Plavaná-výroba vnadící směsi

Měl bych prosbu na plavačkáře: Pro rekreační sportovní lov na stojaté vodě bych chtěl požádat o příklady složení vnadící směsi z domácích surovin (mimo aroma-to je nejlepší kupovat od renomovaných firem), které bych si mohl připravit. Šlo by o krmení na hloubku 2, 3 a 4+ metrů a na trvdé a bahnité dno. Poraďte prosím zde nebo pošlete na mail. Děkuji.
Autor diskuse: PETR - , 21.9.2000 plavaná - nástrahy, návnady

Petr64 - Profil | So 29.3.2014 9:22:35

standas >> To bude patrně tím,že si kupoval všechno a jen některý složky koupil ve slevě.Já mám dost svýho grátis a ""jen ""některý složky kupuju.:o))
Píšu samozřejmě o nenavoněným a nedochucovaným krmení""natural"".Proto se dostávám na cenu 10kč/kg a míň.:-)

pfly - Profil | Pá 28.3.2014 16:15:55

Nemáte někdo zkušenosti s přidáváním extrudované sóji do krmných směsí?

hraji - Profil | Pá 28.3.2014 16:03:05

Na běžné chytání doporučuji zakoupit velké balení směsi od Boguslava Bruda. Tříkilovka stojí 130 Kč, a je to kvalitní a přitom slušně účinné krmení, které lze bez potíží namíchat a v případě potřeba i naředit strouhankou a nebo jen hlínou. Cenově se tak dostanete na přijatelných 20 korun na kilo a levněji se dá koupit snad už jen čistý šrot.

MatoK75 - Profil | Pá 28.3.2014 15:50:12

Kukuričný šrot, strúhanka (obyčajná alebo pražená s cukrom a škoricou), krúpy alebo ovsené vločky, repka, ľan (čerstvo pomletý má dosť dobrú a docela aj silnú vôňu), prípadne najemno pomleté orechy, na jemno preosiata hlina z krtinca. Postup: Kukuričný šrot a strúhanku treba navlhčiť po príchode k vode prvý krát, nachystať si veci na chytanie, následne dovlhčiť druhý krát šrot so strúhankou, pridať vlhkú hlinu z krtinca a pomleté orechy alebo pomletý ľan. Rýchlo to prehodiť cez sito, ale nie je to až tak potrebné, následne pridať dopredu uvarenú repku, krúpy alebo dopredu navlhčené ovsené vločky. Následne použiť a popri love zmes dovlhčovať, keďže šrot bude ešte sať vodu. Teraz by mi veľa ľudí povedalo, že šrot sa má namáčať niekoľko hodín dopredu. Osobne to robím podľa toho, ako rýchlo chcem aby mi krmivo pracovalo vo vode. Pri dopredu navlhčenom šrote sa mi guľa vo vode rozpadne za dlhší čas ako pri šrote, ktorý som pred chvíľou navlhčil. Dôvodom je, že dopredu navlhčený šrot nie je schopný naviazať už viac vody ako už obsahuje, čiže nezväčšuje svoj objem. Zato čerstvo navlhčený šrot ešte nezväčšil svoj objem úplne a ďalej vo vode zväčšuje svoj objem prijímaním vody z okolia, čím vlastne rozbíja guľu krmiva. Pri určitom pomere daných surovín, vieš docieliť buď rýchlejšie alebo pomalšie rozbíjanie gule krmiva, zato ale môžu vznikať pri extrémnych pomeroch aj problémy s rozsypávaním sa gule počas letu.

Keďže nebudeš pretekať, tak je zbytočné podľa mňa kupovať ostré komerčné zmesi, je to síce ľahšie, ale o to viac sa natrápiš pri miešaní, nie každá zmes je priateľská k chybám a veľmi rýchlo sa zo super krmiva na jazero stane betonársky podnik. Zato naopak ten šrot je viac priateľský k chybám, ale tiež si treba dávať pozor, aby z toho človek nespravil polievku :) A keď si dáš prácu s týmto, tak si v pohode schopný prechytať kŕmitkárov, ktorí používajú buď obyčajnú strúhanku so šrotom, alebo potom ostré zmesi, ktoré sa nie vždy podaria dobre zamiešať. Príliš veľa ľudí som videl, ako majú krmivo v kŕmitku aj po 2 hodinách vo vode.

splávkař - Profil | Pá 28.3.2014 14:25:59

šmudla007 >> nazývat to co popisuješ vnadící směsí je jako bys kapalinu co je schopna za určitých podmínek i hořet označoval raketovým palivem.

