Více dravých ryb v našich revírech?

Myslíte si vážení kolegové,že kdyby nastala situace zákazu rybolovu na živou či mrtvou rybu,že by se tím zvíšil počet dravých ryb v našich revírech?
Autor diskuse: Láďa - Profil , 1.1.2004 dravci - nástrahy, návnady

Tomas - Profil | Po 2.2.2004 14:36:14

Na rybách jsem zejména v dravčí sezoně prakticky denně.

Tomas - Profil | Po 2.2.2004 14:33:47

Zakázat živou či mrtvou rybičku je hloupost a to říkám jako zarytý vláčkař. Dost se mi líbí názory mirmena. Sám jsem si loni ponechal pro sebe a své blízké asi 15ks štik a to z celkem ulovených min. 200ks. Z candátů jsem si vzal z 5 ulovených 3ks. 2 boleny z cca 20 ulovených. Okounů jsem spořádal kvanta, jsou výborní a většinou je sním hned po návratu domů nebo druhý den. Pokud má okoun okolo 30 a více většinou nepouštím ale jím. Žádné ryby nezamražuju, beru si jen to, co se sní jako čerstvé. Kapra moc nemusím a tak se jich u nás sní tak 2-3ks/rok v běžné úpravě, ale je výborný uzený. Udím ročně cca 10ks. Pstruhů + sivenů sníme do 10ks/rok(tak polovina je kupovaných na sádkách, protože nechodím na pstruhové vody). Asi 5kg cejna do pomazánek a asi 3kg ouklejí na pečenáče(jsou výborné). No a tak odhadem okolo 10kg/rok mořských ryb ze supermarketu. Sumce jsem loni nechytil(tedy většího než 100). Rybí maso je zdravé a mělo by se jíst často. Jinak jsem milovníkem bůčku.
Možná se někomu bude zdát, že jsem si toho nechal dost, ale je to relativní a za masaře se nepovažuju, protože beru jen to co se ihned zkonzumuje.

Už nevím kdo to napsal, ale není pravda, že trofejní kusy na přívlač nejdou. Každý rok chytím trofejní kusy. Loni největší štika 87( štika cca 110-120 ztracena ve vázce, uvolněna z vázky za cenu ztráty ryby)a předloni 98.

rybopet - Profil | Po 26.1.2004 22:41:02

Urcite,ale prvou prekazkou k zmene rybarskeho poriadku by boli zvazovi funkcionari,kedze ulovky by boli nizsie,co oni nechcu/menej ulovkov,nizsi zarybnovaci plan,menej prispevkov,menehj pracovnikov atd/

pavel | Ne 18.1.2004 10:18:49

mirmen: taky jsem takovou měl. Za rok vyrostla o 20cm na 55. Jenže pak mě viděl nějaký blb s kačenou, šup mi káču pod nohy a za chvíli šla ven na pekáč. Málem jsem rozšlapal prut.

Otto: taky pouštím nad jez. Nejlíp někam do náplavky, nebo do padlejch stromů. Tam se káča dohodit nedá.

pavel | Ne 18.1.2004 10:14:54

Myslím, že by se měl hlavně snížit denní limit na ušlechtilé dravce. Když jdou, tak opravdu neni problém vytáhnout 2ks. Týdenní limit 1 štika, 1 sumec, 1-2 candoši a 1-2 boleny. Stejně víc sníst nejde.
Míry by se měly upravit směrem nahoru a dát horní hranici. Nad ní by si mohl rybář nechat určitý počet trofejních ryb ročně (do pěti ks). Sám bych to nedělal, ale někdo si dá rád hlavu na zeď, aby mu ji pak sežrali moli.
Není pravda, že postižení nemohou vláčet. Osobně jich pár znám. Navíc znám jednoho mentálně postiženýho kluka, co by to s prominutím naflákal Horkýmu s Ottou dohromady. Beru ho občas s sebou, okukoval jsem jeho styl, ale jemu ty ryby páchají harakiri na háček pořád. Podezřívám ho, že kdyby tam daljen háček ze stromečku, tak vyndá štiku 70 ;)
Živá, nebo mrtvá rybka, nebo jakákoliv její část by měla být na pstruhovce tabu. Rozdíl mezi ocáskem a žížalou nevidím.

