Nástraha na sumce

Je vhodná nástraha na sumce sumeček americký kolem 20 cm?
Autor diskuse: Georg - Profil , 11.8.2006 dravci - nástrahy, návnady

Petrson - Profil | So 12.8.2006 21:23:59

>> detreux > jo, to máš pravdu, bylo to pojato jaksi všeobecně, čili tato část odpovědi letos už nebude aktuální, i když sumci se podle všeho třeli opožděně. Může to ale taky být relativní. Myslím, že sumec takové ty nejčastější predátory, kteří mu útočí na hnízdo - okouny, úhoře... má zafixovány i po zbytek roku, prostě když tu rybu uvidí, sepne se mu varovný instinkt a může zaútočit, i když třeba nemá kdovíjaký hlad. To si ale jen tak představuju :-)

Martin... - Profil | So 12.8.2006 20:10:40

Abych Ti pravdu řekl tak bych toho sumečka nedával.Sumec si raději dá rybu která je pro něj lepší(lín, kapr,..)....to bych si raději chytil lína nebo karase.

xycht | So 12.8.2006 11:01:32

detreux: řekl bych, že spíš záleží na teplotě vody...

detreux - Profil | So 12.8.2006 10:56:00

petrson: já měl za to že se sumci třou nekdy behem května takze lov sumce na hnízdech tak nejak neni momentalně vzhledem k době hájení dravců možnej.......

Petrson - Profil | So 12.8.2006 5:47:07

>> Georg > něco málo k tématu najdeš i zde:
http://www.mrk.cz/otazky.php3?id=8163
Taky pod vlivem uvedené výměny jsem na zmiňovaných revírech (Labských tůních, kde trumanů je přehršel) posléze zkoušel na položenou ocásek a ploutve ze sumečků. Výsledkem byl jeden nesmělý potah, buď od malého candáta nebo šťastnějšího soukmenovce. I když to říkám s rezervou, protože sumečci jsou natolik draví, že se mi snad nikdy nestalo, aby nedobrali. Ba právě naopak, nachytal jsem jich dost, abych mohl říct, že jsou jakýmsi prototypem vytrvalce, který nepřestane háček otravovat, dokud na něm nezbyde jen malinká snítečka žížaly. i po ní totiž skočí, nebývá problém na 1 hnojáka nebo kousek rousnice vytáhnout 5+ trumišů, i když už je dávno death a naporcovaná.
Já být tebou, tak bych to na nějaké vodě, kde se nachází oba druhy, zkusil - pokud to nemáš nějak daleko a můžeš si dovolit tam strávit víc času. Myslím, že zvlášť v době po vytření, kdy sumec hlídá hnízdo, by na sumečka vystartoval, bo ten je jikří nenažranec a takové právě sumci vidí hooodně rádi.
Ale ve vodách, kde sumeček není doma, se toho prosím vyvaruj. Není třeba jeho teritoria rozšiřovat. Stejně si myslím, že by to velký úspěch nepřineslo - v každé vodě je sumec navyklý "brát, co je", tedy vybírat především ryby, které zná a "chutnají mu".

detreux - Profil | Pá 11.8.2006 18:02:25

no podle mě by moh bejt dobrej právě na revírech kde se nevyskytuje :) mozná by právě zabralo neco neokoukanýho.....

petho: ploutve nestříhat, to se nědelá... ani nástražním rybkám

vicx4u | Pá 11.8.2006 16:07:55

Georg> ak sa nevyskytuje v reviry kde chces chytat, pre boha ta prosim, nepouzivaj ho ako nastrahovu rybku.... je to odporna pliaga ked sa premnozi. hruzovec, len v ciernom... :))

petho | Pá 11.8.2006 9:44:48

U nás v okolí Bratislavy je sumček premnožený. Tiž som si myslel že ho nič nezožerie, ale mám ich v akvarku a najväčší exemplár zožral najmenšieho a v pohode ho strávil. Inak je to veľmi pracovitá a odolná ryba takže ak mu odstrihnete tie ostne, bude to dobrá nástraha.

Zcuter - Profil | Pá 11.8.2006 7:57:42

jako podle mě pokud se ten sumeček v té dané lokalitě kde chyceš chytat vyskytuje no problea...ale pokud tam bude ten tvůj na háčku jedinej...možná z toho budou mít strach...(sumci)..ale je to můj názor..

radas - Profil | Pá 11.8.2006 7:53:25

pokud jsem čet tak u nás nemá sumeček americký přirozené nepřátele kvůli nějakému trnu v ploutvích a díky tomu se taky někde přemnožuje, ale nevím to jistě možná se pletu