šmudla007 - Profil | Pá 28.3.2014 14:01:10

splávkař >> tam kam já chodím chytat musíš hodit udici tam kde jsou ryby.. není rozdíl mezi vnadící a krmící směsí. Vnadící směs ryby přes půl rybníka nepřitáhne a s kilíčkem vnadící směsi se člověk může jít tak klouzat. Komerční věci mě nefungujou a na to abych měl zbytečných deset druhů drahého čehosi než najdu něco co chvílu někde funguje.
Nebavím se o závodnících (o těch si myslím velice škaredé nepublikovatelné věci).

Vnadění= namíchám kouli něčeho co vhodím do vody a následně v lovném místě lovím ryby= takovou kouli umím namíchat a ryby chytám.I do krmítka umím namíchat.

splávkař - Profil | Pá 28.3.2014 13:53:36

šmudla007 >> Vědomí,že jdu ryby lákat třemi druhy obilí s trochou mouky a strouhanky by mi opravdu moc sebevědomí nepřidalo. V názvu diskuse vnadící směs,to co jsi popsal ty je max směs krmící která sice může rybu za určitých okolností navnadit ale pro málokterou vnadící směs bude konkurencí.

šmudla007 - Profil | Pá 28.3.2014 13:43:53

standas >> byl jsem nedávno na nákupu krmení pro ryby .. a pytel 25kg=170Kč, lepidla strouhanka 22Kč/kg,mouka 8-12Kč/kg, namíchám si dle libosti, uvařím kukuřici pšenici řepku v tlakáči, když fakt nejdou ryby tak tak kydnu kukuřici z plechovky a ryby jdou jak vzteklý.
Hlavně mě zklamaly komerční balíčky 2-3kg "něčeho za 150Kč, u mě se ty ryby alespoň nažerou a zachytám královsky. Myslím že kupovaný smesky jsou o pohodlnosti a ubírají rybáři na schopnostech co proč se do krmení dává. Jak nemá kouzelnej namíchanej balíček tak je totálně nahranej.
Že by se cena mého krmení a komerčního nelišila v ceně ..z obchodu je to třikrát-5-10 přeplacený a navíc nevím co v krmení je.

Šlapeto - Profil | Pá 28.3.2014 13:16:17

Pokud chcete ušetřit a zachytat, tak neexperimentujte. Kupte nějaký krmení střední třídy kolem 100Kč/2kg a nařeďte si to kuku šrotem, strouhankou. Profíci vědí, co dělají, a jejich nákupní ceny surovin jsou za hubičku. Dělám si krmení kaprové, masové, ale jen proto, že nic podobného v takové kvalitě na trhu není. Cena je ale také cca 50kč/kg + nějaká ta práce.

standas - Profil | Čt 27.3.2014 21:11:20

PETR - >> Jednou jsem si udělal ,, svou" směs a víš na co jsem přišel? Cena domácí je jen nepatrně levnější jak kupovaná. A to jsem některé složky koupil ve slevě. :-)

Petr64 - Profil | St 26.3.2014 6:52:32

thalio >> Řepkovej šrot používám taky,ale dávám jen jeden díl ze čtyř.Bohatě to stačí.
Vlastní směsi používám hlavně v období duben - říjen,kdy trochu víc krmím.Na zimu stačí hotovka,kdy mi pytlík vydrží na 4 docházky.Ono to míchání opravdu ušetří docela ranec peněz,protože takhle se se základní směsí dostanu na cenu cca10kč/kg.Letos půjdu dokonce ještě trochu níž,protože mám svou kukuřicu a dokupuju jen pšenici a řepku.Pak si to nechám u známýho sešrotovat.I s cigárama za sešrotování to vyjde na 6,5kč/kg.:o)

thalio - Profil | Út 25.3.2014 21:34:20

jiřina14 >> jak už jsem psal bral jsem kuku z Kratonoh,tak jsem vzal i kukušrot a tu řepku.Jj chci šetřit a co jsem viděl,nebo s někým mluvil klidně krmí jen namočenou zkvašenou kuku a nedá na to dopustit.Ale v ryb.krámě stojí kilo 25kč,tak jsem vzal z Kratonoh 25kilo a k tomu i šrot defakto zadarmo včetně dopravy co bych dal v ryb.krámě jen za kukuřici.

thalio - Profil | Út 25.3.2014 21:28:47

Petr64 >> proč moc řepky,moc to ovoní,nebo proč,nerozumím tomu,prostě jsem si vzal ke klasické kuku i šroty a chci něco umíchat,abych stále nevyhazoval peníze za komerčku.Kolikrát vidím pardály jak dávaj do krmítek(snad strouhanku)a bere jim to také.

