zásek u mrtvé rybičky

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co dělám špatně při záseku při lovu candátů na mrtvou rybičku. Chytám na štěrkovišti na oukleje do 5-8cm, za celý letošní rok jsem nechytl žádného candáta, protože jsem jej prostě nezasekl,např.: v pátek jsem měl 5 záběrů, žádný neproměněn, pročetl jsem si všechny otázky a rady na mrku a už nevím co dělám špatně. dříve jsem myslel že jsou to úhoři, což se mi pak potvrdilo, ale myslím si že teď by už neměli brát tak moc,to bylo v létě. Použil jsem spoustu montáží, líbila se mi tady z mrku,kdy do rybky napichu 2 jednohacky a muzu seknout hned, ale vzdy kdyz jsem zasekl hned tak sem nevytáhl nic nebo jen pouze pomuchlanou rybku, když jsem zkusil víceháčky, rybku candát pustil, také pomuchlaná nebo rozkouslá. když jsem to nechal jet tak se situace opakovala a momentálně mi papírek vyskočí nahoru, párkrát povyskočí (ale nejede) a když zaseknu tak zas nic a když to nechám tak ta ryba prostě nejede, tak už nevím v čem je problém, nestalo se vám to někdy?jak to řešíte?Moc vás prosím o radu
Autor diskuse: an-old-fuddy-duddy - Profil , 30.10.2006 dravci - techniky lovu

Tom. - Profil | Po 19.2.2007 20:46:42

Když chytám na mrtvou rybku na dno,zkrátka když se snažím o Candátka a když zabere,tak chvilku počkám než ujede asi 3-8 metrů.Jak kdy.To musí každý vycítit,kdy to má seknout.Stává se mi,že buď zaseknu brzo a nebo pozdě.Je to prostě o štěstí!

šeptal - Profil | Po 6.11.2006 11:08:17

hodo: Neuškodilo by výrazně přehodnotit motiv, proč chodíš k vodě. Nechávat vědomě zažrat rybu, to nemá s rybařením pro potěchu ducha lautr nic společnýho. To je jen účelovka kvůli masu.

cuba.nec | So 4.11.2006 18:51:29

kdysi jsem taky nechával jet a zažírat.když byl zásek úspěšný skoro pokaždé měli rybičku hluboko.teď sekám hned/po přenesení do reálu několika rad z MRKu:-)/,úspěšnost lovu je stejná,ale 90% ryb je seklých za "ret"

cuba.nec | So 4.11.2006 18:39:45

hodo:a co ti malí?ti co jim nevytáhneš návazec, nebo Ti berou jen míroví?
pardon/ti co jim nevytáhneš návazec doma

hodo | Pá 3.11.2006 20:37:57

šeptal: mal to hlboko ale pouzivam jednohacky a mam specialne kleste (odporucam) tak mu krasne vytiahnem hacik. Naposledy pred tyzdnom-v nedelu- som chytil 67 cm zubaca. Tomu som ocvikol nadvezec a doma som ho potom vytiahol uz ho mal straveny.

hodo | Pá 3.11.2006 20:31:38

stale tak chytam . Zubac si to odnese a zacne rybku zrat a neponahlam sa lebo sa to neoplati, ked som zacinal chytat zubace tak som zasekol ked potiahol a na prazdno a stalo sa to velakrat. Tak som ho nechal nech si to taha kolko chce a pockal som si vzdy. Raz v noci sme nechali udicu na samote, uvolnili sme cievku a po pol hodine som ju isiel skontrolovat lebo fukal vietor a nebolo pocut zvoncek a uz bol zubac chyteny a robil pekny brajgel .:-))), Akurat teraz sa mi stalo: Boli sme na stukach na Morave a a nejaka zubata mi odhryzla lanko na vahu 10 kg. Ja som neveril vlastnym ociam. Najprv som si myslel ze skebla ale skebla si neodnese rybku na druhu stranu rieky. Vela rybarov mi hovorilo ze sa take veci stavaju len som tomu neveril a teraz sa mi to stalo. Len je jej skoda lebo on to ucvikla tak ze mi ostalo 3cm s lanka _bol dlhy 40 cm tak asi to bude mat v bruchu tak asi neprezije-skoda ale taka je rybacka

Mike | Pá 3.11.2006 13:20:14

Nevím jak je to na ostatních lokalitách, ale na Nechranicích mě naučili chytat candáty takto a funguje to:
Candát nesmí cítit odpor, takže buďto chytám bez brejlí (vlasec je napnut a mám tam třeba kamínek, který při záběru uvolní vlasec) nebo při záběru candátovi povoluju rukou. Při záběru to candát rozjede a jede a jede. Pak se zastaví a zažírá rybičku. Chvilku počkám a pak razantně sekám. Pro ochránce - nikdy se mi nestalo, že bych vytáhl candáta a nemohl mu vyndat háček. Pokud tam dám přiměřenou nástrahu, menší candát do toho třeba jenom strčí nebo to okusuje ale nerozjede se s tím. Nikdy se mi ani nestalo, že by to vzala jiná ryba než candát. Chytám na plotičky, nebo na jejich půlky, nebo už jsem to zkoušel i s ploutvičkou od okouna.

