Placení funkcionáři-ano či ne?

Domníváte se,že by měli být členové výboru placeni?Všichni,nebo jen někteří ?Podle jakých kriterií a do jaké výše?Měli by být některé tyto otázky schváleny členskou schůzí?Měli by odměny funkcionářů být rybářům zveřejněny a zdůvodněny?
Autor diskuse: Mira Ř - , 23.2.2006 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Přemas | Čt 11.1.2007 19:01:31

Poprve si nejsem jist, jestli ten web je fikce nebo fakt. Podle na tom webu zverejnenych udaju to vypada na fakt. Prominte mi par vulgarnich slov: "ty vole ja zasnu"

Chvastal | Čt 11.1.2007 18:47:39

Snim ci bdim, asi jen shoda jmen...
www.allegria.cz/kral-rybar-na-kaprech.php

Pyzda | So 25.2.2006 22:10:35

Frk: Nemám žádné ambice něčeho zde dosáhnout, nebo za něco bojovat, pouze si chci pokecat o věcech, které mohou být svazu ku pomoci. Náš východočeský územní svaz bohužel se svými členy nekomunikuje a tak věci, které mě MO nedokáže objasnit diskutuji tady. Stále si myslím, že je možno zkombinovat společný rybolov, s fungováním pouze MO jako uživatelů, správců revírů, bez krajského a kapřího přerozdělování, za průhledných podmínek a samosebou s celosvazovým rybolovem za větší peníze, ale zarybnějšími revíry. Systém kolik vylovíš, tolik zaplatíš, samozřejmě že ne v přímé úměře, ale s tímto koeficientem , pro lov mimo svoji MO. Je jisté, že současný systém také někomu, ekonomicky zainteresovanému, vyhovuje a zaběhlé koleje se mu nechce opouštět, i když musí vědět, že je to na úkor členů. ( Protože tě taky neznám), nechtěl jsem pořekadlo o "huse" vztahovat na tebe, i když jsem měl dojem, že chceš hájit něco, co je pro mě neobhajitelné.

Frk - Profil | So 25.2.2006 19:41:38

Pyzda/ Nechci tě přeci alternovat.Možná sis jenom nevšimnul, že jsem ti chtěl pomoc naznačit směr tvého snažení, protože tě osobně neznám a opravdu nemohu z tvých slov vyčíst, že jsi ve své organizaci spokojen.
Veškeré tvé verbální výpady mě totiž utvzovaly o opaku.
Docela by mne ale zajímalo co jsi měl na mysli s tou husou.I mě by se totiž líbilo, kdyby výkonní provozní pracovníci byli placeni za svou práci, kterou vykonávají nad rámec svého členství.

Pyzda | So 25.2.2006 19:23:43

Frk : Já jsem ve své MO celkem spokojený a pouze říkám své názory vůči hospodaření svazu, na které i moje MO doplácí a na které mám jako člen právo. Nevím proč mě chceš alternovat. V tvém případě se mě nechce uvažovat o pořekadle o potrefené huse.
JKL: Asi jsi mě nepochopil, trh už tady je. MO podnikají, ale většinou neefektivě a členstvo toto neefektivní hospodaření dotuje, jako státní rozpočet díry ve zdravotnictví. Změna zdravotní pojišťovny stejně jako MO ti nepomůže. Jediné, co je dobré a je podle mě nutno zachovat, je územní a celosvazový rybolov, třeba i s nějakými mezičlánky, ale za jasných pravidel a podmínek. Není možno neustále vytvářet nadprodukci kapra za velmi draho a s velkými náklady , které zaplatí členové a pak tuto "násadu" prodávat svazu za pár šupů. Pak zcela jasně nejsou peníze na ostatní a původní druhy ryb.

Frk - Profil | So 25.2.2006 18:52:41

Pyzda/Nevím, ale z tvých popisů stále cosi čiší....
Pokud nejsi spokojen, bylo by možná lepší přestoupit do jiné MO a zkusit svůj boj odjinud.

JKL - Profil | So 25.2.2006 18:31:29

Pyzda : Souhlas, ovšem nebezpečně to zavání tržním hospodařením. A členstvo svazu - zejména funkcionáři (hlavně ti starší) na tohle reagujou jak beta bojovnice. Samozřejmě -trh není samosoása ale na druhou stranu - kde to bez trhu funguje?

Pyzda | So 25.2.2006 18:14:17

JKL : Můj názor je, že stálá poptávka a opakuji stálá, cca 300.000 rybářů je tak lákavý byznys, že o přísun násad by nebyl problém. Proplácení násad svazem v nereálných cenách 30-50 Kč/kg je přesně to, co dělal bolševik. Dovolená u moře, nebo na horách za 500,-Kč, ale jen pro někoho. Proto nejsou pstruzi, lipani, aj. Právě v tomto současném systému hospodaření se daří šikulům, mají vytvořeny ideální podmínky.

