Zkušenosti s zářivě barevnými vlasci a pletenkami

Na jedné straně je snaha používat co nejjemnější a nejnenápadnější sestavu a na druhé straně někteří vláčí s jasně barevnými (např fluozelená)vlasci a pletenkami. Výhodou má být,že lze dobře sledovat dráhu nástrahy. Ale co na to ryby? Nesnižuje to razantně počet záběrů? Používáte méně viditelné koncové návazce? Neplaší to dokonce ryby široko daleko? Přebije ta výhoda dobré sledovatelnosti vlasce rybářem nevýhodu dobré sledovatelnosti vlasce rybou? Pořád mi to nejde do hlavy. Prosím podělte se o vaše zkušenosti.Díky
Autor diskuse: Standas - , 19.12.2003 dravci - náčiní, doplňky

Forest - Profil | Út 23.12.2003 6:02:47

Rozdíl tam určitě je, ale není to zase až tak zlí. Letos se dařilo v jednom rameni Moravi, kde je hodně dřeva chytat na pletenku krásny jelce i na podzim. Pletenku prostě používám, tam kde by se lov "prodražil",jinak na monofil. Barva je celkem nerozhodující.

Osprey - Profil | Pá 19.12.2003 16:32:31

Pletence moc nedám, používám monofilní vlasce. Při přívlači na barvě většinou moc nesejde, ryba se soustředí spíš na nástrahu. Její výběr a funkce je daleko důležitější. Spíš budu řešit otázku průměru vlasce, aby mi nástraha optimálně chodila, než to, jakou má vlasec barvu. V průzračné vodě to vliv mít bude, ale u nás moc průzračná není a rozdíl mezi fluo a normál jsem nepozoroval. Za jistých okolností mi ale dobře viditelný vlasec pomáhá ještě lépe vést nástrahu. Prostě jestli nebydlíš zrovna u horského plesa s křišťálovou vodou, tak vybírej barvu vlasce spíš s ohledem na potřeby chytání než ze strachu, aby ti neplašil ryby.
Pletenka je v mnoha ohledech jiná než monofil a ve vodě vidět je. Tuto nevýhodu však vyvažuje jinými pozitivními vlastnostmi a je na tobě, aby sis vybral sám, ať už ti sem napíšeme cokoli.

vicx | Pá 19.12.2003 15:55:55

medzi šnúrou a silonom rozdiel je!!! a veľký! povedal by som tak 8:1 v prospech silonu. platí to ale na malé ryby (do 50cm) pri veľkých som si ten rozdiel nevšimol. :-) pri posledných rybačkách bol pri lovení zubáčikov a ostriežov priepastný rozdiel :-/ možno to je tým, že sa čistí už voda

Shimano | Pá 19.12.2003 11:49:59

Mě jeden chlap říkal že fluo vlasce ryby nevnímaj
protože to prej vypadá ve vodě jako nějaká řasa..
Tak nevim nevim...

Otto - Profil | Pá 19.12.2003 9:24:16

jk: to byla náhoda. Štice je putna, co tam máš.

jk | Pá 19.12.2003 9:11:03

ked som chodil vlacit s Bloodom on mal pletenku ja 0,22 monofil a fakt je ze asi som mal viac stuk na palici. Ked pletenku vymenil za monofil, hned stuka. Do istej miery asi nahoda, ale....(kam chodime je vacsinou priezracna voda - stojak)