Chyť a pusť, chyť a občas si něco nech, chyť a "sežer"?

Při sledování MRKu jsem nutně musel dojít k závěru, že v zásadě lze rozdělit (z hlediska spotřebitele) rybáře do tří kategorií - ať se to někomu líbí nebo nelíbí. Uznávám první, patřím do druhé a odsuzuji třetí. A co vy?
Autor diskuse: brach - , 10.8.2002 všeobecné - ostatní

Mates | Po 26.8.2002 15:35:36

Pozor deni FBI naslouchá!!!!!!!

deni - Profil | So 24.8.2002 6:06:32

Ja patrim do te prvni skupiny. Samozrejme ze jsem se po narozeni nehnal k prutu s tim ze vse pustim, ale postupem let jsem zacal vsechny zive ryby bez vijimky poustet!!! Kdysy jsem patril do te treti skupiny a vubec na to nejsem hrdy a to z nekolika duvodu.ZA PRVE-kdysi jsem bral vse co se chytlo a tak samo i muj deda. Stavalo se nam ze jsme nevedely co s plnym mrazakem a ryby jsme darovaly sousedum.ZA DRUHE-uvedomil jsem si, ze s takovou za chvily v te vode nebude co chytat.ZA TRETI-bavi mne chytat ryby a ne je zabijet.Kdybych chtel zabijet mohl jsem se pridat do skupiny Al Kaida,ne???
Neodsuzuji treti skupinu,ale ODSUZUJI ty co nevi kdy s tim zabijenim prestat a ryby dokonce prodavaji!!!!!!!!!!!!
At mi netvrdi ze tem parchantum nestaci treba 30 kapriku rocne!?!?!?!?!?!?!??!?!?!?!??!?!?!?!?!?!
Copak kazda voda musi dopadnout jako Labe,Musov atd.?????

Piškotus - Profil | Pá 16.8.2002 9:17:40

Pouštím všechno kromě okounů.Ty prostě miluju a taky jinné ryby nejím.Mohu ještě lína ale ten je tak hezkej,že ho musím pustit.Taky štika je dobrá,ale na ně se nespecializuji tak se mě bát nemusej.Občas táta chytí pár úhořů tak jednou za rok ochutnám na roštu.JO,ale okuon je okoun.Chytám způsob chyť a pusť...okouna spapám

LEVIT - Profil | Čt 15.8.2002 13:49:04

Honzas: Jestliže je ryba schopna stresu, tak se o psychice zcela určitě mluvit dá. Ale taky si myslím, že to nebude nějaká silně rozvinutá schopnost vnímání, myšlení a cítění. Ale pořád platí, že to co si myslím a co usuzuji může a nemusí být daleko od pravdy. Proto říkám kdoví a jakékoli hádkymezi zarytými C&R a chyť a seřer, které jsou někdy z obou stran tak vážné, až je to k smíchu, jsou zbytečností. Jedni se na to budou dívat ze subjektivního hlediska, že ryba je celá šťastná, když ji člověk pustí, druzí z taktéž subjektivního hlediska, že je šťastnější když ji pošleme k rybímu nebíčku než ji takhle trápit. Přitom jediné objektivní hledisko je, že jestli chceme chytat víc větších ryb, nezbývá než jich víc pouštět. Nic víc, nic míň. A objektivně uvažující lidi, ať patří ke kterékoli skupině, se pak už nehádají, jen diskutují o alternativách a možných zlepšeních.
Nakonec je to ale stejně jen otázka priorit: buď mě baví víc CHYTAT anebo víc ŽRÁT, a většina lidí se pohybuje někde mezi a logicky přesvědčují ostatní různými argumenty, že jejich strana le lepší...blablabla, přitom je to tak prosté.
Ale tohle téma jako takové je fakt silně diskutabilní (a ohrané) a mě už nebaví se do toho nějak silně pouštět.

