Už jste četli Rybářský řád ČRS ze dne 7.5.2004?

Právě jsem si ho přečetl a zarazil mne oddíl V. v bližších podmínkách o zapisování datumu a revíru před zahájením lovu.V zákoně č.99/2004Sb §13 odst.9 se nic takového nepíše.Často odcházím od vody bez ryby a tak se asi upíšu.
Autor diskuse: lutra - Profil , 13.5.2004 všeobecné - ostatní

otik | Po 17.5.2004 17:30:04

No jo musí se to psát nějak moc se mi to nelíbí ,ale člověk si zvykne jsou stokrát horší věci co mi vadí na rybaření.

xycht - Profil | Po 17.5.2004 15:30:59

Pan Slamáček: :-)

Pan Slamáček | Po 17.5.2004 15:29:15

xycht> rybi maso je zdrave a tak se musi podporovat je zvysena konzumace! :-)

xycht - Profil | Po 17.5.2004 15:21:43

Miloš: mě spíš víc trápí to,že se pořád nepodporuje sportovní duch rybaření. Prostě většině rybářů jde jen o to maso...ted sem byl na jedný řece tak si jeden "rybář" odnášel ve vezírku okouna 15cm (1ks)....fakt nechápu

xycht - Profil | Po 17.5.2004 15:20:12

Miloš: no taky je to řešení...bůhví jak to s těma řekama dopadne

xycht - Profil | Po 17.5.2004 15:18:32

Le Big Mac: hm tak to slyšim poprvý dík za info. Mimochodem o Křivancovi jsem slyšel,že díky němu se většina násady na pstruhových revírech cpe na stojáky, protože je prej móda muškařit na stojáku :-) Pstruhů a lipanů se prý proto do Vltavy moc nedává....takže ryb spíš ubývá..přitom je to tak krásná řeka...Ale třeba je to pomluva...nevim

Nikita - Profil | Po 17.5.2004 14:37:34

Zákon v § 13 odstavce (72) mimo jiné praví : osoba provádějící lov je povinna vyznačit v povolence k lovu DATUM lovu, rybářský revír, počet druhů a hmotnost ulovených ryb. Souhlasím s panem Slamáčkem, že nově vydané bližší podmínky výkonu rybářského práva na revírech ČRS platné od 7.5.2004 nejsou nedílnou součástí povolenky. Toto opatření se připravuje až pro RŘ platné pro rok 2005.
I když budete lovit v zahraničí, tak i tam budou podmínky, které tento lov upravují a vy je budete muset dodržovat. Myslím si, že to není v dodržování, ale v přípravě zákonů a vyhlášek u nás. ČRS věděl o chystaných změnách a přesto neudělal vše pro to, aby nedošlo ke zmatkům a navíc zástupci pracující na těchto úpravách odvedli špatnou práci. Výsledkem je opožděná a špatná informovanost a opět nedokonalost vyhlášky, která se znovu musí upřesnit ( např. lov na živou rybku ).

Le Big Mac | Po 17.5.2004 12:47:01

ksicht> Tak tady máš příklad: Otava 6. Podléhá Klatovskému rybářství, a. s. Po privatizaci je to soukromý podnik, žádné státní rybářství. Ještě než vstoupil v platnost nový zákon, tato soukromá společnost hospodařila na řece. Podle Akademika Křivance by asi uhájila historické nástupnictví... Teď už to zákon umožňuje, takže je vše OK - pokud tam budou špatně hospodařit, může to v budoucnu provozovat třeba Bílej Tesák.

Miloš_diakritický | Po 17.5.2004 12:33:11

xycht:
ano, máš pravdu - nezbývá nic jiného, než býti členem svazu, abych si mohl zachytat. No a ČRS dělá evidentně vše pro to, aby se ta dejmetomumůžemtotaknazvat "privatizace" rozjela. Na ryby se dostanu párkrát za rok, takže pokud v řekách nic pořádnýho není, a to je fakt, tak klidně vyrazím ven si pořádně zachytat, svoje prachy za ubytování a související služby utratím venku místo doma, nedám je ani ČRS, jelikož z něj brzy vystoupím. Je to o tom, že nechci chytat jak říkáš pstroužky, ale pstruhy...a taky si nechci komplikovat život píčovinama v zákoně, vyhlášce, rybářském řádu, popisech revírů atd..