jiřina14 - Profil | Út 25.3.2014 20:19:21

Kdysi davno,jsem se o toto taky pokousel,ale vysledek byl nic moc.Otazkou je jestli si myslis,ze z vlastniho krmeni usetris nejake penize,nez kdyz si ten pytlik krmeni koupis?
Osobne si myslis ze toho moc neusetris.Zalezi jak se ti povede levne sehnat suroviny,kdyz je sezenes levne tak toho musi byt fakt hodne aby to bylo ya dobrou cenu,jinak v malem mnozstvi je to vyjde na skoro stejne penize.V dnesni dobe koupis pytlik polskeho krmeni{Lorpio magnetic 2kg] za 110kc.A mas hotovou smes ihned k chytani.
a aby jsis udelal podobne krmeni{kuk.srot,strouhanka,susenky,seminka,aroma atd...] tak nejdrazsi je na tom to aroma.Ale da se udelat vse a pokud budes u vody sam,tak bohate staci kdyz tam das jen kuk.srot se strouhankou.
Zkratka moznosti je mraky.

splavek - Profil | Út 25.3.2014 19:30:54

PETR CH. - 2.10.2000 11:03:38 >> Klidně tyhle posilovače jako je skořice,kakao,anýz,badián,perníkové koření,česnek,magi .......atd.....atd....klidně používej,když dělám samodomašrotové směsky, taky je používám k plné spokojenosti jak mé tak ryb.

MISO* - Profil | Út 25.3.2014 8:06:46

PETR - 22.9.2000 11:23:46 >> ta hladka mouka je tam uplne zbytocna. Ak nemas istotu o lepivosti zmesy, resp. to nemas vyskusane, nedavaj tam ziadne lepidla, muky ani nic podobne. Navlhci na pozadovanu konzistenciu a lepive komponenty mozes pridavat aj rovno pri love, aby si si zmes upravil na mieste podla potreby. Ked to pokazis na zaciatku, naprava je uz problematicka.

MISO* - Profil | Út 25.3.2014 8:04:23

dobra a lacna zlozka do homemade krmiva su aj vlocky, hlavne ovsene. Okrem toho, ze ich ryby maju radi take ake su, dobre prijimaju akekolvek ochucovadla, ci slane, ci sladke. Zaroven sa daju namliet na pozadovanu granularitu a dobre poja. Tiez su dobre krupy, mas na vyber z niekolkych velkosti a druhov, treba ich povarit, Sol niekedy robi zazraky, treba vyskusat. Rozmoceny chleba je super, uz to tu niekto spominal. Namocis stary chleba, vymackas vodu a prezenies to cez sito.
Moznosti ako pripravit dobre krmenie v domacich podmienkach je velmi vela. Ale mam skusenost, ze je lepsie viac chytat nez spekulovat doma nad roznymi ingredienciami. Na spravnu rybacku (nie zavody) staci pokial ide o krmivo velmi jednoducha zmes.

Petr64 - Profil | Út 25.3.2014 6:37:50

thalio >> Myslím,že zbytečně moc řepky.

thalio - Profil | Po 24.3.2014 20:03:27

Co si myslíte o kukušrotu +řepkový extrahovaný šrot 2:1?

Martin M. - Profil | Út 3.10.2000 12:09:48

je to jak rika Roman, ale na vyzkouseni se to da. Zkus treba tu skorici a kdyz ti to zafunguje, kup posilovac na bazi skorice apod. Koupit posilac rovnou traba za stovku je docela risk.

Roman C. - Profil | Po 2.10.2000 15:40:15

Petr CH.>Nevim, ale nahrazovani moc nedoporucuji. Proc? Kvuli cene? Ta je ve vetsine pripadu stejna, nebo vyssi nez kupovany posilovac (u skorice urcite)

PETR CH. | Po 2.10.2000 11:03:38

Kolegové-ještě dotaz k posilovačům.Existují nějaké látky, které by nahradily kupované koncentráty? V knížce polského autora se píše o např.kakau,skořici,anýzu apod.Máte s těmito látkami nějaké zkušenosti při běžném chytání?

Martin M. - Profil | Ne 1.10.2000 11:06:01

Petr> jo, prazenim zvraznis nektere vune. Kukurici (srot) bych ale asi neprazil. Leda tak strouhanku, konopi apod.

Roman C. - Profil | Pá 29.9.2000 8:59:53

Petr>a nezapominej pridavat do krmeni ruzne posilovace (praskova baleni koupena v obchode). Bez techto prisad je krmeni daleko mene funkcni.

