Privatizace revírů

Zajímal by mě Váš názor ohledně privatizace revírů na tekoucích vodách. Hospodaření na některých mě známých pstruhových revírech je prováděno způsobem, že nasazování je pouze "papírové", vše jde do RMV, při nejleším se ryby vysadí na místním rybářům známé místo (pod chalupy fukcionářů) v jim známý termín a vše se v několika dnech vychytá. Další nelogičnost, je, že na revírech, kde nejsou ryby, nic se nechytne, nic nezapíše, a tím nic se také nenasadí, výsledkem je prázdná voda která prázdnou zůstane. Nebo se na některé úseky (a ne malé) nenasazuje s odůvodněním, že vše stejně vychytají chataři a pytláci. Pak některé dlouhé úseky řek, ale i celé revíry jsou v podstatě bez ryb, nebo vzhledem k jejich úživnosti a charakteru s opravdu ubohou obsádkou. O spoustu revírů, či jejich částí některé MO prostě nejeví žádný zájem, nestálo by za takové vody dát do privatizace? nebo aspoň změnit hospodařící organizaci?
Autor diskuse: Filip - Profil , 18.9.2003 všeobecné - RŘ, MO, svazy

dantex | Pá 26.9.2003 14:17:44

Véna S.: s těmi daněmi se mýlíš. Zákona o daních z příjmů §19 odst. 1 písm. a) jsou od daně z příjmů právnických osob osvobozeny členské příspěvky podle stanov přijaté občanskými sdruženími (kterým je i MO ČRS). Ve stanovách ČRS je totiž napsáno v § 3 odst. 5: Členský příspěvek se skládá:
a)z jednorázového vstupního peněžního příspěvku (zápisné)
b)z pravidelného peněžního příspěvku
c)z pracovního ročního příspěvku, který je možné nahradit finančně
atd.
Máte-li toto ve stanovách jste, tak nic neplatíte.

Robert | Pá 26.9.2003 12:12:00

Véna S.: V téhle zemi jde všechno jednoduše ojebat. Tu padesátku, kterou vybereš, nazveš vratnou zálohou pro případ, že se dotyčný dostaví na brigádu. Pokud se nedostaví, záloha propadne a je to.

Véna S. - Profil | Pá 26.9.2003 11:34:08

brach: nejhorší na tom je, že když chceš platit brigádu, musíš z toho odvest daně. Takže 50ku vybereš, ale musíš zaplatit víc. Jedině že by jsi měl prachy bokem na černém fondu, ale to by Ti na to brzy někdo skočil a bylo by to ještě horší.

Frk - Profil | Pá 26.9.2003 11:16:29

brach/ Nejhorší je, že ikdyž máš pravdu, tak to asi tak lehko nepůjde.
Taky jsem to chtěl zkusit, ale :1)byrokracie je strašná věc a ...
2) Kdyby se ti to povedlo tak se stejně najde někdo, kdo začne usedavě plakat, že tím ožebračuješ organizaci. Věř tomu, že Češi nemají pláč rádi a tak...

brach - Profil | Pá 26.9.2003 9:55:20

Český syndrom brigád - kam, zmizelo to nadšení. U nás to není jinačí. Zaplatit povolenku, event. brig. hodiny a jen chytat. Dokonce jsem to chtěl řešit tím způsobem, že si potřebnou práci budu objednávat. Takže: člen zaplatí za neodprac. hodinu 50,- Kč a pak mi přijde na placenou brigádu, kde mu vyplatím 50,- Kč/hod.
Když vezmu věkový průměr výboru - zde to není tak špatné - 48,6 let a věkový průměr hospodářského odboru - 56,6 !!! let, jímá mě hrůza.
Na členských schůzích končím svojí omletou větou -přijďte kdokoliv a kdykoliv pomoci. Přijďte do výboru, nebo za mnou, se svými názory, radami, postřehy. Za 14 let přišel jediný - pouze žalovat.