Ale bojím se, že si tu plácáme játra a ostatní se smějou. RS si nedokáže zjednat dodržování současného RŘ, tak pochybuju, že by změna RŘ něco řešila. Musí se to změnit výchovou mladých a nových členů a v tom jsou obrovské rezervy.

Osprey - Profil | Po 12.1.2004 15:16:18

O chycení puštěné štiky tady mluvím taky já. U nás na Blanici se štika drží často v úplavu velikosti 5x5 metrů. Těch je na revíru několik a soustavně se prochytávají. Nějak si nevybavuju, že by u nás někdo pustil štiku přes 60. Měli jsme kudlu kolem 53 cm, byla to ryba poslední záchrany a jednou mě někdo viděl, jak ji pouštím . Druhý den bylo po ní. Na stohektarovém rybníce nebo nádrži už je to jiné. Ale i u nás na tom našem čůrku vyroste štika na 120 cm, ale je to jedna z nevímkolika. Naposledy to stodesítka během szóny několika lidem utrhla a v zimě ji našli na břehu ohlodanou od vydry.
Ne, že bych chtěl mirmenovi nějak pochlebovat, ale mluví mi z duše. Letos jsem odnesl z osmi mírových jednu. Loni po povodni jsem jich měl několik pěkných a pustil jsem pak i štiku 73cm.Za tři dny šla ven. Slyšel jsem o člověku, co jich měl tenkrát asi padesát.
Co se týče růstu - na řece má u nás roční štika 20 cm, dvouletá asi 35 cm a tříletá je kousek pod mírou. Na chovném rybníce jsme dvakrát odchovali násadu, která měla 40 - 45 cm v prvním roce. Ale to není často.

mirmen - Profil | Pá 9.1.2004 22:26:05

Martin M. kolik let trvá štice, než má padesát? Padesátka je většinou dvouletá, v prvním roce 20 - 30 dle úživnosti vody, ve druhém 40 - 55 cm, ve třetím převážně do 60-65 cm. Za svůj - často krátký - život se setká párkrát s twistrem, woblerkem či rybkou. Mám na svém oblíbeném revíru místo, kde jsem vloni tutéž čtiku zdolal třikrát. Pod stejným keřem, jednou na žlutohnědého twistra, za dva týdny na 3cm plandavku a v listopadu na mrtvou ouklej. Mezitím - během třech měsíců - povyrostla z 51 na 55 cm. Zase jsem ji vrátil. Jsem zvědav letos v létě, mohla by mít 60 - 65 cm. Budu-li chtít ( a bude-li tam) tak si ji ponechám nebo pustím. Nebude-li tam, tak buď jsem měl smůlu nebo místo jejího oblíbeného krytu objevil někdo jiný nebo odcestovala třebas o 100 - 200 metrů dál, nevím.
Ale stejně to nic nezmění na tom, že zhruba 3 štiky ze 4 mírových budu pouštet. A to, jak se chovají jiní, asi neovlivním.
Snad jenom pro ty, kteří ještě nechytajíé na jednoháček. Nebojte se , když na jednoháček spadne , většinou jste o slušnou nepřišli. Na dvojháčky i trojháčky se vybodněte, pokud nechytáte na systémky na okamžitý zásek. K tomu ale volte naddimenzovanou sestavu, protože nelze nechat bloudit vodou dravce se sešpendlenými čelistmi, což by se mohlo stát při chytání na slabé monofily nebo nekvalitní návazce.

