globalni sraz - dravci

Co chcete, aby se řešilo na srazu, který si bere za úkol vyvolat a odstartovat konečně nutné změny.
Pište prosím Vaše návrhy řešení a pokuste se vybrat pět zástupců, kteří budou obhajovat Vaše požadavky na srazu, který se bude konat ke konci tohoto roku. Děkuji
Autor diskuse: Kocháč - Profil , 3.8.2006 dravci - ostatní

prichy - Profil | St 13.9.2006 5:30:06

oj tyto odpovedi mi utekly

Flip: v poradku ;-)

All:netvrdim, ze to nejde...jen ze neposkovim rybu a na 99% prezije a to byl asi primarni problem....jak rikam u tech teckovanech je to neco jinyho

Martin16 - Profil | Út 8.8.2006 13:24:46

rybomil- podle mě by měli chytat všichni nonstop ,ale sumcobijci to opravdu potřebujou nejvíc.

Petrson - Profil | Út 8.8.2006 4:48:47

>> Vláďa S. > onen zákon byl novelizován v tom smyslu, že na živou se již chytat může. Už se to tu probíralo. Ke znění, že je zakázáno užívat živých zvířat jako návnady, přibyla větička: "pokud to nevyžaduje lov."

Flip - Profil | Po 7.8.2006 22:01:33

prichy jen řekl svůj názor tak ho za to nemusíte hned ukamenovat,takhle bychom se dále nedostali.V určitých věcech má ale pravdu.Rybář který šetrně zachází s rybou a chytá s protihrotem napáchá rozhodně méně škody než dobytek s barblesem.

tomm - Profil | Po 7.8.2006 12:29:17

prichy> Kluci přede mnou ti to napsali velmi přesně. To co jsi napsal poukazuje jen na to, že tvé vědomosti ohledně těchto témat jsou velmi skromné.

Michal | Po 7.8.2006 12:21:35

prichy: na všech vláčecích nástrahách, jak na štiku tak na okouny, mám zamáčknuté protihroty, naprosto v pohodě, ryby mi nepadají, i trojháček na vobleru jde krásně vyndat a nemusím ho rvát rybě z tlamy přes protihrot, vyzkoušej a pak teprve vynášej soudy

Vláďa S. - Profil | Po 7.8.2006 9:25:38

prichy> Chytání na živou zakazuje zákon na ochranu proti týrání zvířat ... Ale to je jedno, tohle třeba beru, že je každého věc, ovšem to, že si nedokážeš představit většího okouna nebo candáta na háčku bez protihrotu znamená jen to, že máš malou představivost. Dokonce jsi zcela mimo mísu! Čím větší ryba, tím je jeí tah klidnější, škubání je méně frenetické, ..., tedy je obecně menší pravděpodobnost, že se sklepe a pro bezprotihrotové háčky to platí stejně. Fascinuje mě, žes to podle příspěvku ani nezkusil, ale jsi jednoznačně proti ... na taková hodnocení je opravdu zapotřebí brát zřetel! Jen pro tvou informaci, asi tak 99 % candátů mám chyceno na háčky bez protihrotu. Okounů jsem nachytal hodně ještě i v dávných dobách, tak je to tak půl napůl, ale všichni ti větší z poslední doby jsou také bez protihrotů.

rybomil | Po 7.8.2006 8:54:09

M16: Tý vogo, voni jako sumcobijci budou chytat NONSTOP a vostatní jako ne ???
Máš něco v hlavě ??? Už to nepij ani ředěný !

Martin16 - Profil | Ne 6.8.2006 18:23:32

chlapi rozhodně prosím ,chytání non stop aspoň pro sumcaře ,on je to problém vyvézt přes den natož ve 4 ráno.

prichy - Profil | So 5.8.2006 9:24:57

Jakykoli zakon je uz ze sve podstaty nespravedlivy, a hodnoti pouze modelove situace.

Chytat bez protihrotu? Proc? Pokud to je na pstruhovem reviru, tak to chapu, ale jinak? To proste nema opodstatneni. (napr. stice vubec nevadi nejaky ted jednohacek v tlame natoz protihrot, vetsiho okouna ci dokonce candata na hacku bez protihrotu si ani nedokazu predstavit.)
Zakaz chytat na zivou? Proc? (upozornim, ze na ni nechytam...jen velmi vyjimecne 1 krat za rok). Protoze existuji "borci" jez vykouri cigaretu nez seknou? Potrestate i rybare kteri chytaji na zivou mozna nekdy setrneji nez my na vlacku.

