Grundle

Jedl jste někdo grundle? Z čeho to je a jak se to připravuje, jak to chutná?
Autor diskuse: Robert - Profil , 8.4.2004 všeobecné - ostatní

siro | Út 13.4.2004 21:49:36

Bubák:jo rostou na grundlovniku,nebo možná na šprotovníku(fakt si nejsem jistej).
Ne nechaj je udusit ve vlastních sračkách a krvi,ale chybí v moři a ne u nás v řece,víš.
Proto pak nemaj co žrát mořští predátoři a ne ti naši.
Ale určitě jim není líto když je někdo zmasí pro dobrou věc.


waccl:škvarky se dělaj úplně stejně jako grundle a stejně to i chutná,s tím rozdílem že nezmasíš 100prnd,ale stačí jeden kapr.Vyfiletuješ rybu a nařežeš na kostičky.Ty obal v mouce s kořením+solí a do fritáku s tím.

Sikula - Profil | So 10.4.2004 23:35:05

G. Moolis: Tak to je divný... Já mam za to, že sem to někde čet... Ale zjevně máš lepší informace než já, tudíž mi nezbejvá, než ti věřit :o)) Ale díky, že si mi rozšířil obzor. O želvy bahenní se upřímně řečeno vůbec nestaram, jen sem si na to vzpomněl...
mirmen: Beru zpět. Želva neni původní :o))

Bubák - Profil | Pá 9.4.2004 13:16:10

Siro-ty si myslíš,že rybky koupené v obchodě rostou na stromech?Že to nejsou zmařené životy?Že každou rybu zabíjejí zvlášť?Zmařené by byly,kdybys je vyhodil,když je sníš tak zmařené určitě nejsou.

strejka - Profil | Pá 9.4.2004 11:47:51

mno, videt nekoho u vody jak plni kyble peticentimetrovymi okounky na grundle, tak bych se asi neudrzel...

G. Moolis - Profil | Pá 9.4.2004 8:54:37

Sikula: Zelva bahenni u nas v Cechach puvodni urcite neni, byla ve stredoveklu dosazovana kolem klasteru jako postni jidlo. A v novoveku nekterymi popletenymi zoology jako zajimava (i kdyz asi neprilis legalni) introdukce. Docela pekny lokality jsem videl v Madarsku a na JV Slovensku - Tajba. Kdyby te zajimalo vic, tak na mail.
mirmen: Tak ja to budu asi priste kuchat, Stepnicku neznam, Stepnickovou jsem mel rad-

waccl - Profil | Pá 9.4.2004 8:17:39

Siro: Rybí škvarky jsem jedl naposledy snad před dvaceti lety, dělal je na Vranově jeden starej rybář. Super. Jak se vlastně dělají?
Grundle jsem jinak kupoval supermarketu, vyndal ze sáčku, dal do fritovacího košíku a fritoval jak hranolky, po asi 4 minutách to bylo hotové. Hodil do misky, lehce posolil a bylo to hotové.

siro | Pá 9.4.2004 7:24:38

mirmen:recept o kterym mluvil jeden dědek v Kralupech byl teda snažší na úpravu,zato dost sáďo pro ryby.Živí hrouzci či jiné prndy hodí do mléka a nechá je v tom pojít.Ryby se pročistí tak že mlého úplně zezelená.Pak už je postup stejný jen bez kuchání:o(
Radši si je fakt koupim nebo dělam škvarky z větších ryb.

Radek Ch. | Čt 8.4.2004 22:48:57

Není to tak dávno, co jsem ty grundle dělal. Byly z Billy a koupil jsem je původně proto, že jsem na ně chtěl chytat candoše ( nepovedlo se , nebrali ). Tak jsem ten balík obalil v mouce s paprikou a pak nasypal na pánev se silnou vrstvou oleje. Chuťově to bylo dobré, ale mastné tak, že jsem po tom ještě 2 dny grgal ( říhal ) a cítil to. No a ten večer se ožral, protože jsem si dával něco na žaludek :-). Jinak si myslím, že to jsou rybky chutné a chyba byla ve mně a mých kulinářských schopnostech ( knížku Štěpničky mám, ale nenapadlo mě z ní čerpat ..)

