Liptovská Mara či Šírava?

Zdarec kolegové.

Chystáte se na Kaprařský Maraton nebo na Šíravského Kapra? Proč na tento a ne na ten druhý? Máte své cíle? Co Vás motivuje. Ceny? Uznání? Rivalita? Co Vás tam táhne.
Autor diskuse: flyman - Profil , 20.7.2007 kaprařina - ostatní

kura11 - Profil | Út 11.9.2007 21:45:55

No ono organizatory chceli a v podstate aj urobili pekne preteky, na asi najuzasnejsej vode, ale zasa ani volny vyber miest nie je vyhra, tento rok ak clovek neprisiel aspon 2 tyzdne dopredu co si obycajny pracujuci clovek proste dovolit nemoze, tak sa mu prakticky neuslo miesto, ja som dosiel len dva dni pred maratonom a partak bol asi 4 dni pred maratonom a uz bol fakt velky problem z miestom... mozno by nebolo na skodu fakt losovat miesto alebo aspon sektor... i ked ziadny pretek nebude asi nikdy dokonali, i tak aj ked som rybu nevidel cele preteky, domov som dosiel s poriadnym prechladnutim a topil som sa po kolena v bahne co bolo na brehu aj tak sa mi to velmi pacilo a spoznal som novych ludi....

Unca - Profil | Út 11.9.2007 20:02:10

Celkem nechápu co tady Kaprňák nebo tulo řeší. Pravidla na LM sou nastaveny tak jak sou. Komu se to nelíbí tak ať tam prostě nejezdí.

Muco - Profil | Út 11.9.2007 19:55:25

Na budúci rok tieto starosti mať nebudete,LM tento rok končí .Neviem z akého dôvodu ale tento ročník je posledný.

flyman - Profil | Út 11.9.2007 15:21:51

Snad to bude ve foru na slovenském rybárovi.

Pali - Profil | Út 11.9.2007 9:40:46

Držím palce :o) nech sa to vydarí. KM bol tento rok aj vďaka počasiu ojedinelý rybársky zážitok.
Dúfam, že sa ŠK vydarí a bolo by fajn, keby bolo k dispozícii viacej priebežných správ na internete ako vlani.

flyman - Profil | Út 11.9.2007 7:55:57

Znovu to otevřu - kdo jede kam?

S Pepou Popčákem jsme utvořili ČESKO-SLOVENSKÝ team. Nikdy jsme spolu nechytali a máme úplně jiný dodavatele surovin. Každý preferujeme jiné materiály, nástrahy a způsoby vnazení. Jedeme to vyhrát:-)

Bachy - Profil | So 21.7.2007 13:50:59

Klikař - To nebyla rada. Nedalo mi to, znáš to. :o)

Klikař - Profil | So 21.7.2007 13:03:12

Bachy - ® Musim uznat že co tvuj názor to perla :-) ale jinak dík za radu ( a kde že si loni na těch závodech chytal ty ??? )
Jinak jak říká můj táta strach a peníze jsem nikdy neměl :-)))).
Jinak všem co tam jedu přeji pevný nervy a hodně štěstí.

Bachy - Profil | Pá 20.7.2007 23:39:22

Klikař - Beztak tam nechceš jet jen protože máš strach že si sám nevybereš dobrý flek. :o)) Jo, strach (z realného prostředí) má velké oči. Loni bylo vidět že se dá dobře zachytat i bez předskokanů a ideálních podmínek a o tom to je.

Klikař - Profil | Pá 20.7.2007 21:23:32

tulo - ® Je to věcí názoru a jen nechápu proč mi tvrdošijně vnucuješ svůj názor.Já jsem napsal co si myslím a současně je to důvod proč tam nejedu.Není problém čas či peníze ale již mnou zmiňovaé (dle mého nedostatky)které nejsou vůči všem stejné.

tulo - Profil | Pá 20.7.2007 21:20:44

Klikař-přemyšlim -každy ma stejnou šanci si nachystat místo ,to že nema čas je pouze jeho osobni problem -je to tak jako se startovnym 1500e-někdo ma čas a někdo zase penize,hlavně na maře je zavod nejbliže realitě běžneho lovu včetně komplikace s vlačkaři a okolnimy rybaři.

