Voda do akvárka.

Chci si pořídit akvárko s rybama z přírody(bolen, okoun a plotice). Jakou vodu mám použít. vodu z řeky, nebo chlorovanou či destilku? děkuji
Autor diskuse: Terry - , 19.8.2003 všeobecné - ostatní

brach - Profil | Po 25.8.2003 6:19:29

Sikula, zapomínáš na přirozený rozklad, na odběr různých prvků rostlinami, i bakterie udělají své. Vodu z vodovodu, kterou používám jsem chemickému rozboru dosud nepodrobil, protože to za třicet let, co mám akvárko, nebylo potřeba.:))

Sikula - Profil | So 23.8.2003 14:58:45

Jo, to s tímk překrmováním, to je taky supr věc. Jedenou, když jsme jeli na dovolenou, tak jsem nechal krmit babičku. Ukázal jsem jí, aby tam dávala půl lžičky (plastová, z ochutnávek z Tesca).Když jsem přijel, tak jsem ani na rybky neviděl, jak byla špinavá. Na otázku, Co se s těma rybičkama stalo? My bylo odpovězeno, že nic, že to nečistili. A sprdla mě, že jsem jí tu nechal málo krmení. Jen 1 krabičku, aže museli dokoupit. Bybička jim dala (projistotu, aby nestrádaly) půl krabičky (každý den!!!!).....

Sikula - Profil | So 23.8.2003 14:53:18

Brach: No, když to vezmu teoreticky, tak dospěju k tomuto (kdyžtak mě oprav). Voda, která se odpařuje je čistá (bez příměsí = destilka = pouze molekuly H2O))=> ostatní prvky (Fe, N, P, ...)v akváriu zůstávají => když dolejvám vodu, a nedolejvám "čistou" (bez příměsí, ....), tak s ní přileju i ostatní prvky, který ve vodě jsou (Fe, ...) => Počet molekul ostatních prvků vzrůstá => voda je čím dál, tím tvrdší. Je to tak? V mým akváriu je to vidět líp, protože mám vodu ze studny, která má velmi vysoký obsah železa a vápníku, takže na skle mám "vodní kámen" Nejlíp to bylo vidět, když jsem měl rybky ve třílitrovce, a zapoměl je tam. Voda se vypařila a ve sklenici mi zbyl pouze vodní šutr. Heč

medvěd | Pá 22.8.2003 10:18:28

Mám akvárium na 600 l a v něm cichlidy z Tanganiky.S vodou většinou problémy nedělám,prostě jednou za dva týdny čistím filtry,stáhnu třetinu akvária hadicí,tu pak připojím na vodovod a tu třetinu doplním.Nikdy jsem nesledoval,že by to rybám nějak vadilo.

brach - Profil | Pá 22.8.2003 6:10:23

Protože mám asi dvoustovku akvárko (mimochodem - můj výrobek), vypaří se mi tak litr za dva-tři dny. Vedle akvárka stojí nádoba s vodou z vodovodu a stojí tam minimálně 24 hod, než ji doleji do akv. Vodu jsem neměnil v jednom případku tak 5až 8 let (kdo si to má pamatovat - v mým věku). K výměně vody mě donutí většinou manželka, když chce, abych vymyslel jiné dno, jiné rostliny a jiné rybičky. A hlavně to je, když mi vychcípá většina rybiček - samozřejmě stářím !! A ten biotop - za prvé se mi podařilo trefit místo v bytě, kde jsou světlo a stín vyvážené, což znamená, že se mi na skle netvoří ani zelená řasa (moc světla), ani řasa hnědá (málo světla). Rostliny mi jdou tak, že je musím jednou za měsíc protrhávat - takže nehrozí ani nedostatek kyslíku ve vodě. A hlavně - nepustím ke krmení svoju ženu, která má tendenci rybičky překrmovat = bordel na dně (na který kašlou i moji speciální šnečci), tlusté a "dejchavičné" rybičky. A šnečci - nemám žádného z těch, které jsi přesně pojmenoval. S rybičkami (dejme tomu ze Zverimexu) jsem přinesl ty klasický červený šneky, kterých se samozřejmě nemůžu zbavit a ty "trojúhelníky" jsem dostal od kamaráda, který je dostal od kamarádu, atd. a nikdo neví, jak se jmenují. Zkusím to zjistit .

Sikula - Profil | Čt 21.8.2003 21:28:45

brach: A dolejváš teda co? Normální vodu, destilku, nedolejváš,...? A jak to děláš s výměnou vody? Měníš, neměníš (pokud, tak jak dlouho už neměníš...)?

