Feeder nebo chvějivá špice?

Co bude lepší na twisterování?Byl jsem rozhodnutej pro Jaxona,ale poslední dobou se objevují hlasy,že to zase není tak dobrý, jak se píše a mluví.
Autor diskuse: Mates - , 9.6.2002 dravci - náčiní, doplňky

Honza | Po 17.6.2002 21:47:56

Ahoj, ja zahajoval s Fenwickem a docela dobry. Delka 210 je bez problemu, ale aby to nebylo kopyto.

K&R | Po 17.6.2002 13:35:43

Mates: 210 je prut úplně v pohodě - jen to chce něco opravdu lehkého aby špička pracovala a twistr byl cítit, na druhou stranu musí mít prut trochu páteř kvůli záseku.

Mates | Po 17.6.2002 8:59:12

All:Jinak jsem zahajoval twistrováním s 210 prutem a výsledek je v Můj lov.Je teda pravda,že né všechny záběry jsem bezpečně poznal a spoustu jsem prosral ,ale dalo se, nicméně budu-li chtít chytat víc bude nutný jiný prut.

Mates | Po 17.6.2002 8:23:21

K&R:Dost lidí prezentuje feeder v souvislosti s twistrováním tak jsem se na to zeptal.Já opravdu vím,že Feeder je druh položené,to mě nemusíš upozorňovat.

K&R | Pá 14.6.2002 14:10:01

dost nesmyslů - dokud se budou twistry vláčet, tak to dělejte s vláčecími pruty - dělají se i vláčecí pruty přímo na twistrování tak sem necpěte feeder a podobně - je to jiná rubrika, račte si všimnout

Alan | Pá 14.6.2002 13:59:32

Pikérka? To jako že se PIKE nechal potetovat?

Robin | Pá 14.6.2002 13:03:01

Bobo, jak už jsem napsal. Po čertech měkkej prut ta tvoje pickerka, když jí diskvalifikuje už jednogramová hlavička.

Bobo | Pá 14.6.2002 11:40:16

Robin skus urobit s makkou spickou take 10cm ostre skubnutie, ci sa Ti to podari??!!

Mates | Pá 14.6.2002 8:36:03

Honza:Asi tak nějak to udělám.:-)
All:Děkuju všem za příspěvky,je to dobrý když si člověk může vyslechnout různý názory.V tomhle je MRK nepřekonatelnej."Máš problém-tak ho řekni-neni problém".Co tam máš dál?:-)))))))Dík.

Honza | Čt 13.6.2002 22:20:40

K&R: Loomise znam, ale tam ta cena je fakt uz jinde, kam nejsem ochotny zajit. Jinak mas vice mene pravdu. Myslim, ze p. Horkym se nema cenu moc zabyvat, jenze asi par lidi se podle clanku orientuje, coz i chapu - ne kazdy ma kamarady rybare, ktery mu pomuzou. Bohuzel. A co si budem povidat, i na MRKu se najde obcas "rada k nezaplaceni". Jinak, abychom se vratili k Matesove otazce: Asi se oba dva shodneme na tom, ze feedera rozhodne ne a "chvejivou spici" od Jaxona asi taky ne. Radsi prisetrit a koupit nejaky poradny prut.

superfisherman | Čt 13.6.2002 20:12:48

feederč je blbost!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Alan | Čt 13.6.2002 16:24:39

K&R>Je to tak. Loomis - USA, Fenwick - Asie.

K&R | Čt 13.6.2002 15:39:16

Honza...ještě k těm akcím prutů... Např. Loomis dělá různé série "walleye" jsou většinou měkčí s průběžnou akcí, kdežto "bass" mají extrémní špičkovou akci - jsou to tyčky - je to dělené podle druhů ryb většinou mají v katalogu psáno "extra fast" až po "moderate" a rozdíly jsou fakt velké

K&R | Čt 13.6.2002 15:33:10

Honza: to s J.Horkým nekomentuji - je to jeho byznys a musí tvrdit, že co prodává je dobré - možná že to je fakt dobré v té cenové relaci - to nevím. Já bych si Jaxon nekoupil a každý nechť si udělá obrázek sám. Někdo může napsat 100 x do rybářství co je skvělé ale rozumný člověk si podle článků vybírat nebude.