Klikař - Profil | Pá 20.7.2007 21:16:37

tulo - ® Přemejšlej nad tim cos napsal?Pro všechny stejný??? Zdá se ti to že si tam např.místní mohou přijet o x dnů né li týdnů dřív a zabírat místo a vnadit,zdá se ti že když mohou v průběhu závodu chytat i nezávodící že je vše v pořádku a takto bych mohl pokračovat.Je to můj názor a mohu ti říct že se mi právě tyto podmínky nezdají .Co se týče počtu to je otázka,mně osobně to nevadí a myslím si že o to je závod náročnější .

tulo - Profil | Pá 20.7.2007 20:53:32

Klikař -na Maře jsou pravidla taky stejne pro všechny.To že jsou jine a v jinych podminkach děla pravě ten zavod zajimavějšim.
A 20kapru na velkych zavodech je opravdu moc malo.

Klikař - Profil | Pá 20.7.2007 20:35:11

No ja souhlasím s Kaprňákem.Jsou to závody a jako takové by měly mít svá pravidla aby zaručovaly všem stejné podmínky k lovu a každý team by mněl mít svúj prostor a určité zázemí do kterého mu nebde nikdo zasahovat.Nebavme se o to kolik a jakých ryb se chytí)( podotknu o co horší by měl být WCC když se loni chytilo cca 20ks ryb) ale o tom jak je zaručen stejný řád a pravidla pro všechny.

Kaprňák - Profil | Pá 20.7.2007 16:53:45

tulo:To není napadání,ale jen upozornit na to co se mě jako kapraři co jezdí na závody nelíbí.Tady není řeč kolik se kde nachytalo kaprůJá mám jen odlišný názor jako třeba ty a sposta jiných, kteří tam jsou přihlášeni a pojedou.

tulo - Profil | Pá 20.7.2007 15:55:21

Kaprňak-ty jsi nedaš pokoj s tim napadani LM??Maraton na LM je asi jeden z nej zavodu-hlavně množstvi ryb loňskeho ročniku bylo užasne.A to že se chyta za provozu je pravě realita o kterou jde -ukaž jak umíš za běžnych podminek....

Pali - Profil | Pá 20.7.2007 15:29:26

Ešte dodatok: Či je niečo fér, je dosť subjektívna záležitosť. Možno sa na vec dívať tak, že možnosť obsadiť dobré miesto vopred na KM nie je fér, ale rovnako možno tvrdiť, že na ŠK nie je fér, že si niekto vylosuje lepšie miesto...
Pravdepodobne by ale asi všetci súhlasili, že v prípade losovania by bolo férovejšie, ak by sa jednalo o seriál pretekov, lebo tam už sa pravdepodobnosť zaslúži o to, že niekedy si vylosuješ lepšie miesto a inokedy horšie, ale ak si dobrý, tak sa to v dlhodobej súťaži prejaví. Preto môj názor je (a nevnucujem ho nikomu), že u jednorazovej súťaže je právo voľného výberu miesta férovejšie. Ak by na ŠK urobili podobný princíp ako na MS v prívlači, že pripravia napr. 2x viacej lovných miest a losuješ 2 miesta a z nich si jedno vyberieš, tak to by som o účasti už vážnejšie uvažoval.

maracarps - Profil | Pá 20.7.2007 14:36:22

pali- 100 procentně s tebou souhlasim.

Pali - Profil | Pá 20.7.2007 14:34:05

Bachy - neodhadne nikto, je to skôr o pravdepodobnosti. 70% prípadov je vietor Z až SZ. Ale štatistika je problém, lebo sa stáva, že JV vietor je vytrvalý... Ja by som neodsudzoval ani jedno podujatie a dúfam, že sa obe podaria bez väčších problémov.