Véna S. - Profil | Čt 25.9.2003 7:48:09

Osprey: souhlas. Máme 20 ha chovných rybníků a táhne to doslova několik lidí. Členstvo zná pouze práva a chce jen požitky. Aby přišel někdo na brigádu - ukrutný problém. Až ti nadšenci skončí, a to nebude dlouho trvat, bude krušno. Můžeš členstvu říkat horem dolem, že je lepší, když si ryby odchováme sami, že aspoň víme, co si do vody dáváme, ale zbytečně. Řeknou ti, že se ryby dají koupit i za levno a větší. Nechtějí pochopit, že za levno se ryby seženou když je přebytek, pokud je nedostatek a byly takové roky, tak jen za draho a ještě to nejhorší co někde zbyde. Ryba omlácená, zaplísněná, která po vysazení popadá. Ale to jako by člověk mluvil do dubů.

stilet - Profil | Čt 25.9.2003 0:02:22

Osprey: přestože si o sobě myslím, že jsem optimista, s mrazením v zádech s Tebou souhlasím.

Osprey - Profil | St 24.9.2003 14:25:03

Nevím, jak kde, ale u nás se činnost MO hroutí. Členstvo si chce zaplatit a chytat. Nic víc je nezajímá. Cokoli jsem chtěl udělat pro náš zdevastovaný revír po povodni, nikoho nezajímalo. Nedaleký Orlík byl plný kaprů...
Svaz stojí na své vnitřní struktuře a práci stále se tenčící hrstky nadšenců. Až si ho pár vychytralých hajzlů začne rozdělovat mezi sebe, moc lidí se neozve. Ozvou se, až zjistí, za kolik a jak si v budoucnu zachytají a to už bude pozdě.

xycht - Profil | Po 22.9.2003 10:43:47

mirmen: Docela přemýšlím o tom, jestli by to nechtělo trošku tenhle návrh spolu s autory, trošku mediálně proslavit :o) Aby si lidi pomalu začali zvykat na cedule zákaz koupání, zákaz rybolovu či zákaz vstupu do řeky, protože řeka panu XY :o) Nejsem proti osobnímu vlastnictví, sám taky něco mam,ale privatizovat řeky a potoky to je fakt neuvěřitelný

mirmen - Profil | Po 22.9.2003 8:51:44

red.foot
kéž by to zůstalo u znění.Inzeráty koupím kapra jsou jen vrcholem pyramidy.Vraťme se k tomu za deset let.

red.foot - Profil | Po 22.9.2003 8:06:38

mirmen : to zní jako bukowski

mirmen - Profil | So 20.9.2003 22:13:21

xycht:
To je naprosto jednoduché.
Peníze vládnou světem.
Máš-li parkoviště ve středu města - vyděláváš na prodeji parkovného.
Máš-li tržnici - vyděláváš na pronájmu prodejní plochy.
Máš-li rybník - oploť ho či nech hlídat občas agenturou. Nasaď ryby nebo to nech udělat pár zmrdů podmáznutejch např. v některé okolní MO za peníze svazu. Nebo kup kapry za 10 000. Pak prodej své povolenky.
Máš dáti - dal.
Nic víc.

Rybníky a privatizované vody dojdou.

Co zbývá k prodeji povolenek?

Potoky a řeky.

Jak to prosadit?

Najmout si odborníky a politiky. Šikovnej zmrd najde skulinku v právu a jestli skulinka není, tak stačí máznout pár zmrdů v politice. Nadnese se to v parlamentu, nejdřív zkusmo i svědomím, že to napoprvé či napodruhé neprojde.

Pak se to za pár měsíců či za rok-dva zkusí znova.

Socdemáci u moci to asi nepovolí, přišli by o hlasy.
Modrej pták si myslí, že trh zvládne všecko.

A supi čekaj.