Sahneme si do svedomi, neni kazdy cech rybariny tak trochu egoisticky? Neni to spis mysleno udelame neco pro nas kaprare, vlackare, muskare?

Pokud v pozadavku o zmenu bude zastoupeni vsech skupin, tak to projde spis...a hlavne melo by to byt opatreni pro ryby...aby nam pekne rostli a my si mohli povodit na prute i to, co nasi dedove.

Neberte muj nazor jako pevnou alfuomegu....jen bych vas rad donutil k zamysleni, ze na tech vodach nejste sami.

stenly | Pá 4.8.2006 23:31:09

co třeba některé úseky na Labi kde by se mohlo vláčet celoročně?........podívejte se na Pražáky.....na Vltavě už to funguje.

R3F13X - Profil | Čt 3.8.2006 22:34:34

Frostty to jo,ale treba tady v praze je kapr premnozenej a vsichni to vedi a stejne ho vysazujou a candatu je tu malo a stik taky...je to o tom ze chov candosu je nakladnej...ja vim ze jich musi byt min nez bile ryby,ale ne zas az tak malo jaka je realita!!

Frostty - Profil | Čt 3.8.2006 19:21:05

R3F13X - ® promin že se to do toho pletu ale dravcu musí byt vždycky méně než byložravejch ryb...

Andys - Profil | Čt 3.8.2006 15:47:48

kep:já to mám na řeku 35 km a na přehradu 800m, takže je jasné na jaké vodě chytám, dravcování na stojaté vodě je úplně jiné než na řece a pokud máš v oblibě candáty, což je můj případ, jistě pochopíš, že tohoto krasavce ulovit ze břehu na vláčku je méně pravděpodobné než štiku a ty pouštím stejně v drtivé většině bez ohledu na velikost.

kep - Profil | Čt 3.8.2006 14:36:09

Andys:letos mám X candátů z řeky a všichni kolem míry,všichni plavou dál.Ale musel jsem si vyslechnou,že stejně nedorostou,odnese je první velká voda,nebo tak ho zejtra vezmu já 8(.
Mě to přide málo,stejně jako štíhle co má míru ale obejmeš ho palcem a ukazovákem.
Já bych staříky nepodceňoval.
Je to spíš v pohodlnosti a šetrnosti a nejen u starších ročníků.

Andys - Profil | Čt 3.8.2006 14:19:25

kep: zvednutí míry candáta o 10 cm nic neřeší, 50 cm se mi zdá optimální. zavedení nejmenší délky nástražních rybek je dobrá myšlenka. Nicméně pro invalidní a starší rybáře by to znamenalo konec možnosti lovu dravců, protože jejich schopnosti pohybovat se po březích našich vod s vláčákem jsou přece jenom omezené, a až budeme v letech i my, nevím, jestli by nám to bylo po chuti.

Andys - Profil | Čt 3.8.2006 14:17:05

novis, vláďa s.: souhlas bez výhrad
co se týče počtu počtu vysazovaných candátů, nevím jak jinde, ale u nás (PV), se candátů vysadí velké množství, ale počet ulovených (zapsaných) tomu vůbec neodpovídá. Podle přehledů o úlovcích by byla úmrtnost candátů 96-97% !!!

kep - Profil | Čt 3.8.2006 14:02:40

1.Profi RS
2.Zvednutí míry u candáta a štiky +10 cm
3.Omezení počtu ponechaných ryb
4.Zavedení míry pro nástražních ryb 25-30cm

Za přestupky zavedení brutálních postihů!!!!!!!!!

NOVIS - Profil | Čt 3.8.2006 13:49:33

Vláďa S.: OK, rozumíme si! :o) Základem všeho ale musí být profesionální RS, která by se práci naplno věnovala, ale samozřejmě k tomu byla i patřičně vybavena a honorována. Pokud to nebude, můžeme prosadit jakoukoli změnu, která, nebude-li kontrolována, nikdy nebude mít ten pravý účinek. Věřím, že alespoň většina zde přítomných pravidla dodržuje i bez hrozby karabáče za zády, ale MRKmanů je vzhedem k počtu rybářů skutečně jen hrstka.

Vláďa S. - Profil | Čt 3.8.2006 13:36:53

NOVIS> Naposled jsem trhal ještě tu komunistickou :-) Myslím, že RS nezvládá ani ty úkoly co má, tak proč na ní valit další. A pokud někde nějaké hovado sype odpadky z náklaďáku, tak by to měl nahlásit, a pokud možno zdokumentovat, každý rozumný člověk, kterému jde o budoucnost ...

