Odběr vody z revíru

Zdravím kolegové (případně kolegyně).
Chtěl bych vás požádat o názor na odběr vody z revíru. V uplynulých dvou týdnech jsem několikrát navštívil jeden menší rybník (asi 3 ha) sousední MO. Během mých návštěv jsem byl opakovaně svědkem toho, jak si k rybníku jezdí obyvatel nedaleké vesnice s traktorem a cisternou pro vodu. U vody nejsem každý den, přesto jsem ho viděl již asi 5 krát. Zajímalo by mne, zda je k tomu vůbec oprávněn? Kam bych se měl v dané záležitosti obrátit?
Autor diskuse: b.gun - Profil , 25.4.2007 všeobecné - ostatní

b.gun - Profil | Čt 26.4.2007 21:22:00

Dr. Šuli: Prakticky už to tady napsal brach.
1 - Za ty dva týdny, kdy jsem tam jezdil (a že jsem tam nebyl každý den, a když jsem byl, tak jen na pár hodin) jsem ho viděl 5x. Lze se jen dohadovat, kolikrát to tam otočil, když jsem tam nebyl. Jde o menší rybník, který nemá přítok, tudíž je stav vody zcela závislý na srážkách a spodní vodě. Na srážky je letošní rok zatím dosti chudý (neprší, zima prakticky bez sněhu) - teď v dubnu je stav vody skoro na úrovni, která byla loni v červenci. Za ty dva týdny klesla hladina o dobrých 15 čísel. A po zkušenostech s loňským horkým a suchým létem si lze lehce domyslet, jak to bude pokračovat. Si myslím, že tomu odběr ve velkém rozhodně nepomůže.
2 - Místo, na kterém vodu čerpá, je v mělčí zátoce, která je obrostlá orobincem, kde se to jen hemžívá potěrem. Právě do toho orobince flákne hadici a nakopne čerpadlo. Kolik rybek si pak asi udělá nedobrovolný výlet na pole?
3 - Lze s úspěchem pochybovat o tom, že ten "hovnocuc" je používán pouze na čistou vodu. Dá si pokaždé práci s jeho dostatečným vypláchnutím? Myšleno někde jinde, než v rybníce...
4 - Protože se to bez povolení prostě nesmí...

JKL - Profil | Čt 26.4.2007 9:50:58

Souhrnem - podle zákona o vodách je pro jakýkoli odběr vody odkudkoli nutné povolení vodoprávního orgánu - v takovémto případě obec s rozšířenou působností. Vyjímku mají hasiči, záchranáři a armáda - ale jen při plnění úkolů ve veřejném zájmu. Týká se mechanizovaného odběru. Problematiku přístupu je třeba řešit s majitelem pozemku, případné znečištění je jiná kapitola. Odběry od určitého limitu jsou zpoplatněné. Zákonný rámec je celkem jasný, vymahatelnost jako obvykle mizerná.

brach - Profil | Čt 26.4.2007 9:35:01

Dr.Šuli - je jenom zdání, že to ničemu nevadí.
1. případ: k menšímu rybníku přijela cisterna, načerpala vodu a půl hodiny po jejím odjezdu se ryby začaly zvedat k hladině a později došlo k dost velkému úhynu - důvodem bylo, že obsluha cisterny před načerpáním vody cisternu nevypláchla a v cisterně zůstala látka rybám nemilá, která se dostala do vody a způsobila otravu.
2. případ - cisterna zároveň s vodou nasávala i rybí plůdek, což bylo později dostatečně prokázáno.
3. Lze lehce propočítat při normálním nadržení vody na menším nebešťáku, kolik odběrů cisternou stačí k nebezpečnému snížení vodní hladiny - ač se to zdá k nevíře.
4. Několikeré najíždění na břeh rybníku určitě nesvědčí - zvláště při deštivém počasí.

Dr. Šuli - Profil | Čt 26.4.2007 8:19:10

b.gun:Čemu vůbec vadí že tam odčerpává vodu?

šeptal - Profil | Čt 26.4.2007 7:08:59

Cottus: Já státní vodu užívám bezplatně akorát, když se v létě koupu v řece. Jinak za všechno platím. Nebo Ty snad točíš vodu z kohoutku bezplatně a ryb. lístek sis namaloval sám?

Cottus - Profil | St 25.4.2007 21:59:37

No a pokud tomu netekl olej z čerpadla...tak o co jde...užívá bezplatně státní vodu ....jako i Ty...!!!

