návazce na boilie

Ahoj lidi, nechci vypadat jako vul, ale mám dotázek, v obchodě jsem viděl hotové návazce a přes háček na očku tam kde je vlastně háček navázám byla natažená gumička, mužete mi někdo říct k čemu to slouží? díky moc
Autor diskuse: misak - Profil , 27.4.2008 kaprařina - náčiní, doplňky

petr12 - Profil | Čt 1.5.2008 9:21:14

bowden-dobrý..

BOWDEN® - Profil | Čt 1.5.2008 9:05:20

Kdybych netušil co to je ta gumička či hadička a četl tyto odpovědi, nevěděl bych zase nic. Nabídnu tedy srozumitelné vysvětlení funkce tzv. rovnátka.

Vlas se dá v podstatě umístit na háček dvěma způsoby. Buď uzlík vlasu sklouzne do obloučku háčku a nebo jej uvážeme za očko. Vprvním případě ryba při nasávání boilie vlastně nasává háček "po srsti" ale když se ho snaží vyplivnout letí jí z huby zase po srsti. Naopak když je vlas za očko tak už jen při nasávání boilie hrozí zaseknutí hrotu háčku i zvenčí rybí tlamy a nebo jen na krajíčku a je zde menší jistota dobrého zaseknutí háčku, ryba to nenasaje tak "upřímně" nebo s dostatečnou důvěrou.
Obojí má výhody i nevýhody a tak pomocí rovnátka je dosaženo kompromisu.
Alespoň takto jsem si to ověřil já. Stejného efektu je možné dosáhnout oviny vlasu, ten se tedy musí ale udělat mnohem delší a na požadovaném místě mezi obloučkem háčku a očkem udělat uzlík. Je to dost pracné a špatně to drží a není to ono, ta gumička je lepší i když je háček pak jakoby bachratější.

Nicméně pokud se vlas umístí v obloučku háčku a nebo se přiváže za očko, v obou případech se ryby chytí, rovnátko je prostě vychytávka aby se dosáhlo maximum možného.

Třetí funkce spočívá v tom, že vlas není z jiné, slabší šňůry než návazec ale je to prostě jen nechaný konec návazce s očkem a háček je přivázán bezuzlově, bez přetažené hadičky by se to rozvazovalo. Princip je v tom, že když je potřeba zkrátit či prodloužit vlas tak při navázání napevno to nejde nijak, musí se vyměnit celý návazec. Takto se jen vytáhne hadička nad háček, úvazek se uvolní, zkrátí či prodlouží vlas, obnoví se volný nepevný úvazek a přetáhne se zpátky hadička. Neumím ten uzel popsat, prvně mi to ukazoval asi před deseti lety pan J. Těšínský.

Stejně tak dlouho ale už na boilie nechytám a tak je možná pokrok už dál a třeba mám už velmi zastaralé vědomosti, v tom případě se omlouvám, snažím se dát do placu co vím.

misak - Profil | Ne 27.4.2008 21:22:03

Cucák - no nějaký rok už chytám ale tohle jsem viděl opravdu poprvé:-) no zkusím a uvidím.-) díky za radu

Cucák - Profil | Ne 27.4.2008 17:12:43

Je to tzv. vlasový rovnátko. Je možný si ho vyrobit ze smršťovací hadičky. Prodlužuje háček a na některých návazcích napomáhá k lepšímu natočení a následně zachycení háčku. Pokud ale začínáš, tak bych rovnátko odsunul na později a věnoval se hlavně lovu.

Fragly - Profil | Ne 27.4.2008 16:34:48

misak : Mělo by to sloužit k lepšímu zaseknutí kapra,ale z mých zkušeností je tomu přesně naopak a už asi dva roky toto nepoužívám...

misak - Profil | Ne 27.4.2008 14:54:23

aha díky, to jsem netušil a ještě má to nejaký zvláštní zpusob vázání nebo stačí udělat klasické bezuzlové vázání a pak to na to navléct?

hunter 1 - Profil | Ne 27.4.2008 14:38:49

Je to vlasové rovnátko a vůbec to není na h...o ba naopak.Napomáhá lepšímu pootočení háčku při nasátí a tím i lepší zaseknutí kapra!!!

misak - Profil | Ne 27.4.2008 14:27:00

jako napadlo mě to taky že je to na ho... ale radšíï se zeptám:-)

rncarp - Profil | Ne 27.4.2008 13:59:07

Ahoj ja myslím že to je rovnátko ale nevím jak je to tam.A nebo si myslím jen na h...o !!