vlastní výroba boilies

prosím touto cestou o radu. Při výrobě boilies mi těsto strašně rychle tuhne. Při válení válečků se těsto v podstatě rozpadá a nedá se s ním nijak pracovat. Čím by to mohlo být?
Autor diskuse: Přemek - , 7.4.2003 kaprařina - nástrahy, návnady

Marva - Profil | Čt 10.4.2003 20:20:39

Možná by pomohlo přidání oliv.či jiného jedlého oleje

Dan - Profil | Út 8.4.2003 9:28:50

Souhlasím s Kronerem, jen bych ještě dodal: až bude mít směs kašovitou konzistenci, nechej ji cca 5-10 minut odležet. Dojde k nabobtnání a zhustnutí, pak jenom dosypej a důkladně promíchej. Většinou je to problém u ptačích zobu nebo kukuřičných mouček přidaných ve směsi.

Kroner | Po 7.4.2003 21:57:35

Přemek: Samozřejmě může být problém ve struktuře připravované směsi. Předpokládáme-li však, že tato je v pořádku, problém bude dle mých zkušeností v pracovním postupu. Při zapracování sypké směsi do vajíček zkus nejdříve s těmito rozmíchat cca. 100 g směsi. Po dokonalém vpravení přidej dalších 100g a opět pečlivě promíchej. Takto postupuj až do vpravení celkového množství směsi. Takto postupným vmícháním sypké směsi do vajíček získáš dokonalou konzistenci, která se (pokud je její složení v pořádku) nebude rozpadat.

Mato | Po 7.4.2003 14:02:45

Přemek:skus si robit redsie cesto a rozdel ho na mensie casti.Kazdu z nich zabal do mikrotenoveho sacku a malo by to byt ok.Ale mozes mat problem aj v type zmesy.Ak pouzivas zmesy na zaklade vtacieho zobu tak sa ti bude zmes pri spojeni s vajiciamy rozpadat.Da sa to vyriesit tym ze do zmesy pridas psenicny lepok=gluten alebo obycajnu muku.

Vydra - Profil | Po 7.4.2003 9:10:14

pri valeni valecku mej testo v sacku a vyber vzdy jen potrebne mnozstvi na valeni, aby zbytek zbytecne neosychal a netuhl, a jak radi Stano, radeji udelej testo o neco "mekci", ono casem vetsinou "dozraje" na pozadovanou tuhost.

Stano Sládek | Po 7.4.2003 0:20:06

Málo pojiva (rozpadanie cesta), možno málo vajec (rýchle tuhnutie). Pokiaľ ti tuhne cesto, pridaj do neho vajcia počas váľania, prípadne vodu. Ak dávaš do zmesi vtáčí zob, tento naberá vlhkosť, a tým sa cesto rýchlo vysušuje. Pridaj viac vajec hneď na začiatku cca 10 ks na kilo (záleží od veľkosti).