Dočkaj se.

xycht - Profil | So 20.9.2003 21:49:31

mirmen: Jen by mě zajímalo v čí palici se tenhle "nápad" zrodil, chtěl bych toho vola vidět...

mirmen - Profil | So 20.9.2003 20:35:01

xycht: podmáznutí ( lépe řečeno "zalobovaní") političtí zmrdi si vyhrabou příklady, na jejichž základě to budou v čímsi zájmu obhajovat, určitě šáhnou po " kladné britské zkušenosti"!
Klausík a jeho comandos jsou tchačerovci, těm se o detaily nejedná, trh vše řeší ( škoda jen, že některé "osobnosti známé z medií" tohoto ražení už sedí nebo na to teprve čekají.
Jinak, v žádné partaji jsem nikdy nebyl a ani být nehodlám, a lépe vpravo než vlevo.
Ohůledně privatitace jsem ale skeptik. Podstatná není ani tak privatizace sama o sobě, ale to, kdo s privatizovaným bude zacházet.
A bohužel, supové se na mršiny slétají jako první. Pokud vím, tak sup se chová podle supí povahy. Omlouvám se supům za přirovnání.
Jaká je povaha lidských dravců - privatizujících ( omluvám se slušné menšině)?

xycht - Profil | So 20.9.2003 13:31:44

Jen tak na okraj, říkal jsem o záměru privatizovat tekoucí vody několika mým známým (nerybářům) a ti opravdu žasli, že je vůbec možné, že někdo něco takového může navrhnout :o(
Stejně je to ale vychcanost, někdo si koupí některou část řeky a při větší vodě mu tam ryby splavou takže se nějakýmu chytrákovi revír zarybní bez větších nákladů (nebo minimálních),ale povolenky bude šponovat hlava nehlava. Myslím si,že v tomhle státě by se jich našlo spousty, bohužel :o( Jen chci podotknout, že nemám nic proti podnikání (sám podnikám) a tržnímu prostředí,jen si myslim,že všude se "trh" pustit nedá a to je podle mě přesně tenhle případ.

xycht - Profil | So 20.9.2003 13:22:43

Standas: Souhlasím,ale tam kam většinou chodím na ryby, tak je klid a téměř nedotčená přírodě, máš pravdu, že obecně to samozřejmě neplatí. Ale na tý privatizaci jsme se shodli a to je hlavní :o)

pavel | Pá 19.9.2003 20:44:26

brach: jenže ty jsi jeden z mála funkcionářů, který znám, a s nimiž se dá normálně lidsky mluvit. Třeba to, jak máte u vás zařízený brigády. Když jsem něco podobnýho navrhnul MO, tak mě měli za cvoka (nedokáží pochopit, že nemám v soboty čas, protože ještě dopoledne jsem v nemocnici). Hele, vzali byste mě za člena, když jezdím na vaši vodu 2x ročně a jinak chytám v MB a Ústí?

Pan Slamáček | Pá 19.9.2003 14:35:38

Marin> jsi na omylu.
brach> necaroval jsem :-))
rf> no to je pravda

Marin | Pá 19.9.2003 13:58:47

RF: už ten klobók nemá, negdo mu ho "zprivatizoval"

brach - Profil | Pá 19.9.2003 13:53:53

Slamáček - určitě jsi chtěl napsat pušku (to je tvoje čarování z češtinou)

red.foot - Profil | Pá 19.9.2003 13:41:55

stačí, když si vezmeš klobouk

Pan Slamáček | Pá 19.9.2003 13:23:32

brach> a co ja? mam vzit nejakou musku? :-))

brach - Profil | Pá 19.9.2003 13:12:33

Dobře, tak ty bys mohl vzít bejsbolku..

