řasy ve vode

mate nejakou radu ja vyzrat na rasy ve vode (trhat ?)nebo je nejaky jiny lek jednodussi
Autor diskuse: Dan - Profil , 12.5.2006 kaprařina - ostatní

Franta H - Profil | Po 22.5.2006 11:23:57

Je dobré rozlišovat řasy od ostatních rostlin.
Na cévnatých kytkách si poctná nějaká býložravá ryba, třeba ten amur, ale a řasama a sinicema to je horší. jediné co je požírá je plankton, ale pokud je v rybníku víc ryb než se tam může samo uživit (a musí se přikrmovat) tal je plankton sežraný a nemá kdo vodu filtrovat. Pak se musí hledat podle místních podmínek, včetně velikosti nádrže jiná řešení. zvláště je to patrné na údolních nádržích, třeba na Orlíku, v létě když mají řasy a sinice dost světla tak voda jen kvete, proto se také na vodárenských nádržíCh omezuje lov dravců. Tak kdo chce mít bohatě zarybněný revír musí s mířit s s tím, že ho řasy budou trápit.

LordProtektor - Profil | Ne 14.5.2006 15:45:11

u nas na jednom mensim reviru se objevuje rostlina zvana voni mor.kvuli tomu ze se jedna o prirodni rezervaci a vyskytuje se zde jina chranena rostlina (kotvice plovouci) je boj ztizen jinak ale mame povolene od ochranaru kterim to doslo (ze pokus d se nebude neco delat mor vytlaci kotvici) mame povolene trhani.je to docela tezka prace ale postupem casu prinasi uspech.jinak doporucuji vysadit amury
neni to neco takoveho?? http://www.infojardin.com/fichas/foto-acuaticas/elodea-canadensis-2.jpg
jinak nekde jsem cetl ze existuje i roundap ktery se da pouzit na vodni rostliny.ale nerucim za to :-))

miki - Profil | Ne 14.5.2006 12:24:51

Řešit řasy na rybníku s rybamy je opravdu zapeklitá věc. zahradní jezírka používají opravdu k údržbě vody UV-lampy, které dokáží narušit struktůru buněk a narušit jejich DNA a RNA tak, že už se nemůžou dále množit. Tohle se týká především bakterií a virů. další možností je použití ozonizátoru, který z předsušeného vzduchu vyrábí ozon, jenž se následně dávkuje do vody přisávacím potrubím. Tohle je ale složitá a nákladná záležitost. Zmiňovaná měď se dá použít např při úpravě bazénové vody. zařízení se jmenuje Laguna, nebo Amur a pomocí elektrolýzi mezi dvěmi měď elektrodami dochází k uvolňování iontů mědi, zinku a stříbra a dochází k dezinfekci. Hlavním dezinfikátorem je ale měď. Jiná alternativa spočívá i v údržbě kyslíkem, ale opět se jedná o náročnější zařízení.
Tohle všechno je aktuální u zahradních jezírek a při úprávě bazénové vody. tam, kde je voda či lokalita větší, řeší se to jinak a to si nejsem jistej, jestli bych tě nemystifikoval, tak o tom raději pomlčím. každopádně také záleží na stabilnosti PH. Algicidní prostředky se dají rovněž použít, ale jedná se především o jedy. Jediný ekologický algicid vyrábí tuším firma Akvabela na bázi Chytosanu. jedná se o ekologicky odbouratelný přípravek, který údajně nelze ani předávkovat a ve vodě se po čase sám rozloží.

Pvl - Profil | Pá 12.5.2006 19:23:17

Dan : navíc, po trhání je to ještě horší . Do čista to nepořídíš. A zanedlouho rostliny máš i tam kde bylo čisto . Samozřejmě podle hloubky . Jinak postřik který používají " st. rybářství " stojí pěknej balík .

JKL - Profil | Pá 12.5.2006 19:19:37

Dan : Jestli existuje - já ho neznám. Vydrž, zima si s nimi poradí - padnou na no, shnijou, a budou živiny pro další :-)) Mimo hrábí na laně nic jiného neznám, nejlepší by asi bylo tzv. pohráblo - nejde se občas ve starých stodolách. Tedy pokud je dno bez pařezů a balvanů.

Dan - Profil | Pá 12.5.2006 18:15:25

a jak to z té vody dostat?není nejaký lepsí způsob než kotva nebo se potapet?

JKL - Profil | Pá 12.5.2006 17:33:14

Dan : Jestli tam rostou vodní kytky, je to proti řase dost podstatný rozdíl - na to by mohly fungovat ryby které se tím živí - amur, tolstolobik...Stěrkárny bývají hladové - ta řasa by se neměla přemnožit.

Výr - Profil | Pá 12.5.2006 16:41:12

Dan: Nie je to štrkovisko pri Piešťanoch?

Dan - Profil | Pá 12.5.2006 16:09:55

cca 5 m.řas je tam požehnane.teda jsou to spíš chaluhy.

hraji - Profil | Pá 12.5.2006 15:58:17

Dan: a jedná se skutečně o řasy? Štěrkoviště nejsou zrovna typickým místem výskytu dlouhých vláknitých řas. Jaká je hloubka (alespoň přibližně).

Dan - Profil | Pá 12.5.2006 15:54:56

jedna se o sterkoviste na slovensku

Franta H - Profil | Pá 12.5.2006 11:58:57

Nepúíšeš v jak velké nádrži je chceš regulovat. Na úrovni zahradního rybničku lze použít různé prostředky. Podstatné je zda tam chceš mít ryby. Proti řasám jsou velmi účinné prostředky s obsahem mědi. Někdy stačí kuzs měděného drátu ve vodě. Měd ale zase nemají rady ryby. udržet rovnováho v malé nádrži je problém, jak tam je trocha živin a hodně světla tak se jim neubráníš. Pokud nechceš vrži pšstovat kytky tak ji můžeš zastínit. Použít se dá také čerstvá sláma, ponořit do vody otep čerstvé slámy. Ta obsahuje různé baktericidní ládky které potlačují i řasy, jinak by naši předkové nemohli pokrývat střechy doškama. Pro rybníčky si toho všimli zahrádkáři, když je zakrývali slámou na zimu.

JKL - Profil | Pá 12.5.2006 8:30:40

Jak píše hraji, je to přebytek živin. Pokud se jedná o malou nádrž, některé autority doporučují vysadit rostliny - vodní mor, stolístek (pokud se pamatuju dobře). Ty dusík spotřebují. Taky se osvědčuje nucený oběh přes UV lampu. Důležité je nepřerybnit a nepřekrmovat, pokud je to možné odkalovat. Ale to je fakt jen pro malé nádrže. Podívej se na tyhle stránky: http://www.rybniky.cz/jezirka.html

hraji - Profil | Pá 12.5.2006 7:47:59

Řasy jsou v každé vodě a jsou přirozeným projevem vitality životního vodního prostředí. Pokud je jich hodně, je v životním prostředí něco v nepořádku, velmi pravděpodobně je ve vodě příliš mnoho živin, které růst řas podporují. Hlavně dusík a fosfor. Ideální by bylo srovnat tuto nerovnováhu. Což ale není v silách jednotlivce. Takže nastupuje mechanické řešení.