medvěd | Čt 15.8.2002 8:03:56

Není to přece jen o tom,jestli jím ryby rád,nejde ani o to dělat z pouštění ryb nějakou morální zásadu.Je to prostě postoj,názor a přístup ať ke sportu,nebo spíš k přírodě.neznám moc rybářů,kterí pouští vše co uloví,chytají na háčky bez protihrotu a pod,aby se tímto chlubili,nebo to dávali za vzor jediného správného chování u vody

Honzas | Čt 15.8.2002 7:25:19

LEVIT : Myslíš, že u jednoduché nervové soustavy, kterou ryby mají, se dá mluvit o nějaké psychice? Spousta lidí dělá chybu v tom, že se na ryby dívá jako na člověka s ploutvemi a šupinami, ať už se to týká jejich přístupu k nástrahám nebo chování. U ryb se nedá mluvit ani o myšlení, všechno to jsou instikty a podmíněné reflexy.

Robert | Čt 15.8.2002 7:22:41

Ferry: Neodsuzuji nikoho, kdo rybu chytí a pustí, protože to zhusta dělám taky (ještě jsem neodnesl od vody víc než jednoho kapra, protože víc toho prostě nesníme, dva candáty ovšem jo). Odsuzuji ty, kteří z pouštění ryb dělají nějaký morálně vysoký čin. Já ryby rád a podle mne je lepší jíst divokou rybu, která měla několikaminutové trauma při zdolávání, než sádkovanou, která měla trauma celý život. Já osobně, pokud chytnu větší jedlou rybu, tak u té vody už pak moc dlouho nejsem. Začnu si vyčítat, že ty ryby jenom trápím, když už je stejně nechci. Tak jdu domů a třeba týden k vodě nejdu, než zase dostaneme chuť na další...

LEVIT - Profil | St 14.8.2002 20:24:35

Ferry: Plně se s Tebou ztotožňuji - vím, že na soukromých revírech u nás a v zahraničí s režimem C&R se rybám evidentně nedaří zle a vypadají báječně.
Nicméně naše úsudky a přesvědčení jsou možná rybám u řitní ploutve, možná ne, možná nám dokonce děkují - kdoví, jak je na tom rybí psychika? To se asi nikdy nedozvíme.
Tak či tak, horní míra a šetrnější náčiní a zacházení s rybou by nemohlo nic zkazit...

Fery | St 14.8.2002 18:31:22

LEVIT:Nemám zkušenosti s přívlačí nebo s muškou,chytám hlavně kapry a už vícekrát se mi stalo,že jsem ulovil stejnou rybu v krátkém časovém úseku.Nedavno jsem ulovil kapra 50cm a během 15min. jsem ho chytil znovu.Z toho usuzuji,že ze souboje,vylovení a následného puštění kapr žádné trauma nemá.

LEVIT - Profil | St 14.8.2002 0:12:24

Fery: Asi jsi mě nečetl pozorně, jinak bys to neadresoval i mě. Já jsem "C&R z hlediska zábavy" nadhodil jen jako filosofickou otázku s tím, že zdůrazňuji to kvantum pohledů, ze kterých se to dá vnímat, nic neodsuzuju a nikomu nic nenutim. A sám se přikláním taky spíš ke C&R, ale spíš proto, aby v tý vodě při dnešním kvantu rybářů taky něco zbylo.
A co se toho co píšeš Robertovi týče, tak znova říkám, že nic není černobílé a polemizovat a hádat se o různých úhlech pohledu se můžeme donekonečna. Ale dokud se někdo nevymedituje na tu úroveň, aby dokázal přemístit své vědomí do těla ryby, aby zjistil jak jí je ve vodě, při zdolávání a na břehu a jestli je jí milejší smrt nebo puštění, tak tyhle hádky nikam nepovedou, což znamená, že budou nejspíš trvat věčně.
Nicméně je možné, že ryby jsou schopny vděku a rády se nechají tahat tam a zpět, kdoví. Těžko říct, jestli by mě obrzel život při neustálém bodání při jídle a následným přidušením a šetrným puštěním, nebo bych byl po každém puštění šíleně vděčný. :)
Každopádně ze svého sobeckého hlediska budu nadále většinu duháků a všechny ostatní ryby pouštět - aspoň bude co chytat. A své hledisko (více či méně sobecké to je vždycky, leda že bych přestal ryby chytat) nebudu nikomu nutit. HOWGH

Fery | Út 13.8.2002 18:37:00

LEVIT aRobert:Asi to dost dobře nechápete,já rybu pustím proto,abych ji mohl v budoucnu chytit znovu a samozřejmě ji pouštím nepoškozenou,protože to jinak nemá smysl.Robert jak můžeš odsuzovat někoho kdo po ulovení si rybu vyfotí,ošetří ji a nepoškozenou ji vrátí zpět do vody?

