sumeček americký jako nástražní rybka

zkoušel jste ho někdo jako nástražní rybku - především mrtvou?
Autor diskuse: vedec - , 30.3.2005 dravci - nástrahy, návnady

Petrson - Profil | Ne 3.4.2005 17:57:52

Tomáš >> OK, snad už příští tejden bych si měl jít pro papíry, tak dám kdyžtak vědět. Můj mail najdeš v kartě. Zatím Petrův zdar.

Tomáš | So 2.4.2005 11:40:19

Petersne můj e - mail je jana.kaiprova@tiscali.cz až si vypořádáš své věci ozvi se rád se potkám s člověkem podobné krevní skupiny pokecáme a zalovíme

Petrson - Profil | So 2.4.2005 2:31:36

Jezdívám na tůně k Lysé n.L. a Čelákovicím, to už je o kus dále, a že by se i tam nějak sumci přemnožili mi není známo, ale jak to tam vypadá po povodni ještě nevím. Je fakt, že trumanů tam bývaly mraky, pamatuji si, jak je některá hovádka s nadáváním vyhazovali do pole - to ho radši pustím, sním nebo se snažím chytat tak, aby brali co nejmíň, třeba na extrudy - na ty žádnej amík nevzal, zato cejnů fůra. Jsem taky rybář, který má raději pestrost, takže chytám třeba 1 prutem kapry nebo cejny, a druhým na plavačku sumečky či prostě cokoliv. Chytat jen kapry např. na boilies, kdy víš, že něco jiného zabere jen výjimečně, by mě taky pořád nebavilo. Naopak, situace, kdy může zabrat 7, 8 druhů ryb a nikdy dopředu nevíš, která to bude, mě naplňuje tím správným adrenalínem a pocitem překvapení, navíc se pořád něco děje a nemusím čekat hodiny bez záběrů. Docela si mě navnadil, ještě sem si ani nestihl vyzvednout povolenku, nějak teď furt makám, ale hned jak bude volno, běžím pro ni a myslím že ty tůně vyzkouším, pak poreferuji.

Tomáš | So 2.4.2005 1:38:47

Tohle bylo před povodněmi dneska jsou tady zase ve většim množství sumci praváci sice většinou menší asi okolo15Kg, a hodně malinkejch ti si trumany podle mne podali a tak dnes chytíš trumana dost vzácně a spíš většího, víc jich je jen na tůních u Litoměřic tzv Slavících tam za nima sumáři nejedou. Podle mne by bylo nejlepší řešení pokud ti chutná jejich maso najít nějakej opuštěnej návesák tam je dát a prokrmovat to červama třeba z e zvířátek přejetejch na silnici věřim, že by tam byli brzo trumani který by už byli jedlí oni rostou rychle ale jsou krátkověký myslim si, že by se tahle ryba dala chovat i jako tržní no řekni, která z ryb ti bere tak jako truman to je jak když hodíš duhákum v rybníku krmení. Jinak já nejvíc lovim mezi Lovosicema a Prackovicema na Labi tam je to sice samej kaprolovec, ale jelikož já tenhle lov nemusim tak si nepřekážíme a já chytám ten zbytek druhů a to je ta rybařina co mě baví , úhoř pozejtří parma pak línek ,podoustev, candát okoun atd.prostě žádná specialisace připadal bych si jak v továrně u pasu. Tamto s těma rybama jsem myslel obrazně zatím berou jen kapři a bílá ryba, ale zejtra jim pudu nějakýho hnojáka dát.

Petrson - Profil | So 2.4.2005 1:10:33

Tomáš >> docela mě strašíš, zas tak často tam nejezdím, takže situaci zase tolik neznám a že jsou až tak přemnoženi mě poněkud vyvádí z míry. Možná vysazování více sumců by bylo řešením, ale než to někoho napadne a vyrostou, jdu nakopat žížaly, koupím alobal a zřejmě tam brzy juknu. Stejně je s podivem, že těch cejnů a plotic je tam pořád docela dost, když se tam ti amíci tak roztahují. Je tam ještě zamrzlo, nebo už začali žrát?

