Prut na feeder

Chci si koupit feeder a po prozkoumání katalogů a internetu jsem zjistil,že o tom nic nevím.Většinou jsou označeny MEDIUM,MEDIUM HEAVY,HEAVY nebo EXTRA HEAVY.To je tvrdost ? Nebo to má něco společného s vrhací zátěží,nebo velikostí lovených ryb?Já bych to potřeboval jak na řeku,tak i na stoják a aby s tím šlo nahodit i krmítko nebo větší zátěž na řece.Které označení tomu odpovídá?Možná,že jsem některé z vás touto otázkou rozesmál,ale opravdu o tom nic nevím.Předem díky.
Autor diskuse: Šlehy - , 22.7.2001 feeder - náčiní, doplňky

MISO - Profil | Út 24.7.2001 6:49:28

Podla mojich skusenosti:
MEDIUM- cca 30-50g
MEDIUM HEAVY-cca 40-80g
HEAVY- i nad 100g
heavy je uz vacsinou poriadny klacek, pouzitelny snad vo velkych riekach na mreny (parmy), vacsie kapre a ostatne velke ryby, alebo v pripade potreby nahadzovania extremnych zatazi na extremne vzdialenosti. Signalizacia zaberu ale bude asi trochu problem.
Ako rozumna stredna cesta bude asi najvhodnejsie to medium heavy, ktore ma pri zvoleni vhodnej spicky dost velky rozsah ako na male biele ryby, tak aj na lopaty, kapre a pod. Ja mam prut 40-80g nizsej kategorie a zvlada vsetko v pohode. Problem je ale zivotnost. Mam ho od Novembra 2000 a zda sa ze uz dosluhuje.
Spominane kategorie su ale u roznych vyrobcov rozne, takze si treba dat pozor.
Šlehy, za tmy budes musiet pouzit svietiace tycinky aj na feederku. Inac si to neviem celkom dobre predstavit. Ale je to fajn, skusal som to.
A k vlascom - po dlhsom skusani som zakotvil na 020kmen a 014 forfach. Chytam takmer vylucne na rieke Morave. Na stojaku som mal o nejaku desatinu menej.

Šlehy | Po 23.7.2001 20:16:54

Díky za rady.Vypadá to na medium heavy.Na stojáku chytám přes den výhradně plavačku a na řece většinou taky,ale co za tmy.Svítícím tyčinkám jsem na chuť moc nepřišel,proto ten feeder.Jinak co se týče vlasců,tak bych používal návazce tak 0,14-0,16.

Mirek Saf. | Po 23.7.2001 9:02:41

Záleží jaké vlasce hodláš použít . Já mám taky mediun a při SPOME 014 jsem spolehlivě po záseku trhal , myní na 014 Strong návazec , power gum a 020 to již jde.Jinak zkoušel jsem na fedder prut pověsit policajta a mám zkušenost , že šička se začala prohýbat a policajt se ani nehnul.

Martin M. - Profil | Ne 22.7.2001 21:37:04

Jsou to oznaceni tuhosti prutu resp. vrhaci zateze (ta by tam mela byt uvedena taky). Cim vetsi voda a proud, tim tuzsi prut (medium na malou stojatou vodu, heavy na velkou reku nebo velke vzdalenosti na stojate vode). Taky treba u mekcich prutu mas ve vybave mekci spicky (napr. 3ks 0.5+1+2oz) a u tvrdsich prutu tvrdsi spicky (1+2+3oz). Ja mam medium heavy (90g) a tvrdsi bych urcite nebral. Zatim jsem nepotreboval chytat dal jak 40m a to chodim i na Musov. Na druhou stranu jsem casto potreboval tvrdsi spicku (3oz) i na kratsi vzdalenost (na rece).
A jeste bych chtel napsat, aby sis vybral prut PREDEVSIM na reku. Na stojate vode jsem nenasel velkou vyhodu feederove metody oproti policajtovi pred spickou prutu (krome rychlejsi manipulce). I na rece je to pro plavackare sporne, snad jen pro chytani v proudu dal od brehu, kde jiz splavek neudrzis na miste. Zatim po asi 3 mesicich testovani uspesnost plavacka-feeder 10:1 ! (porad doufam, ze je to zatim rukama)