Jak uchovat rousňáky po celý rok?

Zdravím. Poradí někdo, jak uchovat rousňáky po celý rok? Někde jsem slyšel, že prý se mají dát do dřevěné bedny do sklepa, kde se mají střídat tři vrstvy - písek, hlína, piliny, písek, hlína..., ale neznám podrobnosti.
Autor diskuse: Pjóťa - Profil , 19.5.2006 všeobecné - nástrahy, návnady

Káceč - Profil | Ne 20.4.2014 22:02:21

Patrik Šanda >> já si myslím, že za těch skoro osm let, už to na to přišel, co a jak :-)

Patrik Šanda - Profil | Ne 20.4.2014 22:00:20

Já mám rousňáky v kbelíku 15 litrů, dole je hlína a nahoře mech. Mám to ve sklepě. V dřevěné bedně jsem je také mýval, ale mně z toho vždy utekli.

Miras - Profil | Po 22.5.2006 10:17:46

Uchovávám rousnice podobně jako Martin M.. Rousnicím občas nasypu lógr z kafe - asi jim chutná a jsou pak pěkně nabuzený:-)))

Honza. - Profil | Po 22.5.2006 10:09:21

Již párkrát jsem si zakládal chov rousnic a moje zkušenost(pravda i někde jsem to čet)je taková:Když jsem je měl ve veliké přepravce řeznické v krásném chladném sklepu,tak se jim tam nevedlo.Důvod - nemůžou dýchat. Myslím,že by to bylo dobře takto - přepravka zeleninová či pekařská(díravá),vyložit např.komářím pletivem a pak již nějakou zeminu atd.

CeP | Ne 21.5.2006 5:59:12

MM> a ze ti neni hanba nabodnout takovou sectelou zouzalu na hacek. styd se! barbare!! ;-)))

Martin M. - Profil | So 20.5.2006 23:22:30

Rousnice prechovavam v kbeliku s namocenym a vyzdimanym novinovym papirem natrhanym na kousky. Vydrzi v nich mesice, slouzi jim jako substrat i jako potrava. Pri propichnuti hackem je pak spicka hacku obalena papirem, jsou toho plne a proto pekne pevne a zdrave.
aspiuss> hnojak neni rousnice

Aspiuss - Profil | So 20.5.2006 15:20:33

No znami ma hnojaky vo vedre od farby. Normalne nazbieral cervy aj s troskou kompostu, pridal zem. Krmi ich zbytkami z polievky (zelenina, troska vareneho maska), ale len mnozstvo aby to stihli spracovat a aby to nesmrdelo pri rozklade. Obcas im natrha cerstvu travu a premiesa so zemou. Absolutne im zem nevlhci a stale ju maju mokru. Vedro je prikryte len igelitovou taskou (taska je polozene priamo na zemi vo vedre. On ich mal uschovane na WC a uplna pohoda ziadny smrad. Vydrzia v pohode celu sezonu.

UFo | So 20.5.2006 14:27:31

To ti poradim jeden fígl, o kterým se možná moc neví:) Žížala totiž dýchá celým povrchem těla, takže nesmí být od ničeho umatlaná. V přírodě si to zajišťuje tak, že prolézáním i poměrně tvrdou půdou si z těla otírá nečistoty. Pokud ji ale dáš jen tak do nějaký směsi s pilinama nebo s trávou, tak se postupně obalí drobnýma částečkama, a jelikož se nebude mít jak očistit, tak se udusí. Jestliže chceš přechovávat rousnice skutečně dlouho, doporučuju hlínu (směs), do který je budeš dávat, dobře udusat, nedávat moc velkou vrstvu (do 10 cm) a překrýt mechem. Samozřejmě pravidelně vlhčit (nejlépe rosit) a odstraňovat uhynulé kusy.
Co se týče krmení, tak úplně nejlepší jsou takový ty plata na vajíčka z tvrdýho papíru nebo obyč nebarvenej neparfemovanej toal. papír - to rozvaříš a občas jim dáš trochu týhle kaše. Lepší míň než víc, protože žížala ti stejnak hlady jen tak nechcípne, maximálně se začne trochu zmenšovat, když ji budeš krmit opravdu hodně málo...
Dával jsem tak 50-100 ks do bedny o velikosti normální přepravky a vydržely celou sezónu.