XAXAP - Profil | Po 17.5.2004 11:56:15

hraji a ostatni rozumbradove, jez maji potrebu svou argumentaci opirat o invektivy:
se soudem mas pravdu a zatim se od soudcu nic zavazneho nedozvime (je to bezprecedentni oblast). Nicmene nad tim, jak si uzivatele reviru vykladaji termin "blizsi podminky" krouti hlavou.
Maly priklad a preneseni do jine oblasti:
zakon a vyhlaska o provozu na pozemnich komunikacich rika, ze smis ridit auto, jsi-li k tomu opravnen. Blizsi podminky pak stanovuje sprava silnic v prislusnem miste napriklad tim, ze pred kopec soupne prikazovou znacku, ze je pri snehu nutne pouzivat snehove retezy (aby tam pak nekdo neuvizl a nezablokoval cestu a omezil tim ostatni ridice - jasny a srozumitelny duvod). Sprava silnic ovsem nemuze na nekterych silnicich zakazat provoz aut, protoze maji strach, ze se ona silnice rychleji rozbije (a kdyby to ridil CRS, tak by byli schopni zakazat provoz i kvuli tomu, ze predseda nema auto, nebo nema prachy na nejaky dobry auto, popr. neumi ridit v zatackach).

Uz sakra chapete kam mirim??? Zadne utoky na konkretni rybare, ale poukazovani na stav a fungovani MONOPOLNIHO uzivatele ceskych reviru.Cesky rybar nemuze kvuli nesouhlasu s vedenim rybarskeho svazu onu organizaci opustit a vyuzivat sluzby jineho uzivatele v aspon srovnatelnem rozsahu. To je pruser, diky kteremu se rybareni u nas nerozviji.

xycht - Profil | Po 17.5.2004 11:54:27

Miloš_diakritický: :-) jo? a na kterou soukromou řeku vyrazíš na pstruhy nebo je chytáš na stojáku? já teda neznám řeku, která by byla v soukromých rukou..ale možná se pletu. Takže podle mě jestli budeš dál chtít chytat pstroužky na řece tak ti nic jinýho nezbyde než bejt členem svazu :-) jedině že by se fakt rozjela privatizace :-)

Miloš_diakritický | Po 17.5.2004 11:50:31

hraji:
Když to půjde takto dál, už dlouho nebudem !!!!!

hraji - Profil | Po 17.5.2004 11:36:02

Pan Slamáček, strejka: Kolegové, jako vykladači zákona by jste se neuživili, zákon platí, ale vykládat ho může soud, a to, že vy něco pochopíte "po svém" ještě neznamená, že je to pravda. Právě to "stanoví bližší podmínky výkonu rybářského práva" umožňuje Svazu zcela regulérně vydat nový rybářský řád a vy jste povinni jej respektovat,protože jste členové svazu.

Pan Slamáček | Po 17.5.2004 10:37:13

nevim co vydala rada crs a ani mne to do konce roku nezajima protoze neni kdo by to mohl kontrolovat. tedy zalezi ciste jen na tobe. a otazka zprisneni pravidel bude docela zajimava, nebot ja se treba domnivam ze napr. pro zvyseni mity u jakekoli ryby bude treba zadat vyjimku ze zakona.

strejka - Profil | Po 17.5.2004 10:27:13

neplatny je, ponevadz zakon pravi: (72) Povolenku k lovu pro dané rybářské revíry vydávají uživatelé rybářských revírů zpravidla za úplatu. V povolence k lovu uživatel rybářského revíru označí držitele rybářského lístku, popřípadě stanoví bližší podmínky výkonu rybářského práva. Osoba provádějící lov je povinna vyznačit v povolence k lovu datum lovu, rybářský revír, počet, druh a hmotnost ulovených ryb.
za 1. ja ve sve povolence zadne blizsi podminky vykonu rybarskeho prava nemam, takze me zadna zbozna prani Svazu v tomto smeru az do konce roku nezajimaji
za 2. zakon me zapisovat datum a cislo reviru nuti, takze zapisuji...teda kdyz nezapomenu soupis s cisly reviru jako treba vcera...

mirmen - Profil | So 15.5.2004 22:50:44

Petr_S: viz. dodatek z downloadu :ukládá povinnost mít s sebou zmíněné :-)

( vím, že víš, o čem píšeš)

Pan Slamáček: nenapínej nás. Proč neplatný, upřesni to.