boyscout - Profil | Čt 2.11.2006 12:38:31

Bachy>u candoše nemám potuchy.....když jsem ještě hodně masařil tak jsem jednou utrhl asi 65cm štiku i s lankem a lapnul a zmasil ji znovu asi po týdnu. Lanko které trčelo z huby bylo krásně lesklé, to co bylo v tlamě a dál už bylo značně načnuté a trhal jsem to v ruce...no a trojháček to samé. Takže si myslím, že to moc dlouho netrvá...samozřejmě to nesmí být nějaký hák s "nerez" úpravou........potravu evidentně přijímala i nadále jinak bych ji nechytil...myslím, že candát nemá vnitřní prostředí méně agresivní než štika. Problém u dravců podle mě není zažraný háček, protože si vem, že do toho jícnu (a dál) ho nějak musel při záběru dostat a on ho tam spolknul v pohodě....problém je že po záseku (a zdolávání) se mu ten trojhák zasekne do jícnu a když jsou tam protihroty tak tam třeba uvízne napevno a dál už ho nepolkne. Když tam protihroty nejsou, tak ho podle mě další polykaná kořist zase v pohodě posune dál do žaludku (tak jako když to vzal tobě a polknul to hluboko. Ale to jsou jenom moje dohady, nicméně já se podle nich chovám.

MrKos - Profil | Čt 2.11.2006 8:14:16

hodo: 20min je možná trochu delší doba než bych čekal že by jsi čekal... osvědčilo se Ti to pokaždé?

Bachy - Profil | Čt 2.11.2006 8:13:28

boyscout - Nedávno jsem od Tebe četl, že jste se zamýšleli nad "rozpuštěním" háčku v žaludku dravce. Jak dlouho typuješ že se rozpouští menší obyčejný (bez další povrchové vrstvy) háček u podměrečného candoše? Přijímá v tomto období potravu normálně?

šeptal - Profil | Čt 2.11.2006 7:34:45

hodo: Čekal jsi 20 minut? A ještě řekni, že to měl za krajíček, nebo v patře.

hodo | St 1.11.2006 22:43:33

Musis cakat, Kludne to moze byt zubac, On len ochutnava a musis cakat-zatial si zapal cigaretu. Ja som raz cakal az 20 minut- tiez takto potahoval a vytiahol som 74 cm zubaca. Cim je vacsi tym je opatrnejsi. On tu rybku zozerie len si treba pockat a pouzivaj jednohacky a presi ju tak aby netrcal ten hacik von lebo sa pichne a prestane . Ked tu rybku zozerie tak vtedy sa uz moze napichnut

Pvl - Profil | St 1.11.2006 19:09:13

Nejsou to záběry od candátů ! Kdyby to byli can. určitě by jsi nějakého chytl .

carrot | St 1.11.2006 18:46:19

myslim ze joysi uhodil hrebicek na hlavicku ... sumecek americky, co se tyka uhoru, tak jsou dva tyby uzkohlavy a sirokohlavy, dle mych zkusenosti se lovem rybek zivi predevsi sirokohlavy a mnoho jsem jich ulovil napr. min rok pekne vypaseny 85cm na 15cm hrozka data cca 15.11. a zaber byl vzdy mnohem poctivejsi nez od candose .... ale ti sumecci ... to bude to prave

libkos - Profil | St 1.11.2006 10:32:08

an-old-fuddy-duddy-Já ti tady z pochopitelných důvodů nemohu psát detaily jak to dělám.Tady to čte mnoho lidí a rady jdou zneužítTo by ve vodě toho moc nezůstalo.Promiň

an-old-fuddy-duddy - Profil | Út 31.10.2006 21:35:04

moc děkuju za rady, zkusím malej jednoháček k ocásku, seknout hned a snad rozluštím to tajemství

to libkos: můžu se ještě zeptat na to zvláště na mělkých vodách?co to znamená? já chytám na štěrkovišti který má 95ha(hloubka až 20m), ale tam to vůbec letos nejde, tak jsem se přesunul hned vedle a to na tzv. kaliště=výtok od vytěženého písku, to už je malá voda (tak 1-2ha) a tam jsem se vždycky záběrů dočkal a dočkávám, ale neproměnil a neproměňuju. čím to může být specifičtější oproti velké vodě? profil dna je velice podobný, protože toto kaliště vzniklo odtrhnutím od štěrkoviště,akorát je zde trochu více bahna(kvůli tomu odtoku)