Standas | Pá 19.9.2003 12:00:13

xycht: V předposlední větě si v podstatě odpovídáš na poslední větu-otázku. Privatizace tekoucích vod nemá řešit to co na jejich stavu může vadit rybářům nebo komukoliv rozumnému - a to za ne že by toho nebylo dost. Má dostat komerci tam kde ještě tak moc nepronikla. S tou krásnou a nedotčenou přírodou už bych byl opatrnější.Nicméně změny které by nastaly po případné privatizaci nechci domyslet. Brach:Pípáky nemám rád. Ale před tím parlamentem by nebyly špatné.

xycht - Profil | Pá 19.9.2003 9:15:57

Jsem zásadně proti privatizaci tekoucích vod a jak MP tak i P. Vidím za tím úmysl, dostat komerci tam kde nyní panuje klid a kde je krásná, nedotčená příroda. Jen by mě zajímalo komu vadí současný stav tolik vadí, že neváhá lobbovat i v poslanecký sněmovně.

doskok | Čt 18.9.2003 14:05:55

Já si myslím, že privatizaci vod je třeba bránit všemi prostředky. Jakmile dojde k rozkulačení ČRS a MRS, nikdo už to nedá dohromady. Přes všechny připomínky, které k těmto institucím jsou. Pak po privatizaci se rybařina stane sportem pro vyvolené, co si to budou moci finanančně dovolit. Či bude rybář vázán na 1 - 2 revíry a nic více. Jiná věc je způsob zarybňování, metodicky i v praxi. Např. znám řadu rybářů, kteří si dopisují úlovky, které nechytili, aby bylo v další sezóně lepší zarybnění v uvedeném revíru.

brach - Profil | Čt 18.9.2003 14:05:41

Je to těžký, uznávám, proto si nechávám vše schvalovat na VČS a potom to, jako usnesení posílám na HO ÚS. Jsem rád, že existuje MRK, kde neustále objevuji nové věci, vyčtu, co trápí
v ě t š i n u rybářů a snažím se, aby se o tom dozvídal i ÚS v HK.

mirmen - Profil | Čt 18.9.2003 14:01:04

Proti privatizaci( mohu se vyjádřit jen MP vodám, ohledně P už nemám přehled)
Doporučuji věnovat pozornost tomu, co se jmenuje Aarhuská úmluva a vyjadřovat se k zásahům do krajiny ( regulace, jezy,zavážení či neudržování ramen apod.). Původní říční druhy mají rovněž ( nejen kapr) vysokou regenerační schopnost a na mnoha místech by postačilo po poradě s odborníky obnovit podmínky pro vznik nových trdlišta úkryta plůdku. Podoustve, cejni, tloušti, candáti, okouni, líni ,plotice atd. na zlepšení podmínek k výtěru zareagují a v revíru se to zcela jistě projeví.
Pochybuji, že by majitel např. 5-ti km úseku řeky a vydavatel povolenek věnoval péči výtěru či vysazování, když mu ryby s velkou vodou splavou.
Jeho zájem bude v rovině má dáti - dal.
Péči řece podle mého názoru je možné dát na dvou úrovních:
a) komunikace mezi MO ČRS , v jejichž péči je tok.
- brigádnická práce členů,
- místní vyhlášení míry ( dle znalostí obsádky),zákazu lovu, způsobů lovu
- podpora místního odchovu na jezírkách ( bílá ryba, cejn)
b)regionální - správní úroveň
- účast na řízeních ke stavbám vodních děl, k provádění regulací atd. - viz. Aarhuská úmluva

Jirka D. - Profil | Čt 18.9.2003 13:53:05

brach - víš ono je to těžké, možná že jsem už na všechny funkcionáře alergický. Taky jsem v organizaci na Zbraslavi a tam je nezajímá problém Rozkoše, Mušova atd., což jsou vody které zase zajímají mne.

jeníček - Profil | Čt 18.9.2003 13:49:29

jirka: http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=4&CT=312&CT1=0 jinak na hlavnim menu psp přes dokumenty, pak sněmovní tisky a tam už sou rejstříky

jirka | Čt 18.9.2003 13:44:37

Kde to na tom psp.cz je?