JKL - Profil | So 25.2.2006 17:41:24

Pyzda: To sory, beru to, ale do pekel nějak se to přece musí dát posunout nahoru?? Podle mých zkušeností většinou veškerá iniciativa z pléna na schůzích skončí jako opominutý diskuzní příspěvek, bohužel za otráveného nezájmu členstva. Jinak máš pravdu, je to ovšem openězích - jak jinak. Obávám se, že kdyby se z rybochovu stal ekonomicky samostatný subjekt, našel by se rychle šikula, který by z toho udělal soukromou rejžovačku a revíry by přišly zkrátka. Ten problém je i ve vymahatelnosti práva.

JKL - Profil | So 25.2.2006 17:36:05

Japčák: Takový svinstvíčko -jmenuje se OK. Kouřím to ve fajfce :-)).

Japčák - Profil | So 25.2.2006 16:29:49

JKL - jo je to mimo mísu (klídek - tabáček) že jsem tak smělý co v poslední době preferuješ za tabák ?
PS. omlouvám se Všem jež toto nezajímá. Děkuji.

Pyzda | So 25.2.2006 16:07:21

JKL : nemusíš věřit, ale na schůzi vystupuji, a chystám se zas. To ale není důležité. MO není uživatelem revírů. Uživatel je územní svaz a to je banda strejců, kteří nechají zobnout a pokryjí výbory z MO a naopak. Tento systém je téměř neprůstřelný. Jak jinak by mohly existovat RMV? Na druhou stranu se ale o revíry musí někdo starat. Je lépe špatně, než vůbec. Podle mě je několik reálných možností jak hospodaření zefektivnit, ale bod č. 1 je oddělit a vytvořit z rybochovných zařízení samostatné subjekty, které by servisovaly členstvo.

JKL - Profil | So 25.2.2006 0:15:37

Pyzda: teď jsim trefil problém na hlavičku. Kdyby na té schůzi někdo vstal a chtěl konkrétní změnu - ne v obsahu ale v návrzích - musí se o tom hlasovat a nikdo to nedokáže ovlivnit. Zkusils to????

Vaclav - Profil | Pá 24.2.2006 21:08:01

A z čeho? je nás v MO 230 členů, určitě NE !!!

Pyzda | Pá 24.2.2006 17:19:48

hraji: pouštíš do éteru nesmysly, jsi zřejmě dobrý tribunový mystifikátor. V tvé MO to je možná jinak, ale i v mé MO v ČRS,je to obdobné, jako popisuje Mira Ř. Členská schůze je 1x do roka, na jaře jako výroční, kde se probere volba komisí, ověřovatelů, přednese se pár nesmyslných příspěvků bez obsahu s koktáním, kterým ze slušnosti pár lidí zatleská a zpráva o hospodaření obsahující dvě čísla. V MO se zásadní věci činnosti a směřování ČRS neřeší a neprojednávají. Zástupce na krajskou konferenci deleguje výbor. Když někdo chybí, je to jako ve Vodičkově ulici v r.80, "nechceš na konferenci? , nechceš bony za pět? Já si nestěžuju, jen to popisuju, aby byla objektivita.

Fishky - Profil | Pá 24.2.2006 14:45:50

Placení funkcionáři? Dobrej for, NE!

boyscout - Profil | Pá 24.2.2006 14:43:57

Pike>víš přece že to je u xaxapa jenom dočasná oddechová pauza a pak se do toho pustí znova naostro :-) Doufám, že zrovna ten týden co se jede do Švédska ho tato melancholická a smířlivá nálada opět popadne :-)

Pike | Pá 24.2.2006 14:41:04

Xaxap: Pak ze to nejde slusne

XAXAP - Profil | Pá 24.2.2006 14:26:31

placeni funkcionari svazu... jasne NE!!!!

ale jinak je odpoved na nekolik A4ek. Platit lze ledaskoho za ledasco. V ramci prerozdelujiciho a nepruhledneho svazu by to ale byla zumpa. V ramci "obchodnich" ci "servisnich" jednotek fungujicich na statem dozorovanem ale liberalnim trhu, kde se velice pruhledne da stanovit odmena na zaklade vykonu, jsem samozrejme pro zachovani bezneho postupu vydelavani penez. Pak at ma klidne dany subjekt hned nekolik dobre placenych lidi, kdyz v ramci sve zdrave "trzni" spolecnosti vytvori zisk nebo v ramci "servisniho" spravce splni kuprikladu podminky pro ziskani "dotace". A hrajimu i dalsim preju i podstatne vice, pokud budou se svymi tymy dobri a prosadi se.