joysi | Út 31.10.2006 18:27:02

No mne to naposledy robili sumceky am. aj na rybku nad 10 cm. Stale to len popotahuju alebo zuzlaju... :-(

libkos - Profil | Út 31.10.2006 8:51:43

an-old-fuddy-duddy -Prostě mám takovou zkušenost jěště z doby,kdy nás na candáty chodilo více.Byly místa kde candát prostě nezabral a o 10m vedle brali pravidelně.Učit se je lovit je lepší v létě,teď je to někdy hodně problematické.Zvláště na mělčích vodách.Vadí jim sebemenší odpor zvlaště těm větším.Uhoři berou i v listopadu na rybičky,ale žerou aspoň tam kde chodím velice pomalu.Naštěstí jde záběr od uhoře ve většině případů dobře rozeznat ale na 100 procent to není.Tak se snaž a hodně štěstí

sajmon - Profil | Po 30.10.2006 20:32:33

Tak to opravdu nevím!Já měl taky pár záseků do prázdna,ale to většinou když jsem chytal na splávek!Chyba byla v tom, že candát se píchl asi nejspíš vždy o háček a odplaval!Od té doby co jsem dával jednoháček co nejblíž k ocásku tak vše v poho!No zkus jen zkoušet!co jiného ti zbývá!!Měj se!!a hodně štěstí!!

obrisek - Profil | Po 30.10.2006 19:02:47

blondak-šneci nevim:-) ale už mám na splaviskách na kontě 2 škeble jak vrata jedné sem napočítal 34 letokruhu

Blondak - Profil | Po 30.10.2006 18:11:46

an-old-fuddy-duddy -A co skeble nebo sneci ?

Petka | Po 30.10.2006 17:16:58

Změň taktiku opravdu je čas. Pokud to je možné zkus polotěžko nebo splávek. Zajdi do obchodu a nech si poradit, jaké háčky teď chlapi hodně preferují. Poslední bych řešil samotnou rybičku, jsou výlovy a rybek dost. Takovej Hrouzek je skvělý. Rybky pokud odcházíš od vody nepouštěj, vodu nevyměňuj to dravcům voní.Druhý den jsou opět k mání. A zkus dát výplň do dutiny-Polyester ať se rybka vznáší.

an-old-fuddy-duddy - Profil | Po 30.10.2006 16:54:29

dekuji za rady, chytám s olůvkem 5gramů nebo bez, takže s tou zátěží nevím jestli je problém, chytám max 5 metrů od břehu, hážu to pod "nohy". raci by to neměli být, ti be se zde neměli vyskytovat. s těmi kapry nevím, možné to je. zajímavé je že záběr vždy přijde v tom samém místě, když to hodím třeba jinam ale jen kousek od toho, tak záběr nepřijde.

libkos: co to znamená na bahně v úhořím místě? jako že zde úhoři mají úhoři stanovište? je to štěrkoviště a je zde mnoho kamení, ale je pravda že někdy když jsem ´pomuchlanou rybku vytáhl byla od bahna, tak nevím, můžeš mi to prosím upřesnit? já nevím, ale že by byli úhoři v tuto dobu tak aktivní?

cuba.nec | Po 30.10.2006 16:31:13

ahojte.v tomto roce se nám při chytání na mrtvé rybičky třikrát stalo že rybku vzal kaprál.a pokaždé to byla nekompromisní,rychlá jízda.takže na ně bych to neviděl..i když...pokud to jsou candáti,a dovolí to podmínky zkus chytat úplně bez zátěže

ondresss - Profil | Po 30.10.2006 15:22:48

stejná problémy co říka an-old-fuddy-duddy mam i já a starší rybáří (duchodci) mi říkali, že to jsou prý kapři ale moc se mi to nezdá.

Vendax - Profil | Po 30.10.2006 13:30:29

Věnoval bych pozornost "rozkousané nástraze" jestli jsou tam vidět zuby apodobně, jinak na Orlíku nám tahali za mrtvé rybky raci.

libkos - Profil | Po 30.10.2006 10:44:34

řekl bych,že chytáš na bahně v uhořím místě.Změň místo,použij obratlíkové olovo a pokud tam candáti jsou,musíš chytit.Jenom teď když se ochlazuje voda je mnoho dní kdy pouze z dravosti uchopí rybku a ihned ji pustí.A nedávej nic na silon jen ho přilož lehce kamínkem a hlavně ho po napnutí povol silon.
A v létě chytej na aspoň 15cm živé rybky.Pak Ti tyhle problémy odpadnou.Ty tvé nastrahy jsou příliš malé a bude Ti za ně tahat cokoliv.