- Otázky a diskuse
- Seznam
- Diskuse
Jak přepravujete ulovené ryby?
Díky za radu a ať se daří!
- Zobrazit vybrané uživatele.načítám...
0x v oblíbených a 0x v ignorovaných.
Golem | Čt 12.2.2004 17:12:12
No ted ste mne pekne znechutili ryby. Jakoze je jim jenom obcas, ale ted se snad ze mne stane bilozravec :o)
K otazce: Necham ve vezirku (pro vyplaveni stresovych latek z tela :o) a podriznu pred odchodem od vody, aby ryba stihla vykrvacet, nez budu zbalenej. Pak co nejrychleji domu a tam kuchnout. V lete kuchnu namiste.
Tomas - Profil | So 7.2.2004 17:56:07
Přema | So 7.2.2004 7:55:55
Pavel: Rybu vyvrhnu (vyndám vnitřnosti) na místě - nechávat zabitou rybu plnou vnitřností se mi nechce - nejrychleji se, řekl bych rozkládají, vnitřnosti pak dobře zahrabu - to nemůže nikomu moc vadit, do vody je nehážu. Trochu vlhkýho hadru na rybě snad tak nevadí - líp jdou potom doma dolů šupiny. S těma kopřivama to potvrzuju.
Eman - Profil | Pá 6.2.2004 23:57:11
Véna | Pá 6.2.2004 21:01:52
Petr Havlíček - Profil | Pá 6.2.2004 19:15:36
Miloš_diakritický | Pá 6.2.2004 15:06:57
RoKro | Pá 6.2.2004 14:46:52
To je dobrý, fakt :-)
No asi jsi myslel kyselinu mléčnou, jak již podotkl Tomas.
Nevim, jestli lze srovnavat procesy v rybich svalech s procesy ve svalech savcu, muze tam byt dost odlisneho. Ale sam netusim, to jen k zamysleni, jestli se tu nedela prilisna generalizace.
Dale - latky vyplavovane do krve z duvodu stresu ze smrti nebo obdobneho strachu budou pravdepodobne odlisne od latek vyplavujicich se do krve (kys. mlecna) pri delsim anaerobnim namahani svalu. Budou to spis hormony a jim podobne latky vyplavovane nervovou soustavou a zlazami, nez metabolity svalove prace.
K puvodni otazce - nic lepsiho, nez co uz bylo receno, neznam, sorry.
pafka | Pá 6.2.2004 13:18:40
Tomas - Profil | Pá 6.2.2004 12:40:28
Nevím jak je to u ryb.
Co zřejmě nevíte o rostlinách:
Rostliny trpí stresem! Píšu o stresu z mechanického poškození. Pokud např. krájíte zeleninu, tak u ní dochází ke stresu a tvorbě chemických látek, které běžně neprodukují. Čím více je rostlina mechanicky poškozována, tím větší stres a větší množství těchto látek. Nebojte, pro nás je to pozitivní, protože tyto látky jsou živočichům velmi prospěšné. Jinými slovy, pokud syrovou zeleninu a především listovou hodně koušete, uvolní se o to víc těchto látek o co víc tu zeleninu rozmělníte. To není žádný výmysl, mám tuto informaci z jedné mezinárodní konference organických chemiků. Snad bych ještě někde našel abstrakt ze sborníku této konference. Publikovali to slováci tuším že z Bratislavské univerzity. Měli na to tuším grant a vycházeli z nějakých zahraničních publikací.
pupak | Pá 6.2.2004 11:47:54
Eman - Profil | Pá 6.2.2004 11:42:02
Fanda | Pá 6.2.2004 8:45:58
Podobně by to mohlo být i u ryb, ranku v pysku ani nevnímá, ale pokud ji vytáhneme na břeh a dlouho s ní zacházíme jako s prokopnutým gumákem, určitě se i v jejím mase bude odehrávat něco podobného, nehledě k tomu, že se ještě chvilku před tím snažila ze všech sil uniknout.
Klidně tomu dál říkejte stres či libovolně jinak, jak chcete, jen bych rád našel toho, kdo to zacházení s rybou pak rozlišuje na talíři třeba u štědrovečerního stolu. Tady je volné pole působnosti pro nás jak se ke každému ulovenému kusu budeme chovat a byť je v rybářském řádu napsáno cokoliv, málo kdo si dá právě toto do souvislostí.
pupák | Čt 5.2.2004 23:13:47
Boris - Profil | Čt 5.2.2004 22:50:15
all: K pokazeniu masa by asi malo dochadzat protrahovanym vyplavovanim stresovych hormonov, ale poznate niekto podlozenu studiu alebo aspon hypotezu na zaklade coho je maso menej kvalitne u stresovaneho zvierata- zvlast u tak nam malo pribuznym zivocichom ako su ryby, u ktorych je malo pravdepodobne ovlyvnenie nasho neurohumoralneho systemu nejakymi mediatormi, ktore by povedzme v mase stresovanej ryby mohli byt v zvysenej hladine?