Sikula - Profil | Čt 8.4.2004 21:26:16

mirmen: No, želva bahenní je pokud se nepletu původní druh. Ty u nás (pokud se nepletu ) normálně regulérně žily a ještě snad žijou ...
Chovateli utekla maximálně ta želva nádherná (viz obrázek pod... ), ale to si nemyslim. Spíš jí tam chovatel pustil záměrně, protože mu přerostal přes hlavu. Já je měl taky. Když měla přes krunýř nějakejch 7cm, tak jsem jí dal kamarádovi. Rybky mi žrala už jako malá. Já nevěděl, kam se schovávají, a ona je žrala želvy :o(( - normálně je ve dne ve vodě ulovila. Když měla 10cm, tak hubou rozštípla konec fixu. (ne víčko, ale konec... Co by to udělalo s prstem? ) Když jsem je viděl naposledy, tak měly přes krunýř tak 20cm. Už k tomu nemůžeš jít ani v koženejch rukavicích :o)) Je to strašně vzteklý, syčí to, snaží se to kousnout a už to vůbec neni takový ta malá zelená pětikoruna :o((

mirmen - Profil | Čt 8.4.2004 21:02:51

Grundel=německy mřenka mramorovaná. V některých obchodech lze koupit pod názvem GRUNDLE zmražené šproty nebo rybičky pod názvem STINT ( = koruška obecná).
Jedině korušku není třeba kuchat, lze ji ke smažení používat ihned.
Postup: ve STUDENÉ vodě nechat několik minut rozmrazit. Okapat se nechá na sítě. Lze ji i jemně !! nasolit. Pak nechat odležet půl hodiny. V mouce ji obalíme za neustálého natřásání. Osmažíme ji na větším množství horkého tuku. Je hotová za několik minut - pozor, nepřehnat, aby nebyla vysušená jako bramborový lupínek.

VŠECHNY OSTATNÍ RYBKY KUCHAT !!!
Hlavičky lze u malých rybek ponechat. Kuchání nejlépe malými nůžkami, bříško rozstřihneme, vnitřnosti vyškrábneme zavřenými nůžkami.Rybky rozstřídíme dle velikosti. Nasolíme je - slabě!, případně pokapeme citronem a necháme pak odležet 30-60 minut.Obalíme v misce s moukou ( do mouky lze přidat např. koření na ryby, papriku..). Lze pak obalit i ve vajíčku a strouhance, není nutné, dle chuti.
Příparva na pánvi nebo ve fritéze.
NEDÁVAT na pánev příliš hustě - může vzniknout nechutná slepenice!
Na pánev dávat rybky stejně velké - snadnější kontrola , zda se menší nepřipalují.
Lze použít hrouzky, okounky ( není nutné škrábat šupinky, ani odstřihávat ploutvičky, plotičky..).Ve starší literatuře se uvádí, že škrabat šupiny je nutné u hrouzka, jinak pokrm hořkne.
Podrobné informace v knize Velký rybí receptář od pana Miloše Štěpničky.

Ladys' | Čt 8.4.2004 18:16:21

Skvělé obalit v mouce a v oleji osmažit....taky jsem to jedl v bulharsku ....prodávají je u nás v rybárně snad po kg mražené.

tidlo | Čt 8.4.2004 17:06:20

GM: A nejsou horky (od zluci) kdyz se nekuchaji? Ja vim, ze nekuchani uzeni sproti jsou za hlavickou docela hnusni..

G. Moolis - Profil | Čt 8.4.2004 16:30:40

Roberte: Je to moc dobrý, vyzkoušel jsem s horuzkama, stejně dobrý budou i oukleje. Věřím tomu. Důležitý je ty malý ryby pořádně propíct, aby křupaly kosti. Smaží se i s vnitřnostma a hlavama.