Radoš - Profil | Pá 20.7.2007 14:28:26

tak jak psal Kaprňák je to setkání kaprařů ikdyž s tama máme zatím největšího kapra KMLM a to 18, kg tak už bychom tam po třetí nejeli ale jistě tam pojedem mimo toto setkání kaprařů

Bachy - Profil | Pá 20.7.2007 14:22:39

Pali - Pěkně napsané.
Odhad směru větru ale asi nebude moc přesný ani týden dopředu, zvlášť na Maře která je mezi horami, ne?

Pali - Profil | Pá 20.7.2007 13:52:30

Preteky na Mare majú svoje čaro, každý druh pravidiel má svoje pre a proti. Kto je dobrý, uspeje aj na LM aj na ZŠ. Kto sledoval KMLM, tak vie, že sedieť týždeň vopred na fleku nebola nijaká garancia. Naopak, my sme boli pár metrov od tímu Homolka - Volák a som presvedčený, že im neprospelo, že pred nimi na tom istom mieste chytali celý týždeň iní kaprári. Mara je dosť aj o smere vetra a kŕmiť dlho dopredu je príliš veľká lotéria.
Ak niekto chce za každú cenu podvádzať, tak to dokáže aj na Šíravskom kaprovi, ale ak bude mať z takého výsledku radosť, tak ho úprimne ľutujem. Ja som chytil iba 11 hodín pred štartom Maratónu 19kilovú rybu, nebol by problém ju uchovať potajomky v saku, ale načo je také víťazstvo dobré?
My ideme na Maru 5 dní pred začiatkom, tešíme sa na rybačku už teraz, išiel by som možno aj na ZŠ, ale nevychádza mi to časovo, navyše ma neteší predstava, že by som mal prípadne stratiť týždeň drahocenného času na jalovom mieste, kde by som inak nikdy nechytal. Stále je pre väčšinu rybárov dobrá rybačka nadradená nejakej výhre.
Počas súťaže boli dni, kedy nám sedeli 3m vpravo aj vľavo nesúťažiaci rybári, neboli z toho nijaké konflikty, ba naopak. My sme mali okolo bójok v jeden deň 11 člnov loviacich dravce, a čo?! Kučerovci mali pred loviskom preteky jachtárov a skútre a aj tak zachytali...
Tento typ pretekov pripomína rallye v Nepále a Indii, kde sa jazdí na cestách s plnou premávkou, tak ukáž že vieš uspieť aj tak. Víťazi KM mali 388kg, vie si niekto predstaviť, že by si niekto zháňal ryby, aby ich porazil?
Každý sa prihlasuje z vlastnej vôle, s príslušnými rizikami a nutnosťou prispôsobiť svoj lov charakteru pretekov. ZŠ a LM sú iná kategória pretekov, porovnávať to nejde celkom. Ale pobavil by som sa, keby chlapi zo Slov. Rybára išli loviť ako pretekári na KM a Pavle a spol. pretekať na ŠK :o)

hofi - Profil | Pá 20.7.2007 13:09:47

Skala. Tak k tomu 8 miestu Vám gratulujem. /vidíš , vidíš, keby ste prišli ešte o tri dni skôr, mohli ste skončiť ešte lepšie! :)) / Teraz vážne. Práve o tom bývajú preteky a v prípade že si vylosuješ zlé miesto, o to viac sa musíš na takomto mieste snažiť. A pokiaľ príde niekto kto na L. Mare nechytal, ako má vedieť kde si má sadnúť a kde sú tie dobré miesta? /Navyše ak sú už tie dobré, dávno obsadené / Mi nehovor, že takýto pretekár nie je v nevýhode oproti takým, ktorý už určitý čas sedia na dobrom mieste a majú už rozbehnutý flek. Pokiaľ by sa miesta losovali boli by šance vyrovnané. Zober to tak, že by sa také preteky konali napríklad u nás. Vodu dobre poznám /aj pod hladinou/ , viem čo tam funguje, poznám miesta, rozkrmim si dopredu miesto a budem tam už dajaký čas chytať. Prídeš ty a len deň pred pretekom. Sadneš si už len na miesto, kde nájdeš voľno. Myslíš že by si mal rovnakú šancu na úspech ako ja? Kľukne si s tebou taký pretek u nás spravím.

