Uzený úhoř

Jak se udí úhoř? s kůží nebo bez? Popřípadě nakládáte ho před uzením do něčeho?
Autor diskuse: Prďola - , 14.5.2003 všeobecné - ostatní

rybomil | Po 19.12.2005 11:54:27

vráťa: Jasně, jak pravils pane, tak mnohokráte vyzkoušeno a nemá chybu.Pro počáteční vysušení kouř tak do 80°C.Kůži stačí proříznout tak 5cm od konce ocasu příčně. Podélně jen tak, aby se dostala ( vyškábla ) ven všechna krev sražená u páteře.Ta dělá maso kolem hořké. Jo a nakonec pár minut zavonět jalovcovou větvičkou. Edit: karleretik: znalci vědí, že na stokách po výlovu rybníků teď v mrazech polezou hadice ven z úkrytů a pod ledem je " hokejkou " snadno vyndáš, bo jsou ztuhlí. Tak vzhůru na ně, bo tam stejně uhynou.Ale můžeš je i pustit do řeky.

mirmen - Profil | Po 19.12.2005 11:41:12

> karelretik: někdo je má ještě v mrazáku :-)

karelretik | Po 19.12.2005 7:38:44

místo brambory používám vajíčko.....je to stejnej princip, ale jednodušší....nemusíš vařit bramboru :-)...jinak oni ted jdou úhoři?Na co?

mirmen - Profil | Ne 18.12.2005 21:40:19

k otázce zadavatele: doporučuju ( po třicetileté zkušenosti s uzením úhořů) proříznout kůži až ke konci ocasu, aby mohl vykapat tuk i v průběhu uzení.
Pokud se tak neučiní, tak se vytvoří kapsa, která ten tuk nachytá a v porovnání s ostatní částí těla je ta část těla úhoře podstatně horší ( nezávisle na tom, zda za horka z udírny či za studena).

Pete - Profil | Ne 18.12.2005 0:15:18

my jsme ho udili vždy s kůží jen osoleného a byl vynikající žádné jiné koření mi tam nechybělo

mirmen - Profil | So 17.12.2005 22:52:27

gurmánům odkaz na další způsoby úpravy: www.ikuchta.la-ky.net/include/list.php?id_sub=128

vráťa - Profil | Po 19.5.2003 18:58:34

Jak tak na to koukám, kolik třešní tolik višní... Já solím úhoře nasucho a musí být zásadně nestažený. Použiji o trochu více soli než při normální kuchyňské přípravě. Je dobré nechat ležet nejméně 24h ( déle než jiné ryby), po 12h obrátit - to aby prosolení bylo stejnoměrné ( dolní polovina ryby leží v solném koncentrátu). Po vyjmutí opláchnu a dobře osuším. Musí se zavěsit na uzenářský provázek, nebo do již uvedené gázy - klasické kovové háčky jsou pro uzení ryb nepoužitelné. Udím olší studeným kouřem kolem 50 stC. Vyuzení je závislé na velikosti, je několikrát delší než u jiných ryb ( makrela, kaproidi, lososovité)- naposledy jsem udil kousek 74 cm a trvalo to 8 hodin !!!
Kůži doporučuji činit opatrným žvýkáním - nejlépe bezzubýmu - ústy. Je to nenahraditelný materiál na hřbítky nymf.

Robert | Pá 16.5.2003 7:35:20

onry: Kůže je po namočení stabilní, protože je VYČINĚNÁ.

JaDo - Profil | Pá 16.5.2003 7:34:39

AlešH. dneska to tady už musím zabalit. V pondělí Ti to pošlu.

Aleš H. - Profil | Čt 15.5.2003 16:39:14

>JaDo.To bych ocenil.Předpokládám na email.Děkuju moc.

onry - Profil | Čt 15.5.2003 15:05:05

A co to dělá s tou kůží když se namočí? Moc nestojím o osliznutý ruce.Jo nevíte o mějakým pořádným úhoři? Mám starší prut Sona 60g o průměru spodního dílu 7cm.
Jo a nezkoušel jste nekdo natáhnout na koncový díl Feedru rousňáka? Mohlo by to při záběru pěkně chrastit.

jiri - Profil | Čt 15.5.2003 15:03:43

JaDo - činění králíka mě taky zajímá, ke kožkám mám přístup, ale zonkery si vážu z kupovaného :-(, Jenže jak jsem se dočetl v případě zonkerových proužků nejde jen o vyčinění, ale také o částečné odstranění podsady, nemáte někdo bližší info ?