Martin M. - Profil | Pá 9.1.2004 22:12:02

Nekolikrat se tu opakovalo, ze pustena stika byla zanedlouho chycena a sezrana. Jak je tedy mozne, ze tahle stika dorostla do lovne delky, kdyz ji podle tohoto pravidla musel kazdy mesic nekdo chytit?
Nebo zacne poradne brat az po prvnim chyceni? ;-)

jidoš - Profil | Pá 9.1.2004 21:39:44

Vím, že tady padli jakési průměry ulovených ryb na jednoho rybáře - kaprů,0,9 ks štik atd. Nevíte náhodou průměr ks candáta na rybáře? díky

mirmen - Profil | Pá 9.1.2004 21:11:29

Vloni jsem chytil asi 60-70 štik včetně podměrečných. Přes míru asi 25 plus mínus 2 - 3 . Pustil jsem i 64 cm, protože jsem si pár dní před tím ponechal jednu 59 cm. Vzal jsem si i štiku 54 cm chycenou při táboření na řece, protože jsme si chtěli s přítelkyní udělat pěkný posezení u táboráku, sedmička bulharského červeného ( Medvědí krev), štika v alobalu, káva uvařená v ešusu nad ohníkem, pohoda. Celkem jsem si ponechal šest štik. O některých , vzhledem k jejich stanovišti) jsem se dozvěděl, že to puštění spátky jim dalo stejně šanci jen na pár týdnů nebo měsíců. Vzhledem k problémům s loktem jsem omezil přívlač a chytal na živou či mrtvou na jednoháček a zdolal je natvrdo. Část z těch puštěných si ponechali i vláčkaři. Není to ani zdaleka tak o způsobu chytání, jako o lidech. Procentuálně mě počet ponechaných a puštěných dravců vychází obdobně jako např. u kaprů. Asi deset ponechaných ( od 42 do 53 cm) a okolo 40-50 puštěných ( od 40 do 69 cm).
U chytání dravců jsou asi různé motivace.
Pro někoho technika lovu, krása pohlédnout na řeku, odhadnout stanoviště, odkud a jak dopravit nástrahu a jak ji vést.Kontakt, boj, po úspěšném zdolání rozhodnutí, zda dát svobodu. Pro jiného je kouzlo lovu v tom, jak splávek s mrtvou či živou zmizí pod hladinou, či jak jede ke břehu, zda odvíjí pomalu či sedne na místě. Čekání a zásek. Pro někoho ani jedno z uvedeného nehraje roli a hlavní motivací je maso, jak píše Martin M.
Tohle je věc, kterou si každý musí rozhodnout sám. Někdo to řekně tak, jak se věci mají, jiný tvrdí, že pouští a nebere, zatímco.., další pouští ve i ve skutečnosti.
Nejsem přecitlivělý, chytat na živou mi nevadí( vadí mi chytit dravce na měkko a dělám vše proto, abych se zdokonalil. A i díky MRKu se mi daří techniku lovu zlepšovat). Pracoval jsem při výlovech a na údržbě chovných rybníků ,lezl jsem do bláta a dusící se ryby zachraňoval, i den po výlovu jsem procházel ve svém volném čase v okolí loviště, výpusti a stovky rybek převážel do revíru nebo další chovné vody. Mé soukromé skóre je daleko v plusu.
K limitu se nestavím vyhýbavě. Myslím si , že dvacet dravců ročně pro průměrnou rodinu postačí víc než dost. Ryby nerozdávám ( s vyjimkou daru otci, nejlepšímu kamarádovi - dvě - tři ryby ročně celkem, jen ojediněle víc).
Jenže - i stanopvenaá pravidla a limity nebudou k ničemu, pokud nebude:
a) systematická kontrola a tvrdý!!!! postih porušujících pravidla hry
b) vnitřní rozhodnutí - chci nebo nechci vzít rybě život

Martin M. - Profil | Pá 9.1.2004 18:03:54

osprey> uz jsem v nejake jine otazce jednou psal, tak znova: za cely rok vidim mozna tak 1x, ze si nekdo vezme vice ryb, nez muze. vidim i dalsi prestupky, ale ne masareni proti RR. Tvoje argumenty proti zprisneni limitu ulovku opravdu nechapu.
PS: mimochodem mi stale potvrzujete moji domenku, ze odhodlani ke C&R klesa s kvalitou masa.