Preto si asi viacerý myslia, že ide skôr o stretnutie rybárov, ako o prestížny pretek.

Kaprňák - Profil | Pá 20.7.2007 12:51:02

Skala.Tyhla praktiky o kterých jsem psal se stali mojim kolegům.
Ono je to také dáno tím,že je to soutěžícím jedno, zaplatí za startovné relativmě pár korun a soutěží se o suché s nosu.Jedou si zarybařit na kvalitní vodu s doměním,když se zadaří tak mohou něco málo vyhrát.Kdyby jsi zaplatil 1500Eur a někdy i více jak tomu je v zahraničí /ale k tomu odpovídají ceny ať někdo nenamítá/ tak začneš přemíšlet o ragulernosti.Na L.M to tak není,proto to pojmenuji sraz kaprařů za poplatek.

skala - Profil | Pá 20.7.2007 12:23:15

Hofi- Na KMLM 2006 sme prišli až 2 dni pred pretekom a vyhrali sme sektor, skončili na 8 mieste. To znamená, že tam môžeš sedieť aj mesiac popredu a kŕmiť donemoty, úspech ti to nezaručí. O praktikách čo písal Kaprńák som nepočul, myslím, že sa tam zo strany domácich berie ohlad k tejto súťaži. (vlastná skúsenosť) KMLM je tým výnimočný, že miesto si vyberie každý sám, preto tam rád chodím a verte, že tých výborných miest je tam mnoho.Ja osobne by som týždeň času na vylosovanom mieste ktoré sa nám nepozdáva určite nezabíjal.

Kaprňák - Profil | Pá 20.7.2007 10:53:52

Jirka K.Ve většině případů se to uhlídat dá,ale to musí pořadatel chtít.Ale na L.Maře nemají zájem něco hlídat a také jim to neumožňuje rybářský zákon,když se chytá za plného provozu.To jim v mnoha případech svazuje ruce.Těch problémů kolem.L.M.je daleko více ale to by bylo přád dokola.Jak říkáš ať jede každý kam chce.Já pojedu na Z.Šíravu a nejen tam.

Kaprňák - Profil | Pá 20.7.2007 10:43:50

Bachy:Bohužel tomu se nedá na tak velké vodě zabránit.Jedině jak jsem psal zamezit v době konání závodů rybolov pro veřejnost.Ono v době konání se srtáceli tyčovky,jezdí tan skutry a lodičkáři a také rybáři a ti tam dělají ten problém.Ono se také může stát,že si vytipuješ lovné místo vedle tebe sedne rybář a bude krmit něčím co ty nechceš u tvoíi tyčovky.A jak tomu můžeš zbránit,když má povolení k rybolovu.A to aby byla voda uzavřena se jaksi pořadateli nepodařilo prosadit na svazu.Asi!.

maracarps - Profil | Pá 20.7.2007 10:35:06

Ani na širavě toto neuhlidaš,každy at si vybere ktery maraton mu vyhovuje víc.

Bachy - Profil | Pá 20.7.2007 10:31:28

Kaprňák - Ono to nelosování místa je podle mne lepší, když bys jel chytat ryby na kteroukoliv vodu v sezoně tak tam máš taky rybáře co tam už sedí a Mara je obrovská voda s velkými možnostmi. Podle mne to patří k tomu.
Zarazilo mně ale to co psal hofi o těch podvodech. To je hnus. Nevím jestli je to pravda ale jestli jo, tak takový kaprář by na závodech tohoto rozsahu podle mně neměl co dělat a pořadatelé by se měli z loňska poučit a zamezit podobným aktivitám.