Šneček ve tvaru trojůhelníku? To mi nic neřiká. To je ze zverimexu, nebo z řeky? Nejznámější šneci jsou: plovatka bahenní, okružák ploský a ampulárie (ta je akvarijní - velká, žlutá, nebo hnědá), neni to jeden z nich?
Ale jinak jo, s biotopem mají kolikrát problémy i zkušení akvaristé (jako např. já :o)) )

brach - Profil | Čt 21.8.2003 6:04:52

Pokud nepoužíváš filtr (jako já) a nepoužíváš odkalovač (jako já) a nepoužíváš ani hadici (jako já), pořiď si šnečky (jméno neznám, ale mají tvar rovnoramenného trojúhelníku) a ti dentrit a jiný sajrajt v pohodě zatáhnou do dna, takže budeš mít povrch dna čistý. Protože nemám nic z výše uvedených čistících zařízení, potřebuji získat správný biotop, kdy dojde k rovnováze mezi vodou (PH apod.), světlem (tvorba řas na skle), rybičkami, rostlinami (dostatek kyslíku ve vodě) a i dnem (složení dna má taky něco do sebe)a nakonec i ti šneci, kteří mi dno čistí (vlastně i sklo) a zároveň dodávají rostlinám živiny.

Sikula - Profil | St 20.8.2003 22:54:27

Odpařená voda se dolejvá a přesto by se měla voda jednou za čas měnit. Jinak destilka je na doléváí nejlepší, jelikož TO, CO SE VYPAŘÍ JE VLASTNĚ TAKY DESTILKA, takže tam máš pořád stejnou tvrdost. A vodu z řeky tam klidně můžeš nalejt taky, protože každej filtr by to měl vyčistit. A pokud nemáš filtr, tak si to sedne a vybereš to odkalovačem a pokud nemáš odkalovač, tak to vybereš normální hadicí....

Daba | St 20.8.2003 14:51:13

A je zizala had? :)

brach - Profil | St 20.8.2003 13:38:53

To by byla dobrá otázka: Pijou ryby?

pepe - Profil | St 20.8.2003 13:26:43

Podle mého názoru rybám vadí ve vodě z vodovodu nejvíce chlor. ten se vytratí zhruba do 24 hodin.
Dolejvat odpařenou vodu lze rovnou z vodovodu, to malé množství jim nevadí. (A když vadí, dobře jim tak). Destilku určitě ne, ta je "hladová" a rozpouští se v ní minerály atd.. V tej by se ryby časem rozpustily ?? Asi jo. Voda z řeky by byla nejvhodnější, ale určitě nebude tak čistá aby akvárko dobře vypadalo. Závěr : Nejlepší je voda z vodovodu. Když jí můžu pít já, tak ryby taky.

brach - Profil | St 20.8.2003 6:39:25

Sedlo - odkud máš výměnu pětiny vody jednou týdně? Pokud vím, než se v akvárku vytvoří dobrý biotop, trvá to pěkně dlouho. Dolévá se pouze odpařená voda.

Sedla - Profil | Út 19.8.2003 18:32:11

Jak píše Golem. V akvaristice koupíš přípravek AKVAREGULÁTOR, který já dávám nějakých 2 - 3 ml do jednoho kýble vody, kterou napouštím přímo z vodovodu. Proud vody přípravek, který je modrý dokonale rozmíchá a můžeš vodu hned nalévat do akvária. Ideální je měnit tak pětinu vody v akváriu každý týden a nebudeš mít problém. Zároveň je to množství, které rybám nevadí, i kdybys tam nedal zrovna nejlepší. Samozřejmě hodně pomáhají rostliny, které jsou schopny poutat spoustu nečistot a využít je. Přípravek který popisuju odstraňuje nejen chlór, ale i těžké kovy. Mám to odzkoušené i na terčovcích, což už je rybka dost choulostivá.

siro | Út 19.8.2003 16:54:37

Já si jezdil pro vodu do lesních studánek.
Destilku a převařenou vodu rozhodně ne.To už by bylo lepší hodit je rovnou do chlorovaný vody.
Udělej co radí brach a nemuže rybkám nic vadit.
U nové akvárium nechávam stát aspon 14dní(ph se ustálí dle potřeby kytek).Podle známého ph pak lépe vybereš vhodné rybky.

Golem | Út 19.8.2003 13:55:56

Jeste v akvaristice prodavaji ruzne pripravky, ktere se pridavaji primo do vody z kohoutku a cca po 2 hod se muze pouzit i pro akvarijni rybky. Mozna bude dobry jeste neco proti plisnim, i kdyz ty nase ryby by mely byt odolnejsi.

brach - Profil | Út 19.8.2003 5:40:06

Vodu z kohoutku nech aspoň 24 hod odstát. Do akvárka písek a rostliny, vytvoř si prostředí, dodej vodu a nech to aspoň 2-3 dny ustát (lépe je aspoň 14 dní i déle). Pak dodej ryby.

HrubecT - Profil | Út 19.8.2003 0:32:09

Z kohoutku a nech ji aspoň den odstát. Nebo to akvárko napusť tyden před tím,než tam dáš ty ryby....