K&R | Čt 13.6.2002 15:27:38

ALL: někdo to tady řekl...Okuma rozhodně není Twin Power... mám 2 Twin Powery s přední brzdou, 4000 - kvůli širší cívce (asi to má trochu vliv na délku hodu ) a jedou skvěle už dlouho a snad ještě pojedou... měl jsem taky ABU Cardinal C4 a C3 - taky dobrej chod, přesná brzda...
Honza: Měl jsem v ruce pár Sportexů 2,40 a jsou to tvrdé pruty s rychlou akcí, žádné žvejkačky ale dobré spíš na těžší chytání ale letos kamarádovi praskl v Norsku při treskách na dvou místech a jinak jsem ještě o pár prasklých slyšel.. Jinak Berkley Series One je prima proutek.
Loomisy bych s Fenwickem nesrovnával, protože jsou materiálem a bohužel i cenou o třídu výš...

Honza | Čt 13.6.2002 15:15:44

Mates: Jen jsem narazel na poznamky p. Horkeho, ktery tvrdi o Jaxonech, ze to jsou univerzalni pruty. Srovnej napr. jeho clanky s rybarstvim. To je fakt kravovina. Ale taky je mi fuk co prodava i pise a preju mu at si to koupi co nejvice lidi.
PB: Berklyho Serie One jsem mel dost dlouho a s twisterma, ale ani s woblerama me nikdy nezklamal. Mimochodem zalezi take na delce. Mel jsem 270 i 300 cm. A byly tam velke rozdily. Osobne taky chytam na Relaxy a nic proti nim nemam, ale jsou stavy, kdy jsou pro mne PowerBaity k nezaplaceni. Ale jinak s Tebou zcela souhlasim.

PB - Profil | Čt 13.6.2002 13:59:05

Mates: Ne, beru to tak obchodník je od toho, aby prodával. Z vlastní zkušenosti žít může, ale je to obtížné nebo nemožné. Všechno se stihnout nedá, a z toho co pochytí od kupujících, aby měl hlavu jeko škopek. V krámu si toho každej navymejšlí... Je to fakt o tom, čemu věřím. A basta. Je to jako s volbama, každej dostane ňákej hlas, ale někdo trochu méně, jiný víc a přitom to nemusí odpovídat skutečné kvalitě.

Mates | Čt 13.6.2002 13:42:28

PB.OK máš pravdu já moc porovnávat nemůžu na twistery mě loni na podzim naved Marfič,chytal jsem pouze na power baity a nemůžu si stěžovat ,dokonce dneska si jdu doplnit krabici a budu je zase brát.Vona taky každá voda chce to svoje.Doufám,že to tu někdo nebere jako hanění zboží p.Horkého,toto je prostě přirozený výběr:-))

PB - Profil | Čt 13.6.2002 13:03:31

Je to pořád dokola, každý máme svoje favority a to čemu věřím já nemusí věřit druhý. Na twistery chytám poměrně dost, Power Baity jsem dochytal nemám žádný a už ho nechci. Za tu cenu zcela průměrnej twistr (podle mého), to už je lepší Mister Twister, ovšem Relax je podle mého jednička. Nejsem zastáncem p. Horkého, dokonce ho ani neznám, ale na Relaxy nedám dopustit a v současnosti nic jiného nechci. Nejsem přitom nijak vyhraněným příznivcem některé firmy, u woblerů mám několik favoritů, a jsou od několika výrobců. S Series One se dá chytat na twistr, ale že by to byla nějaká bomba, to ne. Ten je podle mě nejlepší na woblery do 7cm. Jaxon zas není na woblery. Mám obojí, můžu porovnávat.

Mates | Čt 13.6.2002 12:42:16

Honza:Taky zdravim.To že jaxon neni universal jsem věděl hned na poprvé když jsem ho držel v ruce.Jinak souhlasim že prut se musí vychytat.:-)