Petr_S | So 15.5.2004 22:40:40

Pan Slamáček Můžu se zeptat, proč by Policii ČR mělo vadit dodržování dalších bližších podmínek výkonu rybářského práva dle § 13 odst. 9 zákona 99/2004Sb? To teda fakt nechápu! To mi jako Policie ČR dá pokutu za to, že mám sebou podběrák a peán, ač to vyhláška nevyžaduje? Nebo za to, že jsem zapsal datum a revír? Nebo v čem bude podle Tebe problém s Policií ČR, když budu dodtržovat to, co vydala Rada ČRS 7.5.2004? To jsem tedy fakt zvědavý....

Pan Slamáček | So 15.5.2004 21:13:34

jo chlapci pekna diskuze! tisknete si neplatny RR a ridte se jim, ale az prijde Policie CR, tak pak nevim co budete delat :-)
v soucasne dobe proste plati zakon a k nemu provadeci vyhlaska!

mirmen - Profil | So 15.5.2004 19:03:38

poper: nic neřeš. Přijdeš k vodě, napíšeš datum a číslo revíru. Toť vše. Vytiskni si Rybářský řád z downloadu. Na titulní stránce tohoto webu dole.

poper | So 15.5.2004 19:01:17

poradíte mi někdo s tim zapisovánim?

xycht - Profil | So 15.5.2004 13:10:57

hraji: souhlasim, vo tom to je ....vstoupil jsem do ČRS a tak musím akceptovat předpisy, který jeho orgány vytváří. Nevidím v tom problém, ale víš co vzdycky budou lidi co budou pořád chtít něco porušovat i když jde o detail (zapisování docházky v tomhle případě), prostě je to baví :-) asi :-)

XAXAP: pro tebe je takovej problém zapsat před lovem datum a číslo revíru? V čem je problém. Fakt tomu nerozumim :-)

o_shea | Pá 14.5.2004 12:05:37

Véna S. : Tohle beru. Na úlovky mi sice stačí 1 až 2 stránky toho původního (někdy i míň - nejsem masovej vrah), ale na tu docházku je to O.K.

Véna S. - Profil | Pá 14.5.2004 11:01:05

o_shea: Na organizaci by ti měli kdykoliv vydat další úlov. list, sice už bez nalepené povolenky, ale s razítkem organizace, podpisem vydávajícího a číslem původní povolenky , který připojíš k tomu prvnímu. Sumář pak děláš z obou (více listů) na ten první, odevzdat však musíš na konci roku všechny.

o_shea | Pá 14.5.2004 10:27:31

K mému předchozímu příspěvku:
Taky by se to dalo chápat jako počet docházek nebo odnesených úlovků omezený počtem řádků. U těch úlovků by to bylo celkem dobře - Z nařízení o evidenci úlovků podle mě celkem jasně vyplývá - jedna ušlechtilá nebo lososovitá ryba = jeden řádek - vybereš a pak šmytec. I tak je to dost až moc zlikvidovaných ryb. Ale u docházek mi to připadá blbý.

o_shea | Pá 14.5.2004 10:03:29

Nic bych proti zapisování neměl, pokud by v "úlovčáku" bylo dost místa na zapisování docházky. Mě se to až tak moc netýká, ale jsou lidi, pro které je současný počet kolonek fakt malý. On celej ten papír stojí za ...
Kolonka pro druh ryby vyhovuje tak pro lína nebo kapra, ale podoustev nebo ostroretka - to už je horší. Třeba pstruh duhový - tam vmáčknu maximálně pstruh d. Okraje jsou velký jak prase, naúkor plochy určené k vyplnění atd.
Jestliže bude mít příští rok tento dokument novou podobu (doufám, že lepší) myslím, že se mohlo s tím nařízením zapisování docházky o rok počkat. Stejně se pravděpodobně bude r. řád pro přístí rok předělávat.

Alan | Pá 14.5.2004 9:20:00

hraji>Dost povedená autodiskvalifikace. Napsat o někom, že má právní povědomí jepice a podpořit to takovoudle kravinou...
Petr_S>hraji sí, XAXAP no? Nakuř ho taky, srabe, žádný "jen malé doplnění".

Véna S. - Profil | Pá 14.5.2004 8:09:25

pepe: U nás na západě je to taky nové, nemuselo se zapisovat. Teď je to plošně, i Č.B. Dnes už by měli mít nová pravidla rybolovu na územním svazu a začít je expedovat do MO. U nás už je mají.