Gudaska - Profil | Čt 8.4.2004 11:11:49

Grundle z hypermarketu jsou opravdu šproty. Oproti hrouzkům jsom daleko více tučné a daleko méně zmasilé. Ale jinak souhla se Sirem.

hraji - Profil | Čt 8.4.2004 10:46:10

Grundle jsou specialita, původně hrouzci a střevle, obecně malé rybičky, pražené na tuku o vysoké teplotě, bez kuchání. Dříve hojně podáváno v zájezdních hostincích u řek. Lze koupit malé rybky v hypermarketu a udělat doma.

mirmen - Profil | Čt 8.4.2004 9:13:36

Mates(pův). viz. archivní foto v můj lov, někdo na Cidlině + před cca 20-25 lety můj kamarád na žížalu želvu bahenní na Lochenickém rameni (Labe 31A) - zřejmě utekla chovateli.

Mates(původní) | Čt 8.4.2004 8:58:53

Tyhle želvy se prej dají u nás legálně chytit na žížalu.

Dalibor - Profil | Čt 8.4.2004 8:54:13

Vlasta>to je ona

Dalibor - Profil | Čt 8.4.2004 8:49:16

Nádhernou(nebo ozdobnou?)

Vlasta | Čt 8.4.2004 8:36:32

Dalibor: Co máš za želvu? Kajmanku :-) ?

Dalibor - Profil | Čt 8.4.2004 8:30:21

Ale je fakt ,že se po nich může umlátit polyká je celé, ještě dřív než stačí rozmrznout.

Dalibor - Profil | Čt 8.4.2004 8:29:17

Hmm, to se dá jíst? Já to kupuju ,protože tím doma krmím želvu :-)

Mates(původní) | Čt 8.4.2004 7:37:47

Origoš grundle je mřenka mramorovaná(mirmen souhlas)Jinak ja je dělám z těch šušní co prodávají v každém superkrámetu.Normálně trojobal hodim do oleje smažím do zlatova no a pak už to jde v rychlém sledu +plzeň 12%+tatarka a ...............................................................hmmmmmmmmm budu si je zase muset udělat..............:-))

siro | Čt 8.4.2004 7:21:22

Většinou jsou to šproty po 0,5kg jak píše Zdenda.
Je škoda zmařit tolik životů prnd když to jde koupit za pár šupů a již vyčištěné.
Recept který jsem zaslechl,na čištění v mléce je celkem otřesný:o(

Zdenda - Profil | Čt 8.4.2004 7:02:31

Grundle jsou malý rybičky a prodávají je po 0,5 kg balení u nás v Globusu.

.Robo - Profil | Čt 8.4.2004 6:59:17

co si pamatuju, tak tatik rozehral na panvi olej a pak je do nej hodil. za chvili je vytahnul krupavoucky. dneska se to asi dela ve fritaku. Chutna to asi jako smazeny krupavy rybi ploutve :) akorat si nepamatuju, jestli je predtim vyvalel v mouce, ale spis ne.

mirmen - Profil | Čt 8.4.2004 6:35:19

grundle je původně MŘENKA MRAMOROVANÁ. Ve středověku se dokonce na panstvích a církevních pozemcích zakládaly malé rybníčky spec. na chov mřenek. Na váhu byly placeny až 4 x dráž než ostatní druhy ryb.
Později se "grundle" ( z německého Grundeln) začaly dělat i z jiných druhů ryb, hlavně hrouzků, plotiček aj. V Holandsku se dělají i z korušek.
Chutnají fantasticky, jeden z nejlepších popisů přípravy je v kuchařce pana Štěpničky,odkaz na název - viz. archiv otázek.

pejtl | Čt 8.4.2004 1:43:30

Jedl jsem je hlavně v Bulharsku a něco podobného nesrovnatelně lepšího v Maroku,směs koření přesně neznám. A i kdybych znal, tak k nám to nepatří , nemáme moře a žrát u nás takove čudly FUJ !!. JIinak ryby mám rád tak i Tak .

dwarf - Profil | Čt 8.4.2004 0:48:58

Sice nevím co je to za rybky ani jak se připravují, ale co vim JSOU FAKT DOBRÝ. Těžko popisovat jak chutnaj, ale asi záleží i na tom kde je jíš, protože já jsem k nim dostal ještě nějaký speciální koření, který dost ovlinilo jejich chuť (grundle sis obalil podle sebe). Byla to směs, kterou nemusí dělat všude stejně a pak ty rybky můžou chutnat úplně jinak... Doporučuju ochutnat!!!!!!!!!