Urbo - Profil | Čt 3.8.2006 13:18:55

Ted mě napadá ohledně té RS. Svazy asi nemají peníze na to , aby uživily profesionální RS . Ale nemělo by to být aji v zájmu státu ochrana přírody. Proto se ptám , nešlo by prosadit nějaký specialní oddělení u policie co by znalo danou problematyku RŘ do podrobna a zabývalo se kontrolou a vyšetřováním v oblasti myslivosti a rybářství ? Mám na mysli něco jako je celní policie , dopravní policie nebo kriminálka . To by podle mě byl ůplně nejlepší stav, kdyby kontroly prováděli školení policisté a ne aby byl veřejný činitel každý druhý Franta nebo Vašek z vesnice .

NOVIS - Profil | Čt 3.8.2006 13:16:22

Vláďa S.: Máš pravdu, že řešení v takové situaci je bohužel problematické .... Jde mi o to, že "velké" odpadky (pneumatiky, igelitové pytle bordelu, stavební suť ...) nikdo nepřinese k vodě po kapsách, ale autem. A profi RS, která tráví celý den po revírech kontrolováním, může někoho takového uvidět a informovat telefonem PČR o SPZ. Mimochodem, zkoušel jsi roztrhnout součastnou plastovou občanku a zadařilo se? To bys byl borec ... :o)

Vláďa S. - Profil | Čt 3.8.2006 12:59:36

NOVIS> A co za to tomu nerybáři udělá ... roztrhá mu občanku??? Povolenku mu sebrat nemůže, zadržet ho nemůže, to by bylo omezování osobní svobody, může tak volat Policii a čekat jestli ten dotyčný počká 15 minut do příjezdu a vše dobrovolně přizná ...
Urbo> tak, tak, když změny, tak naráz, ona je léčba šokem lepší/lecnější/účinnější... než pomalé dávkování. Jinak já taky nezamačkal všechny protihroty naráz, určitě pořád mám takové trojháčky na woblerech, ale v okamžiku kdy ho připnu na karabinu, tak vezmu peán a 6x zmáčknu.

NOVIS - Profil | Čt 3.8.2006 12:54:35

R3F13X: Souhlasím se změnou poměru vysazovaného kapra vůči dravcům, zejména počet candátů by se měl zvýšit. Rovněž regulace hejn kormoránů by v určitých podmínkách nebyla od věci. A kontrola RS by se taky měla zaměřit na znečišťování pobřežních ploch, a to nejen rybáři.

Urbo - Profil | Čt 3.8.2006 12:48:30

Ale co už , když se má něco změnit , tak pořádně , kdoví za kolik let by mohla přijít další změna ,

Urbo - Profil | Čt 3.8.2006 12:46:12

Vlada : Beru zpět máš pradu. Ale ty háčky bez protihrotu bych dal jen na živou mrtvou rybku . Kdy je potřeba vytahovat je z žáber a dají se koupit. U přívlače je většinou ryba za koutek a u bolena , štiky to podlemě zas takovej význam nemá jako u pstroužka co má 20 cm .( Možná je to jen moje lenost jak si představuju , jak za dlouhýho zimního večera zamačkávám háčky na svých nástrahách .)



Proč zakazovat živou rybku , čím si tím pomůžeme? Mrtvou polkne candát tak jako tak. A Sumcaři by neměli na co chytat . Tak aspon povolit lov na živou nad 23 cm , takovou rybu , už žádná podměrečná ryba neblafne. A nebo na živou povolit lov jen s jednoháčkem bez protihrotu . Ten se vždy bude dobře vytahovat . Nechápu proč tu všichni chcou chodit do takových extrémů.Nic se nemá zase přehánět. Ta RS je základ a vysazování více dravců na ůkor kapra , žvětšit míry, a přehledný výpisy , co se kam dávalo v kuse. Některé opatření mě příjdou kdyby tohle fungovalo docela zbytečná .