PETR | Čt 28.9.2000 9:02:11

MM: Máš pravdu.Mám to z knihy Lov na položenou od polského autora. Podle testu v akváriu jsem opravdu neviděl žádné vzlínání částic mletých ať již syrových nebo pražených semen. Nicméně mírně pražená semena (len, kukuřice)mají, aspoň pro mne, zajímavé aroma (doufám,že i pro ryby). Díky.

Martin M. - Profil | St 27.9.2000 15:03:28

Petr> to s tema semenama mas z knizek, ze jo? Zadna olejnata seminka (repka, slunecnice, konopi, arasidy) vylozene neplavou, stoupa z nich jen olej. Jestli navnadu slepi nebo ne si vyzkousej sam. Zalezi na tom, jestli jsou hodne oprazena (nelepi) nebo nejsou vubec (pak trochu lepi). Mohu doporucit cele nepomlete konopi a pomlete prazene arasidy. Pak take varenou repku (pouze na kapry na stojatou vodu, jinak ne!).
Seminka z dyne nebo slunecnice nepouzivam, nevoni mi to. Seminka pouzivam vylozene pro jejich chut a vuni a ne proto, ze (udajne) vzlinaji nebo ze pomahaji k rozpadavosti smesi.

PETR | St 27.9.2000 6:37:26

A co mletá olejnatá semena? Měla by lepit, ale při styku s vodou by měla vzlínat (aspoň si myslím). Tuto složku nepoužívat?
Ještě by mě zajímal Váš názor, zda pražená mletá semena mají stejný "vzlínavý" efekt a nebo jsou spíše jako aroma (atraktant).
Očekával jsem, že odpoví více plavačkářů, ale asi používají komerční směsi (já na to nemám a také se mi příčí používat "něco" pouze na základě reklamy). Stejně Vám děkuji za cenné rady.

Martin M. - Profil | Út 26.9.2000 15:55:14

PETR> 1. jiz nepouzivam nikde a nikdy jecny srot (ani na rekach) - moc lepi a rybam prilis nechutna. Ma prilis "ostrou" vuni, naopak kuk. srot je neutralni a lze jej proto libovolne kombinovat s necim jinym.
2. jako "vzlinadlo" lze pouzit mlety popkorn nebo hrubsi strouhanka (zrnka 3mm). (Prodavaji se i komercni "vzlinadla", ale co jsem videl, tak vsechny byly zalozeny na popkornu a hrube strouhance!)
3. na stojate vode pouzivej rozmoceny chleba, dobre lepi, ale ve vode se rychle rozpadne.
4. jako lepidlo lze pouzit i cukr, ktery se ve vode take rychle rozpusti
LJ> vetsinou ano. Na hlubokou vodu je ale prilis lehka a nemuzes ji pouzit prilis velke mnozstvi. Navic mam vyzkouseno, ze na nekterych revirech ji ryby odmitaji (vlastne znam jen 1 takovyto revir).

lukasjicha - Profil | Po 25.9.2000 18:33:18

Moc lepidla.Na stojaku ti jako lepidlo většinou staci strouhanka.

PETR | Pá 22.9.2000 11:23:46

Vyzkoušel jsem v akváriu mix tohoto složení:
-báze (kuk.šrot:ječný šrot:strouhanka=2:1:1)
-pro rozpad mleté syrové slunečnicové semeno(5-15%)
-lepidlo (hladká mouka)asi 5%
Protože se jedna o zkoušku, nedával jsem aroma.
Mix je určen na stojatou vodu s měkkým dnem,hloubkou 2-2,5m,cílová ryba cejn,kapr.Koule by se měla na dně co nejdříve rozpadnout.
Připravil jsem 3 vzorky mixu s různým obsahem mletých semen a po provlhčení za studena jsem je dal do akvária.
K rozpadu koule nedošlo ani za 30-40 minut. V čem je chyba? Poraďte.

PETR | Čt 21.9.2000 13:59:11

Měl jsem vždy za to, že provlhčené krmení zůstává u dna a nestoupá.Existují látky, které toto vzlínání podporují?

Martin M. - Profil | Čt 21.9.2000 12:56:58

Petr> zalezi hlavne na hloubce a na druhu ryb, ktere chces chytat. Precti si tento clanek. Muj tajnej tip jsou mlete arasidy a varene konopne seminko - cim vice, tim lepe. Hlavne na kapry. Experimentuj doma v nejake nadobe s vodou, sleduj rozpadavost navnady a jeji chovani ve sloupci (mrak+zakal, celkova doba vzestupu lehkych castic apod).