JaDo - Profil | Čt 15.5.2003 13:28:28

AlešH. jestli chceš tak ti pošlu návod na čínění králičí kůže, už jsem jich pár udělal a je to super.

Alan | Čt 15.5.2003 13:25:16

Dík, takhle mi to stačí.

Aleš H. - Profil | Čt 15.5.2003 12:42:56

Taky bych se o činění kůží rád něco dověděl.Jedná se mě hlavně o králíka - na zonkry.

Jirka | Čt 15.5.2003 9:36:40

Zájem by byl!

Robert | Čt 15.5.2003 8:35:32

Alan, red.foot: Při činění jakýchkoliv kůží je problém, že při sušení vyčiněné usně dochází k jejímu smrštění. Řeší se to sušením usní na takových skřipcích. Je to dost zdlouhavé a u úhořů mi napadlo sušit kůži na násadě od lopaty. Jenomže menší, ocasní část se tam nevešla, tak jsem si ji navlékl na umělohmotnou rukojeť lehkého vláčáku. Po usušení dojde k takovému smrštění, že kůže kopíruje všechny nerovnosti a nejde sundat. Na omak to je mnohem lepší, než umělá hmota.
Co se týče vlastního činění, je to trochu zdlouhavější povídání, tak na celý článek, pokud by byl zájem.

Royal Wulff | Čt 15.5.2003 6:23:24

Prďola> Skús si zohnať knihu "Uzení a grilování ryb" (preklad z nemčiny), takých receptov a pomôcok ako plávajúci zemiak je tam viac.

Prďola | St 14.5.2003 23:06:25

Tak chlapi dík, hned to o víkendu vyzkouším, teď ještě aby šli ty hadi stejne dobre jako minulej tejden.A tu bramboru zkusim naucit plavat taky:-), to jsem fakt slysel poprve.

red.foot - Profil | St 14.5.2003 15:43:50

žádnej mail. tady

Alan | St 14.5.2003 15:04:48

Robert>Můžeš trochu víc rozvést tu kůži na rukojeti? Klidně mail. Dík.

FIFA | St 14.5.2003 13:49:27

No doktore, to zní dobře...

doktor - Profil | St 14.5.2003 13:44:30

solný roztok 8%. Udit déle než např.pstruha, velkýho zavěs po kouskách nebo v gáze ať se ti nerozpadne. Zapij hojně Bzeneckou lipkou, přikusuj bílý chléb a olivy plněné uzeným lososem nebo tuňákem Carbonell.Dobrou chuť ani netřeba přát

FIFA | St 14.5.2003 13:34:32

Robert: dík za odpověď. Zase jsem o něco chytřejší.

Robert | St 14.5.2003 11:27:08

FIFA: Syrová brambora jde ve vodě ke dnu. Pokud je tam rozpuštěno dost soli, pak se brambora začne vznášet, pokud ještě přidáš, tak plave. Správné množství soli je, když se ta brambora vznáší.

FIFA | St 14.5.2003 9:17:43

Robert: jak to myslíš - .., než hustota syrové brambory?

Prca | St 14.5.2003 7:15:39

Můžeš si ji pověsit v hospodě na nástěnku,tak jako U pošty v Otrokovicích

Robert | St 14.5.2003 7:15:05

xroman: No, na boty to není, ale já ji mám například na rukojeti u prutu. Dají se z toho ušít i různé pytlíčky a tak.

xroman | St 14.5.2003 7:09:10

Robert: Co se dela s vicinenou kuzi uhore.

Robert | St 14.5.2003 7:04:25

Úhoř (podobně jako jiné ryby) se nejlépe udí tak, že se před uzením naloží do solného roztoku. Koncentrace je taková, aby hustota roztoku byla zhruba stejná nebo malininko menší, než hustota syrové brambory. Doba naložení asi 24 hodin, větší ryby déle, menší míň. Je dobře ho udit v kůži, ale tak, že se předem stáhne až k ocasu, pak se maso posype kořením a kůže se přetáhne zpátky. Pokud chceme kůži vyčinit, pak udíme bez ní. Udí se horkým kouřem, tedy cca 75°C.

zubáč | St 14.5.2003 7:02:11

Super recept - úhoře stáhnout velmi opatrně, nasolit a kuži natáhnout zpět, nechat trochu odležet a potom udit - špica...

david forman | St 14.5.2003 6:33:37

Rozhodně s kůží a není třeba ho nakládat. Stačí do soli.