Velké boilie

Jak nastražit nejlépe velké boilie 25- 40 mm.Jak velky použít háček a jak velký odstup od háčku použít?Je možné použít D systém?Co se vám nejlépe osvědčilo?
Autor diskuse: robi - , 7.9.2003 kaprařina - náčiní, doplňky

ivo | St 10.9.2003 21:23:45

Rick: myslím, že je to vcelku normální. Každý máme své zkušenosti a oba zřejmě lovíme na odlišných vodách. Proto je fajn, že si tady ty zkušenosti a poznatky můžeme vzájemně předávat.

Rick - Profil | Út 9.9.2003 16:29:12

To je zajimaví, mám opačný zkušenost než Ivo. Použival jsem casto big ball (40-70 mm)v velmi prochytaní vody v oblasti kde kapr se jenom držuje a vlastní ne futruje. Vzali i jenom pro zajímavost. Montáž byl jednoduch návazce o délku tak 20 cm. Malý háček 6-8 v pulce rovný usek protahnuti přes cely boilie. Tak aby byl uplne na krají a výstál z boku. Systém byl takový že kapr vzal boilie do huby , háček tak zklouznul ale přy čestu ven neměl dostak místo aby se nezaháknul. Tohle jsem viděl na vlastní oči a reakce kapr byl komičky. Protože měl plno hubu nemohl moc foukat a jen tak se klepal. Lepši je tyto boilies dělat měkky aby při záseku odpadly jínak hrozi vypáčeny háček. 40 byly pro ryby do průmer 10-15 kg, 70 mm už od 13-20 kg a to velko hubní rasy. Standartní sazany stači 40-ku

LUKAS-S. - Profil | Po 8.9.2003 21:18:13

Ano i to je samozřejmě možné, ale je třeba zvážit proč tomu tak je.Zřejmě se jedná o vodu, která je chudá na přirozenou potravu, to by vysvětlovalo tu nenažranost malých ryb.Je třeba v prvé řadě dokonale zmapovat vodu a určit místo, kde se vyskytují malé ryby v co nejmenším množství, tam je větší pravděpodobnost záběru větší ryby.
Na většině vod jsou místa, kde velcí kapři tráví většinu času, je třeba taková místa lokalizovat.
Což není jednoduché a může to trvat i několik týdnů v takových případech je ECHOLOT nedocenitelný.Pokud se přece podaří najít takové místo musí bít vnadění střídmé a nenápadné stačí nastřílet KOBROU nebo PRAKEM pár kulí a doufat, že to výjde.

ivo | Po 8.9.2003 21:01:26

robi: hodně štěstí.

robi - Profil | Po 8.9.2003 11:03:26

Všem moc díky, zvážím to a nějak to dopadne.Robi

Marda - Profil | Po 8.9.2003 9:54:00

Kamarád je už týden u vody a neustále se potýká s velkým množstvým záběrů malých ryb (3-6kg). Včera mi psal SMS že mu kapr 2,5kg zabral na dvě 30mm boile, háček MARUTO E1 (kotva jako krá..) Zavezeno měl 30m od krmného fleku :o( Bojku krmí boilím, kukuřici pak 25m před ní, aby droboť odlákal. (Jo neni to placená voda!) Takže v otázce eliminace záběrů od malých ryb zatím nic nového....

ivo | Ne 7.9.2003 23:08:33

Stejně jako Lukas-S používám boilí o průměru max 25 mm. Nemyslím si, že by velké koule odradily menší ryby. "Třicítku" boilí nasaje spolehlivě i padesátník, což se mi stalo v minulosti několikrát, proto vím, že velké koule tento problém spolehlivě neřeší.Pokud jsi přesvědčen o přítomnosti velkých ryb v revíru, kde je značný výskyt menších kaprů, tak zkus prokrmit menšími nástrahami vytipované místo na dně a nástrahu umísti kousek opodál ,cca 5-10 m od zakrmeného prostoru. Větší jedinci jezdí většinou na okraji hejna nebo jsou to samotáři, kteří se určitě nerozkodnou vtrhnout na zakrmneý flek a se slovy "vypadněte frájové, tady teď budu žrát já" toto místo obsadí. Periférie zakrmeného místa je velmi nadějná na ulovení větších ryb. Ovšem tutovka to není, ale to jistě chápeš.

robi | Ne 7.9.2003 18:47:42

Vím že tak velké boilie není ideální ale chtěl bych co nejvíce eliminovat záběry od menších ryb a neznám jiný způsob jak toho dosáhnout.Dobře,prodloužím návazec, ale stejně stále nevím jakou zvolit vzdálenost boilie od háčku.Někde jsem četl že k 28 mm bolie dávají háček velikosti 2 a boilie dávají dal(asi 1 - 1,5 cm od obloučku háčku).Myslíte, že by to mohlo fungovat?

LUKAS-S. - Profil | Ne 7.9.2003 10:12:12

Já zásadně krmím boilím 18-20mm né menším a nastražuji průměr 20-25mm, zvětším nemám zkušenosti.Viděl jsem už chytat na boilí o průměru 30mm, zdá se mi to zbytečně moc i zásek může být dost problematický navíc jak už podotkl IVO háček by měl bít úměrný nástraze, což u boilí 30mm už by byla pořádná kotva.Myslím, že nástraha takového průměru může u ryb vyvolat nedůvěru, navíc by trvalo mnohem déle než by jsi ryba na tak velkou nástrahu zvykla.Boilí kolem 20-25mm je dostatečně velké, aby ho větší kapři bez problému konzumovali.

ivo | Ne 7.9.2003 9:19:52

Pokud používám abnormálně velké boilí, tak si jej raději vyrábím sám, a snažím se , aby bylo co nejlehčí (větší obsah lactalbuminu či vaječného albuminu).Kapr totiž (pokud má možnost to svými smysly posoudit)podřizuje velikost podtlaku při nasávání potravy právě velikosti potenciálního sousta. Tedy, čím větší sousto-tím větší podtlak, což je vcelku logické.Navíc, pokud bude naše nástraha velká (myšleno průměr cca 30 mm)a ještě ke všemu lehká, bude větší pravděpodobnost, že kapr toto velké boilí nasaje hlouběji do tlamky. Velikost háčku podřizuji velikosti nástrahy ale jsem zastáncem přeci jen menší velikosti háčků, které mají větší volnost pohybu(tudíž i větší šanci se zaseknout do tkáně)a rovněž méně ovlivňují pohyb samotné nástrahy. Délku návazce volím o něco větší-cca 40 cm. "Déčko" bych v tomto případě raději nepoužíval a snažím se raději schovat háček za nástrahu.