Kukurice

jak prechovat varenou kukurici po 14-ti denni rybolov???

Mário | St 9.7.2003 9:13:57

Benvenuto > ta kuku je tim nasáklá tak vtom nevidim rozdíl, tej slivovice je fakt škoda to súhlasím :o)

Benvenuto | Út 8.7.2003 15:53:21

To Mário: nekrmím, používám ji jako konzervant nikoli jako Dip. Klasické slivovice je mi líto použít, tak aspoň "vyskočky" nějak využiju. B.

Mário | Út 8.7.2003 12:38:04

Benvenuto > ta vyskočka neni vhodna ani pre cloveka a tym krmiš ryby?

Benvenuto | Út 8.7.2003 10:45:15

Já vařím kuku následovně: do tlakáče nasypu kuku ( do poloviny ), pak přidám vodu 5 cm od vrchu a vhodím 10 tablet Dianeru 500 - umělé sladidlo. Přidám popř. koření a za 4 hodiny ( kuku nasákne ) doplním vodu skoro až po vrch, zavřu a dám vařit. Za 15 minut tlakáč píská, tak jej předělám na menší plotýnku a pozvolna vařím ještě 35 minut. Nechám hrnec s kuku vychladnout, opět jej doleju vodou až po vrch a postupně odebírám na krmení. Každý třetí den sleji vodu a dám čerstvou. Takto mi kuku vydrží 14 dní, v lednici 4 týdny. Ještě se mi nestalo, že by mi něco zkyslo nebo zkvasilo. Když jedu k vodě, nechávám hrnec s kuku ve stínu a každý druhý den vyměním vodu. Zkuste to a uvidíte. Pro dlouhodobé uchovávání ( i 1 rok ) je vhodné menší množství kuku zalít slivovicí ( nejlepší jsou "vyskočky" ) a vodou 1:1 a lehce nálev posolit. Tuto "ožralou" kukuřici preferují zejména cejni. B.

Robert | Út 8.7.2003 8:22:34

Raďošek: Dýl vařit. Pokud to chcete uchovat dýl (nebát se použít zapomenutou od loňska), pak do sklenice přidat lžíci octa (v kyselým neroste Clostridium botulinum).

Raďošek - Profil | Po 7.7.2003 15:12:38

Tak jsem zkoušel kuku zavařit, přestože se první dva dny jevila slibně, tak začala kvasit a už je zase v zemi ;(
Něco bylo špatně

kostik - Profil | Čt 3.7.2003 19:10:14

Kukuřici vařim podle toho jak ji mám dlouho namočenou. Většinou ji mám namočenou tak 24 h.a vařim necelou hodinu.Když ji namáčím tak tam přidám i aromata, které kukuřice při namočení nasákne do sebe.
Dushane uvařenou a vysušenou kukuřici si namáčím potom každý den u vody,protože se kazí zhruba po jednom dni. Záleží na teplotě vzduchu.

Dushan | Čt 3.7.2003 8:57:29

Kostik: jak dlouho ti vydrzela uvarena - vysusena - znovu namocena kukurice ? Kolik dni ?

Venda | St 2.7.2003 16:05:47

nevim jak dlouho vaříte normální kukuřici, jednou jsem to zkoušel a připadalo mi to nekonečný. Podruhý jsem jí šoupnul na hodinu a půl do papiňáku a byla perfekt.

kostik - Profil | St 2.7.2003 9:29:30

Tato otázka mi dlouho vrtala hlavou.Nemá cenu si brát na 14 dnů zavařovačky. Kamarád mi poradil kukuřici uvařit do měka a na slunci ji pořádně vysušit. Tuto sušenou jsem si v kýblech převezl na místo a zalil vodou.Kukuřice ji nasaje a je zase měká.Nedokázal jsem si představit tahat sebou třeba 50kg.kukuřice v zavařovačkách vzhledem k váze a objemu.

siro | St 2.7.2003 6:25:08

Mário:jednoduše ti nechytlo víčko.Je to jak píše brach,jako když zavařuješ okurky.To jestli ti chytla zjistíš po vychladnutí,když jde otočit s víčkem tak sklenici otevři a zavař znovu.Vyvařování sklenic a víček v horké vodě je dost důležité.
Brach:maš recht kukuřice je jako víno,čím starší tím lepší;o)

Mirek S | Út 1.7.2003 16:08:46

Zavařoval jsem od asi 0,2l až do 4 l. U těch 4l se to vyplatí i na týdenní výpravu, podíl skla na celkové váze už není tak velký. Musí se kuku. úplně uvařit a plnit jen do 3/4 objemu. Podrobně už to je v jiné otázce.