Honza | Čt 13.6.2002 9:36:58


Mates: Predem Te, ale i vsechny ostatni pekne zdravim. Ja Te nechci zrazovat od Jaxona - ty pruty jsou v necem vyjimecne, ale zda se mi, ze to je na ukor vseho ostatniho. Priznejme si, ze prave USA nam daly vedle vseho mozneho prave twistery a pripustme, ze tam asi na ne, diky temer kosmickemu vyvoji, opravdu delaji nejlepsi pruty. Citliva spicka? No, citlivou spicku by si mel mit na kazdem prutu a ne jenom na prutu na twistrovani :-)). Kdyz se podivas na pruty od Berklyho, ktery dava svetu i twistery Power Bait - ktere povazuji za nejlepsi vubec, ale zase Jiri Horky by rekl a i to dokola pise, ze nejlepsi twistery jsou Relax (hadej, ktere prodava), tak ty pruty taky nejsou prilis mekke. Ale presne v te spicce to je - a ted to napisu trochu neohrabane - , ale kdyz je potreba tak zmekne .-)). Par sezon jsem chytal se Series One od Berklyho a s twisterama sem nemel problem. S tou alchymii si nelam hlavu, ptal ses pouze na rozdily. Rada znamych rybaru z pocatku tvrdi, ze nevidi zadny rozdil, ale za chvili (i vetsi .-))) ten rozdil pozoruji. Nejvetsi vyber Fenwicku v Praze maji U Kajmana na Palackem namesti, a maji tam i lepsi ceny. Ostatne prodavaji tam i Jaxony, takze to srovnani maji. Ja videl take parkrat p. Horkeho v akci i na neznamych vodach - a byl uplne prumerny i s jeho slavnym Jaxonem. Uhodil si hrebicek na hlavicku, znam vody, kde nachytam s cimkoliv, a pak jsou vody a dny, kdy nenachytam ani s Fenwickem. Dle meho mineni je Jiri Horky, do tech jeho Jaxonu a Relaxu az moc zakoukanej a jeho slavne "obchodni politice" se prici vyzkouset taky poradny klacek a never kecum, ze je to univerzalni prut na privlac - kdo ho jednou vymysli .... (to uz mozna driv nekdo vynalezene perpetum mobile). Tim mu utika okolni deni. Vzdyt se podivej na www.horkyjiri.cz. Zatim se mej.

Mates | Čt 13.6.2002 9:12:04

Milos: Tu Okumu jsem viděl,držel a zkoušel a moc se mi líbila.
Honza:Tohle je na mě moc alchymie,po pravdě ve fyzikálních vlastnostech prutů se nevyznám,ale vím co potřebuju.Chci prut kterej bude mít citlivou špičku a to tak,že při tažení twistera musí být lehce ohnutá,záběr musí být vidět i cítit v ruce.Musí se sním pěkně nahazovat(to je 50%v rukou:-))Včera jsem koukal na ABU měli od 2500,- do 7500,- 240-330 cm to co mě zaujalo bylo 4-5litrůch Fenwick u nás nemají to asi budu muset vyrazi do matičky Prahy.Čím víc se tady rozbíhá diskuse tím víc ztrácím důvěru v "nové levné" věci i když na Štěchovickém poháru jsem měl v ruce Jaxona(Zdál se normální) a viděl dokonce p.Horkého v akci,který rozhodně zná svojí vodu a ryby na ní chytat umí.No ale klasika bude asi nejlepší.(Tím myslim osvědčené Fy.)

Robin | Čt 13.6.2002 8:51:50

Bobo: Kdo neviděl - neuvěří. Asi máš zatraceně měkkej klacek.

Honza | St 12.6.2002 23:46:17

Mates: To je to, lisi a to docela podstatne. Ten 5 - 20 g je tvrdsi a ohyba se tak v horni tretine, pak uz to jde dost ztuha a ten 3 - 15 se ohyba podstatne vice, to vsak neni na skodu jo a ma jinak poskladany ocka a uzsi blank. Na oko vypadaji opravdu stejne, ale kdyz je clovek drzi v ruce, tak ten rozdil pozna. Opravte me, prosim, pokud se milim (myslim, ze ale ne .-)))), ale americke pruty se ohybaji vice.
K&R: Neurazte se, ale Sportexa na vlaceni, bych dal k tem rajcatum a na to vlaceni bych si vzal radeji tu tycku. Videl jsem je v akci na pstruhovych vodach a ja tam exceluju a spadne mi tak jeden z padesati, jim spadne tak kazdej druhej. Jinak ABU a Fenwick se nedaji moc dobre srovnavat, klidne bych si troufl srovnavat Fenwicka a Loomise - myslim, ze by si neurizl ani jeden z nich ostudu, ale srovnavat ABU s Fenwickem je jako srovnavat tank s OT. ABU je jinde, ale stejne dela velmi dobre pruty. Zalezi na tom, kdo je nac zvykly. Ty dlouhe pruty nerad a me nevadi. Polaci chytaji v pohode na 330 cm i delsi. Ale jsem moc rad, ze jsme se na Fenwickovi shodli :-))).
All: Okuma pry dela dobry navijaky, dokonce nejaky z nich (nevim, ktery) posbiral ceny vsude, kde mohl.