Prca | Út 13.8.2002 9:32:14

Do čtyř,čtvrtá je "chyť a pras"

dik - Profil | Út 13.8.2002 9:08:18

Brach: Taky patřím do té druhé skupiny a odsuzuju třetí. Jenže jich je u nás většina v té třetí kategorii a tak ty naše vody vypadají. Vypadá to jako kdyby na MRKu byli samí uvědomělí sportovní rybáři.

Alan | Po 12.8.2002 17:15:51

A co já? Já mám těhle otázek u plný zuby! Raději stokrát poradím začátečníkovi, než se vyjadřovat ještě k něčemu podobnému.
Je Džihád košer?

Mates | Po 12.8.2002 15:40:43

Brach: jsem na tom stejně.I když letos jsem si rybu ještě nevzal.

sidlo | Po 12.8.2002 15:39:48

odsuzuji treti, uznavam druhou a neznam nikoho z treti. ale co to porad resite?

LEVIT - Profil | Po 12.8.2002 13:56:24

Patřím do druhé kategorie. Občas si vezmu duháka nad 35, lipany a potočáky pouštím a rozmýšlím se nad nima jedině pokud mají nad 40...
Mám dojem, že pokud člověk jedná s rozmyslem, tak se nic nemůže stát - pokud někdo nepustí evidentně poškozenou rybu s dobrým pocitem chyťapusťáka nebo si naopak neodnáší každou druhou vycházku povolený limit...
Ale celkově vzato je tato otázka kolem C&R dosti diskutabilní. Je nebo není etické "hrát" si s rybama a mít ze sebe skvělý pocit, zatímco maso jako takové jím každý den? Nic není černobílé a jakmile se jedná o etiku, tak se to dá rozebírat z kvanta různých pohledů...
Pike: Chtěl jsi říct, že "POTOČÁKY a lipany poustim", pokud si dobře vzpomínám, tak ten duhák 33...:)

pike | Po 12.8.2002 12:10:26

V 10-ti letech jsem byl jednoznacne chyt a sezer, protoze jsem za rok chytl 2 mirove kapry:-))3 roky jsem propagoval chyt a pust, ted kdyz mam na rybu chut, tak si ji v klidu vezmu (pravda je, ze duhaky a lipany poustim).Necitim se nijak vinen, tento rok to byly zatim 3 ryby, kdyby jich bylo na konci roku 10 - 12, tak se taky nic nestane.

jariss - Profil | Po 12.8.2002 12:02:17

Ryby nejím a tak 90% ryb pustím. Beru jen to co sní manželka a případně tchýně, které stačí 1 ks cejna, nebo plotice za čas. Drtivá věčina mých docházek je proškrtnuta. Masařinu odsuzuju.

K&R | Po 12.8.2002 10:36:42

odsuzuji drsné masaření a neúctu k rybám. Chyť a pusť je dobré ale ne vždy a všude a rozhodně neznamená, že když někdo chytá a pouští tak je lepší rybář než ostatní. Ryby taky beru ale rozhodně ne víc než sním, nejsem plnič mrazáků a dodržuju své interní míry a určité etické zásady - např. je prasáctví vzít v srpnu plnou jikrnačku potočáka. Kdo vezme podměrečnou rybu nebo je přistižen třeba s pátým pstruhem v kabeli tak by měl být doživotně vyloučen z řad rybářů (jestli by se to nemělo rovnou posuzovat jako pytláctví). Taky se mi moc nelíbí braní ryb jen kvůli preparaci hlavy na zeď - i když pokud je to životní ryba tak dobře - mně by stačila hezká fotka.