Tomáš | So 2.4.2005 0:54:02

Víš mně nejdřív taky tolik nevadili, dokud jich nebylo tolik, ale když se mi stalo, že jsem trumana chytl pod hladinou na 15cm woblera uvědomil jsem si že sranda končí. Navíc když jsem jich jednou bez přestávky chytil za dvě hodky okolo 100ks začal jsem se taky obávat z čeho to jejich dobrý masíčko je při takovym velkym množství nemůžeš čekat, že si při žrádle budou vybírat jako normální ryba museli žrát všešchno sajrajt, nesajrajt a hlavně sežrali hrozně jiker od plotic cejnů atd . No nakonec když o tom přemýšlim se dali chytit prakticky na všechno. Hlavní problém jejich potlačení byl ten, že se shlukovali do velkých hejn do kterých se dravcům nechtělo hlídají si jikry jako oko v hlavě jsou to prostě Critters z Ameriky , ale sumec a mník jsou takový dravčí hulváti ty dou hejna nehejna a mník má obrovskou výhodu, že je nejvíc žere v zimě kdy je truman ztuhlej jak štolverk

Petrson - Profil | So 2.4.2005 0:03:00

Je fakt, že když člověk chytá na Labi nebo jeho tůních, tak aby úplně vynechal žížaly, pokud nechce každou minutu tahat trumeny. Ale zase když nebere nic jiného, je s nimi docela zábava - a pak jsou taky výborní pečení v alobalu, navíc nemaj svalové kůstky. Takže mi zas tak moc nevadí, ale mníky budu chytat radši.

Tomáš | Pá 1.4.2005 23:34:53

To co jste psali p těch sumečkách v sumčim břiše odpovídá přesně mé hypotéze, neboť zmizeli přesně v tu dobu co se na Labi přemnořili sumci aneb po Big vodě. Jinak jsem měl asi tak 100 těch asi 5cm velkejch sajrajtíků v bazénu pak jsem tam dal 3 50cm mníky a když jsem je kuchal tak měli plný břicho sumečků ploutvičky jim naprosto nevadili. myslím si, že teď co se v Ohři docela pomnožili mníci budou docela jistě i v Labi a pro ty amarický trumany nastává morová rána č.2.

Petrson - Profil | Pá 1.4.2005 23:09:24

Teď jsem si znova přečet otázku, Vědec se ptá na užití coby mrtvé nástražní rybky. V tom případě, když by se nastražila jen část (např. ocásek) se asi záběr candáta nedá vyloučit - kdo ví?

Tomash | Pá 1.4.2005 16:22:44

Já možné, že sem tam nějaký dravec sumečka spolkne, ale beru to spíše jako výjimku než pravidlo. Jako nástražní rybku bych ho asi určitě nenastražil.

Honza b - Profil | Pá 1.4.2005 15:51:51

Jeden můj známej našel při kuchání sumce chyceného na Labi tři sumečky americké v jeho žaludku.

Velrybář - Profil | Pá 1.4.2005 13:15:00

Já o něm vím, že sem byl zavlečen omylem jako domnívaný Sumec Kanálový s USA. Je pravda, že nemá přirozené nepřátele a hlavně nic nežere ani jeho jikry. Jeho trhny pod skřelemi dokáží prý prozatit i ruku dospělého rybáře. Alo to asi víte, tak jako bych nic neřekl :)

Petrson - Profil | St 30.3.2005 15:46:08

Jinak souhlasím s Aladinem, asi u nás nemá přirozený nepřátele, který by ho lovili, jinak by se přece tak nepřemnožoval.

Petrson - Profil | St 30.3.2005 15:43:37

Jako nástražní ne, zato jsem je samotné na nástražní chytal. Několikrát záběr na káču hned po nahození, ta šla vždy pod vodu, ale zásek vždy naprázdno. Teprve až na popátý, když už z plotičky zbylo jen torzo, sem vytáh trůmena, ale pěknýho, měl skoro 30

jettys - Profil | St 30.3.2005 15:33:02

My sme to zkoušeli s kamarádem tři dny,makal jako blázen.Třikrát na něj zaůtočil sumec ale netrefil se.

Aladin - Profil | St 30.3.2005 11:36:57

Sumeček má ostny u prsních ploutví a tak myslím, že ho žádná ryba nesežere. Maximálně bych vyzkoušel uřízlej ocas, ale raději bych nastražil jinou rybu..........