Milos - Profil | St 12.6.2002 21:34:23

Myslim ti na ty Okumy.

Milos - Profil | St 12.6.2002 18:34:57

Mates, a videls nove Okumy? Ja jsem ted poridil na kaprarinu Epixe 30 za 2200,/, 10 lozisek, predni brzda, je to special na privlac. Chtel jsem Metaloid, ale zrovna nebyl s predni brzdou. Ma velkou rolnicku, rychlosklapeci klicku(nemusi se porad sroubovat), perfektni navijeni ale trochu tuzsi chod ale bez vaznuti - chodi hladce, myslim ze se casem rozbeha, TwinPower to neni, ale za ty prachy bys ktomu mohl poridit slusnej prut.Tica? Krome par lidi z okoli p. Horkeho jsem ji u vody jeste nevidel, ale ta rolnicka?Kamos je prodava uz 2 roky, a jeste na ne nemel reklamaci.(2 roky zaruka)

Bobo | St 12.6.2002 16:12:01

Robin vtedy som chytal len z 1g hlavickou pockal pol minuty kym klesne na dno do 7-8m vody a robil seriu takych 10-20cm skubov. Ked som to skusal s tvrdsou spickou pri kraji tak to malo trhavy pohyb zdochynajucej rybky. Ked som to skusal s pickerkou tak najprv sa koniec udice ohol a potom pomaly potiahol kamagotchi co sa ostriezom vobec nepacilo. Chcel som to vodit tak ako pri muskareni streamer.

Robin | St 12.6.2002 15:58:43

Bobo: Když prut absorbuje tvoje snahy o aktivní vodění, tak je někde chyba - nebavím se o tom je-li "pickerka" na vláčení nebo ne. To jsi prostě ten prut přetížil.

K&R | St 12.6.2002 13:37:14

Bobo: souhlas, twister je privlac, proto vlaceci prut... winklepicker, feeder a spol. byly vytvoreny k jinemu ucelu

Bobo | St 12.6.2002 13:28:26

Neviem preco vsetci chcete mat na twistre makku spicku. JA ked s udicou skubnem potrebujem aby som mal na nastrahe skub a nie pokial sa my prenesie pohyb cez makku spicku na nastrahu tak je z toho pomale potiahnutie a nie skubnutie. Raz som to skusal chytat s 30g udicou a pri skubani isiel okoun za okounom potom som ju vymenil za pickerku a behom pol hodiny ani ryba hoci kamos ich tahal skubanim jedna radost. Takze to je pohlad z druhej strany. Zase na zdolavanie je lepsia makkucka udicka. A to chytam jedine na velmi malo zatazene twistre, skor ich dostavam dole olovom na bocnom navazci.

K&R | St 12.6.2002 13:25:52

Alan: jo vim, myslim, ze Loomisy prodava Siman. Jsou to super pruty ze superkvalitniho matrose, mel jsem jich par v ruce a asi si ho tez poridim. Problem muze byt, ze spoustu prutu delaji jen jako jednodíly. Ta vysoka cena je bohuzel za "Made in U.S.A." ovsem kvalita je odpovidajici asi jako Porsche proti Skoda ve srovnani treba s ABU

Alan | St 12.6.2002 13:15:23

K&R>Ale je. Tebou vzpomínaný G.Loomis u nás má zastoupení, které vláčáky prodává. Pravda, třpytkaři nejsou zvyklí solit jako muškaři za špičkové zboží, takže sortiment je omezený. Znám maníka, co si jeden takovej prut pořídil. Proti výskytu mušáků stejné značky to je ovšem prd.

K&R | St 12.6.2002 13:05:22

Honza: Jo, Fenwick dela slusne zbozi...ale nejak jsem nikdy tem dlouhym prutum neprisel na chut. Jinak u nas asi neni na vyber nic lepsiho nez Berkley, Fenwick a Abu..... snad i Sportex ale rika se, ze dost praskaji. Ovsem chytit se da i na plny laminat, pokud nekdo chodi do posilovny a vydrzi s tim mlatit cely den - potom ho muze vyuzit treba jako tycku k rajcatum.

Mates | St 12.6.2002 12:59:10

Honza:Mají ty pruty nějakou podrobnější specifikaci?Nebo se rozlišujou jenom gramáží a délkou?