R3F13X - Profil | Čt 3.8.2006 12:15:20

Ano myslim si ze zakladem je zlepseni RS a take daleko prisnejsi postihy provinilcum a vetsi pokuty(samozrejme za vyznamnejsi preciny)
Dale bych byl rad kdyby se vysazovalo vice dravcu oproti kaprum,jejiz stav se rovna premnozeni(tedy alespon zde na prazskych revirech).A svaz by mel konkretne napsat kolik ryb do jakeho reviru vysadil...psat by se melo mnozstvi,ne ze to byli 3q pd atd..
Jsem pro zvyseni miry u candata na 50-55cm a u stiky na 60cm...
Chtel bych povoleni chytat nonstop v mesicich cervenec a srpen.
Tento rok melo prijit v platnost zakaz lovu na zivou rybku,ale pocita se s tim do dvou let,tak to by jsme zavedl od pristiho roku a dale by jsem zaved jako na slovensku lov na rybku bud se dvemi jednohacky a nebo jednim trojhackem.
Rocni limit ponechanych ryb by jsem dal na 20kusu a plevelne ryby by jsem take omezil vyrazneji(kdyz vidam ty vezirky napechovane malymi cejny a podoustvickami..)
Zavedl bych miru okouna 20cm.
A u pstruhu a sivenu bych ji zvedl na 30cm.(protoze nechapu co rybari maji z ryb pod 35cm)
A za jeden z nejdulezitejsich bodu bych dal regulovani populace kormorana.
A abych nezapomnel...taky bych dal lov na hacky bez protihrotu!
(hacky bez protihrotu by byli uplne cisty..vzdyt si muzou koupit takovy z aspickou rozkleply a ryby na nich drzi a jsou bez protihrotu,jako meritko bych bral,ze kdyz ten hacek prejede rs tak se o protihrot nesmi skrabnout jinak to je tak za500
A penize vybrane na pokutach by sli na zarybneni reviru(mimo ty za vydaje RS)

Vláďa S. - Profil | Čt 3.8.2006 11:59:20

Urbo> Zapomeň na osvěty, toho jsme si užili dost před revolucí. Jsi svéprávný, umíš číst, tvou povinností je seznámit se se zákony i prováděcími předpisy, když to budeš mít špatně, dostaneš napoprvé zápis, proto jako preventivní opatření existuje, a věř, že příště už to budeš mít v pořádku a budeš se sakra shánět po informacích, jak je to správně. Vyhazovat peníze za osvětu je ujetý, připomíná mi to otázku na webu ČRS, zda mají vyhodit peníze na osvětu, aby vysvětlili lidem, že pytlačit je špatné - děláme tytyty zlý hošíku, místo aby jsme mu urazili pazoury, dáme peníze nějakým mediálním agenturám, místo aby jsme podpořili aktivitu RS. Celá osvěta by spočívala v tom, že by to v RŘ na nový rok bylo tučně zvýrazněno - kdo si to nepřečte a doplatí na to, má čas se poučit, kdo se nepoučí je debil a dobře mu tak!

plavčík Tom - Profil | Čt 3.8.2006 11:53:02

Urbo: myslím, že zkouška protihrotu s tou látkou je jednoznačná, tak o jakých vykucích to mluvíš?

Urbo - Profil | Čt 3.8.2006 11:50:15

Vlada: OK,beru.Ale na takovou podstatnou změnu by se musela taky , ale udělat nějaká osvěta , třeba v časopisech , nebo nějaká menší reportáž v TV. Náhlou změnu , ze dne na den neberu .

Urbo - Profil | Čt 3.8.2006 11:46:54

Plavčík Tom : Já čtu dobře , ale ty asi nečteš moc dobře , já taky psal , že se najde plno vykuků , co bude háčky upravovat , tak , aby to jen na oko vypadalo. A nějakej ten protihrotík (sice menší) tam bude pořád, protože neexistuje mějaká norma , podle které by se řídili výrobci a třeba i ty když upravuješ ty háčky a věděl jsi jak moc se má ten protihrot zamáčknout. Mám na mysli něco jako povolený rozměry bojky na sumce nebo maximální rozměr čeřenu

Vláďa S. - Profil | Čt 3.8.2006 11:44:32

Urbo> Tak tedy takhle: Já mám všechny vláčecí nástrahy bez protihrotu! Ani pro Kanadu nevyrábí výrobci, ani ti domácí, nástrahy na lososy bez protihrotů, ač tam být nesmí! Každý to zvládne sám, stačí peán, měnit nic nebudu. A pokud někdo neumí zamáčkonout protihrot, tak je nesvéprávnej a nemají ho pouštět ven. A to s tou látkou je realita třeba z muškařských závodů, a nebo ze soukromých revírů - když to jde jinde, jde to všude.

plavčík Tom - Profil | Čt 3.8.2006 11:41:10

Urbo: nečtěš! Vláďa S. psal, že je možné zakoupit háček s protihroty a protihroty upravit vlastníma silama. Hledáš problémy, kde nejsou.

