:01

M.M.:
máš určitě na mysli přátelské dýchánky poněkud více opálených spoluobčanů a spřátelených feťáků,ne? ANI JÁ TAM VEČER SÁM NECHODÍM.

Martin M. - Profil | Čt 12.6.2008 9:39:09

kakr> treba od Intersparu v useku 1km proti proudu bych po setmeni sam nesel...

kakr - Profil | Čt 12.6.2008 9:32:46

tomm:
nechceš mně o Svitavě napsat něco bližšího, není nad zprostředkovanou informaci....
Hlavně o tom nebezpečí.

tomm - Profil | Čt 12.6.2008 9:26:47

Bachy > Děkuju, docela mě překvapuje, že to tak nefunguje i v jiných MO. Myslím, že to ale není tím, že by byla schopnější naše organizace jako celek, ale spíš máme celkem štěstí na schopné vedoucí RS.

boyscout > Těžko soudit, ale i u Svitavy v Brně může být dost nebezpečno.

Bachy - Profil | Čt 12.6.2008 8:25:34

tomm - Evidentě je vaše MO podstatně schopnější než mnohé jiné, kdyby tak bylo čím dál víc takových. Dobrý příspěvek.

tomm - Profil | Čt 12.6.2008 8:21:07

hraji > I já jsem RS už několik let a i já kolem revírů chodím a vím co se u nich děje. Nechápu o jakých pravomocích to mluvíš? Současné pravomoce ti nedovolují zadržet pytláka, nebo člověka, který podsekává ryby? No to snad nemyslíš vážně. To, že někdo udělá v protokolu chybu je sice smutné, ale ještě to neznamená, že bychom se měli vykašlat na ostrahu revírů.
Dále pořád zmiňuješ finance. Přece pokud jde někdo vykonávat takovouhle funkci, tak to nedělá pro nějaký užitek a je to věc předem daná a ten člověk s tím přece počítá.Povolenku zdarma beru jako gesto a uznání za vykonanou práci (přestože si ji už několik let kupuji za svoje). Nevím jak je to v jiných organizacích, ale podle mě dost divně, protože tebou zmiňovaný benzín a příspěvek na telefony jsou nám hrazeny.Dalekohledy, světlomety, váhy, metry, motory, čluny a další technické prostředky jsou hrazeny naší MO. Uniformy u nás nenosíme:-)
Takže z vlastního do toho dáváme jen čas a nervy.

Z příběhu nakonec chápu, že prostě radíš všem porybným, aby se na kontrolování revírů radši vykašlali, což mi u předsedy MO připadá velmi smutné.

boyscout - Profil | Čt 12.6.2008 8:17:56

hraji>na rozdíl od tomma chodíš kolem revíru jako RS a víš co se na nich děje? Dobrý fór, umím si představit jak se tomm zasměje až si to přečte. Tentokrát jsi střelil fakt hodně, hodně mimo. Jak spívá R. Muller : Iba jedna veta, neuč ptáka lietať...:-) Tomáš je člen RS a kontroluje na takových vodách jako je např. Dalešická přehrada. Takže o praktickém výkonu této funkce ví podle mě mnohem víc než ty , který se jednou začas projdeš kolem řeky Svitavy v Brně.

hraji - Profil | Čt 12.6.2008 7:51:10

tomm: jsem RS již mnoho let a ještě ani jednou mi nikdo nezaplatitl ani deci benzínu, nejsem profi, jsem normální člen RS. A na rozdíl od tebe chodím kolem revíru jako RS a vím, co se na nich děje. A taky velice dobře znám své pravomoci.
Pokud máš pocit, že popsání skutečného stavu vezme někomu chuť do práce, asi jsi trefil hřebíček na hlavičku. Ale jaká je to práce. Na jedné straně je "skupina chytrých" a správně jdi zakejhal, bylo to i na tebe, která kritizuje RS za nečinnost, na druhé straně situace, kdy tím, že vykonávám činnost, kterou mě pověřil stát, utrácím své vlastní peníze (před tím státem již minimálně jednou očesané daněmi) a svůj vlastní čas, který mi nikdo nenahradí. Nevím jak by fungovala Policie ČR, kdyby jim oznámili, že si ze svých peněz budou platit uniformy, benzín do služebních aut, poplatky za telefony, a navíc, že nebudou svoji činnost vykonávat zadarmo. Nebo vážně myslíš, že je vydání bezplatné povolenky ( a tu nedává stát, ale MO ze svých) v ceně 700,-kč adekvátní odměna? A to ještě není ve všech MO. Já se vůbec nedivím, že ta RS k některým revírům nechodí. Někteří rybáři jsou vymaštěné hovada, která by pro kousek rybího masa snad i vraždila. Stojí to tomu člověku za to? Kdo mu co dá? V tomto právním systému, kdy se bude roky soudit o nějakou náhradu a nakonec to vše skončí na tom, že Policie ČR udělá ve vyšetřování banální chybu, na které to celé šikovný právník zboří. Fikce? H...o, tvrdá realita.

tomm - Profil | Čt 12.6.2008 7:34:16

Bachy> Skoro ve všem s tebou souhlasím, máš pravdu, že současná RS má docela málo lidí, kteří by to dělali srdcem a ještě méně těch, kteří by byli vůbec výkon RS schopní fyzicky zvládnout. Ono je to samozřejmě těžké. Případ, který popisuješ s tím zraněným porybným je řekl bych celkem neobvyklý. Nevím samozřejmě jak k tomu došlo, ale pokud jde o takhle vážný přestupek, tak bych nikdy takového člověka nešel zadržet sám a není to jen proto, že bych se bál nějaké facky, ale hlavně kvůli svědectví.Je to jen o vhodném rozhodování. Ale abych měl taky nějakou "dobrou" zprávu pro pytláky a útočníky, tak mě dost překvapilo, kolik členů RS v naší organizaci vlastní štřelnou zbraň:-)

Patan - Profil | St 11.6.2008 23:41:11

boyscout: je to cislo SS (social security), funguje jako rodne cislo u nas. Psal jsem rodne cislo aby to bylo srozumitelne pro ostatni.

Bachy - Profil | St 11.6.2008 23:38:10

Patan - Tak by to mělo být u nás, ale naši jsou na tohle moc měcí. :o(

Bachy - Profil | St 11.6.2008 23:33:49

Fullnek - Ještě se vrátím - jestli si myslíš že s 32kg kaprem se pochlubí každej na netu, tak tě můžu ubezpečit že spousta takových lovců na chlubení totálně kašle. Když jen ze svého blízkého okolí pominu jakkoliv trochu spornější informace o obrovských štikách, candátech (o kterých osobně nepochybuju), tak vím nabeton minimálně o parmě 86cm, potočákovi 63cm a tloušti přes 70 - a lovci si to ani nefotili.

boyscout - Profil | St 11.6.2008 23:32:45

Patan>v americe mají rodná čísla? Nerejpu, jen se ptám.

Patan - Profil | St 11.6.2008 23:09:12

Amerika to ma vychytane...ozbrojena hlidka s pravomocema pilicie, vybavena lodi, vysilackou, propojenim na central kde podle rodneho cisla zjisti vsechny udaje o dane osobe. Pokud mas nejaky prohresek ( nemusi se tykat rybareni) putujes do vazby bez pardonu primo z tama kde jsi!
Amerika nezna prestupky...vse je trestni cin, pokud se jedna o mensi prestupky, vse se resi penezni pokutou...pokud nemas hotovost u sebe...putujes do vazby...pak si kazdy rozmysli jestli porusovat dane regule !