Honzas | Po 12.8.2002 10:23:21

Jsem kaprař. Asi 95 % kaprů pouštím. Letos jsem vzal zatím tři. Pouštím proto, že necítím potřebu je cpát do mražáku, když sníme za 1/4 roku max.jednoho. K vodě chodím kvůli požitku z lovu a v naději na nějaký trofejní kus. Takže patřím do druhé škatulky, první je naprosto v pořádku a ta třetí bohužel nejrozšířenější mě vadí.

strejka - Profil | Po 12.8.2002 9:38:20

většinu ryb pouštím, ale když mám chuť, tak si dám, kapra teda skoro nejim, ale takovej okoun nebo candat na masle... kdyz mam na chate kamarady nerybare, tak to odneslo i vic ryb nez bych mohl snist sam, par cejnu a kapru v udirne mi taky nepripada jako zlocin... ale vracet se z ryb, kdy vsechno pustim, pres Tesco a kupovat si rybu tam, mi pripada uchylny...

Robert | Po 12.8.2002 9:26:52

Zastávám metodu "Chyť a sežer". Ale nebojte se, víc jak dva kapry za měsíc s rodinou nesníme. Odsuzuji chyť a pusť a chyť a prodej.
Chyťapusťové si myslí, že jsou "lidé vyšší morálky", a přitom ale vegetariány obvykle nejsou... a ryby považují za hračky. To je jako kdyby myslivci lovili zvěř uspávacíma střelama, a to i v zoologické zahradě.
Chyťaprodejové nebo chyťarozdejové - tady není co řešit, jenom jak je chytit a potrestat?

Robert Černy | Po 12.8.2002 9:17:36

fanda: Doufám, že toho kreténi tvého typu moc nenachytaj.

PB - Profil | Po 12.8.2002 7:08:09

90% chycených ryb jde zpět, snad se neutopí, říkám si. Ten zbytek sním. Jedná se o ryby běžných rozměrů (tzn. ne trofej nebo mimino) a v mnoha případech jde např. o špatně seknuté (háček zasáhne např. oko) nebo je ryba třeba povrchově zraněna a je reálná možnost třeba zaplísnění.
Osobně nechápu chyť a pusťaře který lovem poškodí rybu a vrátí ji zpět. Myslím, že v tomto případě je šlechetnější rána z milosti.

mlejn | Po 12.8.2002 6:48:49

ja preferuji jednoznacne chyt a pust - kompletne vsechno!! druhou skupinu chapu a treti, bych strilel!

fanda | Ne 11.8.2002 19:29:27

co chytim to sežeru a takovych je nas vic jen dotoho .ať už ty slizke svině vyhynou.

Fery | So 10.8.2002 10:14:18

Koťón:Souhlasím s tebou.V loňské sezoně jsem si ještě odnesl asi 5 kaprů,ale letos jsem se rozhodl že pustím zpět všechny.Není lepší pocit než když chytíš kapra se kterým jsi už měl tu čest a víš že ho mezi tím nikdo nesežral.Ale neodsuzuji rybáře kteří si za sezonu pár ryb odnesou.

Koťón - Profil | So 10.8.2002 8:54:15

Jednoznačně chyť a pusť a když mám chuť na kapra (rybu) tak skočím do obchodu a rybu si koupím (ta už to má stejně za sebou). Nevím proč bych měl pokořeného soupeře zabít a sežrat. V žádném případě, ale neodsoudím rybáře který si něco ponechá pro vlastní potřebu. Chyť a "sežer" tak to je už velkej hnus, ale ne tak velkej jako chyť a prodej. Odsuzuji všechny rybáře kteří jsou schopni vzít vodě 40 cm kapří děcko stejně tak jako ty co odnesou 70 cm kapra, který už má něco za sebou a o trofejních kusech nemluvě (za ty bych sekal ruky). Je mi jasné, že spousta rybářů se mnou nebude souhlasit, tak mi alespoň moc nenadávejte.