Urbo - Profil | Čt 3.8.2006 11:37:27

Vlada S. : To ,že se pro muškaře ty háčky dělají vím ,ale pokud vím ,tak dravci se chytají převážně na trojháky a ty jsem bez protihrotu nezaznamenal. Třeba takový sumcový trojhák nebo jednohák bez protihrotu . Já měl na mysli nějakou normalizovanou zkoušku nebo obecně uznávanou podle které vyrábí i výrobci.Už vidím , jak je v řádu napsaný , že musíš mít tu a tu látku a háček z ní musí lehce vyklouzávat.Přece nemyslíš , že lidi budou celí štastní , když si budou muset vyrábět háčky bez protihrotu , pokaždý , když si budou chtít zachytat okouny v pařezovce na střevličky.A trojháčky bez protihrotu se najednou ze dne na den v obchodech neoběví , taková náhlá změna může přijít jen pozvolna.A co velkovírobci nástrah jako Salmo , Hammer , WFS. Těm bude taky nějakou dobu trvat , než dají dohromady výrobu nástrah s háčky bez protihrotu pro ČR, a ti zahraniční se na nás z vysoka vyserou a jak chceš měnit háčky na třpytkách? Atd . atd. Já jen chci říct , že na háčky bez protihrotu ted ještě není ta správná doba.

Vláďa S. - Profil | Čt 3.8.2006 11:14:33

Urbo> Holt jsi toho ještě viděl málo ... Háčky bez protihrotů se samozřejmě prodávají, zejména muškařské zcela běžně. Je uznávaná zkouška, jak je zamáčklý protihrot: vezmeš kus látky, ale třeba stačí i tvůj svetr, tričko, ... a háček do něj zapíchneš, když jde ven jako dovnitř, aniž by se zadrhával, tahal nitě, ... tak je správně ulomený/zamáčklý/zabroušený.

Urbo - Profil | Čt 3.8.2006 11:06:49

Co se týče háčků bez protihrotu , tak si nedokázu představit jak to technicky provest , jak nadefinovat co je to háček bez protihrotu.V obchodě jsem zatím žádný trojháček bez protihrotu neviděl (Kdo ví jestli se vůbec dělají) a jak chcete nadefinovat , jak vypadají správně zamáčklé protihroty, to by se hned našlo plno chytráků co by tam ty hroty mělo a tvrdilo by , že nešly víc zamáčknout.A nějaké lámání a pilování hrotů , tak to je celkem nemyslitelný . To bych se doma upiloval pokaždý když bych si kupoval třpytky nebo woblery ? A měnit zase háčky na třpytkách není docela dobře možný .

Co se týče lovu přes noc v létě , tak klidně , ale jen a pouze , když se zlepší situace RS. Znáte přece ty ožralý partičky místních s rozdělaným ohněm a velkou igelitkou .

Limyty na počty drvců , dobrej nápad. Candát štika, sumec . U ostatních to zas tak nutný snad není ...

Urbo - Profil | Čt 3.8.2006 10:51:54

Proboha , jen nezavádět míru okouna. Jsou revíry , kde jsou přemnožení a nemůžou se dostat pomalu velikostně přes 20. To spíš to omezení na kg. Jinak si myslím ,že zlepšení RS je základ dalších změn . Může se nadělat pravidel habakuk , ale když na to nikdo nedohlídne , tak je stejně nikdo dodržovat nebude. Asi tak jak to bylo s novým silničním zákonem (Ne že bych s ním ůplně souhlasil ) ,ale prakticky se ted jezdí podstatne víc podle pravidel.

NOVIS - Profil | Čt 3.8.2006 10:00:26

Jakožto vyznavač většiny rybolovných technik (krom muškaření) se necítím povolán k zahájení diskuse v dravcařské sekci, ale ï tak si dovolím pár připomínek:

1) Omezení počtu ponechaných ryb - maximálně jedna ušlechtilá dravá denně, příp. roční limit např. 15-ti kusů ušlechtilé dravé.

2) Snížení hmotnostního limitu ponechaných ryb u okouna na cca 4kg denně, případně zavedení lovné míry u tohoto druhu (15cm?)

3) Používání háčků bez protihrotu.

4) Povolení lovu non stop v letních měsících.

5) Rozhodně ne za poslední, spíše za první - zavedení, příp. rozšíření profi RS spojené s důslednou kontrolou a postihem všech nešvarů u vody.