šňůrka nebo monofil ?

Dá se specifikovat podstatný rozdíl, co se týká účinnosti, při lovu kaprů na položenou mezi monofilním návazcem a návazcem ze splétaného materiálu ?
Autor diskuse: Přemek - , 8.1.2002 kaprařina - náčiní, doplňky

Milan - Profil | Út 8.1.2002 20:05:42

Nejde přesně říct co je lepší.Jak sleduji vývoj koncovích montáží tak v některýych případech má pletenka už odzvoněné(např.plovoucí montáž je už lepší ji vyrobit ze silného monofilu)
A za druhé kapr je zvědavý a je schopen přijmout nástrahu uvázanou na prádelní šňůře!!Problem je podstatně někde jinde a to v momentě kdy kapr přijme nástrahu a zjistí že je zrada!Tam se pozná zprávnost zda použít monofil a nebo pletenku,neboť zprávná montáž musí zabránit kaprovy aby vyplivl háček ven.

Stano Sládek | Út 8.1.2002 17:14:50

Čo sa týka rozdielu medzi pletenkou, a monofilom, tak ten hlavný je, že pletenka je schopná skôr "oklamať" skúseného kapra, ako monofil. Je to preto, že pôsobí prirodzenejšie(prírodnejšie), je mäkšia, ľahšia, atď... A na rozdiel od monofilu, kapor nie je schopný ju zaregistrovať. Ale to všetko má skutočne význam pri love na boilies, ako už spomínal Martin, a nie s klasickým krmítkom a pod.

Martin M. - Profil | Út 8.1.2002 14:07:13

otazkou je, co myslis polozenou. Jestli boilie-styl, tak tam ma pletenka asi sve nezastupitelne misto (v nekterych situacich urcite). Pokud klasickou polozenou, napr. s krmitkem a dvemi navazci, tak si myslim, ze pletenka je zbytecna a vetsinou povede k castejsimu zamotani udice nez vlasec. Uvazoval bych o ni jen u velmi kratkych navazcu, napr. na srkacku pod krmitko. Hlavni vyhodou pletenky je jeji mekkost. Nosnost a odereschopnost je sporna.