Osprey - Profil | Pá 9.1.2004 17:19:22

Když to po sobě čtu, vypadá to, že ty kudly kolem 50 cm beru taky. Neberu, to je vážně zločin. Ale štiku kolem 65 cm vidíme doma všichni rádi. A není to zrovna často.

Osprey - Profil | Pá 9.1.2004 17:16:15

mirmen: Jednoznačně se stavím za tvůj názor. V normální sezóně taky asi tři štiky odnesu. Už proto, že žiju v kraji, kde štika 48 cm má vlastně skoro 49 cm a to už je skoro míra a mírová štika se nepouští (no, nedělají to všichni, ale tohle jsem slyšel na vlastní uši).

Martin M.: Různá komplikovaná opatření na omezení počtu úlovků jsou na nic. Většina lidí je bude prostě ignorovat. Mám vyprávět, co se děje na Orlíku, jak to vypadalo na řece po povodni a kolik ryb se v mém okolí upytlačí při stávajícím řádu? Někde doma mám fotku 27 candátů, které si jeden lovec odnesl z Orlíku za odpoledne. Známý mého známého jich snad měl za rok asi 160 ( netahal je domů zrovna po dvou). Ten jeden, kterého já pustím navíc, ten to nevytrhne (a ne, že jsem jich pár slušných nepustil). Musí se změnit spousta věcí než se to obrátí k lepšímu.

All: omlouvám se, ten poměr 0,9 štiky na rybáře je z našeho revíru, celokrajsky je to ještě horší.

Medeo - Profil | St 7.1.2004 23:05:38

Siro: tak to bych chtel videt. To dítě bylo určitě neskutečně klidný. Představa, že mam na při vláčce na prutu štiku 90+ (tipoval bych metr) tak klidnej určitě nebudu. To s MO neni dobrý zpráva. Navíc podmínky pro soukr. vodu jsou tam idealni. Blízko silnice, příjezd k vode......

siro | St 7.1.2004 17:57:42

Brach:svou,děcko patrně nedohnal,kdyby ano vydával by ji určitě za svou.
Medeo:to děcko jí vydolovalo právě na vláčku.
Budeš si muset pospíšit,jako jediná nepatří MO ale několika soukr. vlastníkům.V případě rozkrádání(pardon privatizace) revírů půjde první na řadu:o(

brach - Profil | St 7.1.2004 10:58:18

siro - čí hlavou Karel tlouk o futro?

Medeo - Profil | St 7.1.2004 10:54:04

Vcera jsem si z otce trosku vystrelil a rekl jsem mu, že bude zrušen lov na živou i mrtvou. Rekl mi, že tím pádem končí s chytáním. Takže z tohoto pohledu by bylo dravců určitě více. Ale nejsem si uplně jistý jestli je to ten nejlepší krok.
Siro: Tam musej být pořádny štiky. Opravdu kousky. To je jasny. Ale na vláčku jsou tvé šance značně sníženy. Příští rok tam plánuji nekolik výjezdů. Musí tam být i moc pekny okouni.

Láďa - Profil | Út 6.1.2004 23:40:13

Páni kolegové vidím,že každý má svůj názor a pevně si za ním stojí.Myslím,že bych měl jako zadavatel této otázky,taky vyjádřit svůj názor.Z mého pohledu chytání na živou rybku není to pravé ořechové a já osobně bych to zakázal i když se mi veškeré zákazy protiví,ale tady bych udělal výjimku.O pstruhových vodách z mrtvou ani nemluvě.Určitě není pravda,že by se omezovali tímto zákazem starší či jinak nemohoucí lidé.Je zajímavé,že když chodím kolem vody,tak na tu rybku chytají kolegové ve věku středním a dědové než,aby nahodili rybičku,tak radši houstičku.A pak si myslím,že tu hraje ještě jednu dost podstatnou věc pro zastánce rybolovu na rybku,že zároveň může chytat na druhý prut.Což u přívlače samozřejmě nejde,tudíž teoreticky o záběr,či jednu rybu ve vezírku méně.A na závěr musím říci,že by se určitě zvýšil počet dravců,už jenom proto,že rybičkáři jsou příliš pohodlní nato aby přesedlali na přívlač.