Honzas - Profil | Út 1.7.2003 13:27:25

Každý rok zavařuji pro jednodenní výpravy cca 20 ks 0,7 l sklenic sladké kukuřice. Pěstuji ji na poli. Sklizenou a vysušenou kuku na 2-3 dny namočím do vody + dip(v chladnu). Pak asi 1 hod. vařím. Dám do čistých sklenic zavíčkuji (víčko se nesmí točit)a 30 min. zavařuji. Sklenice vytáhnu ze zavař.hrnce a chladím shora od víček hadrou namočenou ve stud.vodě, aby víčka dobře chytla. Při posledním zavařování mi jedna sklenka nechytla a objevila se tam plíseň. Jinak nemám problém. Nevýhodou sklenic při jejich používání je jejich hmotnost. Na dlouhodobější lov je proto neberu. Při třídenním chytání by mi těch 20 ks zabralo moc místa a stejně by to množství nestačilo. Jinak podotýkám, že mluvím o sladké kukuřici, která se vaří kratší dobu , zrnko nepraská jako u obyčejné a je krásně měkká. Rozdíl oproti té z plechovky je ten, že ta moje vypěstovaná je sklizena až po vyzrání a ne ožezaná z klasu bez špiček. Zrnko je měkké, ale celé, proto velmi dobře drží na háčku. Na tuto kukuřici se dají na plavačku chytat třeba i plotice.

Mário | Út 1.7.2003 12:54:01

Niektore víčka se oduli (kysla) a niektore iked dobre držali tak kuku v nich mala kyslí zápach. Dik budem skúšať.

brach - Profil | Út 1.7.2003 12:49:30

Po zavaření, když jsi ji pak otevřel, byla už kyselá?
Můj postup: párkrát ji properu, pak ji nechám v čisté vodě do druhého dne. A pak ji vařím téměř do měkka a sajrajt z vrchu odebírám. Asi v polovině vaření nasypu pár sáčků vanilkového cukru - bajlajvoko (na 10 l 10 sáčků, třeba). Pokaždé je však čas vaření jiný - měkkost musím zkoušet. Pak sběračkou (čistou!!) přelévám do sklenic (čistých!!). Víčka vypařím. Zavíčkuji a ještě horké zavářím (steriluji). A šmytec.

Mário | Út 1.7.2003 10:26:38

brach > ked som sterilizoval kuku tak mi vždy zkysla :o( , ale chcem skusit ešte tvoj postup ked vravíš že ti nekysne. Ako ju pred zararením upravuješ? Kolko ju máčaš vo vode? Kolko ju potom varíš? Pridávaš cukr? Kolko? asi mám moc otázok ale ak môžeš prosim odpovedz. diki :o)

brach - Profil | Út 1.7.2003 9:58:33

Mám dokonce pětiletou kukuřici ve skleničce od přesnidávky, která byla uvařená ve vodě s vanilkovým cukrem, s tou samou vodou byla dána do skleničky, zavíčkována a sterilizována. Skoro ji mám jako talisman, protože tak krásně vybarvenou a čistou kukuřici (včetně nálevu) se mi od té doby nepodařilo udělat.

brach - Profil | Út 1.7.2003 9:53:30

Zavařit do sklenic (velikost sklenic podle tvé spotřeby - od přesnídávek až po litrovky). Dobře uvařenou kukuřici klidně ještě dochutím, naleji do sklenic, zavíčkuji a při 90 stupních 20 minut steriluji. Na rybách: co otevřu, to poměrně rychle spotřebuji. Co neotevřu, přivezu domů a použiji třeba až příští rok.

Ondrej - Profil | Út 1.7.2003 9:29:44

Podivej se do kaprariny, diskutovali jsme o tom s Robertem(Mr. Konzervatorem). Ahoj O.

standas | Út 1.7.2003 7:45:24

siro: Jak ji zavařuješ? Přidáváš tam něco nebo jen zahříváš?

siro | Út 1.7.2003 6:48:55

V plechovce,nebo jinak zavařenou.Mražená ti kysne po týdnu(uchováš li jí v chladicím boxu s termovloškami).