Petr_S | Pá 14.5.2004 8:08:09

pepe Samozřejmě to platí, ale informační toky v ČRS - to je DĚS, BĚS A HRUZA!!! Než se funkcionář v Horní Dolní dozví, že Rada ČRS něco vydala, může trvat několik měsíců. A než to správně pochopí, i několik let!!! Bohužel, taková je realita! Pivní výklady zákonů navíc mají v mnoha MO dlouhodobou tradici - prostě se sejde výbor v hospodě u piva, tam se dohodnou na úplném nesmyslu a nadále to vydávají za zákon....

Cyril | Pá 14.5.2004 8:05:17

Hoši,nedělějte z toho drama.My(Sev. morava) už zapisujeme několik let a je to opravdu jen otázka zvyku.Ovšem,pokud je pravda to,co píše "pepe",tak to je fakt super.

Petr_S | Pá 14.5.2004 8:03:32

XAXAP Mám jeden návrh - vyraž na nejbližší "soukromý" revír, kup si tam povolenku a pak vytáhni zákon a vyhlášku a řekni jim, že tě jejich pravidla nezajímají, protože pro tebe platí jen zákon a vyhláška... Pak možná pochopíš, že ČRS či MRS je jen jedním z možných uživatelů revírů a má stejná práva jako všichni ostatní uživatelé revírů, tedy i právo stanovovat bližší podmínky výkonu rybářského práva.

pepe - Profil | Pá 14.5.2004 8:01:10

Jenom pro zajímavost : V nových "Rybářských pravidlech", vydaných ČRS, s platností od cca 7.5.2004, je uložena povinnost zapisovat každou docházku k vodě. Když se na to muj otec ptal v Č.Budějovicích na místní organizaci ČRS, tak mu bylo řečeno, že zapisovat nemusíme, že to neplatí. Takže oni napřed vydají pravidla hry, a zároveň jedním šmahem řeknou, že se jimi nemuisíme řídit.

No, já budu raději zapisovat, nevím jakej neználek mě přijde zkontrolovat.

Petr_S | Pá 14.5.2004 7:45:25

hraji: S Vaším hodnocením výroků XAXAP souhlasím. Jen malé doplnění. Máte pravdu, že občanské sdružení, kterým je i ČRS či MRS, může přijmout pravidla, která jsou pak pro všechny členy závazná. Při přijímání těchto pravidel by ovšem měla platit jakási vnitrospolková demokracie, to znamená, že pravidla by neměl nikdo nadiktovat shora, ale měla by být výsledkem konsensu většiny členské základny. Druhou otázkou jen pak praktická vymahatelnost. Tady je třeba upozornit, že RS není nástrojem ČRS či MRS, ale státu. Nelze tedy po členech RS požadovat, aby vymáhali vnitrospolková pravidla. Musí se to udělat tak, že ČRS či MRS využije svého postavení uživatele revírů a s použitím § 13 ods. 9 zákona 99/2004Sb. vyhlásí onen "rybářský řád" jako nedílnou součást vydávaných povolenek a označí jej jako bližší podmínky výkonu rybářského práva. Tepve pak může takový "rybářský řád" vymáhat i RS.

hraji - Profil | Pá 14.5.2004 7:20:10

XAXAP: Pane kolego, máte právní povědomí na úrovni jepice a to jsme se vyjádřil slušně. Jste členem nějakého spolku a pokud si ten spolek něco odsouhlasí, např. nový rybářský řád, je pro vás závazný i když s ním nesouhlasíte. A pokud se vám to nelíbí, měl byste z takového spolku vystoupit. Právě díky takovým jako jste vy je kolem vody bordel, protože vy, jak se zdá nechcete dodržovat nic!

hraji - Profil | Pá 14.5.2004 7:16:54

Kolegové, vaši kamarádi z Jižní Moravy zapisují datum a revír před zahájením lovu již mnoho let a ještě jsme nezaznamenali žádný negativní vliv na jejich psychiku. Toto opatření povede k lepšímu vyhodnocení rybářského tlaku na revíry. S úspěchem to používáme když se MO brání, že jí nasazené ryby vychytávají cizí rybáři. Z rozboru docházek se pak zjistí, že 90 % lovících na revíru v průběhu roku jsou místní a odloví třeba 83 % všech ulovených a ppnechaných ryb. Já myslím, že je načase, že se ČRS k tomuto rozhodnutí konečně rozhoupal.