Martin M. - Profil | Út 6.1.2004 22:12:18

mirmen> Vis, pokud jsi v lovu ryb dobrej nebo ti pomaha nejake "zazracne" vybaveni (lod+sonar, lod+krmeni atd.), muzes lehce sklouznout k nazoru, ze tam tech ryb je hodne a ze se nic nestane, pokud si nejakou ponechas.
Mozna by stalo za to pred kazdou zabitou rybou se zeptat, jak by se mi libilo, kdyby si dnes vsichni ostatni take vzali takovou rybu.

mirmen - Profil | Út 6.1.2004 21:22:07

Martin M.- statistiky jsou ošidné.Jestliže půjdeš na podznim na dravce 50x, tak chytíš třebas 20x mírového dravce a zda ponecháš, toť svobodné rozhodnutí ( osobní míra, předchozí úspěšnost atd... mnohokrát probíráno)- třebas 5x ponecháš. Jiný půjde na dravce 2x a 1x chytí.
Zda jsi statisticky úspěšný či neúspěšný lovec či zabiják ( jak chceš), je spíš o poměru návštěv k úlovkům a o počtu rozhodnutí nechám - pustím. Pak ten, kdo pustil 17 dravců mírových, je kvůli tomu , že si ponechal 3 dravce, statisticky větší zabiják než ten, kdo si ponechal jednoho, protože jen jednoho chytil a bere vše. Vážím si víc toho, kdo pouští třebas 80% ze sta atd.atd.

Martin M. - Profil | Út 6.1.2004 19:07:30

honza straus> mimo jine jsem tim chtel i naznacit, ze pokud se tu uvazuje o nejakych limitech odnesenych ryb za rok, tak by se asi mely brat v uvahu i tahle cisla. Tedy zhruba 1:10 stiky ku kaprum. Nebo 1:6, jak psal Osprey (muj odhad 10 kapru byl fakt jen odhad). Prumer 0,9ks je proste prumer a je jedno, kolik lidi dravce chyta. Opet drsne: cokoliv navic v tvem ulovkovem listku znamena, ze jsi statisticky nadprumerny zabijak stik (muzes pouzit slovo lovec, pokud te to pohorsuje ;-)).
Mne by fakt vyhovovalo, kdybych na povolenku mel nejaky limit ulovku a sam se mohl rozhodnout, jak s rybama nalozim.

siro | Út 6.1.2004 17:32:01

Medeo:před asi 20ti dny na pískovně na kterou spolu jezdíme,vyndal nějaký fakan(kolem 10ti let) kudlu 92cm,když mi to Karel řikal tlouk hlavou o futro(bylo na něm znát že mu ji přál;o)!
Takže asi h.... umíme.

Otto - Profil | Út 6.1.2004 16:24:30

Osprey: taky pouštím štiky chycený pod jezem nad jez. Loni to bylo jen u jednoho jezu od začátku dubna do června cca 15 štik lehce přes míru... místní masofilové měli dost kecy, že si nezachytají :-).

Osprey - Profil | Út 6.1.2004 16:03:16

Ten průměr je z vod Jihočeského úz. svazu (tak pus minus - rok od roku je to jiné). Dal jsem to tam, aby bylo vidět, jak málo je těch ryb. Samozřejmě, že průměr je číslo, které tvrdí, že jsem měl k večeři kuře, zatímco já neměl nic a soused sežral dvě.
Ale je vám asi jasné, že když bude o polovinu víc štik, bude to s bídou jedna a půl na osobu a sežerou se taky. A fakt mě drásá, že ryba kterou pustím je za chvilku stejně v háji. Dělám už to, že dravce chycené pod jezem pouštím nad, protože tam někam popojedou a mají větší šanci. Jinak letos jsem vzal jednu štiku, loni po povodni, pravda, víc.
to MM: kapr má u nás průměr 6 ks na osobu