(teraz neberiem do uvahy eticku stranku prechovavania ryb, inakja tiez 95% ryb pustim)
Rapalla - Profil | Čt 5.2.2004 21:44:21
mirmen - Profil | Čt 5.2.2004 19:19:40
rybopet - Profil | Čt 5.2.2004 18:47:52
stilet - Profil | Čt 5.2.2004 18:17:40
Ondrej - Profil | Čt 5.2.2004 18:10:46
Pobřežní candát | Čt 5.2.2004 17:03:12
Radek Ch. | Čt 5.2.2004 16:05:51
Royal w Ch. - jak trpí kvalita rybího masa stresem ? To jako chceš říct, že kdybych před tebe položil dvě porce ryby - jednu stresovanou a druhou ne, že bys to poznal ? Smekám. Kdysi jsme to zkoušeli s borcem, který tvrdil, že káva z vody se nedá pít, že on k tomu používá minerálku. Víš jak dopadl - hádej
tele - Profil | Čt 5.2.2004 14:04:19
zak - Profil | Čt 5.2.2004 12:30:45
Royale with Cheese - Profil | Čt 5.2.2004 12:22:40
Shrnu: Rybu okamžitě omráčit úderem metru do hlavy. Zabít vykrvením, přetětím žaberních oblouků. Alternativou tohoto postupu je ponechat živé, neomráčené ryby leknout - dojde k trombotizaci cév v žaberních obloucích a ruptuře kořene srdečnice se spontánním vykrvením ryby do retroperitonea. Je to, jak všichni víme, běžný postup používaný profesionálními rybáři ( zdroj: Štěpnička). Z etických důvodů nedoporučuji.
Následuje okamžité vykuchání ryby bez ohledů na píčoviny hlásané RŘ. Včetně pečlivého odstranění krevnatých tkání, tedy žeberních oblouků a ledviny. Poté je nutno rybu vytřít čistým hadrem dosucha, a uložit v dobře větratelném košíku. Břišní dutinu lze eventuelně vyložit čerstvými, ale suchými kopřivami, aby větrala ( já to nedělám).
Takto ošetřený úlovek vydrží bez újmy v horkém letním počasí určitě několik hodin. Osobně se snažím do 6 hodin dostat rybu na pánev nebo do mrazáku. Ale nestalo se mi, že by ryba dopoledne ulovená a takto ošetřená nevydržela do večera.
Moravák - Profil | Čt 5.2.2004 12:02:36
tele - Profil | Čt 5.2.2004 10:58:39
zubáč | Čt 5.2.2004 10:58:31
Tomas - Profil | Čt 5.2.2004 10:16:47
Tak proto musím u vody chodit kolem kazících se zbytků od ryb! No hlavně když se nenadělá bordel doma.
Spidla | Čt 5.2.2004 9:46:31
Le Big Mac | Čt 5.2.2004 9:18:31
Le Big Mac | Čt 5.2.2004 9:17:56
Bob | Čt 5.2.2004 8:23:38
pupák | Čt 5.2.2004 0:51:14
Kde to žije - všechna témata
12:25vydra říční 148
12:03Černé stavby u novomlýnské nádrže mají lidé zbourat (Bleskovka) 44
11:15Korda Developments a vše co k této značce patří 820
8:25Miloš Zeman legenda 191
7:33maximální velikost prahu v potoce bez nutnosti povolení 6
PáFrantiškův rybník jak to tam jde 22
PáDynamický vývoj řeky Moravy (Bleskovka) 1
PáKleště na O kroužky 17
PáLepší prut na těžší přívlač 709
PáLegislativa - rybářský zákon, prováděcí vyhlášky, RŘ, BP, RS... 205
PáRybáři a vinařství 202
PáRyby se mi po chvilce vypnou, co dělám špatně? 71
PáPruty Hearty Rise 275
PáSolar titanium swinger 675
PáDěti a rybáři společně oživili řeku Bílinu novými obyvateli (Bleskovka) 5
Co je nového - všeobecné
PáBleskovka: Světové šampionáty v muškaření na jihočeských vodách - hájení revírů a pozvánka
ČtBleskovka: Černé stavby u novomlýnské nádrže mají lidé zbourat
PoBleskovka: V JAR proběhl 45. kongres C.I.P.S.
. . . Video: Zimní feeder - mražení červi a lisovaný rohlík
. . . Článek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . Článek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . Miničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . Recenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . Miničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
Akční nabídky
Za 1.790 Kč
XK-BONE Feeder jsou výborně vyvážené pruty pro feedrový rybolov na stojatých nebo pomalu tekoucích vodách. Větší očka umožňují i použití pletené šňůry.
Za 169 Kč
Boilies nadipované CSL turbodipem a obalené v suché směsi z mouček, extraktů. Atraktivní nástraha na krátké či víkendové chytání. Více na www.chytil.cz
Oznámení - obecné
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - obecné
27.4.OBSAZENO !!!! Jarní rybářské...
27.4.Jarní rybářské závody Víceměřice...
27.4.Přísnotické jarní závody
27.4.Rybářské závody DOMAŽLICE 2024
27.4.rybářské závody Trojice Jaroměř
27.4.Rybářské závody na rybních pod...
27.4.Rybářské závody v Horním...
28.4.O putovní pohár MO ČRS Příbram -...
28.4.Rybářské závody Čelákovy -...
1.5.Rybářské závody Lažínky 2024
Doporučujeme cestovku
lovtour.cz
Rybářské expedice za tajmenem a ostatními druhy ryb Sibiře. Objevování nových destinací a návštěvy osvědčených míst.