Kaprňák - Profil | Pá 20.7.2007 10:24:37

Jirka Kluz.Jirko dle mého soudu to ty nemůžeš s kvalitníma závoda srovnat.Byl jsi někde jinde kromě L:Mary? Asi ne ,sedni do auta a jeď třeba na příští rok na Haromfu nebo někde jinde a pak srovnávej.Nic ve zlém.
Bachy.To že někdo vozí montáže za horizont,tak to je dáno lokalitou na které se závody konají.Musíš si poradit i s těmato podmínkama a když ti to nesedí tak tam nepojedu.Jak jsem psal jedná se jen o tu férovost!!

hofi - Profil | Pá 20.7.2007 9:25:02

Čo sú to za preteky, keď tam niekto sedí a chytá týždeň pred pretekom?! Ako k tomu prídu taký čo dorazia len deň pred zahájením preteku? každý si nemôže kvôli jednému preteku zobrať 3 týždne dovolenku. Podľa mňa to nie je fér. Ďalej si vedľa súťažiaceho môžu sadnúť ,,bežný,, rybári, ktorým nemôže nikto nič povedať. Minimálna vzdialenosť je u nás 3m. To nehovorím o tom že 10m odo mňa sa môžu zložiť moji kamaráti /ktorý sa budú tváriť že ma vôbec nepoznajú / a počas pretekov si ich úlovky môžem pripisovať na svoje konto. Kto to v noci ustráži? Počul som aj o tom že dajaké ryby boli zasakované už dva dni pred začiatkom preteku. Nebolo to oficiálne dokázané, takže sa to nedá tvrdiť na 100%, ale kľudne je také niečo na takomto tipe preteku možné. Preto si myslím že pokiaľ sa miesto losuje a voda, prípadne dajaký úsek je vyhradený len pre daný pretek je to férovejšie a odpadávajú rôzne špekulácie a pochybnosti. Každý rybár je iný a každému vyhovuje niečo iné. Preto je dobré že sú tu dve možnosti a každý si môže vybrať čo mu vyhovuje. Osobne som za Šíravu.

maracarps - Profil | Pá 20.7.2007 8:18:32

bachy-souhlas.mara ma vice moŽností,

maracarps - Profil | Pá 20.7.2007 8:14:23

kdyby se mělo losovat tak tam zase nejedu JA,jedu už po třeti za sebou anějaky větši problem jsem nezaznamenel.

Bachy - Profil | Pá 20.7.2007 8:09:30

Kaprňák - Mně se teda nezdá férovější Šírava kde začne každý vyvážet automaticky za horizont. Ty bys krmil třeba na 200m když by soutěžící kolem tebe jezdili každou chvíli na 400m? Ta Mara nabízí podle mne mnohem víc možností. Každý si může vybrat místo které mu bude nejvíc vyhovovat.
.....ale pravda, na Maře se pak člověk nemůže vymluvit na špatný los. :o))

Kaprňák - Profil | Pá 20.7.2007 7:57:35

Flyman:To,že nechytíš rybu se může také stát na Z.Š. a nejen tam.Tak to na závodech chodí..Mě se spíš jedná o tu férovost a tu na L.M. postrádám s mnoha důvodů.Předčasný start závodníku atd.atd.

flyman - Profil | Pá 20.7.2007 7:49:05

Také jsem po dlouhém rozhodování zvolil Šíravu. Jeden z důvodů byl loňský "neůspech" co do počtu úlovků.

Kaprňák - Profil | Pá 20.7.2007 7:43:50

V loňském roce jsem se vyjadřoval k "závodům" na L.M.Dle mého soudu to závody nejsou, ale setkání kaprařů.Na každých závodech se má losovat stanoviště k vůli férovosti.Daná lokalita by neměla být v době trvání závodů uzavřena pro veřejnost.Na L.M.tomu tak není a dochází k mnoha problémům.Proto volím Z.Šíravu, která je uzavřena po dobu trvání maratonu a stanoviště se losují.