Medeo - Profil | Út 6.1.2004 15:41:31

No pokud je průměr štiky na rybáře pravdivý tak se nedivim, že jsem letos nemel na prute ani jednu nad 60 a neznam nikoho kdo ano a ja mu to mohl věřit. Sama kudla.............
Přitom je mi jasny, že jsou lidi co jich nachytali mraky. A sežřali. Jim závidim. Taky bych si dal.............:o))

Honza Štraus - Profil | Út 6.1.2004 12:15:28

Martin M.: Ať žije průměr a rovnostářství. Zajímavý názor - čekal bych ho spíš od někoho staršího. Znám spoustu lidí, kteří dravce ani chytat nezkouší, já si loni vzal 3 štiky a zase jsem nevzal třeba pstruha. Průměr je vždycky ošidná záležitost.

MacOS | Po 5.1.2004 22:35:38

mě je blízký názor tak jak to píše kataban.
osobně jsem letos chytal na rybku 3x (kazí mě jouza) a nikdy jsem nic nechytil. stačilo mi k tomu asi 5-6 rybek. předtím jsem to nedělal nikdy. na vláčku bylo úlovků relativně dost, řádově 100.
každopádně mám letos v plánu chytit konečně sumce, takže se to bez rybky asi neobejde.
pokud jde o poškozování ryb, mám dojem že nejhorší to bylo s plavanou, protože jsem neměl zkušenosti a někdy jsem zbytečně prošvihnul jemný záběr, a háček 16-18 si ryba pořádně šlukne skoro vždycky. doufám že se letos polepším.

siro | Po 5.1.2004 21:16:39

Carrot:v tom případě jsi ale sežral mých 0,9 štiky:o()

carrot - Profil | Po 5.1.2004 20:53:29

3stiky, 3kapry, 21okouny

carrot - Profil | Po 5.1.2004 20:53:03

tak ja jsem pro letosni rok plus minus PRESNE masar
:D

Martin M. - Profil | Po 5.1.2004 20:27:23

osprey> 0,9ks/os? Zajimave cislo, dekuji. Odhadl bych, ze kapru se odnese tak na 10ks/os. Kdyz to reknu drsne, tak kdo si vezme za rok 3 stiky, tak je stejny "masar" (resp. skudce reviru) jako ten, ktery si vzal 30 kapru. To bohuzel myslim vazne!

Osprey - Profil | Po 5.1.2004 16:09:12

A ještě jedna věc. V konečných statistikách připadá na 1 rybáře 0,9 štiky. Je nás prostě moc.

Osprey - Profil | Po 5.1.2004 16:04:33

1)Skutečně záleží hlavně na člověku, já nemám lov na rybičku v oblibě, ale nikomu to neberu. Každý máme svá kritéria etiky a toho co je dobře. Ale co je zásadní, ty ryby za to nemůžou. Účelem je snad zachytat si, nezraňovat ryby, vrátit jich do vody co nejvíc v co nejlepším stavu a vzít si jen to, co opravdu spotřebuju. A to umí dost málo lidí, ať už chytají na cokoli.
2)Ve vodě nemůže být víc ryb než odpovídá produkčním a stanovištním možnostem daného revíru. Nasazování ročka dravce pomáhá překonat nedostatek generačních ryb v revíru nebo supluje nedostatečný výtěr, ale nezvýší úlovky nijak závratně. Spíše je stabilizuje. Mám zkušenosti i s vysazenými mírovými dravci. Jsou to hodně snadné oběti a i když se rozhází po revíru, jsou rychle pryč. Nevím, jak je to jinde, ale u nás se prostě daří vybíjet revír tak systematicky, že 95% rybářů neví, jak vypadá sedmdesátka štika. Mimochodem - měli jsme člena, který osobně odnesl 20%celkového úlovku štiky z našeho revíru a to zcela podle řádu. Ty ryby se nakonec prostě vždycky odnesou. Loni jsem pustil dvě pěkné štiky, jedna šla ven za tři dny, druhá do týdne.
3)K čemu je nějaký zákaz, když ho nikdo nebude dodržovat. Vždyť se nedodržuje ani současný řád. Ukázkou bylo to, co se dělo loni po povodni.
4)Nad každou úpravou toku po povodních mi nezbylo než hořce zaplakat. Jsou to zločiny páchané na řekách, rybách i rybářích. A bude hůř.
5)Omlouvám se všem za citový výlev a nezřízený pesimismus.