hraji - Profil | Pá 24.2.2006 13:00:59

Mira Ř: vážený pane kolego, víš o tom úplné houby, sjezd se chystá rok předem právě s ohledem na to, aby se stihlo vše v MO projednat. A bylo tomu tak i na posledním sjezdu. Dokonce se k těmto tématům konala i mimořádná jednání, třeba v Uherském Hradišti a v Brně. Jestliže mluvíš o vrchnosti, koho to máš na mysli? Svého předsedu v MO, nebo celý váš výbor? Ale to musíš říct jim do očí.
Už jsem ti to psal v jiné otázce, ze smyšlenek a polopravd si válíš svoji lejnovou kuličku jako hovnivál, ale ten tvůj poklad je pořád jen lejno, nic víc to není.

Mira Ř | Pá 24.2.2006 12:42:02

hraji-pokud někdo jede na sjezd něco schvalovat,tak má mít mandát členské schůze jak hlasovat.Že vrchnost se základními možnými změnami v předstihu!! rybáře neinformuje je fakt.Potom se to dá na sjezd jako neodkladná věc k okamžitému schválení delegátům,kteří hlasují pro svůj názor.A ty to máš v BP,se vznosným úvodem-byly projednány a scváleny......(ale členská schůze tam uvedena není).Myslím si,že rybáři mají právo se přinejmenším k určitému problému vyjádřit.

zubáč | Pá 24.2.2006 6:10:29

Miloš_Dia : Fakt jsme si nerozuměli, to druhé vysvětlení je lepší. Ale jak jsme psal u některých mo jsou placení funkcionáři, siíce ne v těch dimentích, které naznačoval hraji, ale tehdy to je bu%d duchodce nebo invalidní duchodce, ale skvalitní to práci resp. styk s členskou základnou ...
Milan: Placený člověk na rybochovu je normální, ten se dá zaplatit z výnosu chovu, resp. úspor za zarybnění...pokuid se chovu věnuje a má výsledky je i za co ho zaplatit...Spíše se s menovaným dohoda o vykonání práce a je po ptákách...ale to spravidla není funkcionář...
Samozřejmě, že by se mi líbilo, kdyby aspoň někteří funkcionáři byli za výkon funkce placeni, dělali ji na 100% a všechno by perfektně fungovalo, ale skutečný problém je kde vzít peníze...zvýšit členské známky - jak psal už hraji u velkých organizací by to nebyl až takový velký nárust, ale u malých by se nedoplatili...nesouhlasím s hrajim ve zvýšení ceny povolenky, protože to by bylo plošné řešení, ale jak sám psal, každá MO bude mít jiné finanční nároky a výšku členského příspěvku stanovuje MO, takže jen a jen v členském by se to dalo...

Marcel - Profil | Čt 23.2.2006 22:21:10

Pyzda: No v té politice to už musíš být poměrně vysoko aby si mohl "dělat" blaho pro sebe. Ale pokud to děláš blbě nebo okatě tak neseš důsledky a to poměrně tvrdé. Kdežto tady jestli se vysadí 2000 potočáků a z toho jich 1000 sežere kormorán a druhý tisíc otráví nějaký debil jedem, tak se akorát nasereš a jdeš chytat jinam, protože se nikde nedovoláš. Ještě je tu možnost že se vysadí papírově 2000 ks ale do vody jde jen 500, ale to jsem myslel jen čistě hypoteticky ;-)

Pyzda | Čt 23.2.2006 22:12:53

Marcel : já jsem ti dal konkrétní příklad, proč se hospodaření musí nejdřív změnit a teprve pak řešit zarybňování. Hele, je to jako v politice. V hospodě má každý řešení. A na druhé straně kdokoliv se do politiky dostane, nehledí na blaho všech, ale především na blaho svoje.

Marcel - Profil | Čt 23.2.2006 22:07:45

pyzda: hmmm, to je mi jasné, že současný systém potřebuje změnu. To přerozdělování a vůbec hospodaření..... ale seru na to, je to pořád dokola a nic to nevyřeší...

Pyzda | Čt 23.2.2006 22:03:21

Marcel: Nevidím až tak hluboko do kapes svazu, ale ekonomika kterékoliv obchodní společnosti i svazu si je velmi blízká a obojí dělají jen lidé.
Téma profi RS je podobné tématu např. perpetu mobile. Samo totiž ani jedno nefunguje, fungovat nebude, stojí moc peněz a jeho užitek je 0, akorát je to dobré téma. O tom tu myslím psal někde tuším hraji. Problém je v tom, že velká většina z ceny povolenky, členského příspěvku jde územnímu svazu a ten jen něco vrátí zpět. Když je v některé férové MO pár slušných lidí, tak něco z peněz různě vydělaných mimo poplatků od rybářů, vyjímka jsou brigády, dávají do vod jako násadu mimo plán. Jsou to ale drtivě kapři. Za málo peněz hodně muziky. Svazové rybaření není špatná myšlenka, ale hospodaření se musí z gruntu změnit. V tom souhlasím s ZN.