JKL - Profil | St 25.4.2007 16:15:35

profo: Pro úplnost - fekálka starších typů SPZ (vlastně RZ) mít nemusí. Bere se jako jednoúčelový stroj.

b.gun - Profil | St 25.4.2007 15:28:15

profo: Slepej nejsi, žádnou registračku neměla. Ale obešel jsem si ho dokola, takže mám tu na traktoru ...

profo - Profil | St 25.4.2007 15:24:48

b.gun : jsem slepej a nebo ta cuckára neměla SPZ?

b.gun - Profil | St 25.4.2007 14:58:32

plavčík Tom: Díky za odpověď. Vodu z rybníka rozhodně netahá v kýblech, to by tu cisternu plnil sakra dlouho.
šeptal: No když zmerčil, že ho fotím, tak se "zajímal" o to, proč? Tak jsem ho nejdříve ujistil, že se rozhodně neznáme a že tudíž nevidím jediný důvod, proč by mi měl tykat. A následně jsem mu sdělil, že to mám na to, abych se pozeptal, jestli má na odběr vody povolení. Jestli se chytne za rypák a nechá toho, nevím, nicméně včera jsem ho tam neviděl.

jettys. - Profil | St 25.4.2007 10:33:49

šeptal -a nebo chytne za frňák tebe:))

šeptal - Profil | St 25.4.2007 9:16:46

Ťukni tomu traktoristovi na okénko a zeptej se ho, jestli má povolení. Buď řekne že jo, nebo vykulí oči. Tak ho upozorni, ať si ho radši opatří, jinak by moh zaplakat. On se pak nejspíš chytne za frňák.

Frk - Profil | St 25.4.2007 8:39:42

plavčík Tom/ dle mého názoru máš pravdu.Jen s poznámkou, že voznice má čerpadlo také, takže se na něj zvláštní technické zařízení vztahuje také.

TK - Profil | St 25.4.2007 8:35:09

Proto říkám nejdříve se zeptat. Když by mi bylo sděleno, že ten traktorista povolení má, tak celý problém končí. Ale jak vidno, úředníci mají panický strach i z prachobyčejného dotazu. "Móda hnát všechno přes úřady" - jak říkáš je prostě právo každého občana a je to rozhodně kulturnější, než se tahat za trika na břehu místního rybníka.

profo - Profil | St 25.4.2007 8:33:11

b.gun : Na tvou otázku by ti měli dokázat odpovědět i na MO, která obhospodařuje danou vodu. U nás je to taky tak. Navíc jsme dali vodoznaky a nastavili minimální možnou hladinu rybníků tak, aby ryba měla pro sebe dostatek vody. jinak vše musí být tak jak tu již kluci psali. Zkus tedy si opsat SPZ a poptat se na MO a když ti nedají odpověď, tak pak ti nezbude nic jiného než ten úřad.

Sander - Profil | St 25.4.2007 8:24:05

Zrovínka včera jsem si na toto téma vyslechl od kolegy zahrádkáře zajímavé věci. Když načerno čerpáš (myšleno čerpadlem, ne kropáčem) vodu na zalévání z řeky ( nevím jak je to s rybníky, tam většinou bývají jiné majetkové poměry), po zjištění či udání je to pokuta 60000. Ale prý není problém za pár šupů sehnat povolení - a třeba ho ten traktorista má. Na to bacha. Pak by z toho mohly být slušné tahanice, tihle sedláci bývají tvrdí hoši :-)

TK - Profil | St 25.4.2007 8:21:43

Nechci nic a nikam hnát. Úřad je tu pro občany a když má B.gun pochybnosti, nevidím důvod, proč by se nemohl zajít zeptat.

plavčík Tom - Profil | St 25.4.2007 8:20:08

TK: pokud je odběr prováděn podle § 6 odst. 1 vodního zákona, není nutné se za každou cenu nikam obracet. To je přesně důvod, proč jsou úřady zahlcené a nestíhají - protože dnes je móda vše hnát za každou cenu přes úřady.

TK - Profil | St 25.4.2007 8:15:43

Napiš si SPZ a obrať se s dotazem na MÚ na jehož území rybník leží, nebo který ho spravuje.

plavčík Tom - Profil | St 25.4.2007 8:07:07

Jinak ještě jsem zapomněl dodat, že pokud k tomu odběru vody používá čerpadlo nebo jiné technické zařízení, může tak činit pouze na základě povolení k nakládání s vodami, které vydává příslušný vodoprávní úřad, na který se v této věci můžeš případně obrátit.

plavčík Tom - Profil | St 25.4.2007 7:51:26

Záleží na tom jakým způsobem tu vodu z rybníka odebírá. § 6 odst. vodního zákona říká, že "Každý může na vlastní nebezpečí bez povolení nebo souhlasu vodoprávního úřadu odebírat povrchové vody nebo s nimi jinak nakládat pro vlastní potřebu, není-li k tomu třeba zvláštního technického zařízení."

Zvláštním technickým prostředkem v tomto případě není myšlen traktor s voznicí. Jde o to, zda tu vodu do voznice dostává kýblem nebo nějakým čerpadlem. Pak máš jednoznačnou odpověď.