tele - Profil | Po 5.1.2004 15:33:51

problém je pouze v lidech... většinu sezóny pouze vláčím nebo muškařím, ale občas zajdu na dravce i s rybkou. používám jednoháček, tenké kvalitní lanko a nikdy jsem nemel problém s tím, že by se mi ryba zažrala, nebo utrhla celou sestavu. pravda je, že občas zaseknu rybu brzo, ale docílím tím, že poškození dravce je srovnatelné s lovem na twistra. brutálnější mi v mnoha případech připadají woblery. Na rybku se dá chytat šetrně - bohužel spousta rybářů používá k lovu místo splávku "kačenu o nosnosti 2 kg" místo lanka zpuchřelý vlasec 0,50 a trojháky vhodné spíše pro "big game fishing". než se rozhodnou k zaseknutí ryby, tak svolají "kolegy z okolí", aby se šly podívat, jak se jim na prutu oběsila ryba! lov na rybku mě baví, pokud si někdo myslí, že s jeho zákazem docílí nárůstu populace dravců v našich vodách, tak je na omylu.. jeden příklad: Letos jsem vyjel s lodkou na Nechranice na okouny. Za den jsem "na ťukačku" ulovil cca tricet okounů. Střídal jsem twistery a mrtvé rybky (které byly úspěšnější). Ponechal jsem si 4ks okounů nad 30 cm. Když jsem se vratil ke břehu a vázal jsem loď, zeptal jsem se dvou rybářů, kteří se vraceli z lovu, jak to šlo. Odpověď zněla 50 okounů a dve štiky cca 50 cm.. A opravdu - při pohledu na dno pramice jsem zjistil, že nelhali!!! Celý úlovek včetně 15-ti centimetrových okouních miminek přivezli jako důkaz úspěchu! Nástraha? Twistr...

Otto - Profil | Po 5.1.2004 13:25:16

Robert: to je samozřejmě smutné a celé bagrování snad ani nemá cenu komentovat... sám znám podobné případy, např totální devastaci velkého kusu břehu Jordánu v Táboře, teď to vypadá tam jako betonová vana. Nicméně ani onen spor za žabomyší nepovažuju.

Robert | Po 5.1.2004 13:02:17

Každý den chodím okolo té spouště, kterou spáchalo Povodí Vltavy na Úhlavě v Radobyčicích. Viděl jsem i jiné vybagrované a zplanýrované řeky, které se tím proměnily v odvodňovací kanály. Tak mi věřte, že spor vláčkařů s rybičkáři považuji za žabomyší. Možná jenom, že následky skutečných zvěrstev bude možno svést na rybičkáře/vláčkaře.

Otto - Profil | Po 5.1.2004 11:38:02

Pro většinu těch lidí, kteří odnesou od vody každou šupinu a které znám, by zákaz lovu na živou a mrtvou rybku znamenal praktický konec legálního lovu dravců, s přívlačí by se neobtěžovali.

Kataban - Profil | Po 5.1.2004 10:49:03

Mám za to, že problém není v nástrahách, ale v lidech. Kdo odnese od vody všechno co chytne je jedno, zda je to na rybku nebo na gumu. Pokud by však byl zákaz chytat na rybku, určitě by stoupl stav dravců, protože mnoho rybářů, kteří chytají pouze na živou nebo mrtvou rybu, by nevláčelo.

Otto - Profil | Po 5.1.2004 10:27:34

Radek Ch.: tak radikální bych nebyl.

>>> Nevím jak chytáš ty, ale myslím si, že bych si taky vymyslel důvod, proč jít proti tobě. <<<

Mrkni se do mé karty a důvod si klidně vymysli, když Ti to udělá radost....

>>> Když se ti to nelíbí, tak to přehlížej <<<

- tak to opravdu ne.