Pyzda | Čt 23.2.2006 21:47:24

Xycht: Lidi budou remcat vždycky, to bych neřešil, s tím neuděláš nic. A s těmi penězi je to tak, že kdo je nená tak to chce řešit a kdo je má, třeba vytahaný ze svazu, tak se o tom bavit nebude. Ty jsi si nevšiml, kolik "spravedlivých" se tady ježí, když se člověk jen otře o jejich svatozář?

Marcel - Profil | Čt 23.2.2006 21:41:46

Pyzda: zřejmě do toho vidííš, tak proč by nešlo to navýšení použít přímo na financování profíků. Jak RS tak "managerů" kteří budou za ty prachy resp. zisk mít odpovědnost. Žádné přerozdělování a přeúčtování. Povolenka stojí X za násadu + Y za profislužby , členský příspěvek Z....

xycht - Profil | Čt 23.2.2006 21:37:26

Pyzda: Ty kecy s aktivitou si nech....jednoduše jsem se ptal, protože to moc nechápu :-) Mě spíš rozčiluje to, že lidi remcaj kvůli každý stokoruně, kterou pak stejně prokouří nebo projezdí v benzínu, jestli mi rozumíš.

Když už do toho tak moc vidíš tak mam dotaz, k tomu aby se ty peníze oddělily jak píšeš, je potřeba změnit legislativu nebo stačí interní předpis?

Pyzda | Čt 23.2.2006 21:28:41

Xycht: jsi velmi aktivní, ale trochu přemýšlej. Pokud by šly tyto a měly by tam jít skoro všechny peníze, do zarybňování, pak je to v pořádku. Jelikož jsou ale výboři (většinou) i správci sádek, "vyrábějí" násadu, není složité tyto peníze přetransformovat do fiktivního zisku, a ten si mezi sebe podělit. Všude to může fungovat různě, ale to je ta podstata, o které píše brach a v tom má pravdu. V případě, že se jasně oddělí peníze, které mají jít do vod , nejlépe nákupem od privatizovaných "výborů", státního rybářství, soukromníků, pak má smysl měnit zarybňovací plány a zvyšovat cenu povolenky.

xycht - Profil | Čt 23.2.2006 18:56:53

Mám dotaz....Proč nejde financovat odměny členů stat. orgánů z povolenek a členských příspěvků? Nebo jsem to špatně pochopil?

Osobně bych byl nekompromisní a cenu územní povolenky zvýšil o cca 500,- ihned. Ale neznám jednací řád ČRS/MRS takže nevím co a kde je potřeba hlasovat apod.

Jsem ale přesvědčen, že 500,- Kč není nic, když si vezmu, že může rybář lovit celý rok v celým kraji. Kdyby to šlo tak bych se snad ani členů vůbec neptal a hned zvýšil o 500,-.....Možná by remcali, ale nakonec by se s tim stejně smířili. Pokud ne tak ať si chytaj na soukromých revírech.....

brach - Profil | Čt 23.2.2006 17:45:00

A protože jsem hned narazil na další otázku, položenou stejným člověkem, rád bych věděl, kdo tyto otázky položil, protože, jak všichni víte, velmi nerad komunikuji s anonymy a kdybych si všiml, že otázku položil anonymní dodavatel (monitoring?), nereagoval bych.

brach - Profil | Čt 23.2.2006 17:38:04

Dovolím si také vmísit se.
V současné době (a ještě to bude trvat pěkně dlouho) nemohou být členové výboru placenými profesionály.
Pouze si mezi sebou mohou rozdělit podstatnou část zisku - pokud měli možnost vytvořit ho. Pokud tuto možnost nemají, mají prostě smůlu a jsou dobrovolnými blbci, pracujícími zadarmo pro blaho tohoto divného společenství.
Povolenka zdarma pro členy výboru? Neznám. Povolenky zdarma jsou omezeny počtem dle výměry organizace a přiděleny jsou hospodáři a jeho zástupci - zbytek je rozdělen dle uvážení výboru členům MO. Ani RS nemusí mít povolenky zdarma - opět to záleží na výboru, jak se zbylými povolenkami naloží.
Ve skutečně demokratickém společenství bych se vůbec nebál sdělit členské základně výši odměn funkcionářů. Jinak tomu ovšem je v naší zavistivé, pokrytecké, pomlouvačné i jinak nemocné společnosti.